Květ + 2 |
|
(14.6.2010 12:05:34) Nemáte prosím tipy na levná jídla. Sepisuju si seznam, ale už nějak nemám fantazii. Co vaříte? Přivítám tipy na obědy i večeře. Nebo nějaké vychytávky na úspory. Děkuju.
|
Epepe |
|
(14.6.2010 12:11:22) Třeba kus-kus je celkem levný a dobrý. A můžeš do něj zamíchat zbytky zeleniny, masa, sýra, apod ... Teď si dělám kus-kus s jedním plátkem šunky, co zbyl, čerstvým sýrem a cuketou - vše zbytky.
|
|
šatranka |
|
(14.6.2010 12:14:50) Idealni jsou pokrmy z krup, pohanky, lustenin... Jsou zdrave a levne.
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(14.6.2010 12:24:38) kvit, kdybys zapátrala, tak tu onehdá byla diskuze jídla pro čtyřčlenou rodinu do 100Kč a zvrhlo se to na jídla do 50 Kč a bylo to docela zajímavé. Záleží co si ty představuješ jako úsporné, já tak 6 jídel týdně ze sedmi mám opravdu do 100 Kč - a mám to já a dvě děti 8 a 3 na oběd a ještě manžel občas k večeři a 100% druhý den na oběd do práce. Takže záleží co je úsporné. Třeba je dobré kupovat kuře celé a naporcovat si ho, zeleninu sezoni, případně mraženou, mleté maso je docela levné a chutné. Cokoliv s bramborama, jakékoliv zapečené těstoviny těstoviny s čímkoliv...
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 12:37:06) Beruško, děkuju, zapátrám.
Čím víc úsporné to bude, tím líp. Nejsme na tom moc dobře, tak se snažím šetřit. Peču domácí chleba, pro syna loupáky atak.
Kuře taky kupuju celé a porcuju. To se vyplatí. Luštěniny mám ráda, po čočce a hrachu i fazolích bych se klidně ujedla, ale tady moje fantazie s luštěninami končí.
|
šatranka |
|
(14.6.2010 12:58:32) Kvit, jestli mas rada houby, tak muzes upect jahelnik (zapect jahly s cibulkou, podusenymi houbami - davam zampiony nebo hlivu, muzes pridat na kosticky sunku). Stejne se daji pripravit kroupy. Vyborne je i hraskove kroupoto (v tomto receptu jen nahrad ryzi za kroupy: http://www.apetitonline.cz/recepty/187-hraskove-8218rizoto8216.html )
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 13:09:55) Ž
|
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 13:10:31) Žovjanko, na to kroupeto kouknu.
Houby bohužel nejíme ani já, ani manžel.
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(14.6.2010 13:02:34) tak co další levné.. no dcera ráda omáčky.. a dělám, jak už někdo psal.. třeba jen z 30 dkg, maso zblajzne manžel.. a k tomu třeba těstoviny - obměn je spousta
pak pečený guláš - cibule, česnek, koření, solamyl, masino - půl kilo krkovice naprsoto stačí a máš z toho kotel guláše na dva dny - rejže, chleba.. atd.. k tomu jako příloha
potom třeba kuře na paprice - dělám ze dvou stehen - to máš tak 30Kč - uvařím je v papiňáku s hodně vodou a pak to vytáhnu. Spěním cibuli, zasypu paprikou, osolím, trošku mouky, ředím tím vývarem, dokud se neuvaří cibule do měkka a potom zaliju šlehačkou (tak 12 Kč), oberu maso. Ze zbytku vývaru udělám polívku s kapáním. k tomu těstoviny, nebo dělám v dom. pekárně super knedlík, manžel už ani jinej nechce.. a vyjde na pár korun. Omajdy máš hromadu, ze dvou stěhen taky fůru.
Pak zapečený brambory - s brokolicí, s uzeným, zeleninou žemlovka rýžový nákyp s ovocem bramborová roláda těstoviny s kuřecím.. a čímkoliv (já to hodně nastavuju zeleninou - je toho víc a nevyjde draho.. mrkev je super, jde propašovat skoro do všeho) potom třeba rajská... buď s mletýma kuličkama.. nebo fakt kousek hovězího - tak 300g zas pro manžu... nebo hrstková polévka (hrst hrachu, hrst čočky, hrst krup) bramboračka polívka gulášová domácí - stačí 10dkg masa.. hromada brambor buřtguláš
obložený topinky čímkoliv langoše jsou za pár korun pizza když se dělá doma.. dělám takovou překládanou se špenátem a sýrem... manžel je hroznej masožravec, (salámy a párky nekupujem takměr vůbec - na tom se hodně ušetří), ale víceméně musí mít maso každej den. Jeden den zvládne bez masa... ale k obědu spíš potřebuje aspoň kousek masa.
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 13:16:20) Beruško, opět děkuju. Tohle taky tak nějak vařím. Ale děkuju za tip na hrstkovou polévku. Na tu se chystám už hóóódně dlouho, ještě jsem ji nikdy nevařila. A zapomněla jsem na ni.
Co mám pekárnu, tak knedlík taky vařím doma. Je moc dobrý a vyjde levně.
Abych přihodila taky něco do placu. Dneska dělám těstoviny s pečeným zelím. To taky máme moc rádi. Stojí to pár korun a pochutnáme si na tom.
|
Chrysantéma |
|
(14.6.2010 13:33:57) Kvit,
do těstovin zamícháš bílý jogurt nebo zakysanou smetanu s česnekem...
|
|
Lucka007 |
|
(14.6.2010 17:24:31) Kvit a jak děláš těstoviny s pečeným zelím? Recept by se hodil.
U nás je oblíbené levné jídlo granadýr marš - uvařené fleky smíchat s uvařenými na kostičky nakrájenými brambory, promíchat a přidat nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova osmaženou obarvenou červenou sladkou paprikou (kořením).
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 17:41:22) Lucko, zelí nakrouhám. Já to dělám z červeného. Na plech dám trochu oleje, na to nasypu nakrouhané zelí. Osolím. Nezkoušela jsem s jiným kořením. Dáme péct. Občas promícháme. Zelí se nechá opéct, bacha ale aby se nespálilo. Mezitím uvařím těstoviny a do nich to opečené zelí vmíchám. Asi by to bylo dobré i s nějakou opečenou slaninkou nebo tak. Ale nedávám. Máme to jako nouzovku, která nám ale opravdu moc chutná. Ono to zelí jakoby zesládne. Fakt ňamka.
|
Jaana2 |
|
(15.6.2010 14:59:19) to zelí s těstovinama se dá klidně udělat i na pánvi, to zelí, na trošku cibulky a nevařit, je trošku podusit a na konci malinko přismahnout. Ale jen malinko !! aby to dostalo tu správnou chuť. nemusí se rozpalovat trouba. Ale je to fakt dobrý.
|
|
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 17:43:24) Grenatýr jsem dělala poprvé nedávno a taky nám moc chutnal. Díky za připomenutí. To tento měsíc taky udělám.
Teď jsem našla na MMB recept na palačinky bez mléka. Jen z vody. Tak jsem to ze zvědavosti zkusila. A dobrý. Manžel už snědl celou dávku k večeři. 0,5l vody, 200g hl. mouky, 1 vejce
|
|
|
Lucka007 |
|
(14.6.2010 17:27:31) A taky máme rádi uvařené špagety a k nim osmahnu cibulku nadrobno nakrájenou, konzervu tuňáka (drcený je celkem levný), nebo koupit v akci, nechám chvilku podusit a nakonec zamíchám sladkou smetanu (kupuji tu na vaření, vyjde nejlevněji). Pokud zbyde peníz, tak se dá sypat sýrem, ale i bez sýra je to super.
|
|
|
moniviky |
|
(14.6.2010 17:52:05) prosím Tě,co to je bramborová roláda?děkuji
|
|
žlutá růže |
|
(15.6.2010 12:59:36) ahoj beruško, mohla bys mi prosím napsat recept na knedlík z domácí pekárny ? Ještě jsem o něm neslyšela. Kupované mi moc nechutnají, kynuté těsto neumím, tak dělám knedlíky co se vaří v hrnečkách.... Díky Andrea
|
Květ + 2 |
|
(15.6.2010 13:25:40) http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php
|
|
|
|
|
|
Mirka 2 deti | •
|
(14.6.2010 12:46:12) Ja nevarim nejako usporne ale z tych lacnych jedal su u nás celkom oblubene placky zo sojovej drte, dolezite je ochutenie (cesnak, hubový bujón, sojovka) vajicko, stare pecivo namocene v mlieku (ale kludne aj vo vode kde sa varila drt) a pridat kusok struhaneho syra. K tomu bud privarok alebo br.kasa. Ja aj masove fasirky robim so sojovou drtou, su pre nas lahsie stravitelne. Takisto zeleninove rezne, deti zjedia cokolvek kde je nastruhane zelí (po vysmazeni ma super chut).
|
Mirka 2 deti | •
|
(14.6.2010 12:55:11) A este ma napadlo, moje deti miluju bezvajecne cestoviny a navrch len kukuricu a ohriate rozmixovane rajcata z plechovky s kvapkou olivoveho oleja, troskou suseneho cesnaku a provensalskeho korenia. Alebo ina alternativa omacky. V panvici na masle ohriat smotanu na varenie a do nej rozpustit taveny platkovy syr (cca 4-5 platkov), osolit, trosku suseneho cesnaku a zas zmiesat s kukuricou a cestovinami (bezvajecnymi). A jeden recept tiez dobry je na sojove nudlicky. Klasicky uvarit v bujone s cesnakom, sojovku alebo hubovy bujon) a vychladnute a scedene hodit do hladkej muky, potom do klasickeho cesta na bramboraky a vysmazit. K tomu br. kasu a salat. A tiez su dobre cesnakove trojuholniky, recept je na stranke MMB.
|
|
Mišyčka a Minimišyčka |
|
(14.6.2010 12:56:57) Nakupuju maso v akcích, nacpu do mrazáku. Takže kuřecí prsní kousky za 39,- půl kila, byly z toho dva obědy pro tříčlennou rodinu. Vařím většinou na dva dny, na jeden to se fakt prodraží. Takže jsem dělala minulý týden ty kuřecí kousky zrovna jako čínu, přidaná zelenina asi za 15,- taky v akci, pak rýže půl pytlíku 10,- Dvě jídla tak vyšla na necelou stovku i s energií, kořením a tak... Hodně dělám z mletého - karboše, špagety, maso po švýcarsku (napatlá se na plech, můžeš přidat zeleninu a nastavit to tak, je toho víc, zase stačí tak půl kila masa) No a jinak spoustu toho máme ze zahrádky - brambory, cibuli, ovoce, zeleninu
|
Mišyčka a Minimišyčka |
|
(14.6.2010 13:01:42) jo, ještě hodně taky děláme ze žampionů, obalené, s těstovinami, žampionové karbenátky (jde přidat taky mleté), žampionová polívka. Máme totiž kousek žampionárnu, kde kilo taky vyjde do 40,-
|
|
|
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 13:41:27) Napadlo mě, že bych vyzkoušela placičky z květu černého bezu. Děláte to některá? A kvete teď vlastně ještě bez, nebo je už po?
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(14.6.2010 13:48:27) u nás od sobotních krup není ani kvítek
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 13:54:09) Tak tady kroupy ani bouřky nebyly. Ale je teda ještě sezóna?
|
|
|
holka anonymka |
|
(14.6.2010 14:16:51) bez ještě kvete... to se nedělá v trojobalu, ale v těstíčku, ne?
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 14:39:26) Jo, v těstíčku. Já nepsala trojobal.
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(14.6.2010 13:47:39) dneska jsem jen na másle osmahla dvě kuřecí prsíčka nakrájená na kousky, přidala namačkané dva stroužky česneku, 400g listového špenátu a to vše zamíchala do uvařených těstovin, na talíři jsem postrouhla sýrem
|
|
holka anonymka |
|
(14.6.2010 14:16:05) Já si dělám hlavně v létě - zprudka osmahnu na kostky nakrájenou cuketu, ochutím např. grilovacím kořením, nebo provensálským, nebo na pizzu či na špagety.. přidám nakrájenou papriku, nakonec nakrájená rajčata - už jen zamíchám a servíruji. Přidám pečivo - stačí mi jen malinko bílého.. může se polít jogurtem s česnekem, nebo různými dresinky.. Stojí mě to cca 10 Kč pro celou rodinu - vše si pěstuji na zahradě..
Dále čočková polévka, buřtguláš, bramborový guláš, bramboráky, česnečka... to jíme hlavně v zimě. Zeleninové karbanátky, nákypy, cuketové řízky, a další recepty z cukety - dělám převážně v létě... Jednou za čas kuřecí maso (např. grilované kuře, čína) - bývá levné v akci...
|
|
E. | •
|
(14.6.2010 14:44:12) Nečetla jsem celou diskusi. Jenom přidám svůj tip: v sobotu jsem koupila v Bille chlazenou slepici od firmy Vodňaské kuře. Vyšla asi na 48,- Kč (něco malinko přes kilo) a byla z ní výborná polévka s nudlemi a zeleninou a z druhé půlky vývaru byla slepice na paprice. Kdo má tyhle klasické recepty rád, určitě bude překvapen, jak dobrá z ní byla polévka. S mraženou slepicí se to opravdu nedá srovnat.
|
|
Květ + 2 |
|
(14.6.2010 14:49:09) Tak jsem si právě spočetla peníze a po zaplacení všeho mi tento měsíc zbyde 90,- Kč na den. Ale snad to zvládnu.
|
vojtami |
|
(14.6.2010 22:45:53) to zvládneš, ale horší by bylo, kdyby to tak mělo být dlouhodobě. teda já určitě do této částky vycházím, i když ( teď už ) nemusím, ale pokud musíš, je to na budku.
přidám další tip - zelené mražené fazolky - celý balíček cca 25-30Kč. smetana na vaření - kupuji výrobek tesco asi 12kč balík těstovin - prodávají se od 5kč
na pánvi podusím fazolky doměka, přidám smetanu, osolím, pokud mám udělanou jíšku, tak i trochu zahustím, jinak ale není nutnost. podávám s těstovinami. jde to i s rýží. a opravdu nám to chutná.
nebo třeba koupím v tescu mraženou zeleninu - hrách, mrkev, kukuřice - asi 12kč trochu hovězího - pokud koupíš víc masa, naporcuj ho a prostě použij kolik uznáš za vhodné. třeba jen plátek. takže tě vyjde plátek třeba na 20-30kč. na oleji opeču maso na kostky, přidám sladkou mletou papriku, opeču, přidám trochu kečupu, tu mraženou zeleninu, podleju, přidám kostku bujonu a 3/4hodiny v papiňáku dělám doměka. jde to s knedlíkem, bramborem, těstovinami i rýží.
můj manžel moc nemusí maso. trochu si dá, ale nemá ho rád ve velkém množství. takže třeba koupím celé kuře. ze stehen udělám kuře na paprice prsa udělám jako řízky nebo na jiný způsob křídla a kostru použiju na polévku.
knedlík už nějaký pátek s oblibou dělám v mikrovlnce
dobrý je chleba obalený ve vajíčku se strouhaným tvrdým sýrem a osmaženým - na to kečup a cibulka
a co nastavovaná kaše? s volským okem a párkem.
určitě pokud rádi pečené, tak peč koláče, buchty. pokud nebudeš dělat medovník a jiné nákladnější recepty, vyjde tě to na pár korun a budete mít snídani. pokud nejíte moc pečeného jako my ( teda my ho rádi, ale kvůli linii to moc nechci dopouštět ), můžeš dát část do mrazáku. až vyndáš, jako když najdeš....
|
Květ + 2 |
|
(15.6.2010 12:54:47) Vojtami, děkuju. Určitě se to dá zvládnout. Ještě v tom není započítaný benzín, ale my teď naštěstí moc nejezdíme. Jen nesmí přijít nic nečekaného. Mě příjde, že poslední dobou přicházejí samé nečekané výdaje. Dlouhodobě by to bylo na palici.
Má to ale jednu výhodu, naučím se hodně přemýšlet o jídle a o vaření. Za poslední 4 dny jsem vykouzlila samé dobrůtky z ničeho. Jen to bude stát víc času v kuchyni a víc organizace, která mi do teď chyběla.
|
|
|
|
|