Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(10.3.2012 7:56:10) prosím poraďte i nějaký systém diety. četla sem si před chvílí ty různé druhy dle knih. ale problééém - mám potravinovou alergii. tááákže - nesmím... jablka, hrušky, syrovou mrkev a jinou kořenovou zeleninu, syrové brambory, jakékoliv ořechy, občas mi dělá broblém i broskev, meruňka, někdy i třešně... no většina neexotickýho ovoce. dále zvracím po větším nožství rýže, takže jako příloha ne. jo a paprika, tý můžu jen malounko!!!
|
Jaana2 |
|
(10.3.2012 8:04:34) a vařenou, dušenou, pečenou zeleninu můžeš? Zelenin je víc druhů, třeba fazolky, hrášek, kapustičky /jako růžičková k/ , kukuřice ....
co potraviny jako vločky, jáhly, pohanka
a i udiety je nutný jíst bílkoviny, kousek masa, rybu, taky třeba tofu, šmakouna ...
|
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:05:24) Já teda nejsem žádný potravinový poradce, ale řekla bych, že stejně nejlepší je jen omezit stávající stravu, prostě jíst míň a víc si hlídat, co kdy a v jakém množství sníš a hýbat se, abys spalovala
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:06:52) A jinak k té rýži - co píšeš platí všeobecně na všechny druhy rýže - myslím třeba i rýži natural, basmati apod. a jak už tu někdo psal těch možných příloh je víc
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:07:28) A poslední příspěvek - syrové brambory se snad v žádné dietě nejí nebo jo
|
angrešt |
|
(10.3.2012 8:15:11) Syrové brambory jsou jedovaté, obsahují lektiny, které poškozují krvinky (resp. způsobují jejich shlukování).
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:17:22) No já jsem si právě říkala, proč zakladatelka řeší syrové brambory
|
angrešt |
|
(10.3.2012 8:24:17) zerat, nevím, možná proto, že jí taky vadí jejich loupání - mně se osypou ruce a dráždí mě to ke kašli, takže je velmi nerada zpracovávám. Ale když je opracuje manžel, tak je jím ráda.
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:27:59) Angrešte, já to měla taky, ale odeznělo to. Časem jsem zjistila, že mi dotykově vadí jen čerstvé ranné brambory a ty jsme se doma naučili jíst dobře omyté i se slupkou - pečené krájené na plátky, nebo i jen tak vařené a nakrájené na kostičky - prostě slupku u čerstvých necháváme - prý jsou díky ní i brambory nejzdravější
|
angrešt |
|
(10.3.2012 8:31:09) zerat, to naopak Se slupkou jsou nejméně zdravé, pokud nebyly připraveny při velmi vysoké teplotě (fritování), kdy se solanin rozkládá. při vaření se slupkou obsahují nejvíc solaninu. zřejmě si to pleteš s tím, že se slupkou jsou nejchutnější - solanin je sice jedovatý, ale jako velká část jedů je velmi chutný, takže brambory "ochutí" (podobně jako amanitin, fugutoxin...jsou výborné )
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:40:17) Angrešte, tak to nevím, prý nejvíc vitamínů je u brambor pod slupkou. O fritování já nemluvím - mluvím o pečení v troubě a o normálním vaření. Vím, že to o slupce říkali v TV a i jsem to četla v nějaké časopise se zdravou životosprávou
|
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:41:25) Angrešte, tak to nevím, prý nejvíc vitamínů je u brambor pod slupkou. O fritování já nemluvím - mluvím o pečení v troubě a o normálním vaření. Vím, že to o slupce říkali v TV a i jsem to četla v nějaké časopise se zdravou životosprávou
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:43:35) Angrešte koukej jen namátkou jsem klikla na vyhledavače: http://clanky.vareni.cz/brambory-zelenina-ktera-ma-zelenou/ Účinky na organismus
Úprava Protože velmi mnoho účinných látek se nachází ve slupce, snažíme se, tedy pokud to její kvalita dovolí, jíst brambory se slupkou, ať už pečené nebo vařené v páře. Pokud to jen trošku jde, nevařte brambory ve vodě, protože mnoho výživných látek se vylouhuje do vody, kterou pak vylijete. Nejideálnější úprava brambor je vaření v páře, i oloupaných, stejně, jako se vaří knedlíky. Pakliže přece jenom vaříte brambory ve vodě, zkuste ji alespoň využít a ne, jak je ve většině domácnostech zvykem, vylít. Můžeme ji jemně osolenou vypít a tím do sebe dostat všechny důležité látky a minerály, nebo ji přidat do relaxační koupele a alespoň 20 minut v ní setrvat, vhodná je také k mytí nádobí, které se po umytí i bez použití saponátu bude lesknout. Dnes jsme si brambory představili obecně. Příště si povíme něco o nákupu, skladování, zpracování, použití v kuchyni a třeba vás zaujmou jako lék. Foto: Photos.com
|
angrešt |
|
(10.3.2012 8:49:01) zerat, solanin jaksi opomněli zmínit, že minerály lze získávat i z nejedovatých potravin.
|
zerat |
|
(10.3.2012 9:15:50) Angrešte,ale platí to opravdu pro nové čerstvé brambory taky Koukám tady http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jsou-brambory-jedovate/
Spíš tu mluví o naklíčených bramborách a zelených
|
zerat |
|
(10.3.2012 9:20:19) http://cs.wikipedia.org/wiki/Solanin Tak koukám, že ono by mělo stačit na deaktivaci solaninu i pečení v troubě - to dávám troubu na maximální teplotu a peču...
|
|
angrešt |
|
(10.3.2012 11:18:16) zerat, solanin je ve slupce a v klíčcích. U zezelenalých brambor navíc v zelené části dužiny.
Při vaření brambor ve slupce dochází k přestupu solaninu částečně do dužiny.
Solanin se ničí při vysokých teplotách - proto jsem psala o tom fritování, tam už není. Pro pečení při vysoké teplotě to platí taky.
Solanin je částečně neutralizován silicemi kmínu. U brambor ve slupce to ale moc neplatí, protože se nedostanou přes tu slupku k dužině.
Brambory vařené ve slupce jsou chutnější - právě díky tomu solaninu, který přelezl do dužiny.
Vaření ve slupce je chutná úprava, ale zdravější než bez slupky určitě ne. Ideální (zdravotně) jsou oškrabané brambory na páře, aby se moc nevymáchaly.
Ideální chuťově - no, to jak pro koho, já ráda octové brambůrky, třeba
|
|
|
|
|
anemon |
|
(10.3.2012 8:51:52) Taky vařím nové brambory ve šlupce a myslím si, jak nám prospívám
|
|
|
Lassie66 | •
|
(10.3.2012 8:59:45) Nové brambory jíme se slupkou - buď vařené, nebo pečené v troubě s česnekem, rozmarýnem a olivovým olejem.
|
|
|
angrešt |
|
(10.3.2012 8:34:22) Jo, a teda já bohužel nesnesu dotyk žádných brambor, mladých starých, to je fuk. Používám rukavice nebo manžela
|
zerat |
|
(10.3.2012 8:46:56) Aha, tak já jsem používala rukavice své doby taky, ale jen u čerstvých.
|
|
|
|
|
|
Elíláma |
|
(10.3.2012 8:35:14) no, fuj, tchán mé nejlepší kamarádky byl můj spolubydlící a každé ráno snědl syrovou bramboru na žaludek, on je posedlý věčným mládím a zdravím, brrrrrr, kdyby věděl, že si moc nepomáhá
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(10.3.2012 8:22:47) Jsem alergická na podobné věci - syrovou mrkev, syrové brambory (což mi vadí jen při jejich loupání, z hlediska jídla to nemá význam), některá jablka...
Ale pořád je přece tolik potravin, které se dají jíst;)
Listová zelenina - špenát, saláty, mangold,... Brukvovitá zelenina - kapusta, růžičková kapusta, kedluben, brokolice, ředkvičky, ředkev, květák, rapini .... Zelenina z čeledi hvězdnicovitých - topinambury, černý kořen, čekanka, pampeličky, štěrbák ....
Z bobovitých mladý hrášek, posléze ve vyzrálé podobě luštěniny všech druhů - fazole, hrách, cizrna, čočka....
Z čeledi mrkvovitých já tedy můžu vše vařené - ty ne?
K nejméně alergenním zeleninám patří tykvovité - cukety, dýně, okurky, melouny...
Celkem málo alergií se vyskytuje na maso králičí, jehněčí, kůzlečí, holoubata, perličky, bažanty, zvěřinu obecně...
Vždyť potravin je tak obrovské množství, přece
|
|
Elíláma |
|
(10.3.2012 8:32:56) Co půlková dieta? Jíst co jíš doteď (dobře, vynechat čuňárny jako colu a hambáče), jen poloviční porce? Normálně si nandat a půlku z toho shrábnout na druhý talíř a ten nejíst nebo jíst jako jinou porci místo vymýšlení druhé porce zvlášť, ušetří peníze i čas
|
anemon |
|
(10.3.2012 8:49:40) Mikito - mám takové schéma (NE JÍDELNÍČEK), do kterého si můžeš dosadit potraviny dle potřeby a možností, je to ale z dob krále Klacka (před ing. Havlíčkem, Dr Cajthamlovou, glykemickým indexem)
Vyhovuje mi, že nemusíš dělat jiné jídlo pro rodinu, jiné pro hubnoucího (u nás manžel, já jsem chronický hubeňour) Hubne se velmi pomalu.
Teď se zrovna chystám to oprášit a zabojovat proti jarní únavě.
Jestli chceš, pošlu.
|
Jaana2 |
|
(10.3.2012 8:54:01) anemon, pokud bys posílala ten jídelníček, tak prosím dej mi ho do kopie : jaananovak@seznam.cz . Díky
|
anemon |
|
(10.3.2012 8:55:20) Pošlu, není to jídelníček, je to takový systém, jídla si dosazuju dle možností.
|
Jaana2 |
|
(10.3.2012 10:36:51) oanemon super, co půjde využiju.
|
|
|
|
|
|
|