| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Záliby : Gramatické okénko

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 250] Názory 251260 z 12228  [Dalších 11968 >>]
Marika Letní 140743
15.9.2021 16:55:08
Aneb jak se stát zajímavým jen kecama a získat si speciální zacházení. ~8~

Konzerva 153011
15.9.2021 15:59:24
Frederiko,

vy žijete v anglicky mluvící zemi?

A to že se chodí převlíkat jinam, to je přesně ta přepí...st, kterou nechápu. Má tělo jednoho pohlaví, tak podle toho ať se převlíká. A jestli mu to není příjemný - a co má jako bejt? Mně osobně taky neni příjemný se převlíkat před ostatníma a to jsem ženská a převlíkám se před ostatníma. Vůbec to nesouvisí s mým pohlavím a sexualitou, je to věc větší potřeby intimity. No ale chápu, že ve škole a podobných prostorách prostě není možný mít šatnu nebo kabinu pro každýho, tak se holt přizpůsobím. Říkejte mi they, chci zvláštní šatnu, chci zvláštní záchod, nemluvte přede mnou o pohlaví, neptejte se mě, co dělám ve volném čase, protože to jsou zjevné narážky na moji nebinearitu... a pak si bude stěžovat, že se s ním nikdo nebaví, že je vyloučené z kolektivu, že ho nikdo nerespektuje. ~d~
Federika 14090
15.9.2021 15:48:41
Jojo, kamarádky dcera má ve třídě jedno "they" i ji/ho/ono tak oslovujou.
Na tělocvik se chodí převlíkat jinam než ostatní.
Dari79 114243
15.9.2021 15:43:12
Ono to tak časté není...

Osobně znám transgender jen jednu osobu, ženu přeoperovanou na muže, znám ji celou tu dobu, takže od jména... Alenka Nováková ... na Ann Novak ... na Jan Novák ... a dneska se pro jistotu jmenuje příkladmo Josef Nováček. Původně jsem jí oslovovala ženským, dneska jednoznačně mužským rodem a v přechodové fázi (protože jsem věděla, že chce být muž) abych jí/mu udělala radost mužským, asi jsem se ze zvyku párkrát přeřekla...

Kdyby to na tom trvalo, že chce být oslovováno ono Alfonso Novákovo, tak bych si taky asi zvykla, ale jistěže hůř... Máme holt těžký jazyk, v té angličtině se to třeba snese líp...

Ale kolik takových lidí v celé republice je a jak je tedy velká šance, že ho vůbec potkáme... Myslím, že mezi lidmi budou za takový exoty, že zrovna otázku gramatiky asi řešit nebudou...
kosatka2 89902
15.9.2021 15:40:24
To by mě asi přišlo, že si někdo hraje na Prasátko z od Medvídka Pů, které donedávna mělo na střední rod monopol.

Jela jsem jednou ve vlaku, když končil Anime festival a jely se mnou roztodivný existence, a aště část z nich byla nafrčená nějakejma tralaláčkama.
Martina, 3 synové 101865
15.9.2021 15:39:03
tak v češtině by to bylo "Kdy jste přišli?" Stihli jste to odevzdat včas?" "Kde je jejich výkaz?"

Ne, v češtině by to bylo "Kdy jste přišlo?", "Stihlo jste to odevzdat včas?", "Kde je váš výkaz?". Nelze špatně překládat angličtnu.

Ve středním rodě se oslovují Jůheláci a docela jim to funguje. ~;)
Konzerva 153011
15.9.2021 15:35:17
Lei,

kdyby mě do telefonu někdo řikal "volalo jsem už včera a zjišťovalo, jestli máte jekly", tak bych to asi ani nezaregistrovala nebo bych si řekla, že jsem špatně slyšela a prostě bych s tím člověkem mluvila podle toho, jestli by mi připadal podle hlasu jako chlap nebo ženská.
Konzerva 153011
15.9.2021 15:33:32
Lei,

mám to podobně.

K tomu jestli si hledají binárního partnera nebo ne. Já myslím, že to záleží na sexuální orientaci, ale spíš si tipuju, že si najdou někoho trochu šáhlýho. Jestli to bude nebinární nebo bisexuál nebo nějak jinak vyšinutej, to je fuk. spíš jde o to, že spolu budou soucítit, jak jim společnost ubližuje a jak jsou nedocenění.

pokud jde o Alžbětko - nedozvíš se nic. Na středním rodě trvá, ale samo se občas spletlo. Jinak jak jsem psala - mluvila o tom, že si nehrála s panenkama a když si vzala šatičky, cítila se v nich divně. a tak si řekla, jestli není kluk. A pak si řekla, že ne. a teď tedy ví, že je nebinární. Navíc je tomu devatenáct a zjevně je ještě furt v pubertě, protože se furt tak přiblbe pubertálně chichotá i když není čemu.

Jak jsem psala - já si myslím, že ti lidé jsou prostě jen nevyhranění a považuju za zbytečný pro to vymejšlet názvy a dělat z toho něco extra.

Taky jsem viděla dokument o lidech, co nemají žádný sex, protože nemají tu touhu. Jsou to chlap a ženská, stýkají se spolu, mají společné zájmy, ale sex nechtějí. No já bych si tipla, že jim prostě chybí určité hormony (mojí známé odebraly ženské orgány a ona zcela ztratila chuť na sex). Tak buď si můžou zkusit nechat uměle zvýšit hladinu nebo jim to tak vyhovuje a nic s tím dělat nebudou. Ale proč o nich dělat dokument a tvářit se, že to je zvláštní sorta lidí, to nechápu.
breburda71 89004
15.9.2021 13:28:06
Já jsem právě na tomhle zjistila, že už jsem fakt asi stará..Ještě pochopím, že někdo se narodí ve špatném těle, ale nebinární záležitosti už jdou mimo mě..
Lei 37503
15.9.2021 13:26:15
Mě by zajímalo, jestli osoby, které se skutečně, bez ohledu na senzačnost a módnost, cítí dlouhodobě nevyhraněně (a nejde o teenagery, kteří se hledají), jsou vždy na půli cesty a tedy fakt neví, nebo jestli třeba nejsou vždy trošku víc muž nebo žena.

A zda se snaží se nějak vyhranit, někam v tom svém rozhodování dojít, nebo jestli akceptují, že jsou prostě mezi a tak zůstanou.

Koho si pak hledají za partnera? Kluka nebo holku nebo taky nebi?

A jestli se můžeš "nenajít" třeba ve dvaceti, když do té doby jsi byla holka a vše bylo oukej. Myslím si, že trans lidé cítí nesoulad prostě už od mala.

Má smysl poslechnout si Alžbětko? Zodpoví mi tam některý z těchto dotazů?

A zda vůbec řeší oslovování jako zásadní problém. Protože když uvážím, kolik kontaktů třeba já navazuji, v rámci našeho podnikání (objednávky, obchoďáci, úřady, často pouze telefonicky), neumím si představit každému na potkání vysvětlovat, jak se mnou má hovořit. Když se představím jménem, které zní žensky (-ová nebo bez -ová, ale s typickým ženským jménem), tak druhá strana v telefonu mě bude automaticky oslovovat jako ženu. Když se představím jako René Sádlo, budou asi usuzovat podle výšky/hloubky hlasu nebo podle toho, jak o sobě budu mluvit. Když řeknu "Dobrý den, u telefonu René Sádlo, volám, jestli už máte ty jekly,", druhý to nepozná. Musela bych účelně říct "Volalo jsem už včera a na stránkách jsem nezjistilo, jestli máte jekly..."
[<<Předchozích 250] Názory 251260 z 12228  [Dalších 11968 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.