PŘEKVAPENÍ ODDĚLENÍ ŠESTINEDĚLÍ ANEB NA CO BUDU PŘÍŠTĚ PŘIPRAVENA
Milé maminky-čekatelky
Ještě před pár týdny jsem podobně jako Vy očekávala narození svého děťátka. Nabízím několik rad, které vám možná ulehčí pobyt na oddělení šestinedělí
1) Návštěvní hodiny
Porod byl jeden z nejhezčích a nezapomenutelných zážitků mého života a byla jsem šťastna, že v těchto chvílích při mně manžel stál a spolu jsme přivedli na svět naši dcerku. Z euforie mě vytrhly návštěvní hodiny oddělení šestinedělí, které teoreticky znemožňovaly jakýkoli kontakt manžela s dcerkou (miminko nemůže ven z pokoje, návštěvy nemohou na pokoj a miminko nemůže zůstat samotné). Prakticky se všechny zákazy, příkazy a nařízení tak trochu porušují v závislosti na stupni tichého souhlasu zdravotního personálu. Při výběru nemocnice jsem se řídila porodním sálem, nicméně je také pravda, že z hlediska pobytu v nemocnici je to zpravidla méně než 1/5 pobytu.
2) Nestyďte se a ptejte se. Informujte se o svém zdravotním stavu
Má pozornost po porodu značně oslabila a později mě mrzelo, že jsem se málo ptala na podávané léky a injekce. Přečtěte si pozorně propouštěcí zprávu - i přesto, že v ní může být obsažena nějaká závažná informace, neočekávejte, že Vás na ni někdo upozorní.
Máte-li problém nebo přání, obraťte se na zdravotní personál - jinak se mi jevilo, že je dost malá tendence mě o čemkoli informovat (podmínky propuštění, kojení a pod.)
3) Strava
„Dieta“ pro kojící maminky se mi zdála dost obecně známým faktem - snad proto mě překvapila její ignorance na oddělení šestinedělí - čerstvé rohlíky ke snídani, vypečené koblihy s mlíkem k obědu nebo vepřo-knedlo-zelo k večeři jsou určitě pochoutky, nicméně kojící maminku nerozveselí. Kromě nachystaného jídla v mražáku se určitě vyplatí rodinu předem informovat, jaká jídla by Vás potěšila.
4) Požadujte domácí návštěvu porodní asistentky
Porodní asistentka Vám nejenom poradí, ale také zodpoví otázky týkající se péče o miminko. Na úhradu této návštěvy máte od Vaší zdravotní pojišťovny nárok.
Bára a Karolínka (Mé zkušenosti vychází z pobytu na oddělení šestinedělí 28/10 - 1/11/02 ve FN Obilní trh v Brně)
Předchozí