Přidat odpověď
Mishulo, mně se osvědčilo jet do porodnice v okamžiku, kdy už jsem byla otevřená na cca 6cm (to nevím, jen jsem prostě už bolesti špatně snášela). Pak se v porodnici stihla jen sprcha, monitor a děcko se dralo ven. Vyhla jsem se té fázi kdy sice stahy jsou, ale jsi tak na 1-2cm a personál to chce popohánět, aby tě měli z krku. Takhle nebyl čas na nic, když na mě PA s úsměvem nastoupila, že teda "uděláme monitor a pak praskneme vodu a porodíme" tak jsem hned hlásila že vodu teda nepraskneme, bo jsem rodila potřetí a měla jsem zkušenost jak se samovolným odtokem vody tak s umělý protržením plodového vaku a za mě - příroda je příroda, nesahat.
Jinak tedy bohužel musím konstatovat, že v Brně se to podle mých zkušeností hýbe spíš opačným směrem než bych přivítala. Když jsem rodila syna v r. 2005, měla jsem vytištěný porodní plán (bez zásahů a medikace, bez tišení bolesti léky, poloha vkleče) a bylo mi plně vyhověno. U druhého (2009) dítěte jsem měla pocit, že to přece nemusím mít napsané abylo to strašný, mladá doktorka, přesto jedoucí v duchu "otevíráte se jen o 1cm za hodinu, tak to popoženem čípkem"). Byla jsem tím zaskočená, čípek jsem si nenechala zavést, ale na prasknutí vody už jsem jim kývla (chyba). U třetího jsem sice plán netiskla, ale poučila jsem se a dorazila vlastně až na přechod první a druhé doby porodní.
Být tebou vezmu si taky dulu, nějakou co ti sedne. Možná budeš chvíli hledat, ale myslím že stojí za to mít s sebou někoho, kdo bude schopný jkomunikovat s personálem - já třeba nemůžu mluvit když mám stahy.
Předchozí