| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Slovenská kapustnica

 Celkem 26 názorů.
 Veverka16 


Téma: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:13:31)
Jedli jsme v bratislavě,naprosto úžasnou - nemáte někdo recept?Byly tam brambory,zelí,nějaká klobása a byla fakt výborná...
 Binturongg 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:35:22)
Kapustnicu děláváme poměrně často z našeho domácího zelí.

Koupíš klobásy dle vlastní fantazie, ale nějaké s masem ~t~

Nakrájíš na kolečka a na troše másla a oleje orestuješ (cibule může a nemusí být).
Zaprášíš moukou a paprikou, zaleješ vodou, přidáš 1 rajský protlak, pepř, bobek, nové koření, houby, nakrájené brambory a povaříš.
Když začnou brambory měknout, přidáš nakrájené kyselé zelí a necháš bublat tak dlouho, až je to jedlé ~:-D
Můžeš přidat i kostku masoxu ~;)
 Baba Jaga 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:36:54)
To se takhle nedá říct, manžel je slovák, a každý z jeho příbuzných dělá jinou, někdo dává česnek, cibuli a houby, někdo smetanu, někdo protlak.... Musíš zkoušet.
 Binturongg 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:45:48)
jo, zapomněla jsem - ideální je restovat na sádle, ale většinou ho nemáme ~d~
 Binturongg 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:46:44)
a na závěr zakysanou smetanu...
 SophieS 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:43:09)
Kapustnicu viem, ale u nas sa nedavaju zamiaky ale nie je problem ich tam pridat... ja to robim nasledovne:

2 sacky kyslej sterilizovanej kapusty
2 hrste susenych hribov
2 nozicky udenej klobasky (ak je klobasky viac druhov, je to este lepsie)¨, popr. udene rebierko
1 cibula¨
domace sadlo
sol, korenie, vegeta, masox
(pripadne zemiaky a kysla smotana)

kyslu kapustu scedim, nakrajam na mensie kusky aby sa pri jedeni dobre naberalo lyzicou, zalejem vodou, osolim pridam cele cierne korenie, hribky namocene v studenej vode ( asi hodinu) pokrajane na mensie kusky, davam tam aj vodu z hub. ked toto zovrie, pridam udeniny a dochutim vegetou, pripadne masoxom.dochutim stavou z kyslej kapusty a necham varit tak 1,5 hodiny az dve.ked tam chces dat zemiaky tak pridaj ich adekvatne pred dovarenim polievky.nakoniec este urobim zaprazku a to tak, ze na domacom sadle oprazim cibulku a ked je do zlata orestovana, pridam hladku muku asi tak jednu PL az dve, zmes na panvici pomiesam avlejem do polievky, tymto apustnicu zahustim a necham prejst varom.
Niekto este dava na konci kyslu smotany, bud do hrnca, alebo uz len na tanier podla chuti.

Najlepsia je kapustnica na druhy den.
 *S 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:48:46)
Každá kapustnica je fakt iná.

Myslím si, že v tejto je snáď všetko, čo do kapustnice patrí. A je výborná.

Ja som robila teraz jednu na Vianoce a druhú na Silvestra a každá bola trochu iná, pretože som mala inú kapustu, inú klobásu, masko..... tak skúšaj.

http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=9821

Najlepšia je odležaná.
 *S 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:49:35)
A u nás je vždy bitka o hríby a slivky.
 lujza. 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 17:26:26)
ano každá kapustnica je fakt iná, ale masox, vegeta ani rajčinový pretlak nepatria do žiadnej z nich!
 Werunka, syn19 
  • 

Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 17:45:34)
Můj přítel je Slovák a také ji dělá a souhlasím, že masox, protlak a vegeta tam nepatří.

My děláme základ z uzeného masa- vývar, přítel říká že tam patří 3 druhy masa, uzené, s tím vaří kousek kare a klobásku, brambory, zelí, česnek, majoránku, cibuli, houby a koření nové + pepř. sůl. ale my nezahušťujeme, i tak je velmi hustá a chutná, ten vývar z uzeného a dalšího masa udělá tu chuť. Jinak lze i zahustit. ano smetanu nedáváme.ta se prý dává jen přímo do talíře jako do rajské. např.
 *S 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 17:52:58)
Tak keď ešte pokračuje debata, potvrdím, že nikdy som v žiadnej kapustnici nejedla ani pretlak, ani masox ani vegetu. Brrr. :-) Nech je to potvrdené od viacerých.

A vianočná sa naozaj ani nezahusťovala. Zásmažku sme u nás doma nedávali. Tá, čo som vkladala, je vyložene silvestrovská, tá je výdatnejšia, ale tiež zahustená len zemiakom.
 Anni&Annika 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 18:06:23)
holky, vypada to vyborne, jen bych potrebovala vedet, co je tohle....
1 KL čierneho celého korenia, 1 KL čierneho mletého korenia, 2 KL rasce
diky
 Sharien 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 18:30:46)
KL je kavova lzicka, rasca je kmin a cierne k. je pepr, teda doufam :-)
 Maťa. 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 20:29:36)
čierne celé korenie - pepř celý
čierne mleté korenie - pepř mletý
rasca - kmín

Inak ja pepř nedávam vobec, dávam štipku chilli miesto toho. Som to zabudla v rýchlosti fuknúť do receptu.
 Maťa. 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 20:30:03)
Ja nezahusťujem.
 Maťa. 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 20:30:56)
píšem na etapy (bo tu ešte niečo robím, omluva). Zemiaky varím na kocky v inom hrnci, potom k tomu prisypem.

Jo a niekto to je bez smotany.
 Anni&Annika 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 21:34:34)
holky, diky~x~
 aky 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 18:42:01)
Lujza, presne tak.
 La Pepa 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 17:30:59)
dělám podobně, moje babička tam dávala i pár sušených švestek pro barvu, dodneška se nemůžu udržet a ty švestky vyžírám.
Jedla se u nás na Štědrý den (místo rybí) a od ostatních polévek z kysaného zelí se lišila tím, že tam nebyly brambory a nebyla zahušťovaná.
 KatkaZpi 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 16:53:31)
tak každy robi inak,na strednom slovesku poznáme tzv.Kacafrc-to je kapustnica zo zemiakmi ,zahustena zapraškou a Vianočnu kapustnicu zahustenu smotankou ...
ale čo domacnost to ini receptik...

ja robim tak že dam varit kus udeneho napr.rebierka ,nejaku klobasku najlepšie našu domacu bobkovy list,ked je masko napol uvarene pridam kapustu,sušene huby predtym namočene vo vode,zemiaky a necham varit,najlepšie je ked ty klobaska praskne doda polievke červene zafarbenie a aj ty ju čiastočne zahusti,nakoniec pridam smotanku pripadne zaprašku chvilku necham prejst varom a mnaaaammmm papame,naj naj najlepšia je až 2-3 den ked trošku postoji....
 Rina+2 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 17:36:21)
Taky delam muz i tata jsou slovaci. Ja davam maso uzene, veprove, klidne zebra s masem, klobaska, zeli, houby, na cibulce se muze maso orestovat pridat cervenou papriku, sul, pepr, bobek, nove koreni, nechat varit klidne 2 hodiny pomalu, ji se klidne i tyden.
 Maťa. 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 20:28:10)
Naša slávnostná bratislavská:-)

Osmažíš cibulku, na to hodíš červenú papriku, smahneš, zaliješ (aby paprika nezhořkla). Prihodíš bobkový list, sůl, kysané zelí, poriadnu domácu klobásku, údené maso, sušené slivky, hríby. Uvaríš. Hotovú možeš (nemusíš) trošku zahustiť zátrepkou z hladkej múky. Na tanieri podávaš tak, že do toho dáš lyžicu kysanej smetany~w~

Obyčajná:
To isté, len bez údeného a švestek a hub. Proste len s klobáskou.
 Maťa. 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 20:28:36)
Jo pardon, ešte rascu (kmín).

P.S. To máš recept od rodenej Bratislavčanky:-)
 Veverka16 


Re: Slovenská kapustnica 

(2.1.2011 22:46:23)
moc všem děkuju,pokusím se ji spáchat~;((~3~
 *S 


Re: Slovenská kapustnica 

(3.1.2011 9:46:13)
Tak potom prajem dobrú chuť.
 *S 


Re: Slovenská kapustnica 

(3.1.2011 9:46:18)
Tak potom prajem dobrú chuť.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.