Rodila jsem na Obilňáku před dvěma lety a již tehdy se mne ve fázi, kdy byla zašlá branka a mělo se tlačit, PA ptala, jakpak že tedy budem rodit. Zvolila jsem tehdy vak, ale nějak mi to nevyhovovalo, tak PA navrhla polohu na boku, ta byla super a já se z ní už nehnula a PA jen konstatovala: aha, takže budem rodit takto....
Ad klystýr: při příjmu mi dr. sdělila základní informace včetně toho, že dostanu nálev. Slušně jsem se optala, jestli jej mohu odmítnout a odpověď zněla: samozřejmě. Jen se ještě zvědavě optala, jestli jsem již byla na WC. Tak jsem jí vysvětlila, že už opravdu mnohokrát :-)
PA se pak již na klystýr neptala. Dr. jí to řekla a PA si jen potvrdila správnost informace. Neholila mne, ani se mne na holení neptala. Nenastřihla mne a na toto téma jsme také předem nemluvily (byla jsem prvorodička).
Klystýr se nedá považovat za prevenci infekce. Tohle je opravdu zavádějící názor a řada studií to potvrdila. WHO jej dokonce řadí mezi nedoporučené praktiky při porodu.
Předpokládám, že situace na Obilňáku by měla být i nadále obdobná - spíše je otázkou, na koho konkrétního při porodu narazíte, a to se dopředu zřejmě ovlivnit nedá.
D
Předchozí