Přidat odpověď
Máme ústní irigátor - sprchu, kupovala jsem to dceři, když měla fixní rovnátka a osvědčilo se to celé rodině. Mají i se speciálním nástavcem na rovnátka, ale dle mého, není třeba. Perfektně se tím před čištěním dvakrát denně zuby s rovnátky propláchnou... Dceři to stačilo, nemá po nich jediný kaz ani flek. Ale ona je pečlivá...
Jinak záleží dost na ortodontovi, jak k dítěti přistupuje a jak mu dokáže vysvětlit nutnost čištění. Dcera naprosto důvěřovala svému doktorovi, vše probíral přímo s ní, já jsem jen přihlížela a řešila objednávky... Je to tak dobré, dítě si tak uvědomí, že je to jeho odpovědnost se o zuby starat..
Ne že rodič platí rovnátka, běhá na kontroly a dítě, co už se cítí být dospělé a myslí si, že mu do toho nemá kdo kecat, na to samo kašle..
Čím dřív dítě pochopí, že je to na něm, tím líp. Po vyndání fixů musí totiž ještě nosit rovnátka nandavací a tam je to pak už hodně na něm. V patnácti letech by rodič nebývá schopen donutit dítě nosit pravidelně rovnátka. Musí chtít dítě samo. A když na to dlabe, tak se může stát, že všechny peníze, běhání a péče byla zbytečná..
Předchozí