aachje |
|
(26.8.2011 12:28:08) manžel mi volal, že by si dal bramboráky, až přijede z práce. dělám pořád stejné. nemáte nějaký recept na ještě lepší a úplně nejlepší bramboráčky??
|
..maya.. |
|
(26.8.2011 12:31:45) v tom vedru? taky jsem nad nimi přemýšlela ale nakonec dělám rajskou s hovězím...
já dělám placky se zapečenou kuř.játrou, nebo se zapečeným kuř.řízkem prsním, nebo se zelím, se škvarkama, s tvarůžkou...tolik možností a všechny jsou super, moji chlapi nejraději s kuř.řízkem...jo a kachní bych do něj necpala
|
JankaA + Aduška 05+ Filípek 10 |
|
(26.8.2011 12:32:41) Jé taky máme rajskou, už ji máme v sobě.
Jinak bramboráky dělám klasiku, max přidám na nudličky opečený uzený.
|
..maya.. |
|
(26.8.2011 12:34:15) já jsem ji právě vypla...
|
|
|
|
Feliz |
|
(26.8.2011 12:32:30) Eňo ňuno jsou s olomouckýma syrečkama, ale to pak smrdí celej barák. Já dělám jedině plněný, samotný už nám moc nejede. Budˇuzený a zelý nebo maso na zelenině. Přidávám i jiná koření anbeo i s tou cuketou.
|
aachje |
|
(26.8.2011 12:34:38) cuketu mám na záhonku i patizon. maso tu nemám žádný. a sýr jen goudu.
|
aachje |
|
(26.8.2011 12:36:07) no, koukám, že bych dělala eňo Ňuňo a nic tu nemám..
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(26.8.2011 13:35:58) achje, je moc prima přidat i houby na kousíčky.. jak já houby i manžel nemusíme, tak když se to nepřežene, tak v těch bramboráčkách je to moc dobré.
|
|
|
Feliz |
|
(26.8.2011 12:36:10) Co houby? Dávala jsem i osmažený houby do těsta. Sýrem to postrouhej, to je taky dobrý.
|
|
|
Zdislava a kluci |
|
(26.8.2011 12:46:14) souhlasim dovnitr olomoucky tvaruzky a jsou nejlepsi a nebo jako priloha k nejakymu masicku....
|
|
|
štěpánkaa |
|
(26.8.2011 12:34:03) přihoď tam kuřecí prsa nebo vepřovou kotletku
|
|
angrešt |
|
(26.8.2011 12:37:02) V tutom vedru smažit bramboráky? Ajaj Nevím, co by mohlo být eňo ňuňo - za sebe - mám ráda bramboráky křupavé, proto strouhám na okurkovém struhadle, ne na mrkvovém. A dělám je maličké - jen jednolžícové - protože nejradši mám ten křupavý opečený kraj, co z něj čouhají úplně nejkřupavější vypečené bramborové nudličky. A malé bramboráky mají vyšší podíl okrajů na hmotu Jo, a chuť bramboráků vylepšuju popencem - dá jim to skvělé aroma.
|
štěpánkaa |
|
(26.8.2011 12:38:56) taky je dělám maličké, ale v tomhle vedru ani nápad, možná zítra
|
|
aachje |
|
(26.8.2011 12:42:50) angrešte a strouháš nahrubo, nebo najemno?
|
angrešt |
|
(26.8.2011 12:45:52) aachje, právě nahrubo, je to pak křupavější. Jinak celá naše rodina struhá najemno
Popence máš plno na zahradě - je to vlastně plevel, ale vynikající do bramboráků a dalších bramborových jídel.
Jmenuje se popenec břečťanovitý - určitě ho znáš, jen nevíš, že je to on http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2008030007
Když si rozemneš lísteček, tak pochopíš, jak báječně to bramborák okoření, je to skvělá vůně.
|
.ganesha. |
|
(26.8.2011 12:49:31) jéé, to znám, jako malí jsme tomu říkali "chlebíčky" a jedly to :) (ty "plody")
|
angrešt |
|
(26.8.2011 12:51:36) fortune, nemyslíš spíš kokošku pastuší tobolku?
|
.ganesha. |
|
(26.8.2011 12:52:48) Nene, fakt tohle. Kokošku znám
|
.ganesha. |
|
(26.8.2011 12:53:00) .. a tu jsme teda nejedli
|
|
angrešt |
|
(26.8.2011 12:54:12) tak to je roztomilý název pro popenec - "chlebíček"
kokošku klidně zkus - taková ta "srdíčka" - plody - se dají jíst. Ale teda závratný gurmánský zážitek to není, uznávám
|
.ganesha. |
|
(26.8.2011 13:09:51) Tak je to prý sléz :)
|
Dalalmánek |
|
(26.8.2011 13:41:46) Ano, Sléz přehlížený - Malva neglecta
http://botanika.wendys.cz/kytky/K224.php
|
|
|
|
|
.ganesha. |
|
(26.8.2011 12:53:51) Aha, tak omluva, prohlídla jsem pořádně ty listy, jsou podobný "chlebíčkům", ale ony to nejsou. Sorry.
|
Meta |
|
(26.8.2011 13:03:37) "chlebíčky" je sléz
|
.ganesha. |
|
(26.8.2011 13:10:03) Díky, jsem ráda, že to taky někdo zná
|
|
angrešt |
|
(26.8.2011 13:14:28) Ahá, tak to pak chápu Sléz! Já si říkala, že na tom popenci nějak žádný chlebíčky nemůžu najít
|
|
|
|
Zuzaniela |
|
(26.8.2011 13:14:27) Chlebíček jsme říkali kokošce.
Ten pupenec zkusím. Máme toho strašně moc:(( To je fajn, že se dá využít
|
angrešt |
|
(26.8.2011 13:16:17) Zuzanielo, popenec je vynikající do bramboráků, do bramboračky, do velikonoční nádivky (tu si bez něj ani neumím představit). Dává se zhruba tam, kam se dává majoránka. A člověk pak vůči němu ztratí nenávist, když ho přestane považovat jen za úporný plevel. Mimochodem, od té doby, co popenec na zahrádce neberu jako plevel, ale jako koření, mi normálně začal ze záhonů mizet
|
|
|
Dalalmánek |
|
(26.8.2011 13:40:39) Ne, myslí zcela jistě sléz přehlížený, i my jsme to zamlada jídávali.
|
|
aachje |
|
(26.8.2011 14:12:22) já teda ještě pořád smažim a umírám u toho horkem. ale co bych z lásky neučinila bližnímu svému.. nakonec dělám tyhle a jsou holky suprový!!! k tomu ledové mléko. http://www.toprecepty.cz/recept/9336-lahudkova-cmunda-bramborak/
|
aachje |
|
(26.8.2011 14:17:00) holky tohle?
|
Dalalmánek |
|
(26.8.2011 14:22:07) Todle není popenec. Todle je popenec:
http://botany.cz/cs/glechoma-hederacea/
|
|
Dalalmánek |
|
(26.8.2011 14:24:50) Dívám se, že je to v albu nějaké školy uvedeno jako popenec, ale skutečně to popenec není.
|
|
Dalalmánek |
|
(26.8.2011 14:31:36)
|
aachje |
|
(26.8.2011 14:40:46) tak to nemáme
|
Dalalmánek |
|
(26.8.2011 15:01:06) Ale musíš hledat, teď to zrovna moc nepokvete, musíš hledat ty drobné srdčitě okrouhlé nebo ledvinovité listy s pilovitým okrajem, vstřícné. Plazí se po zemi v trávě, jen vyjímečně se zvedne aby lezl po nějakém kameni nebo zídce, ale ne vysoko.
|
|
|
|
|
|
|
|
Tante Ema |
|
(26.8.2011 13:19:42) A to tam dáváš listy, nebo celý prýt? U nás děláme latkes/bramboráky v lívanečníku, strouhané na jemno, já to peču v teflonovém s minimem omastku, ale stejně je to mastné aje mi po nich vždycky těžko, dám max. dva a už mi to nechutná, moc na to nejsem. V tomhle pařáku bych je nedělala ani manželovi..asi. A nedáváme majoránku ani pepř. Jen česnek a sůl. Není to špatná chuť, ale brzy je jí dost. Se špeky, salámy, masy atd. to nejsem vůbec mocná pozřít.
|
angrešt |
|
(26.8.2011 13:24:45) Nasekané listy - ten chlupatý stonek by mě škrábal v puse
Bramborák bez koření dělám taky někdy - tj. jen brambory, vajíčko (bez kouky), sůl, pepř - to ale dělám jen takové maličkaté, cca 3cm, jako jednohubky, na které dávám kousek uzeného lososa.
Jinak musím mít v bramboráku majoránku, pepř, kmín, popenec a hóodně česneku. A smažený na domácím sádle!
Jo, člověk je jich rychle plný, ale prostě ta chuť musí být pořádná. A k bramborákům u nás navíc jedině bílý kafe Je to ale pro mě takový fortelný jídlo do podzimních plískanic, teď na něj nemám chuť,a ni když o něm čtu a píšu, v tom vedru to je celkem zabiják.
|
Dalalmánek |
|
(26.8.2011 13:42:26) Popenec, vidíš máme ho plnou zahradu.
|
angrešt |
|
(26.8.2011 13:46:40) Tak šup na něj
|
|
|
|
|
|
|
aachje |
|
(26.8.2011 12:43:26) popenec neznám
|
Sengam |
|
(26.8.2011 12:44:47) Ženské, naložila jsem ve středu večer maso. Na sobotu. Vydrží to v lednici? Nemám to dát radši dnes na mražák? Mám z toho vedra strach i v lednici
|
..maya.. |
|
(26.8.2011 12:46:05) ten den to vydrží
|
Sengam |
|
(26.8.2011 12:47:13) Nezasmrádne to? Včera mně říkal manžel, že to mám celé zalít do oleje, ale teda to se mně nechce.
|
|
|
aachje |
|
(26.8.2011 12:46:58) a nemůžeš si jen přidat trochu nebo vlastně ubrat stupně v lednici? já ted ubrala 3. vzadu mi to i lehce namrzá.
|
Sengam |
|
(26.8.2011 12:48:09) Mám tam krkovičku i kuřecí.
Jdu ubrat stupně, mám tam 6 , tak dám tři
|
|
|
Zdislava a kluci |
|
(26.8.2011 12:47:01) vydrzet by melo, u kureciho bych se bala vic nez veproveho
|
|
angrešt |
|
(26.8.2011 12:47:23) Deno, pokud si tam dala hořčici nebo křen nebo pepř, tak to vydrží. Nebo pokud si tam dala citron či ocet. Pokud je to jen v oleji, tak bych se už trochu bála.
|
Sengam |
|
(26.8.2011 12:48:54) Angrešt, dala jsem tam česnek, olej, koření na rožnění a pepř s chilli.
|
angrešt |
|
(26.8.2011 12:51:02) deno, mělo by to stačit. Možná bych tam přicmrdla ještě citron nebo nějaký dobrý ocet - maso to zkřehčí a pomůže uchování. Bacha hlavně na to kuřecí.
|
Sengam |
|
(26.8.2011 12:52:02) Tak já to kuřecí dám bokem:-( A pokapu to citronem. DÍÍÍKY
|
|
|
|
|
|
Feliz |
|
(26.8.2011 12:46:16) To je taková kopřiva, babička to dávala do jídla.
|
|
|
Feliz |
|
(26.8.2011 12:44:44) Když samotný, tak taky dělám malý a tenký, hodně česneku a koření. A musím si k tomu udělat třeba rajčatový salát, hodně cibule a petržele, balzamikový ocet. Já se snad do nich pustím, i když jsem včera matlala v tom horku pizzu a hodně jí zbylo.
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(26.8.2011 14:15:23) dělám taky jak angrešt, malinké a vypečené.. přesně milujeme nejvíc, ty opečený okraje... kdo by stál o matlavý střed :D
|
|
|
susu | •
|
(26.8.2011 12:37:05) Já je mám stejně nejradši hodně česnekové a tenké, hodně prosmažené. Nic dalšího nevyžaduju.
|
sarmi |
|
(26.8.2011 12:41:25) nejlepsi je klasika - hodne majoranky a cesneku a natenko!
vcera jsem si davala v restaur. hermelin na grilu prave s bramborakem a cesnekovou tatarkou, mnam!
|
|
|
Veverka16 |
|
(26.8.2011 13:01:28) Nastrouhám brambory na jemném struhadle,vymačkám z nich vodu.Zaliju mlíkem,přidám česnek.sůl,maličko pepře,majoránku,vajíčko.Vezmu tyčák a jen tak na dvě tři krátká stisknutí nožů tu hmotu projedu.Pak přidám od oka hladkou mouku a tak dvě lžíce strouhanky. Dělám malé,přílohové,jako na fotkách,nebo plněné....
PLNĚNÉ - těsto dám hodně natenoučko na pánvičku a na něj hodně tenký vyklepaný plátek vepřového - osoleného,opepřeného a z obou stran obaleného v hladké mouce.Připlesknu ho lžící co nejhloub do toho smažícího se těsta.Ta to zase tak dvě lžíce těsta,aby se maso zakrylo.Péct zvolna,aby se maso vevnitř propeklo.
Je to strašně žravé - někdo to dělá tak ,že maso nejdříve opeče zvlášť,ale tohle je dokonalý,protože šťáva z toho masa se zapeče rovnou do bramborákovýho těsta....
ááááááááááách jo....než jsem to dopsala,dostala jsem na to ultramaximální chuť.
|
|
enny |
|
(26.8.2011 13:40:16) Bramboráky máme rádi, ale můžu doporučit místo brambor použít zelí, t. j. nakládanou klasiku v kyselým zelí. Jsou moc dobrý i studený nebo druhý den.
|
|
Persepolis |
|
(26.8.2011 15:47:08) Mě nejvíc chutná klasika-brambory nastrouhat, osolit, opepřit, hodně česneku a majoránky, do toho hladkou mouku a vajíčko a smažit
|
|
Karen | •
|
(26.8.2011 19:18:51) našla jsem radu z nějakého časopisu: "Bramboráky budou báječně křupavé, když do těsta přidáme 1 -2 lžičky tvarohu. Zjemníme tak zároveň jejich chuť. Chceme-li, aby měly peknou barvu, vymačkáme do těsta citronovou šťávu, která brání hnědnutí brambor." Pozn.: předpokládám, že je myšlen měkký tvaroh, ta citronová šťáva mi nesedí, odjakživa zalévám čerstvě nastrouhané brambory horkým mlékem, aby zůstaly pěkně žluté.
|
|
|