Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(11.9.2011 22:35:10) poslední dobou mě zaráží, jaký vztah mají generace prarodičů vztah nevztah k výpěstkům zahrady a venko-potravinám a surovinám. uvedu příklady -ptala sem se babičky, jestli nechce patizon. tak prý nechce, že neví co s tím. odvětila sem, že jí určo bude chutnat pomatlaný česnekem a obalený v mouce a osmažený. dost nedůvěřivě tedy zkusila, chutnalo, ale nechápe, proč se s tím pěstuju, když řízek je lepší -přítelově babičce sem dovezla čerstvě udělanou bezinkovou šťávu a ona absolutně nechápala. doslova. to je jako sirup? a není to jedovatý? atd atd... -druhá jeho babi, přivezla sem opět jako dárek flašku sušených hub.... no proč to suším.... zas nepochopila. trpěla sem silně milnou představou, jak generace hlavně okolo válečných let, uměly zpracovávat dolsova všehno, ale jsem za exota, mnoho potravin neznají, přijde jim to zbytečné. jak to máte vy? objevujete tyto věci na vlastní pěst, nebo se to předává? chodívali ste na šípek, trhat nejen borůvky, ale i jeřabiny a kdoule?
|
Inka | •
|
(11.9.2011 22:40:19) Mám to od dědy, sušil bylinky, šípky, bezinky taky to dělal likér a víno. Babička zase vařila povidla a to jsme Pražáci. Houby taky sušili. Já teda nic vlastího nemám, ale kdaž něco dostanu, tak to zužitkuju.
|
|
.. |
|
(11.9.2011 22:40:56) tohle neznám, předáváme si po ženské linii tzv. válečnou kuchyni, uvařit z mála dobré jídlo, různé fígle, postupy...¨
ale zase věřím, že za války nebo těsně po, udělat si bezinkovou štávu, kam se sype xkilo cukru, asi nebylo možné...¨ stejně tak pro toho, kdo jedl za války jen brambory a co utrhnul na poli, upozadí jakoukoliv myšlenku na zeleninu a vede v patrnosti jen ten řízek.)
|
* Liv |
|
(11.9.2011 22:42:40) Přesně tak, válečná kuchyně byla něco trochu jiného, než bezinkový sirup s cukrem...
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(11.9.2011 22:44:18) ale jak píšu, nejde o neznalost šťávy, ale neznalost suroviny jako takové suroviny, která roste leckde na mezi... to samé šípek, bylinky...
|
Tante Ema |
|
(12.9.2011 7:06:29) Nic z toho nezahání hlad a není tak dobré jako řízek, o kterém snili léta za války. Oni měli doopravdy hlad, což si my vůbec nepředstavíme, bo sme to nezažili, ale má to tenhle efekt i po desítkách let, jak je vidět. Kromě toho hospodárnost, úctu k jídlu atd. u hodně lidí zlikvidovala léta totáče.
|
|
Levný úklid |
|
(12.9.2011 12:19:10) Mikito, poradila bys mi pár bylinek, které rostou "jen tak někde na mezi" a na co jsou dobré? Zaujalo mě to a vědět co a na co, sbírám a suším taky
|
|
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(11.9.2011 22:43:06) taky mě napadlo, že asi ten nedostatek vedl k opačnýmu extrému. s tím cukrem máš pravdu jen částečně, ona nezná bezinky jako takové. že existuje bez černý jakožto keř ano, dokonce si vzpoměla, že slyšela že se dělá něco z těch květů, ale víc ne, přitom bezinky jsou fajn i jen tak do buchty
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(11.9.2011 23:09:18) je skvělá! něco mezi černým rybízem, borůvkami... těžko se popisuje, ale je opravdu velmi dobrá
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(11.9.2011 23:25:59) dělám hatlámo patlámo, alepřibližně takto... nejprve najdi bezový keř stranou od dopravy, očesej trsy, ty pak oper ve vodě, ale jen zlehka, pouští zbytečně šťávu. bezinky ober, já raději růčo fůčo, jde to rychle, nebereš to bobulku po bobulce. pak 2 litra bezinek podleju litrem a půl vody, hodím 3 hřebíčky, špetku skořice, může být i badyán a lžíci kyseliny citronový. vařím, míchám aby neutekla, po pěti minutách beru šťouchadlo na brambory a vařícíc se bezinky pomačkám, ještě minutku vařím a zedím přes plátýnko, používám látkovou plenu na čtvrtiny složenou a vystelu s ní cedník, pak pořádně vymačkám. šťávu znovu vleju do hrnce, nasypu kilo a půl cukru, uvedu k varu a pak už jen hned plním do skleněných lahví. víčka chytnou krásně
|
|
|
|
|
Tante Ema |
|
(12.9.2011 7:01:51) Ona může být dobrá, ale JE mírně jedovatá, měla by se užívat jen jako lék.
|
neznámá |
|
(12.9.2011 8:01:03) Ptala jsem na rodině v loni. Mírně jedovaté jsou tepelně neupravené bobule, jak se povaří, je to v cajku.
|
|
|
|