Veverka16 |
|
(2.1.2011 16:13:31) Jedli jsme v bratislavě,naprosto úžasnou - nemáte někdo recept?Byly tam brambory,zelí,nějaká klobása a byla fakt výborná...
|
Binturongg |
|
(2.1.2011 16:35:22) Kapustnicu děláváme poměrně často z našeho domácího zelí.
Koupíš klobásy dle vlastní fantazie, ale nějaké s masem
Nakrájíš na kolečka a na troše másla a oleje orestuješ (cibule může a nemusí být). Zaprášíš moukou a paprikou, zaleješ vodou, přidáš 1 rajský protlak, pepř, bobek, nové koření, houby, nakrájené brambory a povaříš. Když začnou brambory měknout, přidáš nakrájené kyselé zelí a necháš bublat tak dlouho, až je to jedlé Můžeš přidat i kostku masoxu
|
Baba Jaga |
|
(2.1.2011 16:36:54) To se takhle nedá říct, manžel je slovák, a každý z jeho příbuzných dělá jinou, někdo dává česnek, cibuli a houby, někdo smetanu, někdo protlak.... Musíš zkoušet.
|
|
Binturongg |
|
(2.1.2011 16:45:48) jo, zapomněla jsem - ideální je restovat na sádle, ale většinou ho nemáme
|
|
Binturongg |
|
(2.1.2011 16:46:44) a na závěr zakysanou smetanu...
|
|
|
SophieS |
|
(2.1.2011 16:43:09) Kapustnicu viem, ale u nas sa nedavaju zamiaky ale nie je problem ich tam pridat... ja to robim nasledovne:
2 sacky kyslej sterilizovanej kapusty 2 hrste susenych hribov 2 nozicky udenej klobasky (ak je klobasky viac druhov, je to este lepsie)¨, popr. udene rebierko 1 cibula¨ domace sadlo sol, korenie, vegeta, masox (pripadne zemiaky a kysla smotana)
kyslu kapustu scedim, nakrajam na mensie kusky aby sa pri jedeni dobre naberalo lyzicou, zalejem vodou, osolim pridam cele cierne korenie, hribky namocene v studenej vode ( asi hodinu) pokrajane na mensie kusky, davam tam aj vodu z hub. ked toto zovrie, pridam udeniny a dochutim vegetou, pripadne masoxom.dochutim stavou z kyslej kapusty a necham varit tak 1,5 hodiny az dve.ked tam chces dat zemiaky tak pridaj ich adekvatne pred dovarenim polievky.nakoniec este urobim zaprazku a to tak, ze na domacom sadle oprazim cibulku a ked je do zlata orestovana, pridam hladku muku asi tak jednu PL az dve, zmes na panvici pomiesam avlejem do polievky, tymto apustnicu zahustim a necham prejst varom. Niekto este dava na konci kyslu smotany, bud do hrnca, alebo uz len na tanier podla chuti.
Najlepsia je kapustnica na druhy den.
|
*S |
|
(2.1.2011 16:48:46) Každá kapustnica je fakt iná.
Myslím si, že v tejto je snáď všetko, čo do kapustnice patrí. A je výborná.
Ja som robila teraz jednu na Vianoce a druhú na Silvestra a každá bola trochu iná, pretože som mala inú kapustu, inú klobásu, masko..... tak skúšaj.
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=9821
Najlepšia je odležaná.
|
*S |
|
(2.1.2011 16:49:35) A u nás je vždy bitka o hríby a slivky.
|
|
lujza. |
|
(2.1.2011 17:26:26) ano každá kapustnica je fakt iná, ale masox, vegeta ani rajčinový pretlak nepatria do žiadnej z nich!
|
Werunka, syn19 | •
|
(2.1.2011 17:45:34) Můj přítel je Slovák a také ji dělá a souhlasím, že masox, protlak a vegeta tam nepatří.
My děláme základ z uzeného masa- vývar, přítel říká že tam patří 3 druhy masa, uzené, s tím vaří kousek kare a klobásku, brambory, zelí, česnek, majoránku, cibuli, houby a koření nové + pepř. sůl. ale my nezahušťujeme, i tak je velmi hustá a chutná, ten vývar z uzeného a dalšího masa udělá tu chuť. Jinak lze i zahustit. ano smetanu nedáváme.ta se prý dává jen přímo do talíře jako do rajské. např.
|
*S |
|
(2.1.2011 17:52:58) Tak keď ešte pokračuje debata, potvrdím, že nikdy som v žiadnej kapustnici nejedla ani pretlak, ani masox ani vegetu. Brrr. Nech je to potvrdené od viacerých.
A vianočná sa naozaj ani nezahusťovala. Zásmažku sme u nás doma nedávali. Tá, čo som vkladala, je vyložene silvestrovská, tá je výdatnejšia, ale tiež zahustená len zemiakom.
|
Anni&Annika |
|
(2.1.2011 18:06:23) holky, vypada to vyborne, jen bych potrebovala vedet, co je tohle.... 1 KL čierneho celého korenia, 1 KL čierneho mletého korenia, 2 KL rasce diky
|
Sharien |
|
(2.1.2011 18:30:46) KL je kavova lzicka, rasca je kmin a cierne k. je pepr, teda doufam
|
|
Maťa. |
|
(2.1.2011 20:29:36) čierne celé korenie - pepř celý čierne mleté korenie - pepř mletý rasca - kmín
Inak ja pepř nedávam vobec, dávam štipku chilli miesto toho. Som to zabudla v rýchlosti fuknúť do receptu.
|
Maťa. |
|
(2.1.2011 20:30:03) Ja nezahusťujem.
|
|
Maťa. |
|
(2.1.2011 20:30:56) píšem na etapy (bo tu ešte niečo robím, omluva). Zemiaky varím na kocky v inom hrnci, potom k tomu prisypem.
Jo a niekto to je bez smotany.
|
Anni&Annika |
|
(2.1.2011 21:34:34) holky, diky
|
|
|
|
|
|
|
aky |
|
(2.1.2011 18:42:01) Lujza, presne tak.
|
|
|
|
La Pepa |
|
(2.1.2011 17:30:59) dělám podobně, moje babička tam dávala i pár sušených švestek pro barvu, dodneška se nemůžu udržet a ty švestky vyžírám. Jedla se u nás na Štědrý den (místo rybí) a od ostatních polévek z kysaného zelí se lišila tím, že tam nebyly brambory a nebyla zahušťovaná.
|
|
|
KatkaZpi |
|
(2.1.2011 16:53:31) tak každy robi inak,na strednom slovesku poznáme tzv.Kacafrc-to je kapustnica zo zemiakmi ,zahustena zapraškou a Vianočnu kapustnicu zahustenu smotankou ... ale čo domacnost to ini receptik...
ja robim tak že dam varit kus udeneho napr.rebierka ,nejaku klobasku najlepšie našu domacu bobkovy list,ked je masko napol uvarene pridam kapustu,sušene huby predtym namočene vo vode,zemiaky a necham varit,najlepšie je ked ty klobaska praskne doda polievke červene zafarbenie a aj ty ju čiastočne zahusti,nakoniec pridam smotanku pripadne zaprašku chvilku necham prejst varom a mnaaaammmm papame,naj naj najlepšia je až 2-3 den ked trošku postoji....
|
|
Rina+2 |
|
(2.1.2011 17:36:21) Taky delam muz i tata jsou slovaci. Ja davam maso uzene, veprove, klidne zebra s masem, klobaska, zeli, houby, na cibulce se muze maso orestovat pridat cervenou papriku, sul, pepr, bobek, nove koreni, nechat varit klidne 2 hodiny pomalu, ji se klidne i tyden.
|
|
Maťa. |
|
(2.1.2011 20:28:10) Naša slávnostná bratislavská
Osmažíš cibulku, na to hodíš červenú papriku, smahneš, zaliješ (aby paprika nezhořkla). Prihodíš bobkový list, sůl, kysané zelí, poriadnu domácu klobásku, údené maso, sušené slivky, hríby. Uvaríš. Hotovú možeš (nemusíš) trošku zahustiť zátrepkou z hladkej múky. Na tanieri podávaš tak, že do toho dáš lyžicu kysanej smetany
Obyčajná: To isté, len bez údeného a švestek a hub. Proste len s klobáskou.
|
Maťa. |
|
(2.1.2011 20:28:36) Jo pardon, ešte rascu (kmín).
P.S. To máš recept od rodenej Bratislavčanky
|
Veverka16 |
|
(2.1.2011 22:46:23) moc všem děkuju,pokusím se ji spáchat
|
*S |
|
(3.1.2011 9:46:13) Tak potom prajem dobrú chuť.
|
|
*S |
|
(3.1.2011 9:46:18) Tak potom prajem dobrú chuť.
|
|
|
|
|
|