Myšička21 |
|
(27.4.2011 11:53:51) Ahojky, máte někdo nějaký odzkoušený recept na červenou čočku? Něco co by mohla i naše 14 měsíční princezna sní mi skoro všechno krom masa, to jí moc nejede Receptů jsem našla spoustu, ale jdu vařit poprvé, tak bych chtěla poradit něco odzkoušené, pokud je něco kam jdou zapracovat i vařená vejce, tak by to bylo super Co se týče vaření červené čočky, tak jsem našla až rozporuplné názory někde píšou že máčet, jinde že ne někde sem dokonce četla i že se nesmí a čas vaření se taky různí a kolik tak zhruba na 2 dospělé a 1 dětskou porci? Tak půl pytlíku (250g)? Nebo je to moc, málo... nemám tucha Někde jsem našla recept smíchat s rýží a jarní cibulkou, to zní lákavě zkoušela jste to některá? Díkes moc za rady a tipy
|
Žžena |
|
(27.4.2011 11:58:55) Červená čočka je moc dobrá v polívkách, můžeš ji malé přidat do jakékoli třeba zeleninové a mít tak hustou čočkovo-zeleninovou. Prostě ji tam dej "jako zavářku", žádné namáčení, za čtvrt hodiny je hotová. Pak je dobrá červená čočka "nahusto" se zeleninou, dávám jakoukoli zeleninu co mám doma (kořenovou, papriku, rajče, cuketu, cokoli je; osmahnu cibulku, na tom krátce orestuju zeleninu, zaliju vodou a dám do toho červenou čočku (tak půl hrnku čočky na půl litru vody), koření dle chuti, já dávám bylinky - třeba oregano, bazalku... za 20 minut je hotovo se vším všudy. Namáčet rozhodně nemusíš a nedělala bych to, protože červená čočka je uvařená za 12 minut a máčením bys z ní akorát zbytečně louhovala živiny.
|
|
Žžena |
|
(27.4.2011 11:59:59) Čas vaření není třeba načítat v knihách, prostě až je čočka "jedlá", tak je hotovo. Změkne a trochu zežloutne, tak za 12-15 minut.
|
|
MishuI |
|
(27.4.2011 12:17:24) Mně chutná vařená i samotná,jen mírně osolit.Ale rozhodně ji předem nenamáčím,je hotová do čtvrt hodinky.
|
|
Dáňula |
|
(27.4.2011 12:23:38) Mi přijde, že nemá žádnou chuť, tak s ní zahušťuju zeleninové polévky. Jinak jelikož je prakticky "hned" hotová a hlavně dost měkká, tak asi max bych udělala něco jako rizoto, akorát místo rýže tu čočku.
|
|
šatranka |
|
(27.4.2011 12:54:49) Delam casto tento recept:
pro 4 osoby 200g oranz. cocky 1 rajce na kostky 1 cibule na drobno 2-3 strouzky cesneku - lisovany oliv. olej curry, sul, pepr, koriandr (nebo petrzel)
Cibuli a cesnek orestovat na oleji. Pridat rajce, cocku, curry, sul, pepr. Zalit vodou, aby cocka byla ponorena, privest k varu a varit asi 8-10 minut. Hotove posypar koriandrem nebo petrzeli. Podavat s ryzi a salatem.
|
šatranka |
|
(27.4.2011 12:56:04) A urcite nenamacim. Jinak tenhle druh cocky se musi docela hlidat, protoze je najednou hodne rychle rozvarena.
|
|
Myšička21 |
|
(27.4.2011 13:01:32) Žovjanko, takže ta čočka je něco jako místo masa? Že je to hlavní jídlo a né příloha? Jde udělat i jednoduše jako normální čočka na kyselo a k tomu párek nebo vajíčko?
|
Lei |
|
(27.4.2011 13:06:22) může být jak přílohou, tak hlavním jídlem .
|
|
šatranka |
|
(27.4.2011 13:13:01) V tom mem receptu je misto masa, ale ja myslim, ze se fantazii meze nekladou a muzes ji zkusit udelat jakkoli. Akorat dej pozor s varenim, pokud bys ji chtela sypkou. Zkus ji klidne nakyselo a k ni rozpulit uvarene vejce, mohlo by to byt dobre.
Jeste bych mela jeden recept s mletym masem, kdybys chtela.
|
šatranka |
|
(27.4.2011 13:24:33) Uz jsem ho nasla. Je dobry i ulezely na druhy den.
Nakyp pro 5 osob:
cockova cast: 1 cibule - nadrobno 1 mrkev - nadrobno 300g cocky 750 ml vody 2 vejce 50g strouh. syra lzice oleje petrzel, sul, pepr
Cibuli a mrkev restovat na oleji asi 7 minut, pridat cocku, zalit vodou, osolit, opeprit a varit asi 10 minut. Nakonec vmichat petrzel, vejce a syr.
masova cast: 400g mleteho masa 1 cibule - nadrobno 2 strouzky cesneku - lisovany 1 mrkev - nadrobno petrzel 1 rajce na kosticky nebo trochu kecupu sul pepr (mozne pridat houby najemno, uzene, sklenku cerveneho...)
Vse na panev, zalit trochou vody nebo vina a dusit pod poklickou.
Do zapekaci misy dat vrstvu cockove smesi, vrstvu masove smesi, zakoncit cockovou smesi, posypat strouh. syrem a zapect v troube.
|
|
|
|
|
Lei |
|
(27.4.2011 13:03:54) jak píše žžena...takový eintopf , do toho se červená čočka vždy hodí...dělám nejčastěji s rajčaty...určitě nic nezkazíš vařenou červenou čočkou a navrchu posekaným vařeným vajíčkem. mňam, bych si to s Tvou dcerou vyměnila, jedna hodina a oběd nikde . nenamáčet. to, že se rozvaří, neí na závadu, je to její povahový rys . taky jde uvařit, vychladit a připravit luštěninovou pomazánku na pečivo - to už je pak na chuti každého - s čím to smícháš a jak okořeníš...
|
šatranka |
|
(27.4.2011 13:13:41) Vidis, to je dobry napad s tou pomazankou
|
|
Myšička21 |
|
(27.4.2011 13:31:58) Lei, tak přijď na oběd vajec i čočky je dost a manžel mi teď oznámil že to jíst nebude, takže určo 1 porce zbyde
Holky díky moc, určitě vyzkoušíme uvidíme, máme z čeho vybírat
|
Vanka |
|
(27.4.2011 14:15:34) Syn měl pomazánku ve školce a moc si jí pochvaloval,tak jsem jí zkusila doma a ta už mu tak nejela.
ve školce prý jen uvařili a rozetřeli s máslem a ochutili solí a česnekem
|
|
|
|
KoproFka |
|
(27.4.2011 14:22:08) Přesnídávková polévka z červené čočky
- můj vlastní recept - prozatím všem chutnala, je to jediná polévka, kterou ten můj malý nežravec bez řečí sní
zesklovatit 1 cibuli nakrájenou na kostičky na másle, poté přidat na kolečka nakrájenou mrkev, promíchat, přidat č.čočku cca 1/2-3/4 hrnku, promíchat, zalít vodou, osolit, přidat 1/2 bujónu (Wurzl - z bioprodejny bez glutamátu) nebo pettrželku, nebo sušené bylinky, nechat cca 12 min povařit - až je čočka vařená.
Super rychlovka - za 15 min je hotová.
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(27.4.2011 15:01:24) já dělám podobnou polévku a taky všem moc chutná, akorát než zaleju vodou, tak dám lžíci mouky, tak je pak taková hustější.. ale jak píšeš 15 minut a je hotovo - výborná
|
|
Myšička21 |
|
(28.4.2011 11:16:31) Tak jsem vzala kousek z každého a udělala čočku, zamíchala s rýží, dala trochu másla, bylinky, pažitku a já si dala vajíčko celé, malé jsem ho tam nastrouhala a zamíchala. Bylo to moc dobré a malá byla spokojená že mohla jíst sama a šťastná že jsem jí to nechala jíst rukama
Příště zkusíme polévku, ale tu už budeme jíst lžičkou
|
|
|
|