Amarela |
|
(11.11.2011 22:52:46) Tak jsem se rozhodla zavést novou tradici v rodině. Upekla jsem dnes svatomartinskou husu se zelím a bramborovým knedlíkem, zapíjeli jsme ji svatomartinským vínem. Pekla jsem ji poprvé a jsem na sebe pyšná, povedla se mi na výbornou, měkká a křupavá, jak má být. Takže příští rok si to zopakuju, dá-li Bůh Jak jste na tom vy, pečete nebo nepečete?
|
Petra Neomi | •
|
(11.11.2011 22:56:54) Nepeču, ale už jsem vypila přes litr svatomartinského, to je dost tradiční:)
|
|
klisanda 1 |
|
(11.11.2011 22:57:14) Slyším poprvé, že bych měla. S čím že se to mám upéct?;-)
|
Elíláma |
|
(11.11.2011 23:00:58) se zelím, nejlíp červeným, a knedlíčkem, i br a houskovým!
|
|
|
zerat |
|
(11.11.2011 22:58:20) Nepeču, protože kombinaci zelí, jakýkoliv knedlík a pečené maso mám u nás doma ráda jen já Ale pečená husa se zelím a knedlíkem je pro mě silná nostalgie. Máme na zítra uvařený výborný hovězí vývar a skvělou znojemskou z hovězího zadního
|
|
pearl |
|
(11.11.2011 22:59:54) Je upečená, ale čeká na zítra na "kůrčičku".
Z praktických důvodů - posvícení máme naplánováno na zítra jako setkání s přáteli a jejich dětmi K huse teda bude chleba a zelí s jablky, protože bude hodně lidí, tolik knedlíků bych nezvládla Respektive bych u toho strávila celé odpoledne nebo dopoledne a tolik času nemám.
Ale pekla jsem ji taky poprvé a vypadá dobře
|
|
Elíláma |
|
(11.11.2011 23:00:16) Pěkně! peču, nudu píct tedy. Četla jsem, že je dobré ji dělat na dvakrát, tj. v jeden den a dodělat druhý, tak kdyby někdo věděl, co je na tom pravdy... doposud jsem ji dělala naráz.
|
pearl |
|
(11.11.2011 23:06:03) Slyšela jsem, že nejlepší na drůbež - kachna a husa, je dát do pekáče, trochu podlít, přiklopit a dát přes noc do trouby zapnuté na 80 stupňů. Péct takto cca 8? hodin. Pak jen na dopečení odklopit a zvýšit teplotu, aby se udělala kůrčička. Prej je to největší mňamka.
Ale třeba já jsem na tohle strašpytel, nemohla bych spát a mít v kuchyni v troubě jídlo...
|
Elíláma |
|
(11.11.2011 23:15:34) pearl: já jo, jsem zvyklá píst podobně kuře, jen 3-4 hodiny, a to se fakt nic neděje. Neodešla bych z bytu, ale spát, spát jo. A nebo to tam strčit brzo po ránu, třeba ve čtyři, to prej stejně nejlíp stojí.... ééé, teda myslím že by to bylo k pozdnímu obědu hotovo.
|
pearl |
|
(11.11.2011 23:18:41) Chápu.
Ale nechápu CO STOJÍ NEJLÍP PO RÁNU
|
Elíláma |
|
(11.11.2011 23:26:08) pearl: Vzpomněla jsem si na svou starou insrutážní koláž viz poslední políčko
|
pearl |
|
(11.11.2011 23:27:39) To je dobrý
ale já fakt nějak nechápu tu souvislost s pečením no snad mám při páteční půlnoci nárok
|
Elíláma |
|
(11.11.2011 23:28:48) no nic, pearl, psala jsem, že bych to tam šoupla ráno
|
pearl |
|
(11.11.2011 23:31:16) Jo dík za kopanec už mi to docvaklo. Já si to nespojila i s tím začátkem věty dohromady. Takže strčit po ránu jsem pořád myslela husu a pak nechápala, co stojí
Tak jo, už jdu spát
|
Elíláma |
|
(11.11.2011 23:34:59) pearl: dobrý, mě to beztak jen tak uklouzlo. (A teď v tom žádný dvojsmysl není!!)
|
|
|
|
|
|
|
|
Ecim |
|
(11.11.2011 23:23:58) Já jsem takhle pekla nedávno kachnu, ale ne přes noc, z toho bych měla strach. Pekla jsem ji jeden den, pak přes noc jsem dala pauzu a dopekla ji druhý den.
|
Elíláma |
|
(11.11.2011 23:28:21) Já pekla přes noc často, i vařila polívku, jenže v peci na chatě, ve které se přes noc beztak muselo topit a teplota byla stabilní, lehce klesala. Nevařila, ale hic tam byl, tipuju 80, 90°C. Jídlo z ní bylo... boží.
|
pearl |
|
(11.11.2011 23:33:04) No, to je přesný, to bych se taky nebála.
Navíc teď jsem si uvědomila - mám takovou menší elektrickou troubu na kuch. lince a ta se spouští nastavením "minutky", která jde stejně nastavit max. na 75 minut, takže bych musela několikrát za noc vstát a znovu zapínat
Ale snad se někdy dočkám té chalupy s pořádnými kamny a pecí...
|
|
|
|
|
|
mikita | •
|
(11.11.2011 23:02:29) každý rok peču kachnu, ale to datum mi vždycky dost lítá. teď sme u tchánovců a tak se to dosouvá na prndělí čí úterý. peču ale teda kachnu, těch mají naši plný mrazák, husa je drahá pipka. letos se chystám na nádivku s drůbky a obložit ji jablky a kyselý zelí a karlovarský knedlík. po porodu ale nějak nemůžu vína a mladý vína už vůbec, to je na mě velká divočina, takže asi bude upíjet jen přítel a já si rozdělám černýho pivase
|
Inaaa |
|
(11.11.2011 23:05:45) Letos je nově svatomartinské pivo, to se doporučuje na zapití kachny, husy. www.svatomartinskepivo.cz
|
Inaaa |
|
(11.11.2011 23:06:19) Bývá pivo velikonoční, zelené, letos bude i adventní.
|
|
|
|
kambala pláááckááá |
|
(11.11.2011 23:05:06) já peču krůtu na medu s mandlema a muškátovou pečenou bramborovou kaší, ale jenom na přejetiny (u nás se slaví místo Valentýna). to přijdou všichni a slavíme
|
Amarela |
|
(11.11.2011 23:09:08) Přejetiny? Tak to neznám....koho nebo co přejíždíte?
|
Elíláma |
|
(11.11.2011 23:16:20) Přejetiny? To asi myslí po Silvestru, kdy jsou ještě přejetý po oslavě!
|
kambala pláááckááá |
|
(12.11.2011 17:55:34) ale prdlajs, přejetiny jsou moje druhé narozeniny, tedy výročí, kdy mne srazilo auto na přechodu...a stalo se to na Valentýna, takže místo trapného amerického importu se u nás slaví ryze české Přejetiny (v únoru mi bude deset)
|
|
|
|
|
ChemicalJane + 4 |
|
(11.11.2011 23:05:54) takovouhle tradici nemáme.. ale spíš to bude tím, že husu nejím, tak mě ani nenapadlo, něco takového řešit..
ale tak ako tak - gratuluji k povedenému jídlu!!!§
|
|
NovákováM |
|
(11.11.2011 23:11:19) Gratuluji, že se povedla.
My ne, tenhle zvyk nás minul... škoda, že ubývají.
Fakt je, že to má asi nějaký odpodstatnění - vykrmená husa, zelí akorát.... nějak náhodně jsme minulý víkend upekli maso /my žebírka, bůček a uzené/ ... ale kotel čerstvého zelí, knedlíčky bramborové, houskové, karlovarské, vídeňské....
slint, slint... Na tu hlávku zelí jsme dostali většinu rodiny.. husa nebyla podstatná... ani ty knedle...
Takže husu ne, ale je to hezký svátek. Hlavně, aby bylo zelí.
|
|
Ecim |
|
(11.11.2011 23:22:01) O svatomartinské huse teď od Tebe slyším prvně, ale díky za inspiraci.
|
|
NovákováM |
|
(12.11.2011 0:01:20) AMARELO,
FÁKT DÍKY
houby husa, představa toho zelíčka.. už jsem odešla, hygiena, v pelišku, pak jak když mne nakopne směr k lednici
... zelí jsem nahradila kyselýma okurkama, husu zbytkem vepřové konzervy (no fuj, ještěže byla v lednici jinak bych asi udila uzený), sýra kus k tomu, vytunila jsem celou sklenici naložené červené řepy.
A jdu spát.
Beru si čokošku Ledový kaštany a toužím po škvarkách. Teplých..
No prase jak vyšitý, ale nějaká témata bych fakt zakázala. V zájmu zdravé výživy národa.
|
angrešt |
|
(12.11.2011 8:29:59) Terezo, škvarky...manžel včera spálil Ale sádlo je výborné, jen chtěl škvarečky nakonec trošku dokřupavět a přepískl to. Naštěstí toho nebylo moc, škvaříme si pravidelně jen malé dávky sádla, tak kolem půlkila syrového, v mikrovlnce. Takže brzo se bude škvařit zas a to už si na ty škvarečky dohlídnu
|
Hadice a hadi |
|
(12.11.2011 9:37:07) Hmmm, škvaříte sádlo v mikrovlnce? Rozumím dobře? Můžeš mi prosím napsat, jak to děláte? Já si občas dělám sádlo klasicky na plotně a šve mě, že u toho vlastně musím pořád být a míchat. Kdyby bylo nějaké to zjednodušeníčko
|
Mysterious |
|
(12.11.2011 11:07:38) Nindulo, jestli máš domácí pekárnu, tak škvarky bez práce na program marmeláda.
Tradiční husu jsem vyměnila za kachnu a dělám svatomartinské rohlíčky - hezky zahnuté do podkovy.
|
|
angrešt |
|
(12.11.2011 11:20:15) Nindulo, je to strašně snadné a rychlé a zdaleka to tak nezasmrdí kuchyň:
Syrové sádlo na kostky, dát do kulaté nádoby z varného skla. Vlnit 5 min na plný výkon. Nechat 2 min v zavřené MW ustát, pak promíchat. Dát vlnit na 5 min na poloviční výkon. Nechat 2 min ustát, promíchat. Takhhle opakovat na poloviční výkon podle potřeby, pak raději čas vlnění zkrátit jen na 2 min, ono to jde ke konci hodně rychle, nechat vždy ustát a pak promíchat a slévat sádlo, dokud škvarky nejsou akorát. 1 kg sádla trvá v naší MW 18 min.
|
Hadice a hadi |
|
(13.11.2011 10:07:30) Ó děkuji Angrešte. Vyzkouším.
|
|
|
|
|
|
mabela |
|
(12.11.2011 0:05:56) peču husu a k tomu lokše. zapíjíme pivem a pak svatomartinským od p. bízy. všechno už je snědeno a vypito. takové tradice dodržujeme velice rádi
|
|
Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) |
|
(12.11.2011 0:44:23) Gratuluji k dobře upečené huse...
... já to za a) nejspíš neumím, za b) nemám na to čas - jak dlouho se to vlastně musí péct?
... budeme mit svatomartinského králíka jsem se ted rozhodla
|
|
angrešt |
|
(12.11.2011 8:26:16) Letos ne,nějak přec jen nestíháme všechno, co bychom chtěli Ale loni byla výborná.
Nepeču ale husu vcelku, to je zbytečně moc najednou, ani by se mi nevešla do pekáče. Navíc ohřívaná pečená drůbež nic moc. Takže husu porcuju a peču jen části, zbytek peču v šouletu, to milujem víc než svatomartinskou. A zvlášť z okrájeného tuku vyškvařím husí sádlo a zvlášť ze skeletu udělám husí vývar a jatýrka si pomaličku konfituju v husím sádle jen pro sebe jako pochoutku, mažel játra nerad.
Martinská husa Na porcích husy špičkou nože propícháme kůži (neprořízneme maso). Osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem z husích kostí a drobů nebo vodou a přiklopené pečeme pomalu při 150 st. doměkka – asi 3 hodiny. Během pečení odebíráme vypečené sádlo. Před koncem pečení odklopíme, zvýšíme teplotu a opečeme kůži do křupava. Husu podáváme se zelím a bramborovými knedlíky nebo lokšemi. Lokše: Moučnaté brambory uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme. Necháme trochu prochladnout, lehce osolíme a vmícháme hladkou mouku tak, aby vzniklo tvárné těsto (ne moc tuhé). Na válu poprášeném moukou vyvalujeme ihned (těsto rychle řídne) velmi tenké placky a na suché pánvi rychle opékáme. Při servírování omastíme lokše sádlem, které jsme sbírali během pečení. http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#husa.jpg
|
aach |
|
(12.11.2011 8:51:35) už je skoro dvě hodiny v troubě. k ní čerstvé červené zelí a knedlík. polévku z husích a kachních drobů s drobením. absolutně nechápu, jak může někdo jeden den péct a druhý dopékat. suchý ohřejvaný maso nemusíme. a to svatomartinské víno mě nenapadlo, k pečeni jsme vždycky pili pivo. ale koupím. mám na něj chut.
|
|
Amarela |
|
(12.11.2011 11:20:59) Angrešte, díky za tip, husu v šouletu taky někdy zkusím.
|
|
|
bono |
|
(12.11.2011 8:48:50) né, jen kačenku. ale zato dva druhy zelí, dva druhy knedlí, ňuffff
|
|
boží žena |
|
(12.11.2011 8:52:50) nepeču nevim proč bych měla, tu tradici neznám navíc bych to nejedla ani nikdo u nas,
|
|
Margot+1 |
|
(12.11.2011 9:08:09) Ne, měla jsem ji včera v hospodě - byla s karlovarským knedlíkem a malinovým zelím a byla SKVOSTNÁ.
|
|
MishuI |
|
(12.11.2011 9:09:12) Budu péct svatomartinský kuře a i to si budu msuet sníst sama.Natož vyhazovat husu.
|
|
Petronela s pubescentom |
|
(12.11.2011 9:12:42) Pečiem
|
|
kreditka |
|
(12.11.2011 10:29:46) Ne nepeču, Husí a kachní maso nemusím
|
|
|