Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.
Kopřiva Dvoudomá | 34182 |
15.9.2021 11:35:54
Používat permanentně aktivisté a aktivistky působí naprostou paralýzu jazyka. Jako překladatelKA a tlumočniCE jsem to ochotná použít na místech, kde to má význam, ne všude.
Taky máme pořád v normativních textech pachatele, řidiče, poslance, poškozeného a účastníka řízení. Holt to tu není natolik neutrální, jako třeba v angličtině, ale svoje opodstatnění to má. Právě proto, že máme rod promítnutý i do přídavných jmen, zájmen, číslovek, sloves.... To bysme se tím opakováním naprosto vyčerpali a vyčerpaly |
Liaa | 29716 |
15.9.2021 11:25:07
"Aktivista je bezpříznakové, takže nebinární osoba je prostě aktivista. Podobně, jako já patřím mezi uživatele IT nebo spotřebitele nebo voliče."
Aktivista, uživatel, spotřebitel, volič atd. jsou generická maskulina. Ale proti těm už se docela dlouho bouří část feministek. Tvrdí, že český jazyk je nástrojem nerovnoprávnosti žen a mužů, protože upřednostňuje muže, a generická maskulina odmítají. Takže hezky aktivisté a aktivistky, uživatelé a uživatelky atd. Čili se obávám, že ani tvar aktivistko nemusí (jednou) být zcela od věci... |
Bouřka | 7675 |
15.9.2021 11:24:26
no asi mají nebinární problém nejen se svým pohlavím, ale i počtem osobností Možná se nevnímají jako to, ale on i ona zároveň, co já vím, pak by to they a oni dávalo smysl, nemusí se řešit, čí vlastně jsou Tak pak by bylo nejlepší onikání, v tom už máme tradici. Akorát vlastně nevím, jestli bylo uznávané jako spisovná forma.
|
Marika Letní | 140743 |
15.9.2021 11:22:31
Kopřivo ale nebinarní v aj si nerikají it - ono. Ale they - oni.
|
15.9.2021 11:17:23
Ne, taky neříkáš ženě "byly jste na té schůzce". Tak nebudeš říkat ve středním rodě "byla jste", řekneš prostě "bylo jste".
Plurál "naša stařenka byli ve vinohradě" je jenom nářeční. |
Marika Letní | 140743 |
15.9.2021 11:15:28
“ říkat "Byla jste na té schůzce?"? ”
Jo to je vtipný. To bude znít jako vykání ženě. To naštve. Nemám nic proti transgender (pokud to myslí vážně a ne jen kvůli lepším výsledkům ve sportu nebo jiným důvodům kde je to jen zástěrka). Ale nebinární a fluidní je mi už fakt akorát k smíchu. To je jako ten cvok oli london co prý není bílý brit jak se narodil ale korejec a podstupuje operace protože je prý trans-race. |
Bouřka | 7675 |
15.9.2021 11:03:46
Vaše a Vám je nebinární z principu, tam se nerozlyší jestli jde o muže či ženu, stejně tak tvoje, tvůj....
|
Bouřka | 7675 |
15.9.2021 10:59:36
Ale vykání není množné číslo. Mně se zeptají Paní Bouřko, byla jste... Když se mnou bude ještě paní Nováková, tak to bude Dámy, byly jste...a šéf mi řekne Bouřko, byla jsi...
Onkací ekvivalent by byl Stvoření, bylo jste a v množném Stvoření, byla jste.. vlastně ne, onkání je mluvit v třetí osobě, nebinarní osoba asi chce střední rod, ale osoby se jinak použijí běžně. To bych nezaměňovala, jestli o sobě někdo chce smýšlet ve středním rodu nebo v 3. osobě, to s nebinaritou souviset nemusí, já màm sklony o sobě někdy mluvit v 3. osobě (ono se to mimochodem docela často vyskytuje u osob s PAS), ale jednoznačně se identifikuju jako ona |
Konzerva | 153011 |
15.9.2021 10:56:06
A jak budou znít tyhle věty?
Jaké máte vzdělání? - Jaké má vzdělání? Vaše pracovní doba bude od sedmi do tří. - Jeho pracovní doba bude od sedmi do tří. Dali Vám tu slevu? - Dali mu tu slevu? Napsal/napsala jste už to potvrzení? - Napsalo jste už to potvrzení? Ten zákazník si na vás stěžoval, co přesně jste mu řekl/a? - Ten zákazník si na něj stěžoval, co přesně jsi mu řeklo? - Ten zákazník si na vás stěžoval, co přesně jste mu řeklo? Už jsi/jste opracoval tu trubku? - Už jsi opracovalo tu trubku? - Už jste opracovalo tu trubku? - Už jste opracovala tu trubku? |
15.9.2021 10:55:14
Aktivista je bezpříznakové, takže nebinární osoba je prostě aktivista. Podobně, jako já patřím mezi uživatele IT nebo spotřebitele nebo voliče.
Zasahovat někomu do jazyka je forma násilí, s tím ať si trhne nohou. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.