hanculo, to je blbý, já to dělám bajvočko.
Obvykle ve chvíli, kdy vyfasuju ohavně přerostlou cuketu
takže oloupu cuketu (ty obludy se loupat musejí).
Pokud dělám cuketu na kari, tak ji nakrájím na špalíky a ty nastrouhám na okurkovém struhadle na plátečky. Posolím a nechám vypustit vodu.
Pak na trošce oleje (tuk zvyšuje kazivost zavařenin, tak prostě co nejmíň) restnu půlkolečka cibule, když se rozpadne na "nudličky", přidám cuketu zbavenou vody, ale vodu nevylévám. Chviličku podusím, přidám sůl, kari, cukr a ocet. Kolik, to nevím, protsě aby to bylo přesolené a překyselené a přeslazené, to platí pro každé zavařování, ono to časem tu chuť ztrácí, jak se to rozleží, takže se to musí trochu přechutit. A podle potřeby přiliju vodu z těch cuket, ab to neplavalo, ale aby hladina vody byla v úrovni tuhého materiálu. Převařím kratičce a nandám do skleniček. Steriluju při 85st. podle velikosti skleniček 15 (jogurtové) - 30 (klasické sedmičky) min.
No, a další omáčky. Opět obvykle začnou cuketí obludou. Tedy oloupu, nakrájím na kostky, posolím a dám vypotit.
A podle toho, co mám dostupného, použiju další zeleniny. Do sladkokyselých omáček krájím vše na větší kostky. Nikdy nesmí chybět cibule, paprika a česnek (ten na plátky) a chilli paprička. A snažím se použít ananas. Občas se mi stalo, že anannas čerstvý nebyl, tak jsem ho nahradila kompotem, což je sice poněkud barbarské, ale holt nebylo zbytí.
Další zelenina dle dostupnosti - super je třeba lilek, ale ten předem nakrájím, vypotím a orestuju, jinak v tom chutná jak houbička na nádobí.
Další nutná věc jsou rajčata - já osobně nemám problém se šlupkama, takže je klidně dám neloupaná, manžel radši loupaná, tak podle nálady případně oloupu (či on oloupe, když to chce
). Rajčata rozmašíruju - třeba tyčovým mixérem.
Opět na troše oleje orestuju krátce cibuli, papriky, chilli papričky, česnek, ananas, přidám cuketu a případné další zeleniny. Jen krátce, nemá se uvařit lečo.
Přiliju rajčata a opět přiliju hodně octa, přisypu hodně cukru (aspoň část hnědého, je to pak lepší), sůl a cayenský pepř. Opět to musí být přesolené, překyselené a docela palčivé, ono se to opravdu "vsákne".
Převařím, dám do skleniček a steriluju. O něco déle než kari cuketu, hlavně, pokud je v tom lilek, nebo třeba květák, tyhle zeleniny mají tendenci se kazit, tak steriluju 20 - 35min. A na vyšší teplotu, na 90st. Ono to nevadí, že je to pak měkčí, protože to je vpodstatě omáčka. Pokud tam nedáš lilek, fazolky, květák... tak se dá sterilovat i na 85st. a míň. Ale fakt pozor, tohle jsou kazivé věci, narozdíl od klasických čalamád, které jsou chráněné opravdu velkým obsahem octa.
Nebo omáčku udělám spíše "rajčatovobylinkovou". Opět zpravidla začínám obrcuketou )furt mi to příbuzní cpou
). Cuketu na hrubším struhadle, vypotit. A pak zas cibuli, česnek, cuketu. Rozmašírovaná rajčata. Cukr, ocet, sůl, pepř, bylinky ze zakrádky (dobromysl, bazalka, saturejka, tymián). Tohle se nemusí sterilovat tak moc, není v tom extra kazivá zelenina. Asi jako kari cuketu.