| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Pečete svatomartinskou husu?

 Celkem 52 názorů.
 Amarela 


Téma: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 22:52:46)
Tak jsem se rozhodla zavést novou tradici v rodině. Upekla jsem dnes svatomartinskou husu se zelím a bramborovým knedlíkem, zapíjeli jsme ji svatomartinským vínem. Pekla jsem ji poprvé a jsem na sebe pyšná,~g~ povedla se mi na výbornou, měkká a křupavá, jak má být. Takže příští rok si to zopakuju, dá-li Bůh~;)
Jak jste na tom vy, pečete nebo nepečete?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 22:56:54)
Nepeču, ale už jsem vypila přes litr svatomartinského, to je dost tradiční:)
 klisanda 1 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 22:57:14)
Slyším poprvé, že bych měla.
S čím že se to mám upéct?;-)
 Elíláma 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:00:58)
se zelím, nejlíp červeným, a knedlíčkem, i br a houskovým! ~w~
 zerat 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 22:58:20)
Nepeču, protože kombinaci zelí, jakýkoliv knedlík a pečené maso mám u nás doma ráda jen já ~n~~n~
Ale pečená husa se zelím a knedlíkem je pro mě silná nostalgie.~;)
Máme na zítra uvařený výborný hovězí vývar a skvělou znojemskou z hovězího zadního ~:-D
 pearl 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 22:59:54)
Je upečená, ale čeká na zítra na "kůrčičku".

Z praktických důvodů - posvícení máme naplánováno na zítra jako setkání s přáteli a jejich dětmi:-) K huse teda bude chleba a zelí s jablky~w~, protože bude hodně lidí, tolik knedlíků bych nezvládla:-) Respektive bych u toho strávila celé odpoledne nebo dopoledne a tolik času nemám.

Ale pekla jsem ji taky poprvé a vypadá dobře:-)
 Elíláma 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:00:16)
Pěkně! peču, nudu píct tedy. Četla jsem, že je dobré ji dělat na dvakrát, tj. v jeden den a dodělat druhý, tak kdyby někdo věděl, co je na tom pravdy... doposud jsem ji dělala naráz.
 pearl 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:06:03)
Slyšela jsem, že nejlepší na drůbež - kachna a husa, je dát do pekáče, trochu podlít, přiklopit a dát přes noc do trouby zapnuté na 80 stupňů. Péct takto cca 8? hodin. Pak jen na dopečení odklopit a zvýšit teplotu, aby se udělala kůrčička. Prej je to největší mňamka.

Ale třeba já jsem na tohle strašpytel, nemohla bych spát a mít v kuchyni v troubě jídlo...
 Elíláma 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:15:34)
pearl: já jo, jsem zvyklá píst podobně kuře, jen 3-4 hodiny, a to se fakt nic neděje. Neodešla bych z bytu, ale spát, spát jo. A nebo to tam strčit brzo po ránu, třeba ve čtyři, to prej stejně nejlíp stojí.... ééé, teda myslím že by to bylo k pozdnímu obědu hotovo.
 pearl 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:18:41)
Chápu.

Ale nechápu CO STOJÍ NEJLÍP PO RÁNU~t~~t~~t~~t~
 Elíláma 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:26:08)
pearl: ~:-D
Vzpomněla jsem si na svou starou insrutážní koláž viz poslední políčko
 pearl 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:27:39)
To je dobrý:-)

ale já fakt nějak nechápu tu souvislost s pečením:-) no snad mám při páteční půlnoci nárok:-)
 Elíláma 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:28:48)
no nic, pearl, psala jsem, že bych to tam šoupla ráno ~z~
 pearl 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:31:16)
Jo dík za kopanec:-) už mi to docvaklo. Já si to nespojila i s tím začátkem věty dohromady. Takže strčit po ránu jsem pořád myslela husu a pak nechápala, co stojí~t~

Tak jo, už jdu spát:-)
 Elíláma 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:34:59)
pearl: dobrý, mě to beztak jen tak uklouzlo. (A teď v tom žádný dvojsmysl není!!) ~t~
 Ecim 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:23:58)
Já jsem takhle pekla nedávno kachnu, ale ne přes noc, z toho bych měla strach. Pekla jsem ji jeden den, pak přes noc jsem dala pauzu a dopekla ji druhý den.
 Elíláma 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:28:21)
Já pekla přes noc často, i vařila polívku, jenže v peci na chatě, ve které se přes noc beztak muselo topit a teplota byla stabilní, lehce klesala. Nevařila, ale hic tam byl, tipuju 80, 90°C. Jídlo z ní bylo... boží.
 pearl 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:33:04)
No, to je přesný, to bych se taky nebála.

Navíc teď jsem si uvědomila - mám takovou menší elektrickou troubu na kuch. lince a ta se spouští nastavením "minutky", která jde stejně nastavit max. na 75 minut, takže bych musela několikrát za noc vstát a znovu zapínat~:(

Ale snad se někdy dočkám té chalupy s pořádnými kamny a pecí...
 mikita 
  • 

Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:02:29)
každý rok peču kachnu, ale to datum mi vždycky dost lítá. teď sme u tchánovců a tak se to dosouvá na prndělí čí úterý. peču ale teda kachnu, těch mají naši plný mrazák, husa je drahá pipka. letos se chystám na nádivku s drůbky a obložit ji jablky a kyselý zelí a karlovarský knedlík. po porodu ale nějak nemůžu vína a mladý vína už vůbec, to je na mě velká divočina, takže asi bude upíjet jen přítel a já si rozdělám černýho pivase
 Inaaa 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:05:45)
Letos je nově svatomartinské pivo, to se doporučuje na zapití kachny, husy.
www.svatomartinskepivo.cz
 Inaaa 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:06:19)
Bývá pivo velikonoční, zelené, letos bude i adventní.
 kambala pláááckááá 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:05:06)
já peču krůtu na medu s mandlema a muškátovou pečenou bramborovou kaší, ale jenom na přejetiny (u nás se slaví místo Valentýna). to přijdou všichni a slavíme~R^
 Amarela 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:09:08)
Přejetiny? Tak to neznám....koho nebo co přejíždíte?~d~
 Elíláma 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:16:20)
Přejetiny? To asi myslí po Silvestru, kdy jsou ještě přejetý po oslavě! ~t~
 kambala pláááckááá 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 17:55:34)
ale prdlajs, přejetiny jsou moje druhé narozeniny, tedy výročí, kdy mne srazilo auto na přechodu...a stalo se to na Valentýna, takže místo trapného amerického importu se u nás slaví ryze české Přejetiny (v únoru mi bude deset)~:-D
 ChemicalJane + 4 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:05:54)
takovouhle tradici nemáme.. ale spíš to bude tím, že husu nejím, tak mě ani nenapadlo, něco takového řešit..

ale tak ako tak - gratuluji k povedenému jídlu!!!§ ~R^
 NovákováM 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:11:19)
Gratuluji, že se povedla.


My ne, tenhle zvyk nás minul... škoda, že ubývají.

Fakt je, že to má asi nějaký odpodstatnění - vykrmená husa, zelí akorát.... nějak náhodně jsme minulý víkend upekli maso /my žebírka, bůček a uzené/ ... ale kotel čerstvého zelí, knedlíčky bramborové, houskové, karlovarské, vídeňské....


slint, slint... Na tu hlávku zelí jsme dostali většinu rodiny.. husa nebyla podstatná...
ani ty knedle...



Takže husu ne, ale je to hezký svátek. Hlavně, aby bylo zelí.
 Ecim 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(11.11.2011 23:22:01)
O svatomartinské huse teď od Tebe slyším prvně, ale díky za inspiraci. ~:-D
 NovákováM 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 0:01:20)
AMARELO,

FÁKT DÍKY ~t~ ~t~

houby husa, představa toho zelíčka.. už jsem odešla, hygiena, v pelišku, pak jak když mne nakopne směr k lednici

... zelí jsem nahradila kyselýma okurkama, husu zbytkem vepřové konzervy (no fuj, ještěže byla v lednici jinak bych asi udila uzený), sýra kus k tomu, vytunila jsem celou sklenici naložené červené řepy.

A jdu spát.

Beru si čokošku Ledový kaštany a toužím po škvarkách. Teplých..


No prase jak vyšitý, ale nějaká témata bych fakt zakázala. V zájmu zdravé výživy národa. ~t~
 angrešt 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 8:29:59)
Terezo, škvarky...manžel včera spálil ~t~
Ale sádlo je výborné, jen chtěl škvarečky nakonec trošku dokřupavět a přepískl to.
Naštěstí toho nebylo moc, škvaříme si pravidelně jen malé dávky sádla, tak kolem půlkila syrového, v mikrovlnce.
Takže brzo se bude škvařit zas a to už si na ty škvarečky dohlídnu~;)
 Hadice a hadi 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 9:37:07)
Hmmm, škvaříte sádlo v mikrovlnce? Rozumím dobře? Můžeš mi prosím napsat, jak to děláte? Já si občas dělám sádlo klasicky na plotně a šve mě, že u toho vlastně musím pořád být a míchat. Kdyby bylo nějaké to zjednodušeníčko ~z~
 Mysterious 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 11:07:38)
Nindulo, jestli máš domácí pekárnu, tak škvarky bez práce na program marmeláda.

Tradiční husu jsem vyměnila za kachnu a dělám svatomartinské rohlíčky - hezky zahnuté do podkovy.
 angrešt 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 11:20:15)
Nindulo, je to strašně snadné a rychlé a zdaleka to tak nezasmrdí kuchyň:

Syrové sádlo na kostky, dát do kulaté nádoby z varného skla. Vlnit 5 min na plný výkon. Nechat 2 min v zavřené MW ustát, pak promíchat. Dát vlnit na 5 min na poloviční výkon. Nechat 2 min ustát, promíchat. Takhhle opakovat na poloviční výkon podle potřeby, pak raději čas vlnění zkrátit jen na 2 min, ono to jde ke konci hodně rychle, nechat vždy ustát a pak promíchat a slévat sádlo, dokud škvarky nejsou akorát. 1 kg sádla trvá v naší MW 18 min.
 Hadice a hadi 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(13.11.2011 10:07:30)
Ó děkuji Angrešte. Vyzkouším. ~R^
 mabela 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 0:05:56)
peču husu a k tomu lokše. zapíjíme pivem a pak svatomartinským od p. bízy. všechno už je snědeno a vypito.~R^ takové tradice dodržujeme velice rádi ~t~
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 0:44:23)
Gratuluji k dobře upečené huse...

... já to za a) nejspíš neumím, za b) nemám na to čas - jak dlouho se to vlastně musí péct?

... budeme mit svatomartinského králíka :-) jsem se ted rozhodla :-)
 angrešt 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 8:26:16)
Letos ne,nějak přec jen nestíháme všechno, co bychom chtěli ~:-D
Ale loni byla výborná.

Nepeču ale husu vcelku, to je zbytečně moc najednou, ani by se mi nevešla do pekáče. Navíc ohřívaná pečená drůbež nic moc. Takže husu porcuju a peču jen části, zbytek peču v šouletu, to milujem víc než svatomartinskou. A zvlášť z okrájeného tuku vyškvařím husí sádlo a zvlášť ze skeletu udělám husí vývar a jatýrka si pomaličku konfituju v husím sádle jen pro sebe jako pochoutku, mažel játra nerad.

Martinská husa
Na porcích husy špičkou nože propícháme kůži (neprořízneme maso). Osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem z husích kostí a drobů nebo vodou a přiklopené pečeme pomalu při 150 st. doměkka – asi 3 hodiny. Během pečení odebíráme vypečené sádlo. Před koncem pečení odklopíme, zvýšíme teplotu a opečeme kůži do křupava. Husu podáváme se zelím a bramborovými knedlíky nebo lokšemi.
Lokše: Moučnaté brambory uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme. Necháme trochu prochladnout, lehce osolíme a vmícháme hladkou mouku tak, aby vzniklo tvárné těsto (ne moc tuhé). Na válu poprášeném moukou vyvalujeme ihned (těsto rychle řídne) velmi tenké placky a na suché pánvi rychle opékáme. Při servírování omastíme lokše sádlem, které jsme sbírali během pečení.
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#husa.jpg
 aach 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 8:51:35)
už je skoro dvě hodiny v troubě.
k ní čerstvé červené zelí a knedlík.
polévku z husích a kachních drobů s drobením.
absolutně nechápu, jak může někdo jeden den péct a druhý dopékat. suchý ohřejvaný maso nemusíme.
a to svatomartinské víno mě nenapadlo, k pečeni jsme vždycky pili pivo. ale koupím. mám na něj chut.
 Amarela 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 11:20:59)
Angrešte, díky za tip, husu v šouletu taky někdy zkusím.
 bono 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 8:48:50)
né, jen kačenku. ale zato dva druhy zelí, dva druhy knedlí, ňuffff~w~~w~~w~~w~
 boží žena 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 8:52:50)
nepeču nevim proč bych měla, tu tradici neznám
navíc bych to nejedla ani nikdo u nas,
 Margot+1 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 9:08:09)
Ne, měla jsem ji včera v hospodě - byla s karlovarským knedlíkem a malinovým zelím a byla SKVOSTNÁ.
 MishuI 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 9:09:12)
Budu péct svatomartinský kuře a i to si budu msuet sníst sama.Natož vyhazovat husu.
 Petronela s pubescentom 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 9:12:42)
Pečiem ~;)
 kreditka 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 10:29:46)
Ne nepeču, Husí a kachní maso nemusím
 Ivuljenka 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 10:56:32)
nepeču, manžel husy,kachny nerad,ale já bych si tááák dala. No asi s tím budu muset něco udělat.
 Winky 
  • 

Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 13:37:19)
Taky jsem ji pekla a taky poprvý :-D a byla děsně dobrá, jsem ráda že zbyde i na večeři :-)
(u nás houskový i bramborový knedlík, zelí i špenát, z drobů polívka s knedlíčky).

A dcera mě ukecala a pekly jsme i ty svatomartinské rohlíčky.
 Amarela 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 14:20:34)
Winky, tak to u vás byla oslava ve velkém~:-D Rohlíčky zkusím příští rok, polévku z drůbků jsem dělala taky.
 Jitka (A.7/06 + S.4/08) 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 14:25:00)
Nepecu, chodime na ni do restaurace kazdy rok, takze i vcera, tady v Rakousku je to opravdu tradice, ze na Sv. Martina se ji husa... K ni cervene zeli, bramborovy knedlik - kulaty, no a pecena jablicka nesmi chybet~;).
 Šešule 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 16:22:59)
Nepeču, nepiju~k~
 Šešule 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 16:24:12)
...ale napřesrok o tom uvažuju, nebo ji upeču se zpožděním. Jak o tom několik dní poslouchám, dostala jsem na ni děsnou chuť~w~
 neznámá 


Re: Pečete svatomartinskou husu? 

(12.11.2011 16:46:46)
Peču a piju u toho svatomartinské vínko.
Zítra tu máme oslavu, už několikátou po sobě~o~, a bude husa, teda dvě husy, bude nás víc. Husy dáme do plotny asi dnes v noci, to musí vychytat muž, já se sporákem na dřevo nekamarádím. Knedlíky dělat nebudu, ale mám je objednané v místní hospodě, dělají fakt dobré. Já udělám "pouze" zelí. Víno je už ve sklepě a doufám, že všem bude chutnat.

Snažím se chlapa ukecat, aby jednu husu pomatlal medem, nebo podléval vínem či pivem, ale je děsný suchar. Nechce o tom ani slyšet.~q~

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.