Přidat odpověď
Ráda si počtu poku napíše někdo přímo k věci.
Xylitol používám,ale krátce, právě v souvislosti s nízkoenergetickou dietou.
Přijde mi (chuťově) lepší než stévie, protože opravdu nemá žádnou "pachuť", u stévie trochu rozdíl v chuti cítiti je, xylitol není poznat.
Že bude mít účinky na zuby i věřím, dělají se z toho přírodní zubní pasty, tedy je v jejich složení.
https://www.biovara.cz/potraviny/xylitol-prirodni-nizkokaloricke-sladidlo-250-g/
Ovšem jak je to s dětmi netuším, ale jelikož jde o přírodní produkt tak bych to za nebezpečné nepovažovala. Je tam nějaké doporučené max.dávkování, ale uvádí ho jen někde. Myslím že je to dávkování hlavně proto že (velmi) nadměrné užití může mít projímavé účinky. Jiný důvod jsem zatím nedohledala, ale ráda se nechám poučit, pokud někdo ví.
Jinak nízké dávkování stačí, protože ta sladivost je dost vysoká.
K hubnutí se používá hlavně proto, že jde o přírodní náhradu cukru, bez negativních účinků jaké řepný cukr má. Méně kaloricky zatěžuje tělo. Na zubní sklovinu má nikoliv negativní, ale naopak pozitivní účinky.
Má nízký glykemický index, metabolizuje bez inzulinu, takže je doporučován pro diabetiky.
O efektu snížení chuti k jídlo jsem nikde nečetla. Spíš možná nezpůsobuje tu "závislost" na cukru, jako je to u řepného.
Sám o sobe xylitol hubnutí nezpůsobuje, jen se po něm nepřibírá (jako po cukru).
Prostě varianta pro ty, kdo mají sladké rádi, ale řepný cukr z nějakých důvodů jíst nechtějí nebo nesmějí.
Sama zvažuji nahradit řepný cukr doma i v rámci dalšího vaření, nejen slazení nápojů, zatím však zkoumám na sobě.
Ještě tedy můžeš zkusit stévii, ale tam já tedy trochu cítím jinou chuť. Ale třeba do domácí limonády ta v těch kapkách není marná.
Jinak mi parametry přijdou obdobné - nízkoenergetické přírodní sladidlo, taktéž s pozitivním vlivem na zuby.
Předchozí