Levný úklid |
|
(13.5.2011 16:12:30) Při pátečním odpoledni dumám, co bych pro sebe a přítele uvařila dobrého v sobotu nebo v neděli na obídek
Chci udělat takový slavnostní oběd (takže žádné rizoto ani rajská a tak ), dáte mi tip?
díky a hezký víkend
|
hokkaid |
|
(13.5.2011 16:16:28) Bramboráky!;-) No a jestli chceš něco fakt lepšího, ale nenadřít se, tak chlapi obvykle ocení maso - á al steak, tj. cibulové kroužky, osolit, opepřit, na to třeba ještě volské oko, broskvi, k tomu hranolky a načančat oblohu (kečup, hořčice, okurky, rajčata)..bude toho plný talíř Jo ale nepřežeň to, ať to pak nevyžaduje pravidelně!;-)
|
Mysterious |
|
(13.5.2011 16:49:55) Vepřová panenka plněná sušenými švestkami, bramborový knedlík, povidlová omáčka. Jinak já mám na zítřek pangase a v neděli bude kachna s červeným zelím. Dneska lečo a domácí chleba.
|
|
Binturongg |
|
(13.5.2011 20:52:10) Broskev, okurka, hořčice a kečup??? To by Pohlreich řval jak šakal!!!
|
|
Petr | •
|
(29.1.2015 20:22:29) Tak teda nevim ale ja bych humac s kecupem, hranolkama a broskev na vrh fakt nedal ble.
|
|
|
LaviON |
|
(13.5.2011 16:21:56) upeč koleno
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 16:29:06) právě ho peču!!!
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 16:33:36) jinak já ted okoukala v ledné restauraci vynikající přílohu. neznala jsem to a jsme všichni nadšení!
povaříš brambory,jen chviličku,aby nebyly měkké a potom je opečeš.v troubě,ve friťáku,nebo na sádle,to je jedno.potom je hotové posypeš strouhným česnekem-kolik chcešpromícháš,už nepečeš a nakonec na talíři posypeš hustě na jemno strouhaným balkánským sýrem..je to mňamózní! když k tomu uděláš vepřovou panenku a žampionový přeliv-budeš za hvězdu víkendu
|
|
štěpánkaa |
|
(13.5.2011 16:35:18) já taky
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 16:37:46) fakt? aachjoň šel na hokej,tak jsem mu s sebou dala džbánek,ať k tomu přinese točenýuž se těšim
|
LaviON |
|
(13.5.2011 16:40:27) tak teď nevím, ke které se mám pozvat
|
štěpánkaa |
|
(13.5.2011 18:22:09) u nás asi nezbyde
|
|
|
štěpánkaa |
|
(13.5.2011 18:10:49) my to máme na sobotu, ale máme nabitý program, tak to chystáme už teď. Vsadím se, že část "zařve" hned, ale musím něco zachránit i na zítra
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 18:53:41) prej,,my ho máme na sobotu!,, jak si ho chrání!!!
|
štěpánkaa |
|
(13.5.2011 19:11:10) máme celkem 3, myslím, že jedno zařve dneska, až se kluci slezou ke stolu a 2 budou na zítra se šťouchancema
|
|
|
|
|
|
|
|
°Míša°+1 |
|
(13.5.2011 16:23:03) Tak na zítra plánuju jen těstoviny s tvarohem , kompotem a kuřecí knedlíčkovou polévku...z toho důvodu,že jsem už týden nemocná - tak musím něco jednoduchého. Dnes jsem dělala - zapékané brambory s brokolicí jedla to i malá a to je co říct.(1 vrstva -nakrájené brambory,na to jsem šoupla povařenou rozmačkanou brokolici,nakrájenou šunku,strouhaný sýr,kuřecí maso,2 vrstva brambor,máslo,přelila vajíčkem+mlékem a dala zapéct)..moc dobrý. Jinak,pokud chceš slavnostní oběd,asi bych udělala svíčkovou..
|
|
stormer |
|
(13.5.2011 16:23:34) Já budu dělat nakládané kuřecí steaky. Maso z prsou naklepu a naložím do marinády z oleje, barbecue omáčky (nebo kečup+ pepřové koření), nechám zaležet do druhého dne a pak osmažím na pánvi. Kuřecí je hned hotové, sice to dost prská, ale hrozně dobře chutná .
|
|
angrešt |
|
(13.5.2011 16:24:59) telecí pečeně s dušeným hráškem a gratinovanými bramborami
telecí řízky s bramborovou kaší
kachna nebo krůta na pomerančích s domácí bagetkou
rib eye steak z odleželého masa se salátem
domácí roastbeef s pečenými bramborami a dušenou mrkví s hráškem
Svíčková Wellington (případně vepřová panenka Wellington) se salátem
|
angrešt |
|
(13.5.2011 16:27:28) Pokud chceš k něčemu recept, tak ho rozepíšu. K něčemu mám i fotky. Občas i nafocený postup.
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 16:36:01) angrešte už??nebo až pozítří?po bonifácovi?
|
angrešt |
|
(13.5.2011 16:37:44) podle předpovědi už nemá klesat teplota pod 5st., takže moje rajčata jdou zítra přesazovat ven do velkých květináčů
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 16:39:05) tak moje teda taky ty minibel jsem nesehnala. tak jsem koupila žlutý a červený keříkový nějaký a normální a okurky a papriky a cuketuno nářez
|
angrešt |
|
(13.5.2011 17:05:01) Mičurin?
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 17:10:23) no
|
|
|
|
|
|
|
arsiela, |
|
(13.5.2011 16:52:30) Angrešt sím,sím můžeš mi dát recept na tu vepřovou panenku?
|
angrešt |
|
(13.5.2011 17:00:23) Wellington?
Špalík omyté a osušené panenky o délce asi 15cm vcelku osolíme a opepříme. Na hodně rozpálené pánvi s trochou tuku ji zprudka osmahneme ze všech stran do zlatohněda (uvnitř musí být syrová). Odložíme a necháme vychladnout. Připravíme duxelles: menší balíček žampionů a jednu šalotku nasekáme velmi najemno, osolíme, opepříme a na kousku másla osmahneme tak, aby se odpařila všechna tekutina. Dáme stranou. Ustřihneme větší kus potravinářské folie a rozložíme ji na pracovní desku. Rozložíme na ni plátky parmské šunky (lze nahradit schwarzwaldskou) tak, aby se mírně překrývaly a vystačily na zabalení celé panenky – budou to 3-4 plátky. Na šunku rovnoměrně rozetřeme duxelles. Opečenou panenku potřeme ze všech stran dijonskou hořčicí a položíme ji doprostřed. Pomocí potravinářské folie přizvedneme šunku s duxelles a celou panenku pečlivě zabalíme šunkou. Folii utáhneme i po stranách a vytvoříme pevný balíček. Dáme do ledničky alespoň na 15 min. Ale může to být i déle, pokud chceme Wellington podávat rychle, tak si tyto balíčky můžeme připravit až den předem. Při závěrečné části přípravy předehřejeme troubu na 200st. Vyválíme obdélník listového těsta tak, aby se do něj balíček pohodlně vešel. Okraje potřeme žloutkem. Balíček napevno zavineme do listového těsta a pečlivě uzavřeme, přečnívající těsto odkrojíme, můžeme z něj vytvořit ozdoby a přilepit je žloutkem na balíček. Balíček položíme na plech vystlaný pečicím papírem. Potřeme žloutkem a v horní části trochu napícháme vidličkou, aby mohla unikat pára. Dáme do trouby a pečeme 20 – 25 minut – podle toho, zda chceme mít panenku medium nebo well-done (vepřové maso raději ne na rare, to je rizikové). Po upečení necháme 5 minut odpočinout a pak překrojené servírujeme. Pravý Wellington by se měl dělat ze svíčkové – postup je stejný, pouze doba pečení je přibližně dvojnásobná.
Zkusím dát obrázky Tady vidíš to balení panenky do šunky a duxelles http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#wellington1.jpg A tady je to hotové http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#wellington2.jpg
|
angrešt |
|
(13.5.2011 17:07:24) Jo, samozřejmě před balením do listového těsta balíček vyndáme z folie S ní se to fakt nepeče. Zatuhnutím v lednici pevně drží a nerozmotá se.
|
|
angrešt |
|
(13.5.2011 17:22:05) Jinak při štrachání ve fotkách při hledání fotky panenky Wellington jsem narazila na různá další slavnostní jídla - třeba
mořský vlk v solné krustě
gratinovaný chřest
hovězí maso po burgundsku
pečená jehněčí kýta se šípkovou omáčkou a krupicovými noky
pečené vepřové koleno s jablky a medovocalvadosovou omáčkou...
|
Mysterious |
|
(13.5.2011 17:28:45) Ten mořský vlk v solné krustě zní zajímavě, nepřihodila bys ještě recept?
|
angrešt |
|
(13.5.2011 17:38:57) Mořský vlk v solné krustě (recept podle kurzu vaření Ola Kala) Předehřejeme troubu na 200 st. Pekáček vyložíme pečicím papírem. Mořského vlka (cca 500g) omyjeme, osušíme a vložíme do pekáčku. Do břišní dutiny vsuneme čerstvé snítky saturejky a několik skrojků citronu tak, aby břicho nebylo propadlé a ryba měla co nejcelistvější tvar. V míse smícháme kilo soli s několika lžícemi vody tak, aby sůl mírně navlhla a dala se z ní vytvarovat krusta (dá se vmíchat i vaječný bílek, ale já používám jen vodu, pak se dá krusta "recyklovat" a použít na víc ryb za sebou). Sůl nasypeme na rybu a pečlivě uplácáme. Dáme do trouby a pečeme 20 - 25 minut. Po vyndání z trouby ztvrdlou krustu rozbijeme a opatrně obereme tak, aby se sůl nedostala do ryby. Sloupneme kůži a lžicí a vidličkou sejmeme maso z kostí. Servírujeme pokapané olivovým olejem a s kouskem citronu.
Fotka - sestavená i s postupem do koláže - posílala jsme to loni do jedné soutěže http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#vlk_mensi.jpg
|
Jiřka | •
|
(13.5.2011 17:58:45) Angrešt, opět mi to nedá! Tvoje fotky jsou úžasné, skoro si tu slintám do klávesnice.Nebyl by prosím recept na ten brusinkový dort?Citrónový měl u nás velký úspěch. Mimochodem - nechystáš se vydat nějakou kuchařku??
|
angrešt |
|
(13.5.2011 18:13:39) Jiřko, kuchařku snad ani ne, i když kdoví, jeslti mi dlouhodobý pobyt doma nezačne lézt na mozek
Ale vydáváme s manželem každoročně pro okruh svých příbuzných a známých kalendář s recepty na celý rok, tak proto mám tolik fotek jídla - fotíme ho celoročně, abychom pak měli sezónní recepty pro jednotlivé měsíce.
Brusinkový dort Krabici čokoládových sušenek (třeba Derby) rozdrtíme na drobečky, smícháme se 100g rozpuštěného másla a napěchujeme do vymazané formy. Připravíme náplň: 500g tvarohu, 500g jogurtu, 1 kysanou smetanu, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce moučkového cukru a šťávu z půlky citronu umícháme dohladka. Pak zamícháme 5 lžic brusinkové zavařeniny a 1 ušlehanou šlehačku.
Na ztužení dortu můžeme použít buď želatinu, nebo pro usnadnění Želatinový ztužovač Oetker.
Želatinu (3 sáčky) namočíme předem na 10 min do studené vody a pak podle návodu rozehřejeme. Do rozpuštěné želatiny vmícháme postupně cca 5 lžic smetanové hmoty a pak tohle vlijeme zpět do mísy se smetanovou hmotou a rozmícháme.
Pokud použijeme Ztužovač, tak 2 sáčky Želatinového ztužovače pro smetanové dezerty Oetker připravíme a smícháme s hmotou podle návodu.
Náplň nalijeme do formy na sušenkový podklad a dáme 2 hodiny do chladničky ztuhnout. Před podáváním sundáme prstenec formy a povrch dortu potřeme brusinkovou zavařeninou.
|
štěpánkaa |
|
(13.5.2011 18:24:06) angrešt, ty jsi žena mnoha tváří. z jiných diskusí jsem tě tipovala na zanícenou vědkyni. a ty jsi k tomu ještě skvělá kuchařka. obdivuji
|
angrešt |
|
(13.5.2011 18:27:51) štěpánko, jsem vědkyně Ale vědkyně tůze prožraná! A hlavně - ona laboratoř a kuchyň jsou velice podobná pracoviště - váhy, ohřívací plotýnky, spousta skleněného nádobí...
|
Anni&Annika |
|
(13.5.2011 18:39:33) hele, at ta priloha neni nudna, tak jeden recept...
750g natvrdo uvarenych brambor rozmackat, pridat 50g do krupava vypeceneho speku /davam uzene kosticky/, pridat 70g br. skrobu, 2 cela syrova vejce, muskat, pepr, sul....vypracovat do valecku /7-8cm/, nechat asi 45 minut v lednici, pak potrit bilkem , obalit krajenyma /platky/ mandlema /pritlacit rukou/ a nakonec krajet na placicky a smazit v rozpustenem masle..... delam k tomu panenku /steaky/ s liskama na cibulce a s holandskou omackou s cerstvym oreganem a bilym vinem.... jako priloha dusena brokolice v pare
|
Anni&Annika |
|
(13.5.2011 18:41:31) aha...ne natvrdo uvarenych brambor, ale uvarenych salatovych /tvrdych/ brambor....to mam z toho hokeje
|
Anni&Annika |
|
(13.5.2011 18:44:14) a teda jeste doobalim, kdyz to nakrajim cele v mandlich...mam to radsi...
|
|
|
angrešt |
|
(13.5.2011 19:03:33) Brambory natvrdo
Ale jinak dík za tip na moc pěkný kroketky
|
|
|
štěpánkaa |
|
(13.5.2011 19:09:41) jojo, to mi došlo, že jsi vědkyně s koníčkem kuchtění (t.č. na mateřské) a ještě jsem zahédla, že jsi babka bylinkářka (to asi souvisí s kuchtěním, ne?).
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 19:48:29) a taky je zahradnice! a určitě na to jde vědecky,když jí rostou takový rajčátka!
|
štěpánkaa |
|
(13.5.2011 19:51:17) rajčtka si nepamatuju, ale dnes jsem ji viděla ve smazanýh bylinkách
|
|
|
Anni&Annika |
|
(13.5.2011 20:01:31) ale teda ja vim, co je mineno tim cina...uz jsem se s tim v cechach nekolikrat setkala....je to smes masa a zeleniny delany sice se sojovkou, ale na cesky zpusob /jedla jsem kdysi davno nejake masove placicky, nakrajene maso a zelenina, nejak nakladane a smazene do placicky/ a musim rict, ze to s tema hranolkama prave chutnalo a rejzi si k tomu teda vubec nedovedu predstavit.....takze jestli tu nekdo mysli cinu s hranolkama, myslim si, ze se jedna o tuhle cinu a ta mi teda chutnala....a to ze jsem rozezrana, nic hotoveho nejim, nepouzivam zadna dochucovadla a varim pekne poctive.
|
Mickey16 |
|
(13.5.2011 20:06:05) Aha no tak to neznam, to uz snad ale ani neni cina... predstavila jsem si klasickou cinu se zazvorem a bambusovymi vyhonky atd. a k tomu hranolky
|
Anni&Annika |
|
(13.5.2011 20:29:32) Mickey...to se delalo jeste za totace a spousta lidi tomu dodnes rika cina.... jinak krevety delam podobne....osmazim na ol. oleji s maslem cesnek, bile vino nebo congnak a nasekanou petrzelku a smetanu...krevety do toho jen pridam a povarim a davam na spagety
nebo delam krevetovy spiz (marinuju s citronem a ol. olejem/, napichnu na spejle a delam na grilu/....k tomu delam cerstvy karamelizovany ananas.... a nebo jako prilohu rukola salat s kousky manga, platky cesneku, vlasskyma orechama a citronovym olejem....ze zbyleho manga delam omacku...rozmixovat, pridam citron, zazvor /vymackam/ a med ci palmovy sirup/. a prelit spiz
...k tomu muzes udelat i misto krevet jen rybi spiz treba z morskeho certa /je tuzsi a hodi se na spiz/, ale ten prokladam tim mangem....
|
|
|
Mickey16 |
|
(13.5.2011 20:08:52) mmch kdyz te tu vidim- urcite vis co s krevetama, ex delal vzdycky ty veliky jako predkrm, jenze nevim jak, byly desne dobry... pamatuju si jen bily vino a tusim cesnek?
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 20:12:10) mickey zkus takhle. na olivovým oleji je orestuj,přidej šafrán,česnek,sůl,čerstvý pepř,trochu alkoholu a nakonec trochu smetany. udělá se ti k nim i trochu strašně dobré omáčky.
|
aachje skunk a tři holky |
|
(13.5.2011 20:13:56) nebo na oliv oil orestuj,česnek,pepř,sůl,zakápni vínem a rybí omáčkou. a trochu zeleného koriandru.
|
Mickey16 |
|
(13.5.2011 20:17:53) To je dobry!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mysterious |
|
(13.5.2011 18:05:47) Díky, vypadá a určitě i chutná to báječně! A s tou bramborovo-zeleninovou přílohou to musel být konzert!
|
|
|
|
|
Velšice | •
|
(13.5.2011 18:11:04) Tak tu panenku vyzkouším!! Zní to výtečně.
|
|
arsiela, |
|
(14.5.2011 7:28:41) Angrešt díkes moc za recept.
|
|
|
|
|
Benin |
|
(13.5.2011 16:27:51) Jako slavnostní máme doma svíčkovou nebo kachnu se zelím (někdy i z kuřecími stehny). Pokud chci něco pěknějšího a jednoduššího, dělám buď kuřecí prsa osmažit na pánvi, na to broskev, na to sýr, nebo vepřové maso na pánvi, na to volí oko, na to sýr, k tomu hranolky a obloha.
|
|
chabíbí |
|
(13.5.2011 16:29:59) Lasagne
|
|
|