| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zavařujete zavařeniny, kompoty?

 Celkem 46 názorů.
 Mišyčka a Minimišyčka 


Téma: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:47:19)
Nebo jsem sama blázen, jak tvrdí manžel - že se ti s tím chce dělat a tak, ale pak až jsem měla hotovo, tak konstatoval, jak to krásně voní - tak jsem tam schválně nechala jahodovou marmeládu. Myslím, že se to i vyplatí, člověk si tam dá ty nejpěknější jahody, no a za nějakých 60,- (což je cena cukru) mám 13 skleniček krásné jahodové zavařeniny. Elektřinu nepočítám, vařila se jen 5 minut.
 Karavela 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:49:29)
No jéje, včera z 8 kg třešní - a je fantastická, taková se nedá koupit!

Domácí marmelády miluju (bohužel se po nich vždycky jen zapráší)
 Mišyčka a Minimišyčka 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:51:16)
Jo, tak třešně nám letos zmrzly, minule jsem ji dělala se skořicí a rumem, úžasná.~w~
 hancula1 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 7:53:39)
třešně se skořicí a rumem .... mám je v košíku připrvené.... tak bych mohla zkusit.... dáš jsem prosím tě recept... díky
 Mišyčka a Minimišyčka 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:52:49)
přesně, sice v obchodě je to bez práce, ale ta radost z těch vyrovnaných skleniček a hlavně chuť, mňam, doufám, že budou nějaký meruňky, maliny a rybíz
 Mišyčka a Minimišyčka 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:50:31)
vypadlo mi tam jahodovou marmeládu na misce, protože už to bylo málo na skleničku, tak uvidím, jestli bude do rána vymlasknutá ~t~
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:52:36)
chystám se na třešňovo-jahodovou zítra, o víkendu sem zase dělala bezovou šťávu, bude hodně hrušek, udělám kompot a ještě mi nastejno dozrává pozdní rybíz a sladkovišně, takže bude marmeláda ještě z nich. pak taky děláme čalamády z hub a veškerý nadúrody ze zahrádky . rjčata, zelí, cuketa.... zavařujeme zelené fazolky na kyselo, to miluju... ježiš, zavařujem jak divý
 Mišyčka a Minimišyčka 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:53:55)
vloni jsem dělala i řepu, manžel sice frfňal, ale vždycky načatou skleničku (když si dávám já s malou) dojede ~t~
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:56:28)
tak řepu nemám v záhonech, letos sem ji nestihla a z kupovaný semi nechce, ale řepu mám moc ráda, zamíchnou do brkaše, je to sice děsná šlichta, ale mě táááák chutná ~t~
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 22:54:54)
jo a letos to vypadá na dost meruněk, to jen ještě nevím, jestli marmošku, nebo kompot houby na kyselo~w~ blůmy zavařím ve vlastní šťávě, švestky to samé
 Mišyčka a Minimišyčka 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:00:42)
Máme od ledna zahradu, tak ještě nevím, jestli ty zelený šištičky jsou švestky nebo něco podobného, ale taky to asi skončí ve skleničkách, je jich tam plno.
Ta řepa mi nějak pořád nechce vylézt, ale strýc už ji má pěknou, tak nějaké bulvy vyškemrám ~t~
 Balbína 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:08:36)
z kompotů jen kompot z blum a třešní, když jsou.
Rybízové zavařeniny určitě. Máme velkou spotřebu, mažeme na palačinky. A s kupovanými se to nedá srovnat. Fakt nedá.
 Sabrina 
  • 

Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:14:32)
Myslím si, že domácí je nejlepší~R^. Jenže to neumím, myslím si, že to hodně zabere času. Na druhou stranu je u nás malá spotřeba, tak si říkám, že taková práce je pro mne "zbytečná"~d~
 Karavela 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:16:43)
To je předsudek, s cukrem Dr. Oetker 3:1 je to otázka max. hodiny (včetně vaření a plnění do skleniček - sklenky a víčka umyje myčka, třešně odpeckuje manžel) - a výsledný produkt má přes 70 % ovoce
 angrešt 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:55:39)
Danielo, to je fakt, kupované "ovocné" jogurty jsou fakt spíš cukrátko.
 yuya+B 01/08+O 10/10 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:20:26)
Zavařovala bych, baví mě to. Ale nikdo to pak nežere, tak to nedělám.~d~
 Karavela 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:22:50)
U nás se nejvíc produktů sežere v jogurtech. Umělý ochucený, který kolem třešně ani neletěly, nekupujem
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:26:23)
~R^ díky tomu, že neutrácíme za ovocný nahraženiny, si můžeme dovolit fakt kvalitní bílej, často kupujeme kilovku řeckýho, když se to rozpočítá na kelímky, ani tak drahý to není
 Karavela 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:28:10)
Ano, řeckej taky kupuju, ten je nejlepší! Pěkně v kyblíku.
 helis78 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 10:35:22)
A kde kupujete řecký jogurt, v Makru?
 Maia 
  • 

Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:24:12)
Ne, nedelam to.

Praci bych zvladla, ale nevim, co bych pak s tim delala, tolik marmelady vubec nejime.
Ja nikdy, manzel velmi vyjimecne, tak 2x za rok a syn sem tam, dcera je jeste mala. V mem okoli nejak nikdo marmelady neji,ani kamaradi, takze nam staci na pul roku jedna kupovana. Jedina radna spotreba je na linecky na Vanoce.
 yuya+B 01/08+O 10/10 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(7.6.2011 23:49:38)
U nás stejně.
 magrata1 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 0:04:48)
Loni jsem to tu počítala, udělala jsem asi 200 skleniček marmelád (+ kompoty a zelenina) a to jsem měla zbytky z předloňska a neurodily se meruňky. Obvykle dělám víc, dělám i ségře a kámošce.
Zítra se chystám na třešně, o víkendu na višně... Letos si dám práci s počítáním a pak se pochlubím.
 Miilu 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 6:48:52)
zavařuju všechno co se dá, spoustu si toho vypěstuju na zahradě, já jsem ten typ, co kdyby mohl, bude zavařovat i šišky ~t~~t~
 angrešt 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 7:06:28)
Taky jsem blázen, nejsi v tom sama~;)

Zavřuju samozřejmě marmelády - převážně z kupovaného ovoce, vlastní máme jen meruňky. Ale i z toho kupovaného, pěkně šťavnatého v sezoně, je marmeláda výborná a vyplatí se finančně proti kupované. marmelád sníme hodně, kupujeme bílý jogurt a do něj si dáváme marmeládu, dost jí sním k snídani - vařím si vločkovou kaši a jím ji s marmeládou. No a pak na palčinky, lívance... musí být ~:-D

Kompoty jen minimálně, není o ně u nás zájem, tak jen pár meruňkových do knedlíků, popř. meruňky ve vlastní šťávě za stejným účelem.

Pak zavařuju okurky (bez těch nemůžu žít, jsem po nich divá) - těch musím mít několik desítek sklenic, abych dokázala přežít zimu ~t~.
Pak červené kapie, ty taky miluju a musím mít zásobu. A houbičky na kyselo a čalamády.

Pak si zavařuju polotovary pod maso - např. tykve s kari jako zeleninovou vložku do kari.
Omáčky typu sweet&sour či jiné zeleninové omáčky, které pak používám, když spěchám, jen na orestované maso (něco jako jsou takové ty prodávané Unce Ben´s).

Pak se snažím dělat každý rok povidla - akorát ne vždy se sejdou švestky.

krom zavařování dost suším - samozřejmě bylinky ze zahrádky. Ale rodiče mají sušičku, tak si u nich Suším i houby, křížaly, "domácí polévkové koření" atd.

A celkově se snažím zavařovat opravdu hodně, ono je to jednak mnohem chutnější než kupované věci (navíc nepoužívám umělá sladidla, ta jsou jinak narvaná skoro ve všem, co bych si jako těhotná počala nemít domácí okurky, když ty kupované jsou lautr všecky se sladidly???~;) )

A další věc je finanční výhodnost. Oproti kupovaným zavařeninám představují ty domácí dost zřetelnou úsporu. Jednak proto, že člověk si to udělá sám, ale také proto, že kupuje ovoce a zeleninu v sezóně, kdy je levná.

Mimoto je zavařování několikanásobně ekonomičtější než mražení (započtena pochopitelně i elektřina na to vaření), takže mrazím opravdu jen to, co má dostatečnou hodnotu a spolu s cenou promražené elektřiny to pořád bude stát méně, než kupovat to v mimosezóně (takhle se vyplatí např. borůvky a maliny). Ale jinak raději zavařuju nebo suším, mrazit třeba mrkev a okurky je opravdu velmi neúsporné, oproti čalamádě se to prodraží několikanásobně.
 hancula1 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 7:50:42)
Já také zavařuji, manžel prohlašuje už nějaký ten pátek, že jsem "blázen".... no u mne to přicházelo postupně .... když mi bylo 18-25 (jsem z Prahy) tak jsem prohlašovala, že to nikdy nebudu dělat, natož si ještě něco pěstovat nebo bydlet na vesnici!, a pak přišli děti a my jsme v mých 33 letech postavili domeček (na vesnici!-šly jsme cca půl hodiny od Prahy - kde bydlí manželovi rodiče) a už to začalo ....zahrádka....nejdříve okolo domu, pak jsme odkoupili 1/2 sousedního pozemku od starších lidí, co už to nestíhali a min. rok zde zasadili 21 ovocnýchs tromů, rybíz, angrešt, maliny apod.... okopáno a zasázeno mám snad vše....~t~ a zavařuji...celý týden dojíždím do Phy do práce, ale o víkendech se hrabu v hlíně ... a jak si u toho odpočinu......
 hancula1 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 7:52:23)
angrešt a mohla by jsi sem prosím dát recept na ty omáčky pod maso..... já jsem se pokoušela o jednu, ale nic moc, tak jeslti máš vyzkoušené.....
 angrešt 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:13:34)
hanculo, to je blbý, já to dělám bajvočko.
Obvykle ve chvíli, kdy vyfasuju ohavně přerostlou cuketu~:-D

takže oloupu cuketu (ty obludy se loupat musejí).
Pokud dělám cuketu na kari, tak ji nakrájím na špalíky a ty nastrouhám na okurkovém struhadle na plátečky. Posolím a nechám vypustit vodu.
Pak na trošce oleje (tuk zvyšuje kazivost zavařenin, tak prostě co nejmíň) restnu půlkolečka cibule, když se rozpadne na "nudličky", přidám cuketu zbavenou vody, ale vodu nevylévám. Chviličku podusím, přidám sůl, kari, cukr a ocet. Kolik, to nevím, protsě aby to bylo přesolené a překyselené a přeslazené, to platí pro každé zavařování, ono to časem tu chuť ztrácí, jak se to rozleží, takže se to musí trochu přechutit. A podle potřeby přiliju vodu z těch cuket, ab to neplavalo, ale aby hladina vody byla v úrovni tuhého materiálu. Převařím kratičce a nandám do skleniček. Steriluju při 85st. podle velikosti skleniček 15 (jogurtové) - 30 (klasické sedmičky) min.

No, a další omáčky. Opět obvykle začnou cuketí obludou. Tedy oloupu, nakrájím na kostky, posolím a dám vypotit.

A podle toho, co mám dostupného, použiju další zeleniny. Do sladkokyselých omáček krájím vše na větší kostky. Nikdy nesmí chybět cibule, paprika a česnek (ten na plátky) a chilli paprička. A snažím se použít ananas. Občas se mi stalo, že anannas čerstvý nebyl, tak jsem ho nahradila kompotem, což je sice poněkud barbarské, ale holt nebylo zbytí.

Další zelenina dle dostupnosti - super je třeba lilek, ale ten předem nakrájím, vypotím a orestuju, jinak v tom chutná jak houbička na nádobí.

Další nutná věc jsou rajčata - já osobně nemám problém se šlupkama, takže je klidně dám neloupaná, manžel radši loupaná, tak podle nálady případně oloupu (či on oloupe, když to chce~;)). Rajčata rozmašíruju - třeba tyčovým mixérem.

Opět na troše oleje orestuju krátce cibuli, papriky, chilli papričky, česnek, ananas, přidám cuketu a případné další zeleniny. Jen krátce, nemá se uvařit lečo.
Přiliju rajčata a opět přiliju hodně octa, přisypu hodně cukru (aspoň část hnědého, je to pak lepší), sůl a cayenský pepř. Opět to musí být přesolené, překyselené a docela palčivé, ono se to opravdu "vsákne".
Převařím, dám do skleniček a steriluju. O něco déle než kari cuketu, hlavně, pokud je v tom lilek, nebo třeba květák, tyhle zeleniny mají tendenci se kazit, tak steriluju 20 - 35min. A na vyšší teplotu, na 90st. Ono to nevadí, že je to pak měkčí, protože to je vpodstatě omáčka. Pokud tam nedáš lilek, fazolky, květák... tak se dá sterilovat i na 85st. a míň. Ale fakt pozor, tohle jsou kazivé věci, narozdíl od klasických čalamád, které jsou chráněné opravdu velkým obsahem octa.

Nebo omáčku udělám spíše "rajčatovobylinkovou". Opět zpravidla začínám obrcuketou )furt mi to příbuzní cpou~t~). Cuketu na hrubším struhadle, vypotit. A pak zas cibuli, česnek, cuketu. Rozmašírovaná rajčata. Cukr, ocet, sůl, pepř, bylinky ze zakrádky (dobromysl, bazalka, saturejka, tymián). Tohle se nemusí sterilovat tak moc, není v tom extra kazivá zelenina. Asi jako kari cuketu.
 hancula1 


Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 12:24:01)
Děkuji, to bylo vyčerpávající...... cukety už úspěšně rostou (bude i patizon, špagetová dýně, dýně hokaido atd.) tak vyzkouším ..~g~ děkuji moc , jdu si to vše vtisknout a pak si tam dopíšu své poznámky (pro příště) ještě jednou díky
 Adina,kluk 08 
  • 

Re: Zavařujete? Zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 7:08:46)
nezavařuji,nemáme na zahradě nic.
ale ani tak bych nezavařovala,jsem na to líná.
kamarádka zavařuje a dala mi nějaké domácí marmelády,mooc dobré.
takže když te to baví,tak proč ne.
 Dalalmánek 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 7:47:24)
Krom jablečných "výživek", jahodových džemů, hub a leča jsem zatím ve své domácnosti nezavařovala. U rodičů cokoliv, včetně šípkové marmelády. Nemáme ani ten zavařovací hrnec. Třeba tomu přijdu na chuť. Ale jahodiště jsme zrušili a zůstaly jen měsíční jahody pro děti.
 angrešt 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 7:57:04)
Cimbur, já taky nemám zavařovací hrnec ~;) zavařuju v největším hrnci, co mám doma, na dno složím utěrku. Akorát kvůli teploměru je to trošku nepraktické, ale tak ho tam prostě nemám pořád a čas od času hrnci "změřím teplotu". A jde to jak nic ~:-D
 Dalalmánek 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:00:06)
Aha, toho jsem se bála. Ještě u babičky na kachlových kamnech se technologický postup pečlivě hlídal, taťka (veterinář) kontroloval časy i teploty, maso se zavařovalo frakcionovaně... Považovala jsem hrnec s teploměrem za takový imperativ.
 angrešt 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:20:29)
Však já to taky hlídám, měřím teplotu cca každé 4min. Ono stejně to nikdy není tak, že by teplota byla pořád přesná, i když je to v zavařovacím hrnci, prostě člověk dle teplotní tendence zesílí či ztlumí sporák.

Maso nezavařuju vůbec, to se skutečně na víckrát musí, navíc extra červené gumičky, že... ~:-D

 angrešt 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:42:59)
Jo, a bez zavařovacího hrnce a teploměru můžeš ještě nádherně vyrábět čatní - na ta jsem dočista zapomněla ~;)
Zrovna je čas rebarbory, tak třeba rebarborové čatní...
Asi nejlepší je angreštové (jak jinak, že) a meruňkové.
No a pak koncem léta jablečnorajčatové... ~;)
 Jana Z. 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:03:37)
Tresnovou marmeladu? - to zni dobre, jak ji delate? Rozmixujete tresne nebo rozvarit?

Tresni mame na zahrade spoustu, ale marmelada mne nejak nenapadla, delavam marmeladu z kazdorocni urody svestek a tmavych vinnych broskvi, deti ji miluji....

A hodne susim, ovoce, ale zkusila jsem i susena rajcata, vynikajici!..

Kompoty se u na nechytaji..
 Karavela 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:05:09)
Vypeckovat:- )) Žádný mixování ani rozváření, pěkně celý vypeckovaný kousky
 Mišyčka a Minimišyčka 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:46:52)
Tak já budu muset letos i kompoty, protože malá je miluje, ve školce jim dělají všemožné kompoty a saláty.
 Katka. 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 8:43:16)
Marmeládu děláme - teda manžel ji vaří ~t~
Já dělám kompoty, ale u nás je nikdo nejí, tak je pak během roku rozdám ~b~
 aachje skunk a tři holky 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 9:03:02)
ženy a jak zavařujete rybíz!?
letos to vypadá,že se mi ho urodí tak tuna~8~
 Xantipa. 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 9:35:18)
Z rybízu nedělám šťávu, nám to nechutná, něco si dám do mrazáku na koláč a jinak jen marmeládu - ta je stejně nejlepší, taková navinulá.
Jinak maminka mojí kamarádky ten rybíz nějak zavařuje do sklenic vcelku a pak ho používá právě na ten koláč, to já neumím, raději to šoupnu do mrazáku.
 angrešt 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 10:01:47)
jakej? červenej? Ten si dělám hlavně jako brusinky, miluju ho pak ke svíčkový.

Pak z rybízu dělám vždy želé, abych měla do cukroví. Je to sice vopruz, ale výsledek mi za to stojí.

Nebo černej? Z toho mám ráda marmeládu, většinou ho míchám s jablky. Nebo z něj taky dělám marmeládu za studena, akorát ta se musí tak do měsíce sníst, jinak plesniví.

Dělám občas i pečený čaj, ale to spíš rozdávám, mně samotné moc nejede, ale spousta lidí to má ráda.
 remus 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 9:09:24)
Zvařuju, dělám šťávy, zeleninové směsi, kompoty, marmelády, přesnídávky,..
 Abigail* 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 9:32:34)
U našich doma se vždycky hodně zavařovala a já jsem naučená mít ke každému jídlu zeleninu nebo kompot. Momentálně zavařuju u mamky výpěstky z jejich i naší zahrady. Máme rádi zavařenou červenou řepu, pak děláme zel. směsku pod maso či k špagetám, okurky, zelí, na sladko zavařujeme dýni, višně, hrušky, meruňky, marmelády. Určitě jsem ještě na něco zapomněla. Můj táta zavařování vždycky blbě komentuje, ale jak mu pak šmakuje.
 Barča, M 07 a E 10 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 11:15:15)
Dělám marmelády, všechny možné- třešnovou, višnovou, pomerančovou s limetkama, broskvou, rybízovou, jahodovou, většinu rozdám. Dělám zelí, plněné papriky se zelím, zavařujju okurky na kyselo, květák, kukuřičky, kozí rohy, pak si dělám pod maso Tompu-( rajčata, cibule, paprika) . Houby jen suším.
 štěpánkaa 


Re: Zavařujete zavařeniny, kompoty? 

(8.6.2011 18:14:48)
tak zurovna jahod mi přijde na marmošku škoda~;) ale děláme rybízovou, tak dobrou "jako maminka" ji nikde nemají. Letos zmrznul všechne rybíz, tak budeme asi bez marmelády~d~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.