Berenyka | •
|
(28.8.2003 8:30:45) Prosím maminky z tohoto roku (případně minulého), aby napsali něco víc o třinecké porodnici,nejnovější poznatky, zážitky, pochvyly-stížnosti.Děkuji moc, nevím, zda se pro tuto porodnici rozhodnout.
|
Iva | •
|
(9.9.2003 20:46:09) Ahoj! Poptávala jsem se na třineckou nemocnici jako ty, hodnocení na internetu je opravdu málo. Kamarádka Eva (dcera 3 roky, syn leden 2003, oba porody vyvolávané v Třinci) mi napsala SMS: nemůžu srovnávat, ale byla jsem tam spokojená, všichni na mně byli moc hodní a profesionální. Zařízení je moderní, prostředí pěkné, klidně ti ji doporučím. Koukala ses na www stránky nemocnice? Jsou tam myslím i fotky ze sálu, určitě je tam vyfocená vana, třeba ti to něco napoví alespoň o prostředí. O personálu moc ne. Sama se nechám překvapit, doufám, že když už pojedu tak daleko (jsme z ČB,porodnici v Třinci mi doporučili příbuzní, u kterých budeme bydlet. Zdá se mi to lepší, než být třeba ve Vrchlabí na hotelu), nenarazím na nějakou směnu, která bude tou vyjímkou potvrzující pravidlo.
|
Jana CAM |
|
(10.9.2003 10:38:32) Ivo, Já bydlím v OV, ale pocházím z Třince, mám tam celou rodinu a nyní v lednu se chystám jít do místní porodnice jako dula k porodu. Nemyslím si ale, že by se tato porodnice dala srovnávat s Vrchlabím. Nevím, za čím vy jdete, ale pokud vám jde o přirozený porod, tak ten si tak jednoduše v Třinci neprosadíte. Jedna maminka, která mě kontaktovala coby dulu, nesehnala por. as. k porodu doma a i na mé doporučení šla nakonec rodit do porodnice a to do Třince, byla velmi zklamaná. Naslibovali ji před porodem, že tam mají porodnickou stoličku, že na ní může rodit a nakonec jí na ní nechali sednout jen v první době porodní, což je na prd a jako čtvrtorodička skončila na stole s nohama nahoře a s nástřihem. Aby jí dítě nevzali a mohla ho mít od prvního okamžiku u sebe musela podepsat reverz a vyslechnout si jak je nezodpovědná. Ve Vrchlabí je to samozdřejmostí, že dítě neoddělí ani na 15 minut od maminky. Teď ve Vrchlabí mám po porodu kolegyni a píše mi jednu sms za druhou, jak je to tam úžasné a dětátko, které porodila bez poranění do vody má od porodu slále u sebe. Rozhodně takovou dalekou cestu až z ČB zvažte a nedejte jen na pocity pár mamin, které ani neví, že to jinde jde i jinak. Myslím, že je důležité jít se s tou porodnicí osobně seznámit a závěry dělat dle svého pocitu né z pocitu druhých. Jana
|
Iva | •
|
(10.9.2003 23:01:23) S Vrchlabím se dá srovnávat jen máloco. Kdybych bydlela v Praze, neváhám ani minutu. Z ČB tam nestihnu dojet a na zaplacení hotelu při čekání, jestli se nám povede rodit v termínu, nebo ne bohužel nemám finance. V Třinci mám tchýni, tj. určité zázemí pro pobyt před porodem i v šestinedělí, proto o Třinci uvažujeme. Stejně si to malý rozhodne samo, kdy půjde na svět, třeba ani nestihneme odjet a skončíme stejně ve velkovýrobně v ČB :o) Nemám možnost zjistit si informace jinak, než se poptávat po holkách, které tam rodily, jak byly spokojené a sama vidíš, že poslední hodnocení bylo z r.2001. Jsem ráda za tvé upozornění - když nic jiného, mám možnost upravit svá očekávání a nebýt potom tolik zklamaná. I když to ještě zvážím. Díky.
|
Jana CAM |
|
(10.9.2003 23:52:44) Ivo, výpomoc v šestinedělí je vždycky fajn. Pokud dorazíte k tchýni před termínem doporučuji Vám zkouknout nejen Třineckou porodnici, ale třeba i porodnici ve Frýdku Místku, která není daleko. Sama jsem na Třineckou porodnici zvědavá, jako dula mám spíš přehled o porodnicích v Ostravě a okolí, které navštěvuji, ale v Třinci jsem ještě nebyla. Určitě pak otevřeně napíšu, jak jsem byla spokojená s přístupem a jaká byla spolupráce v péči o rodičku. J.
|
Iva | •
|
(5.10.2003 8:27:15) Tak jsem to nestihla :o) Anetka se nám narodila 27.9.2003 v Prachaticích, hodnocení na www.emimino.cz
|
|
Barbora | •
|
(16.2.2004 15:07:24) Jsem z Ostravy a před 15ti měsíci jsem s manželem rodila ve Vrchlabí. Tomu ale předcházela předporodní příprava, cvičení, plavání, louskání porodní literatury a také kolečko po místních-ostravských porodnicích včetně Třince. Do Vrchlabí jsme se také zajeli podívat a to v rámci dovolené, když už jsem byla těhotná a po zjištění všech informací z námi navštívených porodnic jsme se rozhodli pro porod ve Vrchlabí a jako zálohu pro Třinec. Naším menším problémem byla poloha koncem pánevním. Věděli jsme, že to bude problematický porod, ale chtěla jsem to alespoň zkusit normálně, než se rozdone o císaři.(Ve Vrchlabí se rodí konce pánevní přirozenou cestou! V jiných porodnicích se jde automaticky na císaře) I proto jsme si vybrali Vrchlabí.Probíhalo to tak, že jsme se ubytovali ve 20 min. autem vzdáleném penzionu Barunka ve Vysokém nad Jizerou, kde jsme očekávali příchod našeho prvního dítěte. Jakmile začal porod, zbalili jsme se a odjeli do porodnice. Po zjištění kontrakcí (v sedě) jsme se ubytovali (jako v nějakém hotelu)do samostatného pokoje (manželská postel, dětská popstýlka, přebalovací pult, skříň na oblečení, stůl a židle, -vše v dřevěné úpravě, televize, vlastní koupelna - sprchový kout, WC, umyvadlo.) a první dobu porodní trávili v naprostém soukromí v našem pokoji. Občas přišla sestra vyslechnout srdeční ozvy miminka a přátelsky popovídat, jak to jde. Ještě musím dodat, že hned po ubytování za námi přišla paní doktorka Korbelářová a seznamovala nás s možným a pravděpodobným průběhem našeho porodu - možnosti při přirozeném porodu koncem pánevním - že je nejlepší rodit v poloze polodřepu s oporou, že bude porod déle trvat, že nedoporučují klystýr ani roztok YAL (který jsem měla sebou připraven), ale přirozené vyprázdnění, a co doporučují, co bude následovat po porodu atd. atd. Tento přátelský rozhovor mě příjemě překvapil a velmi uklidnil. Nakonec jsem ale rodila jinak, než jsme plánovali. Miminko si to rozhodlo prostě jinak : kontrakce nebyly dost silné, po dvanácti hodinách kontrakcí si mě převzal pan primář a dostala jsem Oxytocin pro zesílení stahů. Miminko bylo stále naštěstí OK, ale já už musela sednout (nemusela jsem ležet) na porodní stůl pro intenzivnější dohled.Celou dobu jsme měli puštěnou naši hudbu. Miminko vysunulo jednu nožku, ale druhou se nedařilo nahmatat a tak jsem byla po primářovém doporučení a za šílených (a asi normálně šílených) kontrakcí odvezena na sál (výtahem na lehátku)k císařskému řezu. Dceru dostal manžel čekající za operačním sálem hned po porodu - nahatou, jen zabalenou do plínky, se setřičkama se přesunul zpátky do oddělení porodnice a setry mu vysvětlili, jak o dceru pečovat, oblékli ji společně a manžel ji choval a nosil a netrpělivě čekal, až mě přivezou. Pak seděli spolu vedle mé postele a až jsem se vzbudila po celkové narkoze (na epidurál nebyl čas), hned jsme dceru s pomocí setry přikládali k prsu. Celou noc jsem byla ještě připoutána (bolestí rány a infuzí)k lůžku, ale manžel byl přesto několikrát za mnou dceru nakojit. Ráno jsem již přešla do našeho pokoje a zbytek pobytu (celkem 6 dní)jsme trávili už společně. Měli jsme velký problém s kojením (asi jako každá druhá maminka), ale setry byly velmi ochotné v kteroukoliv denní dobu ( a to se jich u nás za těch 6 dní vystřídalo požehnaně !). Velmi pozitivní je také fakt, že pokud musí být miminko trochu přikrmováno, mají ve Vrchlabí banku mateřského mléka, takže miminkům nemusí maminky dávat Nutrilon apod. Navíc jsou miminka plně v péči matek, takže jsou vždy u toho, co se děje s jejich dítětem. Pouze jednou byla miminka odvážena na sono, jinak u toho je vždy matka nebo otec. Zajímavostí také je, že se miminka po porodu jen váží. Měření probíhá až v den odchodu a také se miminka nepopisují a nedostávají čísla. Není totiž důvod, když je mají matky u sebe... I když jsem nerodila podle našich představ, byla jsem moc spokojena a vím, že bych jinde nebyla spokojenější. Proto pokud vše vyjde, budu rodit ve Vrchlabí zase, i když utratím za ubytování v penzionu (před porodem) a v porodnici pár tisíc. Opravdu to stojí za to !!! Věřím, že tímto delším příspěvkem pomohu v rozhodování nejedné maminky.To bylo ostatně mým záměrem. Barbora
|
Hany, 2+Kristýnka 18.3.05 |
|
(16.2.2004 22:00:57) Ahoj, i když pokaždé, když jsem na rodince, navštívím tuhle diskuzi o porodnicích, ještě jsem zde nečetla reakce na porodnici v Havl. Brodě.Já jsem tam rodila dvakrát, poprvé ještě ve staré, podruhé už v nové porodnici a musím říct, že ta nová porodnice je prostě nádherná. Při samotném porodu si připadáte spíš jak v hotelu než v nemocnici, samozřejmostí je masážní vana, ripstole, provazy na zavěšení, míče, múžete použít aromaterapii, relaxační hudbu, atd. atd., každý pokoj je barevně laděný, místo klasické nemocniční postele si pěkně hovíte na dvoulůžku, které je jako to, co mívá většina lidí v ložnici, součástí pokoje je stoleček, křesílka, čajová souprava, na oknech záclony. Při vlastním porodu si můžete vybrat, v jaké poloze chcete rodit,může to být třeba přímo na posteli nebo na speciálním porodním lůžku,které se nachází v pokoji kde se pouze rodí/ovšem i tenhle pokoj je spíš jak v hotelu/. Mě osobně vyhovovalo nejvíc to porodní lůžko. Personál je velice vstřícný,když je vše v pořádku, tak porod vede porodní asistenka a doktor jen přihlíží.Na pokojích šestinedělí je to taky moc fajn, pokoje jsou dvoulůžkové a dva mají vždy společnou chodbičku s potřebami pro miminka a příslušenství, k dispozici je také jeden nadstandartní pokoj. Dětské sestry jsou ochotné, pomáhají, když jsou problémy s kojením, prostě myslím, že v Brodě získali statut nemocnice přátelské k dětem více než oprávněně. Někdo může třeba namítnout, že prostředí není zase až tak důležité, ale já z vlastní zkušenosti vím, že důležité je a moc. Oba moje porody probíhaly, co se týká bolestí a délky, stejně, ale první se odehrával ve staré porodnici, kde to bylo strašné, připadala jsem si tam jak v katakombách a druhý už v nové a musím říct, že v prostředí, kde si připadáte jak doma v ložnici, se ty bolesti snášejí daleko lépe a na porod si odnášíte jen ty nejlepší vzpomínky.Protože plánujeme ještě jedno miminko, určitě se s porodnicí v Havl. Brodě zase setkám. Koukám, že jsem se nějak moc rozepsala, snad se za to na mě nebudete zlobit. Jinak přeju všem těhulkám pohodové těhotenství a hezké vzpomínky na porod.
|
|
|
|
|
|
|
|