Dagmar Bartůšková |
|
(28.1.2011 18:32:38) Máme rádi ty instantní, leč to bych musela koupit tak tři krabice, abych uspokojila všechny haluškožrouty, už i mimi v tom jede Nemáte někdo ověřený receptík na halušky?
|
Babsi+2 |
|
(28.1.2011 18:55:38) Hladká nebo polohrubá mouka, 1 vejce, asi 2 velké brambory nastrouhané na jemné nudličky (ne úplně rozčvachtané), voda, půl lžičky solisůl. Poměr - poznáš podle oka. Dost záleží na těch bramborách (v případě nedostatku je můžeš zcela vynechat). PS: vynálezci cedníku na halušky bych dala Nobelovku.
|
Babsi+2 |
|
(28.1.2011 18:59:11) Teď jsem si přečetla recept od Megi. A doplňuji - moje brambory jsou syrové, těsto se protlačuje skrz cedník (má mít konzistenci středně tuhé krupice).
|
|
KlaudieS+M+E |
|
(28.1.2011 18:59:23) Recept dělám stejně, sodu nedávám, mouka se může i smíchat hladká s polohrubou půl na půl. Zelí jedině kysané
|
|
|
Luciga |
|
(28.1.2011 18:55:47) využívám polotovar, zatím nám krabice stačí , takže s receptem bohužel neporadím, ale přiživila bych se se svým dotazem - jaké zelí používáte? já mám ráda halušky s kysaným, ale kvůli manželovi vařím s hlávkovým - je tak zvyklý z domova, kde se kvůli tchánovi jiné zelí nepoužívalo
|
Babsi+2 |
|
(28.1.2011 19:07:07) Zelí dáváme kysané. Nedávno si rodiče vyžádali halušky jako slavnostní oběd-nikdy je neměli. Udělala jsem toho kotel ze tří vajec a přílohy de luxe, tzn. bryndza z chees shopu ředěná kysanou smetanou+kysané dušené zelí+na slanině opečená klobása. Slintáte?!
|
|
|
Mapi |
|
(28.1.2011 19:05:11) Polohrubá mouka, brambory na velmi jemno, pokud možno natrdlované(je to takové na struhadle jakoby propíchané) a sůl. Konzistenci musíš vychytat a já si dávám hroudu na prkénko a do vařící vody odkrajuju kousky. Nejradši je máme s oříškovým máslem a lučinou. Mňam, asi je udělám v týdnu, navnadila jsem se.
|
H&N&L |
|
(28.1.2011 19:11:55) moje babička vaří halušky ze syrových strouhaných brambor, mouky, vajíčka a soli.
zelí jedině kysané...anglická osmahnutá do křupkava a hlavně česnek, posmažit ale jen chvilinku s anglickou, aby nezhořkl a šup vylít do halušek..to je mnamka
|
Jarka. |
|
(28.1.2011 19:19:45) Já dělám tak, jak dělávala moje babička a dělá moje mamka. Nastrouhám syrové brambory, hodně najemno, takovým tím struhadle, jak si na něm prsty ustrouháte, přidám vajíčko a hladkou mouku - tu pořád přisypávám, aby to bylo hodně tuhý těsto. Solim pouze vodu a to celkem dost, aby ty vařený nočky byly dost slaný. Cedník nepoužívám, ten se u nás neujal neb nočky jsou lepší každý jinak velký. Nandám tu lepivou hmotu na talíř a odkrajuju do vroucí vody, přitom namáčim lžíci v tý vroucí vodě, jde to krásně, možná rychleji než s cedníkem. Chvíli povařim a vylovim. Zelí kysané, uvařené. Zamíchávám s vyškavřenou slaninou, uzeným a klobásou. Jsou to pro nás ty nej. I když já si nejdřív jako první chod dávám jen ty nočky s máslem
|
|
|
|
ducka |
|
(28.1.2011 19:18:14) pro mě moc pracné a ze sáčku nám stejně chutnají nejvíc , nejlepší jsou z Tesca - sáček za 9,90 a z jednoho sáčku jsou 3 porce
|
Jarka. |
|
(28.1.2011 19:22:03) Jo, je to fakt pracný, já dělám jen když je manža doma a pomůže mi aspon nastrouhat brambory. Ale dělám jich obří mísu. Přestože s jídlama z pytlíku nemam problém, halušky bych nedala
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(28.1.2011 20:36:33) Tak já dělám halušky jak bez brambor, tak bramborové.
Na ty bez brambor mám recept tady a na ty z brambor tady.
Je to jednoduché a moc dobré jídlo, dají se dělat v kombinaci s houbami, se špenátem, s bryndzou, se zelím, s uzeným...... nekonečně variant....
Simča
|
|
Baba Jaga |
|
(28.1.2011 23:46:04) Zkoušela jsem všechno možné, až jsem na to kápla - rozmixovat (velice důležité, protože nastrouhané není zdaleka ono) brambory - dělám to tak že je nakrájím na kousky, vodu nepřidávám. A pak jen přidávat hladkou mouku, dokud to není těsto jako na brkaši. Asi tak 300g mouky na kilo brambor. A sůl. Hotovo. Je to za pět minut.
|
|
|