| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Pečení husy

 Celkem 43 názorů.
 Fren 


Téma: Pečení husy 

(19.11.2017 17:24:19)
Tak jsem na tuto sobotu dostala nápad upéct husu.
Koupila jsem 4kilovou a dle receptu na netu,ji nechala na cca 70-80 st péct v troubě 12 hod.
Pak prý stačí zvýšit teplotu na hodinu na 180.

NO,ráno jsem tedy po 12 hodinách pečení husy koukla pod alobal, nějaké sádlo vyškvařené bylo,ale jinak,pouhý laický pohled signalizoval,že husa moc neví o tom,že v nějaké troubě vůbec byla, odhaduji,že byla tak polosyrová a návštěva se měla za cca 4 hodiny objevit a co já si počnu s takovým polosyrovým ptákem obřím~8~.

Takže pěkně teplota na 180, a vůbec ne další pouhá hodina,po které maso bylo velmi tuhé a šlo velmi špatně od kosti, ale nakonec to byly 4 další hodiny pečení,uf. A až na 2 stehna,která jsem nechala vcelku,jsem se nakonec rozhodla jinak celou husu vykostit,at hosté se nemusí přetahovat s dlouhýma kostima na talíři,takže docela makačka.

Na základě výše uvedených nabytých zkušeností jsem se rozhodla,že do takového celého ptáka již nikdy nepůjdu a když,tak jen husí stehna,tohle fakt za to nestálo~l~

Nakonec se naštěstí masko stihlo upéct pěkně doměkka,strávníci byli moooc spokojeni a olizovali se až za ušima,ale já jsem toho měla teda docela dost.
Proti tomu je pečení kačeny procházka růžovým sadem a nechápu jak někdo může napsat ,že stačilo péct husu po těch 12 hodinách už jen hodinu na zvýšenou teplotu.No,není nad vl.zkušenosti.
 ..,,.. 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 17:34:03)
Možná Ti trouba špatně ukazuje teplotu.
Je dobré mít zapichovací grilovací teploměr a jednoduše na začátku zvýšit teplotu v první hodině na 120C.
Až budeš mít v prostředku 80C, tak můžeš snížit na těch doporučovaných 80C a nechat 8 až 9 hodin, a pak ještě hoďku na 180 C

A taky je důležité začít z pokojové teploty uvnitř husy.
 Lassiesevrací 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 17:39:30)
Manžel dělá výbornou konfetovanou kachnu a vzkazuje, že 12 hodin je rozhodně málo.

Ale jednou vyhrál v tombole na mysliveckym bále bažanta a divokou kačenu a taky prý už nikdy. Pojal to jako výzvu, šel do toho - oškubal to a nějak upekl. Ale kačena pamatovala ještě příjezd Rusáků, nedalo se to jíst. Za tu práci to nestálo, zlatý kuře z Vodňan ~t~
 Ája Fíková 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 17:41:05)
Fren, pekla jsem pětikilovou husu z farmy, přes noc, na 110 stupňů a pak dopekla během hodiny na 180. Trochu průběžně popíchala vidličkou, sebrala asi litr sádla. A byla výborná, rozpadala, křupavá kůrka. 80 stupňů je podle mě málo.
Příště se Ti určitě povede.
 Lassiesevrací 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 17:58:53)
Manžel peče na 70, peče přes noc - V devět večer to tam dá, v 7 vstane a dá to na 110 (pořád přiklopený), jde si lehnout ~:-D, peče se to další 3 hodiny, zvedne to na 160 na hodiny a půl ( z toho posledních cca 40 min odkrytý). Ta kachna se rozpadá. Jo a ještě to před koncem pomaže medem.

Nemám já se krásně?
 Madigan 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:11:13)
Lassie - potvrzuju - jen s tím rozdílem, že o husu se starám já a poslední pomazání dělám medem s pivem. A tak jak to dělala Fren - to je spíš na kachnu, ty bývají menší a mají jemnější maso. Navíc zvířata z domácího chovu mají maso tužší - nepocházejí z rychlochovu, zato kvalitnější.
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:22:44)
Lassie, kachnu dám levou zadní,xkrát jsem pekla,nikdy mně nevypekla jako ta debilní husa!~t~

U kachny se mi osvědčilo hodinu péct den předem na běžnou teplotu,druhý den to samo a bylo to super.

Tuhle husu jsem koupila v Tescu, žádná farma,měla jsem možnost koupit 3kg husokachnu z farmy,ale tam jsme s paní dost uvažovaly,jestli to bude dostatečné pro 6 osob,tak jsem šla radši do té husy.
 Vítr z hor 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:20:10)
Mas divnou troubu. Husa takhle funguje normalne (80 stupnu pres noc).
Kachnu uz nedelam, protoze pri tom smradu nemuzu spat, navic se kachna s husou vyteznosti neda srovnavat. Kachna je holub obalenej nevonavym sadlem. (Nechci se vsak rouhat, v okupovanem Berline bych vzala za vdek vrabcem i bez sadla).
 neznámá 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:33:13)
Větře, my spíš naopak, vždy když peču husu, tak si říkáme, že příští rok se už na husy vykašlem. Protože tzv. husokachny mají víc masa a míň tuku a jsou chutnější, husa je obrovský objem bez masného efektu, prostě je to dutý!!! ~t~

A pak z jara vyměknem a stejně pořídíme pár housat, však to roste samo a bez práce a pak při škubání šílím.~t~
 Bouřka 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:44:39)
Taky hlasuju spíš pro kačenu, husa je moc mastná a na tu velikost mi toho masa vždycky přišlo spíš méně.
 Vítr z hor 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:47:16)
Priznavam, ze ta dutina me taky demoralizuje. Ale porad pokladam husu za kvalitnejsi material nez kachnu. Husokachnu jsem tedy jeste nezkousela. Treba by to pro me bylo reseni.
Muj nejvetsi technicky problem spociva v tom, ze to zvire musim upect v litinovem hrnci - vysledek je ve srovnani s pekacoalobalem neuveritelny. No a litinovy hrnec ma omezene rozmery, ze. Muzu si koupit vetsi, ale za prve ho neunesu a za druhe vetsi rozmer uz stoji kolem 10 tisic, pro ktere mam lepsi vyuziti. A ja trvam na romantickem peceni husy vcelku. Takze ji kupuji s metrem v ruce, pricemz vypadam jako tydyt.
Kde se prodava husokachna? Nikdy jsem to v obchode nevidela. Chovat to nebudu, proces premeny zive hmoty na mrtvou nedavam.
 neznámá 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 20:15:22)
Husokachna je obchodní název, další obchodní název je mulard nebo barberie , je to kříženec pižmovky a asi ruanský kachny, vznikne vlastně neplodný brojler - jaký je rozdíl mezi barberií a mulardem fakt už netuším.

Hádám, že prodávaná kachna v obchodech bude asi brojlerová, oni jsou kachny celkem malý, to co vidím v regálu mi přijde velký, ale nevím, nikdy jsem nekupovala ani nezkoumala.

Co děláte z husím sádlem? Já ho vždycky seberu, dám do ledničky a postupně přidávám lžíci do chlebového těsta. NA jiné využití jsem nepřišla.~d~
 Bouřka 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 21:01:40)
Tak já mívám spíš kachní, ale normálně s ním vařím - je skvělé na osmahnutí zbylých brambor nebo knedlíků, osmahnu na něm zeleninu do polívky nebo základ rizeta. Nebo normálně mažu na chleba.
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 10:31:33)
sádla jsem sebrala do sklenky,mám v lednici a hodí se na všechno,kde potřebuješ mastné, i na smažení,na chleba s česnek,....
 TaJ 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:02:51)
Buchli, my kačenu dáváme péct hodně brzy ráno, třeba v 6, na nízkou teplotu a přikrytou alobalem, dovnitř dáváme kostičky brambor...před polednem zvýšíme teplotu, sundáme alobal a necháme udělat křupavou kůžičku :-). Kachna je na oběd krásně měkká, dokřupava vypečená... Husu jsme právě zkoušeli péct podobně a bylo to tvrdé jako šutr..., byla pomalu k večeři~:-D, takže jsme se shodli, že už experimentovat nebudeme a od té doby už zase děláme kačenu:-)
 Cimbur 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:04:50)
Pekla jsem krutu, co byla navíc už velmi dlouho v mrazáku, bylo to taky krutý. Prsa tedy zůstala suchá.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 23:11:20)
krůtě musíš prsa prošpikovat nebo aspoň na ně položit špek či slaninu
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:24:24)
správné rozhodnutí!~R^
 TaJ 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 17:59:04)
Fren, my jsme loni skončili úplně stejně:-), taky jsme to chtěli zkusit taky jsme si potom řekli, že husa už nám nesmí do baráku...a vrátili jsme se k naší staré dobré osvědčené kachně:-). Asi se to musí prostě umět, ale zkoušet už to nebudeme, stejně nám nechutnala tolik, jako kachna...
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:49:56)
Vlastně jo, Tino,je to tak,chutově není husa vůbec o tolik lepší,o kolik je dražší;navíc je prý ještě víc mastnější než kačena,takže i tady je to s kačkou lepší.
 neznámá 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:06:15)
Možná to byl starý vyběhaný houser od Babiše.~t~

S husou nemám problém, je to stejné jako kachna, dokonce je na tom i míň masa než na brojlerový kachně.

Nebo kombinace alobalu a kvalitního nerezovýho pekáče. NA tom jsem několikrát pohořela já, ono to nějak odrazí teplo či co a po hodinách pečení jsem měla maso syrové.
 TaJ 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:14:37)
Neznámá, tak my tu kachnu pečeme v klasickém smaltovaném pekáči, co u máme léta, pečeme v něm i kuře apod...a alobal na zakrytí byl u kachny vždycky ok, ke konci ho sundáváme, aby se to dopeklo a udělala se křupavá kůrka...
 neznámá 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:21:28)
Právě, že smalt a alobal funguje, sklo a alobal funguje..... ale nerez a alobal se mi prostě nechce propíkat. Nevím čím to je, možná Angrešt vysvětlí nebo máme doma začarovaný pekáč.~t~

 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:34:24)
dost možná - ten houser~t~

JInak pekáč kvalitní,smaltovaný,horní víko nešlo dát,husa byla vysoká,takže alobal to jistil.

Jinak mám el.troubu, 12 let starou,s minutkama,kdy se trouba sama vypne po uplynutí nastaveného času - to je velmi příjemná záležitost pro toho,kdo si bude pořizovat troubu.
 kysnutá knedla 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 18:12:16)
Hus by som vcelku nepiekla.
 jů 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:27:00)
Když jsme u toho pečení těch ptáků, je nějaký rozdíl mezi masem z krůty nebo krocana?
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 10:36:51)
sy myslím,že rozdíl tam nebude,o krůtě se říká,že má devatero druhů mas,tak to snad platí i o tom krocanovi.

Jen tedy ten krocan dorůstá podstatně větších rozměrů než krůta,může mít i 20 kg, to aby se peklo snad v nějaké tavící peci v železárnách~t~

Krůtu si občas kupuju z farmy,ale pěkně to tam na přání i naporcují,nejlepší je na pečení krůtí stehno,horní.Bývá také velké a masa spoustu a ne suchého.
 jů 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 12:12:48)
Taky budu porcovat. Takže objednám krocana :-)
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 13:44:31)
jů, po zkušenosti s husou a kdysi s porcováním půlky krůty, bych už do takovýho zvěrstva nešla!fakt ne.
Důvod: tihle ptáci mívají velký těžký kosti,takže pokud máš možnost,kup něco naporcovaného,fakt neušetříš,jestliže to posuzuješ jen podle ceny a ta makačka,o té nemluvě!

Když vykostuji horní stehno na řízky a zbytek na čínu,tak i s tím se piplám hodinu a to nemusím drtit a překonávat šílené kosti téměř.

Jú, ty musíš mít něco bud s rukou nebo s klávesnicí~t~,máš vždy zdvojená témata i příspěvky
 jů 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 12:12:48)
Taky budu porcovat. Takže objednám krocana :-)
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 13:40:36)
taková hrubice: "sy" myslím~8~,nechápu,vloudila se chybička holt
 jů 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:27:00)
Když jsme u toho pečení těch ptáků, je nějaký rozdíl mezi masem z krůty nebo krocana?
 Černá kronika 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:36:28)
To je loudání něco na způsob pomalého hrnce. Tam je ale víc stupňů, lehounce mi to probublává, tipuju to tak na 90-110 stupňů. Těch 70-80 je málo.
 Černá kronika 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:37:32)
Ale tak člověk se učí celý život, zase máš o zkušenost víc. Tím se vždycky utěšuju...
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 10:37:36)
tak,tak.~;)
 kysnutá knedla 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 19:45:14)
Ja mám na pečení husy najradšej to, že z orezaných častí si - kým sa hus pečie - urobím v hrnci parádne sadlo, nalejem do malých skleničiek, pekne to popíšem a potom to rozdám najbližším. Vtedy si poviem, že čím vačšia mastnota, tým lepšie ~j~
 Fren 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 10:38:58)
tohle bych nerozdávala, ne každý to bohužel ocení a když to vyhodí,je to věčná škoda.
 Markéta 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 20:08:29)
Loni jsem pekla asi 8hodin pri 90 stupnich, pak ctyri hodiny pri 120 a chvili na 180, byla moc dobra. Letos asi 6 hodin na 130 a hodinu na 180 a byla taky dobra.
 Renka + 3 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 10:44:36)
Jo to dělám podobně jako ty a je fakt dobrá. Nezakrývám alobalem, peču v uzavřeném keramickém pekáči na konci víko odklopím.
 Persepolis 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 22:54:47)
Dělala jsem tu 12 hodinovou husu loni a byla výborná.
 Persepolis 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(19.11.2017 22:58:56)
Nedělala jsem jí teda přikrytou alobalem, ale normálně pekáčem.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 9:11:37)
pravidelně peču husu na sv. martina (dárek pro muže k svátku ~;)) večer šoupnu pekáč s posolenou, pokmínovanou husou, do poloviny zalitou studenou vodou, do trouby na 90 stupňů a ráno vypnu troubu... pak hodinu před podáváním zapnu znovu, odkryté, na 200, aby se dopekla kůrka... masíčko je měkounké, šťavnaté, výborné ~:-D
letos jsem měla "menší husičku, asi 3,5 kg a mám z ní asi půllitrovou sklenici sádla :-)
před pečením tedy ještě odřezávám konce křídel, kůži z krku a ořezané kousky a drůbky přijdou do kaldounu, jatýrka do paštiky, takže husa ač poměrně drahá, zajistí nám jídlo na několik dní (zbytky prsou obvykle přijdou do rizota) ~:-D
kachna mi nechutná, ta mi smrdí, tu jím jen v úpravě z asijských bister :-)

jo a někdy někde jsem četla, že hotovou, dobře propečenou husu poznáš podle toho, že vyleze hrudní kost... je pravda, že to jediné mě "štve", že husa mi nikdy nedrží tvar, vždycky se mi rozpadne :-)
 Sopka 


Re: Pečení husy - zkušenosti - už nikdy 

(20.11.2017 12:23:30)
Jednou jsem taky koupila takhle velkého ptáka a pak jsem zjistila, že se mi nevejde do pekáče. Tak jsem na radu maminky ptáka naporcovala, šlo to dost ztuha a pak jsem ho nějak naskládala přes sebe do toho pekáče a obracela. Pekla jsem ho na 200 , už nevím jako dlouho a sádla bylo fakt hodně,to jsem postupně odebírala.Mám raději kachnu, protože je menší a v pohodě jí sníme.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.