míšo,
máme za sebou čertsvě osmé narozeniny syna.
S dárky to dělám tak, že děti si řeknou co by chtěli a mi případně koupíme, domluvíme atd..
nicméně vím, že oblečení se musí koupit během roku, ale třeba dcera by žádné nepotřebovala, protože má po bráchovi a bratrancích a tak dostali třeba ke svátku oba tričko dle vlastního výběru.
Prostě chci, aby si uvědomili, že to není samozřejmost a že to stojí spoustu peněz a že i oblečení a sportovní vybavení je dárek. Ač je potřeba.
Syn s tím problém nemá, k narozeninám dostal jednu stolní hru od prarodičů, od druhých knížku, od kamarádů (protože měl oslavu) brýle na potápění, detektivku, karetní hru, encyklopedii o vesmíru. Pak nějaké korunky ještě od nás. Potom od nás dosta kraťasy a triko co si vybral, malý fotbalový míč. V pokladničce má 2000 Kč a půjdeme za ně (asi tedy na za celý) koupit sálovky, které potřebuje na házenou. narozeniny měl v červnu a bylo zbytečné, aby mu sálovky doma ležely dva měsíce.
Nemá s tím nejmenší problém, jen chtěl aby měl nějaké překvapení. tak to měl ten malý fotbalový míč, co se mu hrozně líbil a tu stolní hru od prarodičů, co si moc přál.
Udělali jsme to tak proto, že já naznala, že už je dost velký aby se sám rozhodl co chce a protože na narozeniny nic nevymyslel, přišlo mi lepší peníze prozatím schovat, než uměle vymyslet nějakou věc.
jinak pod stromeček chce novou aktovku, už má vybranou jakou a vůbec mu to nevadí, navrhl to sám.
Nevím, zkus si se synem promluvit, co by se mu jako líbilo a třeba se s ním domluv, že pokud nechce oblečení a batoh k narozeninám - tak ho prostě vybereš ty, levnější, účelné, včetně oblečení a on si vybere dárek dle své chuti v tebou stanoveném fin. rozpočtu a nebo pokud chce něco lepšího na oblečení a aktovku, tak holt to dostane na narozeniny.
Jinak co se týče financí - tak naše děti dostávají - 1000 Kč od mých rodičů a jednoho bratra, 500 kč od mamky manžela, a tak 500-600 Kč od bráchy a jeho manželky. My dáváme taky tak 500 +- přijde mi to víc než dost, záleží co se kupuje. Někdy to ani neutratíme a dětem dáme do pokladničky až něco chttějí.. nebo na pouť.
Jinak sponzoruji dort a oslavu, což bývá tak kolem 1.000Kč
Manželův tatínek většinou něco koupí, pokud nechceme koupit něco většího.
Jo dcera ke 2.narozeninám dostala dokonce autosedačku, protože má narozeniny měsíc po vánocích a totálně jsme nevěděli co, ona ani o nic moc nejevila zájem, tak dostala nějaké drobné dárky a autosedačku a z té teda byla fakt nadšená