Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.
Ropucha + 2 | 120300 |
20.12.2024 8:53:45
Ano, vadí mi to, jsem stará konzerva a stará škola zatížená na jazykovou správnost.
Těžko se smiřuji se současným všeobecným ležérním přístupem k jazyku. Nevadí mi to v neformálním styku, tam beru nářečí, slang, anglicismy... Ale v oficiální rovině chci slyšet a číst jazyk na úrovni. |
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
20.12.2024 8:34:30
za mne jsou největší opruz velká písmena, hlavně v geografických názvech... od školních let se to měnilo tolikrát, že vlastně dnes nikdy nevím, jak to zrovna má být... kdy místní považují horu za horu a kdy za Horu
|
Lei | 37503 |
20.12.2024 8:28:37
Slonisko, na to měly děti ve škole takovou pomůcku: “ vidět, viset, vítat, vinit, vinout, viklat, vířit” a každé to slovo doprovázely gesty rukou, učily se to jako básničku, ke které mávaly, kázaly prstem, dělaly rukou vír… ne, že by ses to měla učit , ale stačilo by pro tebe “vidět, vítat” (když někoho vidím, vítám) a bylo by
|
Alena | 129302 |
20.12.2024 8:15:35
"Takže je učím víc pravidel a i to, že u některých slov prstě pravidlo není, musí si je zapamatovat." Pravidla s/z funguji tak obskurne, ze skoro postradaji smysl, tady se to prakticky musi nakoukat/ zapamatovat, povazuju to za nejvetsi pravopisny opruz.
|
Alena | 129302 |
20.12.2024 8:11:59
"Mám ale určitou zkušenost s tím, že Moraváci slyší i/y líp, než Češi - resp. že v řeči líp ty rozdíly vyslovují (melodie hlasu), děti v tom vyrůstají, takže to pak taky líp slyší. " Nevim, co slysi Moravaci, ale Cesi i/y po obojetnych souhlaskach v reci nerozlisuji, takze to "slyset" nemohou.
Proto tahle veta "je to liška nebo lyška? Kitka nebo kytka? Kdyžtak si to řekni nahlas..." na me pusobi jak z nejake nonsensove knizky pro deti. Liska nebo lyska se vyslovi uplne stejne, kytka ma navic tvrdou souhlasku, tam snad neni co resit. |
Dari79 | 114243 |
20.12.2024 3:13:15
Spíš se chodí na Moravě ("Dojdi spíš"). Dýl ne ("pozdíš").
Nejvíc pozor si musím dávat v komunikaci s Čechy na slovo chudá... "Nalož jí pořádně, ona je taková chudá..."/"Pěkně jsi schudla"... (psáno a mluveno se s - zhubla je jasně se z, ale schudla musí být se s, pěkně). To Češi zpravidla vytřeští oči. Od jednoho Ostravaka jsem zas slyšela, že on by si dal tu kytku (nad tácem s masem). To jsem fakt nepochopila. Já to mám snadný - půl života jsem prožila v Čechách a půl na Moravě, takže mě překvapí máloco. Vůbec netrvám na spisovné češtině, naopak - prvky v místním nářečí se mi líbí. |
Dari79 | 114243 |
20.12.2024 3:02:51
Nejen cítit, ale i slyšet.
Moje dítě třeba psalo správně i/y jako malé... Až se začali učit ve škole pravidla, tak to začalo plést ve velké míře. Strašně mě to štvalo. Furt jsem mu říkala, spoléhej na cit a sluch - je to liška nebo lyška? Kitka nebo kytka? Kdyžtak si to řekni nahlas... ty to neslyšíš? Mám ale určitou zkušenost s tím, že Moraváci slyší i/y líp, než Češi - resp. že v řeči líp ty rozdíly vyslovují (melodie hlasu), děti v tom vyrůstají, takže to pak taky líp slyší. Ale je to jen můj subjektivní názor... |
Slonisko | 65085 |
20.12.2024 0:05:12
Vydět je moje častá chyba, protože podle vzoru slyšet Většinou to opravím, ale už mi to párkrát při odpovědi zákazníkovi uteklo. A nedávno se to povedlo i synovi, asi je to dědičný . Bojuju s mě/mně to si vždycky musím odvodit.
A samostatná kapitola je angličtina, od té doby co jsem nastoupila do firmy a anglicky komunikuju hlavně s maďarama, tak píšu občas jak hotentot. |
Federika | 14090 |
19.12.2024 21:46:07
A moje nejoblíbenější slovo je "strávit"
Strávit oběd, strávit někde prázdniny, strávit hnusnou poznámku od sousedky... Naprostá většina je přesvědčená, že minimálně v jednom případě se to píše se "z". |
Federika | 14090 |
19.12.2024 21:30:44
Ne, nefunguje. Ale v těch "S/Z" je právě tolik výjimek, že je třeba.aby si to uvědomovali. Nefunguje totiž ani "změna stavu". Oni si tu změnu stavu právě nejlíp zapamatuju a pak samozřejmě napíšou třeba "zcvrknout se, zhnít, zhořet". To změna stavu je, ale jde o slova, která označují zánik, zmenšení objemu a píše se tam "s". Takže je učím víc pravidel a i to, že u některých slov prstě pravidlo není, musí si je zapamatovat.
Třeba "zpověď, zkoumat..." |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.