Nikaia+08+10 |
|
(9.2.2011 16:13:18) Mám asi deset sklenic jablečné marmelády se skořicí, která mi neztuhla. Nemáte někdo nějaký osvědčený recept, co s tím? Třeba na nějaký moučník, který by se tím dal "napustit"? Zatím s ní polévám kaši a dávám si ji do jogurtu, ale co dalšího s ní?
|
Macek a HAni | •
|
(9.2.2011 16:23:27) suché dortové oplatky a promazat střídavě marmeládou a krémem /máslo s cukrem/, nechat odležet v ledničce, pak nakrájet.
|
Nikaia+08+10 |
|
(9.2.2011 16:37:17) A to je pak měkké, nebo to chutná spíš jako pišingr?
|
|
|
angrešt |
|
(9.2.2011 16:26:32) A jak moc je tekutá? Úplně jako šťáva? A jsou v ní kousky, nebo to mělo být želé?
Je-li to jen neztuhlý rosol, dá se používat jako ovocná šťáva na naředění vodou k pití. Nebo se dá použít jako základ pro agarovou vrstvu na koláč - agarem ztuhne a udělá pěkné "sklo" přes nějaké ovoce. Nebo se dá z ní uvařit obdoba polského kyselu - tj. vlastně jako pudink z ovoce místo mléka. Ovocná šťáva s vodou se zahustí škrobem.
Jestli v tom jsou kusy, tak ji můžeš použít taktéž na kysel. Jestli není nějak úplně tekutá, tak by šla použít na mřížkový linecký koláč - linecké na plech, na to marmeládu, na to linecké válečky - mřížky. Tím pečením se odpaří voda a marmeláda ztuhne.
Také ji můžeš používat jako ovocnou omáčku na knedlíky bez náplně, třeba tvarohové - 1tvaroh+1vejce+špetka soli+lžíce cukru+6lžic krupice+strouhanka podle potřeby, cca 3 lžíce, nesmí to být moc husté, ještě to samo zhoustne - tohle těsto se nechá v lednici tak hodinu odpočinout, tím zhoustne, popř. dohustí strouhankou. pak se knedlíčky velikosti ořechu zavaří do slané vody a vaří 8-10 min. A přelévají se právě ovocnými omáčkami, což může být rovnou Tvá řídká marmeláda. Pokud je moc sladká, tak ji trochu nařeď vodou a dohusti lžičkou škrobu, aby dělala omáčku.
Nebo ji můžeš smíchat s tvarohem, vejcem, smetanou a pudinkem či škrobem a použít jako náplň koláče - takový ten německý typ s vysokým tvarohem - vespod linecké, pak 5 cm tvarohová vrstva (z 500g tvarohu na dortovou formu) - recept nebudu rozepisovat, leda bys ho chtěla.
|
Nikaia+08+10 |
|
(9.2.2011 16:35:49) Dobré tipy, díky! Je to nezdařený rosol. Je to takové tekuto-třaslavé. Myslela jsem totiž, že je v jablkách víc pektinu, no prý není - což se prokázalo na 100%.
|
angrešt |
|
(9.2.2011 16:41:07) On je pektin hlavně ve šlupkách. Takže je-li to rosol jen z dužiny, má pektinu málo, no:) My si občas vaříme pektin na zahušťování zvlášť - právě vyvařením šlupek a ohryzků a prostě zbytků z jablek. Ta vzniklá věc se dá používat na dohušťování. ALe samozřejmě kdovíjak účinné to není.
Třaslavé jablečné želé má využití dost, to se užije:) Ještě ho můžeš používat jako polevu - topping na poháry. Také přidávat do perníkového těsta (perník na plech).
Ohřátý a případně trochu škrobem zahuštěný jako omáčku na palačinky.
Můžeš ho i znovu převařit a zahustit normálně kupovaným pektinem - gelfixem nebo tak něco. Sice se poruší pořadí cukru a pektinu, ale ono to většinou neva.
|
Nikaia+08+10 |
|
(9.2.2011 16:44:44) No, přesně tak. Vařila jsem to ze šťávy, jako se vaří marmeláda z rybízu. Nedala jsem na rady starších a takhle to dopadlo. Předělávat to nebudu, aspoň mám nějaký neobvyklý kreativní materiál.
|
angrešt |
|
(9.2.2011 17:36:20) Tak si mě natolik inspirovala, že už se v troubě peče linecký mřížkový koláč s marmeládou:)))
|
angrešt |
|
(10.2.2011 9:12:19) ale jabka můžu, to nejni kanibalismus, né?
|
|
|
|
|
|
lipoo |
|
(9.2.2011 21:34:24) pokud to není až tak tekutý-tak to používám jako normoš marmeládu..my stejně nemáme tuhou rádi,radši "džem"-i kupovaný je tekutý-akorát v tom jsou kousky ovoce....takže normálně-na chleba,prostě jak marmošu
|
|
|
|
neznámá |
|
(9.2.2011 17:20:34) Asi bych z ní udělala takový ten pudinkový rosol na buchtu. Nějaký piškot + krém z ušlehané smetany a jogurtu + rosol. Vlastně inovace na kivi řezy.
|
|
Miloslava +2 |
|
(9.2.2011 18:20:30) štrůdl
pokud je moc hustá tak něčím zahustit, např. strouhankou
|
|
Gabriella, 2 děti |
|
(10.2.2011 8:38:29) Vyšlehat tvaroh, zašlehat do něj ochucovací rosol,třeba i rozinky, nalít do misek, na dno piškoty, sežrat. Uvařit puding, zašlehat do něj kelímek bílého jogurtu a rosol, nalít do misek, na dno piškoty.
|
|
|