arsiela, |
|
(17.4.2008 17:32:12) Můžu se drze zeptat v souvislosti s tímhle článkem,jak řešíte praktickou stránku věci?Mám na mysli,jestli třeba dětem spoříte něco do "budoucna"? my o tom doma vedem spory,já staršímu založila stavebko a spoření aby měl aspoń něco do začátku.Manžel ten je zásadně proti,že se má mladej na nohy postavit sám,že jemu taky nikdo nic nedal.jenže to mám starch,že ho budu mít na krku do 50 let,když vidím ejho samostatnost. Já pocházím z rodiny,kde bylo zvykem dětem bydlení zařizovat,já třeba z 15 sestřenic a bratránků byla jediná,který rodiče nepostavili barák a nebo nekoupili byt.Taky jim to dodneška tvrdě všichni vyčítaj.Bydlíme s manželem v baráku,kterej patří stále mým rodičům,ale všechno včetně rekunstrukce si hradíme sami a ještě přispíváme jim na bydlení(bydlej jinde).Celkově nás to vyšlo už pomalu víc než koupit byt.Ale to je vedlejší. Takže jakej je váš názor,tvrdě nechat topit ať se snaží a postaví se na nožičky sám,nebo něco přisypat na pořízení bydlení?
|
katka+katka | •
|
(17.4.2008 17:47:08) Pokud jde o nás, tak mi dceři spoříme (prvním vkladem bylo porodné), peníze dostane, až vyrosteProstě až dostuduje. Myslím, že je dobré pomoct se začátky, ale rozhodně ne všechno zařídit. Prostě nějaké penízky jí do života dáme, ale rozhodně jí nebudeme kupovat vilu apod.
|
|
*Niki* |
|
(17.4.2008 18:32:04) My taky klukům spoříme, mají stavební spoření. Částka tam ve finále asi na bydlení nebude, možná na jejich studia... uvidíme. Dostanou od nás vše, co budou potřebovat, dokud nedospějí a budou u nás bydlet. Po škole je to jejich život. Taky jsme nic nedostali a nikomu nic nevyčítáme. Ani nebydlíme v ničím baráku, na všem pracujeme sami. A přijde mi to v pořádku. Pokud ale někdo něco dostane, je to v pořádku taky, to je věc každé rodiny. Není žádná ostuda bydlet v podnájmu a to naučím i děti. Jestli někdy vyhraju ve sportce, tak jim ale aspoň malou garsonku koupím Co já nechápu, jsou vyčítající "děti", že od rodičů nedostanou to a to, když jeho spolužáci byt, auto atd. My nejsme chudí, ale do života jim dám víc učením k samostatnosti než "bytem do začátku". Moje kamarádka i ten byt od rodičů dostala, ale stejně tam nežije. Musela by sama lednici plnit a zálohy na služby platit. Takže stále žije už 32 let ve svém dětském pokojíku a byt už rok leží ladem... chápe tohle něco? Co víc by mohla dostat? Možná ještě celodenní pečovatelku
|
*Niki* |
|
(17.4.2008 18:33:23) ... chápe tohle NĚKDO? jsem chtěla napsat...
|
|
Pavla | •
|
(18.4.2008 11:45:25) A k tomu na prdel...
|
|
|
Bouřka |
|
(17.4.2008 19:27:55) Já z domova odešla vlastně v 19 s odchodem na kolej, ale dalších 7 let jsem byla živena rodiči. Studium bylo náročné, věnovala jsem se mu poctivě a na nějaké velké přivyděláváni moc prostoru nebylo. Nikdy mi to vyčítáno nebylo a rodiči mi i založili a platili stavební spoření. Podporu jsem od nich měla i několik měsíců po škole v době, kdy jsem byla nezaměstnaná a sháněla práci. Jasně, mohla jsem vzít cokoli, abych se nějak uživila, ale říkali, ať raději několik měsíců počkám, jestli se přece jenom neuchytím v oboru. Podařilo se. Od té doby se živím sama. Plat nijak závratný, ale na uživení stačí. Spoření mi i nadále platili rodiči. Přestože mám vlastní bydlení - pronajatý byt(několik set km od nich, ale trvalé bydliště stále u rodičů) a jsem ráda, že si domácnost vedu po svém, pocitově: DOMA jsem tam u nich. Stejně tak i můj brzo manžel. Poctivě se snažíme oboje rodiče ±pravidelně o víkendech navštěvovat. Skutečně "doma" se cítíme každý u těch svých. Rodiče mají tendence nám přispívat třeba "na benzín", neodmítáme to. Můžou si to dovolit a nám to pomůže (ale jezdili bysme, i kdyby to nedělali). Teď vyřizujeme vlastní bydlení a já jsem vděčná, že můžu použít peníze ze spoření,které jsou od mých rodičů. Plat už mám teď o něco větší, takže to nadále utáhneme sami. ALE oba považujeme za naprosto samozřejmé, že se jednou o rodiče postaráme,až to bude zapotřebí, i kdyby to měl být třeba příspěvek na fajn dovolenou v důchodu. A taky,že přiložíme ruku k dílu při údržbě domácnosti, když už tam jsme, žádný servis. Ostatně od doby dospívání jsme musela zvládat obstarat domácnost a své mladší sestry, protože rodiče v té době pracovali celé dny, jen aby nás uživili. Abych to shrnula, pokud se snažíte vychovat děti tak, že považují za samozřejmé, že se podílí na domácnosti, a že vám jednou vaši péči oplatí, nebála bych se do nich investovat.
|
|
Twister, Anička a Maruška |
|
(17.4.2008 20:49:40) Dobrý večer, co se týče pomoci dětem do budoucna, obě naše holčičky /1 rok a 4 měsíce, 2 roky a 9 měsíců/mají založené stavební spoření prakticky pár dnů poté, co se narodily. Bůhví jaká bude doba, až budou vylétávat z rodinného hnízda, tak aby měli alespoň pro začátek. Každopádně jim určitě profinancujeme vzdělání a rozhodně je budeme vést k tomu, aby se /až na to budou mít věk/ začali zodpovědně v rámci svých možností starat sami /při studiu brigády a letní praxe/. Maluju si to růžově, ale ..... rozhodně nechci dopadnout jako můj švagr a naše milá bábi. Stará se o něj v jeho 28letech jako o mimino. On se víceméně brání /i když určitá pohodlnost v tom, že mu matka vaří, pere a tak/ v tom jistě také je. Pevně doufám, že naše děti budou až jim jednou bude 28let budou žít svůj vlastní život, řešit vlastní problémy a my budeme, pokud budeme požádáni o pomoc, připraveni jim pomoci. /stejně tak to dělají moji rodiče a musím říct, že mě a bratra k samostatnosti vychovávali, takže jim bylo skoro líto, když jsme ve dvaceti vylétli z hnízda/ a musím dodat, že spíš než o jejich pomoc /a mám teď na mysli finanční/, žádáme o rady do života..... :o)))).
|
|
suzann | •
|
(18.4.2008 8:42:49) "mladej se má na nohy postavit sám,že jemu taky nikdo nic nedal.jenže to mám starch,že ho budu mít na krku do 50 let,když vidím ejho samostatnost" - to, jestli se postaví na vlastní nohy nebo ne, ale přece nezáleží na spoření do začátku nebo na jeho samostatnosti!!! To jen a jen tvoje, a manželovo rozhodnutí, jestli ho budete donekonečna omlouvat, že přece nic nemá a tudíž se nemůže osamostatnit. A pokud se "k tomu nemá"? Moji rodiče, když už situace nebyla moc příjemná pro obě strany, mi prostě řekli, že se do tří měsíců mám odstěhovat. A já to považuju za dobrou věc od nich, to není že bys syna neměla ráda. A stáli si za tím, to je další krok k osamostatnění dětí.
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 9:08:44) Nějak nechápu, proč bych se svým dětem měla starat o bydlení - tedy ne teď, dokud jsou dětmi, ale v dospělosti. Snažím se je vychovávat tak, že postarat se o sebe musejí sami a že zatím se o ně staráme my. Naše děti mají pojištění se spořením, ale spoření bude výhradně sloužit na ufinancování jejich studia. Navíc u nejstarší dcery jsem zjistila, že to opravdu stačit zdaleka nebude, takže to bude muset řešit buď studentskou půjčkou nebo brigádou, možná obojím. Zárověň se staráme sami o sebe, lépe řečenou o svou budoucnost, abych pak nestála s holými rukami před dětmi s tím, že jsem jim dala všechno a žádala je o to, aby se o nás přece postarali. Mám pocit, že když děti dostanou všechno /myslím byt, auto apod./, pak je jim zatěžko něco vracet, protože "pořád mají málo", když rodiče nedávají. Znám to z okolí a není to hezký pohled.
|
suzann | •
|
(18.4.2008 10:15:52) Tak to je moje řeč, taky si myslím, že když děti "do startu" nic nemají, není to žádná katastrofa. Já jsem z pěti dětí a manželova rodina taky neměla na spoření dětem, takže jsme si museli pomoct sami. Včera nám schválili úvěr na byt. Člověk se umí postarat, když je k tomu veden, i bez finanční injekce.
|
madajka |
|
(18.4.2008 11:54:50) My jsem holkám založili každý stavebko. Dostanou ho až budou dospělé. Ale myslí, že i kdyby jsme jim nic nedaly, tak nám to nemůžou vyčítat. Je fakt, že já ani manžel jsme od rodičů nic nedostaly, já jsem to jednu chvíli nesla docela blbě, protože moje segra i můj brácha od našich dostaly ke svatbě každý hodně vybavení - peřiny, nádobí, peníze - mě naši nepřijeli ani na svatbu, byla to taková fraška, že je mi dost smutno když si na to vzpomenu, byli tam všichni příbuzní z manželovi strany a z n aší jenom já. Děs. Ale śnažím se na to zapomenout. Holkám bych tohle nechtěla nikdy udělat.
|
|
|
|
arsiela, |
|
(18.4.2008 14:25:40) suzann mladýmu je 13 a půl takže osamostatňovat se zatím nebude.narážela jsem spíš na jeho pubertální manýry a nechut něco dělat.Ale to je spíš asi k věku.Já mu jasně několikrát řekla,že ve chvílu kdy si začne vydělávat tak se stará o bydlení a o sebe.A taky to míním dodržet.Má stavebko,má spoření jak tu někdo psal je to úrazovka a spoření cílová částka je kolem 100000 a finítos.Mám dluhy na baráku,pomáhám rodičům,takže víc dát nemůžu.Pokud mu dají barák moji rodiče nebo tchán tak ej to jejich problém.Já žádnou nemovitost nemám tudiž mu nemám co dát.
|
|
|
danka | •
|
(18.4.2008 10:11:36) Teoreticky: Dítě bych podporovala dokud řádně studuje, pak ať se stará samo. A nějaká ta občasná brigáda při studiích by měla být samozřejmost.
Prakticky: Nevím, kolik procent mladých rodin si zvládne v dnršní době a u nás pořídit vlastní bydlení zcela bez pomoci rodičů. Záleží na regionu, ale platit v Praze tržní nájem nebo podnájem je téměř hloupost, když se dá sa stejné peníze splácet hypotéka na vlastní bydlení. Jenže získání hypotéky většinou vyždaduje nějaké vlasní prostředky (tady nejsem moc v obraze, my máme bydlení dlouho vyřešené a bez pomoci rodičů). Takže my to stavebko synovi platíme od dvou let a budeme asi pokračovat i dál.
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 10:14:55) Danko, já si myslím, že zvládnout to nutně budou muset ti, kterým to bydlení rodiče nenaservírují. Nebo si myslíš, že budou pod mostem?
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 10:17:37) I když - napadá mě, že vlastně já to vidím ze svého hlediska. Protože když bychom byli v paneláku 3+1, tak možná třeba bych taky dětem spořila na část bytu /netuším/, ale vzhledem k tomu, že máme na hypo dům a staráme se o vlastní bydlení, tak tohle vůbec neřeším. Nehledě na to, že v našem domě je další bytová jednotka a počítáme, že po přechodnou dobu to bude každé z našich dětí moci využívat. Ale zdůrazňuji - pouze po přechodnou dobu.
|
|
Lizzie |
|
(18.4.2008 12:03:41) Xantipo,
ale tady jde o to, že jim chtějí rodiče něco usnadnit - to je vážně taková hrůza? Proč tak rýpeš? Jinak já sama stavebko nemám.
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 12:31:42) spíš mě dráždí to, když se tady říká, že v dnešní době a dále to bez pomoci rodičů mladí nezvládnou. Klidně ať si kdo chce dětem koupí bydlení, prosím. Pak ale dost takových naříká, jak si toho děti neváží, jak kupují kdejakou blbost apod. Pokud je dítě naprosto normální /tím myslím bez nějakého handicapu/, tak to zvládne, když bude chtít a někdy, když bude muset. Myslím si, že samostatný člověk by se měl o sebe postarat sám, včetně bydlení. A myslím si, že to, aby rodiče kupovali potomkům byty, by měla být vyjímka a ne pravidlo, či dokonce norma. Jen jsem nějak mimo - co znamenala to poznámka o tom, že nemáš stavební spoření? To jako, že dětem nespoříš a nebo že jsi dítě a od rodičů nemáš spoření.
|
MSteflova |
|
(18.4.2008 12:38:24) Xantipo, plně s tebou souhlasím. Ze svého okolí neznám moc lidí, kteří měli ve 20 svůj vlastní byt - ale těch pár jedinců, které jsem poznala, si toho stejně nijak zvlášť nevážilo, bralo to jako samozřejmost, na samostatnosti jim to nepřidalo a k rodičům chodili s nataženou rukou vesele dál. Nejde ani o to, že by člověk nechtěl dát - kdybych byla milionář, nějak jim s tím bydlením i pomohu(za určitých podmínek). Ovšem aby staří dělali na dva úvazky, jedli doma chleba s máslem a nejezdili na dovolenou, a to vše jen kvůli zabezpečení svého dospělého potomka, se mi nelíbí ani trochu.
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 13:23:55) Milado, já si myslím, že Lassie psala o těch, kteří byt ve 20ti dostali - od rodičů. Ne o těch, kteří si ho nějakým způsobem sehnali sami.
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 13:31:45) opravdu? Vlastně u nás to bylo taky tak, byt sehnal manžel a ještě jsem musela dokládat těhotenskou průkazku, jinak bychom bydleli pod mostem. Byt byl jen za "zásluhy".
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 13:44:40) Ale jo, tento způsob pořízení bydlení taky znám. Ale v našem případě to tak nebylo. Manžel se tzv. "upsal" svému podniku za byt. Ale byly to nervy, protože dřív byt bylo možné získat od města /to bych musela být svobodná matka/ a nebo od podniku. Zkoušeli jsme ho i koupit, ale to v tehdejší době nebylo běžné řešení. My sháněli byt ke koupi rok a žádný jsme nesehnali. Pak jsme sháněli pozemek na stavbu domu - katastrofa. Díky manželově práci jsme si chtěli koupit na klíč tzv. monťák. Dali jsme objednávku a byla nám potvrzena s dodávkou - 10 let. To je neuvěřitelný.
|
|
|
|
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 13:28:14) ještě něco. Premiové spoření pamatuji, ale rozhodně protestuji proti pasování na starší ročníky. Já jsem totiž pořád mladá holka.
|
|
|
MSteflova |
|
(18.4.2008 15:46:49) Milado, omlouvám se - měla jsem na mysli známé, co byt dostali od rodičů.
|
|
|
|
|
Lizzie |
|
(18.4.2008 14:16:22) To znamená, že jsem svobodná,bezdětná a naši mi nikdy stavebko nezaložiliNa stranu druhou mi pomohli dost..byť mi nikdy nekoupili a ani nekoupí byt, auto bych od nich nechtěla apod. - pro mě je největší dar, že mi umožnili studovat. Byť už pěkných pár let zpátky trávím léto brigádami apod., uvědomuji si velkorysost jejich rozhodnutí, neboť leckteří rodiny vyčtou dětem i tu střední, o dalším vzdělávání nemluvě..
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 14:27:42) já svým dětem řekla /tedy spíš své nejstarší dceři, neboť ti dva zbývající jsou ještě na tyto hovory malí/, že jediné, co jim mohu do dospělosti dát, je vzdělání. Dcera je srozuměna s tím, že víc jí dát nemohu. Řekla bych, že to chápe a nějaké požadavky na koupi bytu nebo auta nevznesla. Ostatně, i kdyby vznesla, bylo by jí to houby platné, vezmi chlup z dlaně, když tam není
|
Lizzie |
|
(18.4.2008 14:35:59) Xantipo,
nějak tak to bylo u nás. S našima jsme si v mnoha hovorech vyjasnili, že to, co nám do budoucna dají bude právě vzdělání. A mě to pasuje nějak tak nejvíc...Ostatně i to je značná investice. Abych to shrnula - neodsuzuju ty, co něco dostanou, pokud si toho váží. Na stranu druhou by mě ani nenapadlo vyžadovat to od rodiny. Pozn: Kamarádce už kdysi na střední otec oznámil, že jí postaví vedle nich barák (p!del strašná) a nějak tak nepočítá, že holčina by se mohla seberealizovat jinak a jinde..nevím, jestli už změnil názor, ale vzhledem ke kamarádčině pohodlnosti (cpou do ní dost peněz, ale ještě v 19 se ptala, zda smí tam a tam..) bych tomu moc nevěřila. I když...třeba se vzchopí. I to je aspekt ,,opičí lásky"..za velkou cenu.
|
Xantipa. |
|
(18.4.2008 14:39:01) Tak se svojí povahou bych od našich žádný barák nechtěla. Zavání mi to jistou podřízeností. A navíc, v dnešní době se v 19ti letech usazovat a vázat?
|
Lizzie |
|
(18.4.2008 14:41:14) Xantipo,
moje slova.
|
|
|
|
|
|
Danka | •
|
(20.4.2008 19:20:33) Já si také myslím, že by se člověk měl o sebe postarat a rodiče určitě nemají povinnost obstarat dětem byt. Spíš jsem chtěla říct, že zařídit si samostatné bydlení není vůbec jednoduché. My už to máme za sebou dávno a přece jen v dost jiných podmínkách než dnes, a syn má ještě čas. Takže to už (a ještě) řešit nemusím. A doufám , že až syn bude dospělý, dokáže se o sebe postarat..
|
|
|