Kuřecí placičky WaldorfAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 21.2.2023 21:56:40
Výborné zpracování kuřecího masa s celerem. A dá se použít i na zbylé pečené či grilované kuřecí maso...
Suroviny 600 g kuřecích prsou • šťáva z 1/2 citronu • 2 lžíce (olivového) oleje • 1 lžička soli • 1 středně velká bulva celeru • 1 velké jablko nebo 2 malá • 1 střední cibule • 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda) • 3 vajíčka • 50 g hladké mouky • 200-300 ml oleje na smažení Postup Kuřecí maso opláchneme, osušíme, zbavíme nejedlých částí (chrupavek, kostí a pod.) a nakrájíme na cca centimetr silné plátky. Ty pak překrájíme na stejně velké kostičky a vhoďíme do mísy, pokapeme citronem, osolíme a s (olivovým) olejem dobře promícháme a necháme odpočívat.
Celer okrájíme na bílou dřeň, opláchneme, rozčtvrtíme a nastrouháme nahrubo. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a také nastrouháme nahrubo. Nakonec stejně nastrouháme i sýr a cibuli nakrájíme co nejjemněji. Všechny tyto nastrouhané suroviny přidáme ke kuřecímu masu, zalijeme rozšlehanými vajíčky, nasypeme mouku a vše společně promícháme. Můžeme ochutit rozetřeným česnekem či bylinkami. Rozehřejeme pokud možno nepřilnavou pánev s cca centimetrovou vrstvou oleje (másla či sádla). Jakmile je olej dost horký (drobeček začne hned pěnit), nabereme směs velkou lžící a rozetřeme ji v pánvi na placičku cca 6-8 cm velkou. Zamáčkneme vyčnívající kousky masa a uhlaďíme. Smažíme nepříliš zprudka asi 2 až 3 minuty z každé strany do krásné, tmavě zlaté barvy. Otáčíme jemně a opatrně, placičky jsou křehké a zpevní, až budou dosmažené. Odkládáme do tepla na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek. Podáváme teplé se zeleninovým salátem (nelépe se sladkokyselou zálivkou z medu, bílého vinného octa a oleje) s pečivem či brambory. Zobrazeno doposud 281 x.
|
Všichni uživatelé |