Taky jsem blázen, nejsi v tom sama
Zavřuju samozřejmě marmelády - převážně z kupovaného ovoce, vlastní máme jen meruňky. Ale i z toho kupovaného, pěkně šťavnatého v sezoně, je marmeláda výborná a vyplatí se finančně proti kupované. marmelád sníme hodně, kupujeme bílý jogurt a do něj si dáváme marmeládu, dost jí sním k snídani - vařím si vločkovou kaši a jím ji s marmeládou. No a pak na palčinky, lívance... musí být
Kompoty jen minimálně, není o ně u nás zájem, tak jen pár meruňkových do knedlíků, popř. meruňky ve vlastní šťávě za stejným účelem.
Pak zavařuju okurky (bez těch nemůžu žít, jsem po nich divá) - těch musím mít několik desítek sklenic, abych dokázala přežít zimu
.
Pak červené kapie, ty taky miluju a musím mít zásobu. A houbičky na kyselo a čalamády.
Pak si zavařuju polotovary pod maso - např. tykve s kari jako zeleninovou vložku do kari.
Omáčky typu sweet&sour či jiné zeleninové omáčky, které pak používám, když spěchám, jen na orestované maso (něco jako jsou takové ty prodávané Unce Ben´s).
Pak se snažím dělat každý rok povidla - akorát ne vždy se sejdou švestky.
krom zavařování dost suším - samozřejmě bylinky ze zahrádky. Ale rodiče mají sušičku, tak si u nich Suším i houby, křížaly, "domácí polévkové koření" atd.
A celkově se snažím zavařovat opravdu hodně, ono je to jednak mnohem chutnější než kupované věci (navíc nepoužívám umělá sladidla, ta jsou jinak narvaná skoro ve všem, co bych si jako těhotná počala nemít domácí okurky, když ty kupované jsou lautr všecky se sladidly???
)
A další věc je finanční výhodnost. Oproti kupovaným zavařeninám představují ty domácí dost zřetelnou úsporu. Jednak proto, že člověk si to udělá sám, ale také proto, že kupuje ovoce a zeleninu v sezóně, kdy je levná.
Mimoto je zavařování několikanásobně ekonomičtější než mražení (započtena pochopitelně i elektřina na to vaření), takže mrazím opravdu jen to, co má dostatečnou hodnotu a spolu s cenou promražené elektřiny to pořád bude stát méně, než kupovat to v mimosezóně (takhle se vyplatí např. borůvky a maliny). Ale jinak raději zavařuju nebo suším, mrazit třeba mrkev a okurky je opravdu velmi neúsporné, oproti čalamádě se to prodraží několikanásobně.