Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 |
|
(14.10.2010 18:37:26) Tak jsem dostala první bedýnku a je v ní dýně.Nemám tuha co z ní. My to moc nejíme... Máte nějaký tip? Možná si udělám trochu zelí, ale i tak toho hromada zůstane...
|
kreditka |
|
(14.10.2010 18:53:48) Prý je dobrá marmeláda, tak to letos zkusím
|
|
Boubí |
|
(14.10.2010 18:59:10) je to klasická dýně, nebo hokkaido? v tom druhém případě jsme: - část snědli vařené spolu se šťouchanými bramborami, bylo to hezky barevné - část jsem dala do takového zeleninového mišmaše k těstovinám - část jsem rozmixovala do mrazáku na příkrmy
s normální dýní nevím, co se kromě kompotu a marmelády dá dělat.
|
Katka +3 |
|
(14.10.2010 19:01:39) S normální se dá dělat cokoliv. Loni jsme z ní dělali něco jako zelí, letos jsem část prosladila a zapekla do buchty, část podusila s další zeleninou, klobáskou a česnekem na jakési lečo k chlebu, část ještě čeká v ledničce.
|
|
|
Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři |
|
(14.10.2010 19:00:17) pokud budeš denně dávat domácí polívky a tam vždy pár kostiček přidáš (k mrvi a jiné zelenině) tak si myslím, že ty 3 kila sní ... resp. kousek si dáte vy - kousek sní .. nebo se dá upéct buchta (jde to z hokaida tak to půjde z dýně) - na netu je hodně receptů nebo pokud máte rádi kompot tak zavařit ...
|
|
malvínka |
|
(14.10.2010 19:06:39) třeba polévku, ta je výborná, nebo dá se i upéct nějaký koláč či muffiny
http://www.apetitonline.cz/recepty/263-smazena-dyne-s-rozinkami-a-piniovymi-orisky.html http://www.apetitonline.cz/recepty/2706-pecena-zimni-zelenina-s-kozim-syrem.html
na apetitonline je spousta dalších dobrot z dýně
|
|
Gordita |
|
(14.10.2010 19:12:18) Paní co mi pomáhá s vařením dělá výbornou omáčku z dýně a kuřete, jí se to s rýží, fakt by mě taková kombinace nenapadla. Nebo dýňová polívka je taky dobrá, není nic na recepty.cz?
|
|
Kudla2 |
|
(14.10.2010 19:26:33) nakrájej cibuli na kostičky, osmahni na olivovém oleji, na to dej nakrájené kostky dýně, trochu osmaž, zalij horkým vývarem a podus.
Až to bude měkké, rozmixuj v mixéru, osol, opepři. Můžeš přidat trochu zakysané smetany, ale nemusíš,
Jednoduchá, efektní polívčička Mňam.
|
Anni&Annika |
|
(14.10.2010 20:54:40) dynova polivka, je jich 100 druhu na vsechny mozne zpusoby...ona dyne je tak trochu bez chuti, tak to chce vzdycky nebo k tomu.... kdo umi nemecky, tady je spiusta druhu, od exoticke s kokosovym mlikem po obycejnesi s cesnekem http://www.chefkoch.de/rs/s0/k%FCrbissuppe/Rezepte.html ja vybrala momentalne tuhle, chystam se na ni pristi tyden... 1 dyne (Hokkaido) 3 nakrajena cibule 1 plna lzicka sladke papriky 600 ml zeleninoveho vyvaru 300 ml pomerancove stavy 200 ml Smetana - muze se pouzit i 7%, aby nebyla polevka tucna 1 kus zazvoru, oloupany (ca. 2 cm) trochu soli a pepre z mlynku dynovy olej 1 lzice masla
osmazit cibuli na masle, asi za 3 minuty prodat dyni bez pecek, pak papriku a zazvor /ja ho vymackam mackacem na cesnek/. Prodame vyvar, stavu z pomerance /muze byt i 100% dzus/, slehacku /ja ji obcas dam az k hotove polevce na zaliti/ a cca. 20 minut varit. Pak vsechno rozmixovat, osolit, opeprit a podle chuti pridat pro servirovani par kapek dynoveho oleje.
|
|
|
Jesil |
|
(14.10.2010 20:55:03) Taky děláme. Já jen před rozmixováním do polívky přidám celé balení sýru Smetanito s kapií - jsou to 3 čtverečky. Podáváme s osmaženým chlebem. Chlap se po ní může utlouct a sní na posezení celý hrnec.
|
Anni&Annika |
|
(14.10.2010 21:07:26) Justino, ono je tolik druhu, o se syrem...jsem chtela udelat tu s kokosovym mlikem a krevetama, ale jelikoz delam thajskou polivku s kokosovym mlikem a krevetama, tak manzel nechtel a vybral si tuhle.....n apodobnou chodime do jedne restaurace....me ta klasika s muskatovym oriskem, bramborem a cesnekem a ja nevim, co tam je jeste namixovane, dvakrat nechutna.....
|
|
|
Hudba Ainur |
|
(24.10.2010 15:22:54) Tuhle polévku jsem dělala dneska, z hokaido, a vůbec nám nesedla. Rozmixovala jsem to dohladka, zjemnila smetanou, a i přesto po ní zůstávala na jazyku taková šmirglovací písková pachuť, jako by to bylo zahuštěné nepovařenou moukou. Tak nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu.
|
|
|
Zuuuza |
|
(14.10.2010 19:30:33) Mish, dýňový koláč: Ingredience:
400 g dýně, 2 jablka citrónová kůra i šťáva skořice 150 g hladké mouky 90 g másla sůl 1 lžička prášku do pečiva mandle na ozdobu
Postup: Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a trochu podlijeme vodou. Směs podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme ji do konzistence hustší kaše. (na konci jsem rozmačkala vidličkou)
Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi tří lžic studené vody (přidala jsem 1 vajíčko) uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy.
Korpus naplníme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme. Labužníci prý dýňovou kaši vylepšují sušenými meruňkami, které nechají nabobtnat v ananasovém likéru.
Do těsta jsem dala citronovou kůru. Do té dýňové směsi jsem dala i med. Mandle na ozdobu jsem neměla. Ale dala jsem na těsto ty sušené meruňky. Můžou se přidat i ořechy.
NEBO
Osmahnout cibulku, přidat na kostičky nakrájenou dýni, hrášek, podusit, až je to spíš na kaši, tak vmíchat kus kus. Podávat s lžící bílého jogurtu. (můžeš přidat i kuřecí prsa na kostičky)
NEBO
Dýňové rizoto.
A taky jsem část povařila, rozmixovala a zamrazila pro mládě. Začne s příkrmama za měsíc, tak se to hodí.
Dá se udělat i kompot.
Myslím, že s jabkama to může být mňamka.
Z.
|
|
Lucie, Sára, Danny |
|
(14.10.2010 19:53:56) Máš biobedýnku Mish? Já pokročilo k farmářské, je to i smléčnýma výrobkama, např brynza mnam Z dýně skvělá polívka
|
Vr |
|
(14.10.2010 20:06:56) koukni na www.apetitonline.cz a dej si podrobnné vyhledávání recptů a sezoní ingredience - dýně
|
|
Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 |
|
(14.10.2010 20:10:06) Asi jo. je to z biocontent.cz mám to tu kousíček od sebe na vyzvednutí..
Vzali jsme na zkoušku malou za 200 a je tam celer, zemáky, hrušky, dýně, kapusta, květák, cibule bílá a červená. Jsem spokojená. Docela mile mě to překvapilo. Jen netuším co s tou dýní
|
|
|
žanika |
|
(14.10.2010 20:13:58) Tady jsou dobré receptíky http://www.nasezdravi.ic.cz/hlavni_jidla8.html a zdravé i levné
|
|
Čemeřice |
|
(15.10.2010 8:47:12) Já hlasuji pro polévku. Je skvělá a rychlá. Dýně se nakrájí na kousky a dá se vařit tak na 15 min. s kostkou zeleninového vývaru, pak rozmixovat, ev. trochu dosolit a přilít smetanu (může se vynechat) a na talíři pokapat dýňovým nebo olivovým olejem.
|
Jollajda+ Lea |
|
(15.10.2010 10:14:01) Zrovna včera jsem dělala k večeři polévku a byla to moje premiéra, protože jsem nidky předtím dýni nejedla. Oloupala jsem ji ( měla jsem normální dýni), nakrájela na kostky, přidala k osmažené cibulce a ještě chvilku smažila. Pak ji zalila 500ml vývaru a asi 20min vařila, dokud nebyla dýně úplně měkká. Pak to vše rozmixovala tyčovým mixerém, dochutila drceným pepřem, koriandrem a solí a podávala. Na talíři jsem k tomu dala lžíci zakysané smetany a a opečené rohlíky. Mňam!
|
Vanka |
|
(15.10.2010 11:23:16) Jak já bych si dala polévku já ji dělam tak že udělám na oleji a másle jíšku (stačí dvě lžíce mouky), přidam kostky dýně, zaliju trošičku vodou (bacha ony ty dýně bývají hodně vodnaté) rovnou rozmixuju, přidam bujon (ten bez glutamátu), mixnu a podávam se zakysankou. dělal jsem i na cibulce ale tak nějak mi víc chutná bez cibule (ona dýně i cibule jsou sladké a je toho pak moc, tluče se to)
|
Vanka |
|
(15.10.2010 11:24:47) Ochutit jenom solí a zázvorem. v jednoduchosti je krása
|
|
Anni&Annika |
|
(15.10.2010 12:29:11) Vanko, nemyslim si, ze by se to melo tlouct...jsem takhle jedla mrkvovou polivku, kde jeste byl taky pomerancovy dzus, mrkev, cibule? /3 sladke veci/ a prave ten vymackany zazvor tomu da takovou uzasnou chut.....takze bych nerekla, ze sladke veci se musi tlouct.
|
|
|
|
|
|