withep |
|
(22.4.2012 20:34:30) Obvykle peču chleba jednou týdně, jenže teď jsme byli týden pryč a kvásek v lednici hladověl 17 dní. Nakrmila jsem ho, ale nemá se moc k světu . Dá se ještě nějak zachránit nebo je po něm?
|
Dobra1 |
|
(22.4.2012 22:08:30) Zkus ho nakrmit ještě jednou a dát na teplé místo na 24 hod. Pokus se nepohne ani pak, radši bych udělala nový. Taky záleží na pachu, pokud je kyselý, měl by se chytnout. Jinak nový máš za 3 dny nachystaný k použití bez problémů a pro jednou normální chleba snad vadit nebude. Pro příště doporučuju dát ho před dovolenou do mrazáku.
|
withep |
|
(22.4.2012 22:44:25) Asi po 4 hodinách jsem ho promíchala a trochu bublá, tak se snad vzpamatuje . Nevím no, stále jsem kváskový začátečník, ale po 3 dnech zakládání nového kvásku rozhodně nebudu mít stejně dobrý kvásek jako půlroční - vykrmený, vyzrálý. A je to takové domácí zvířátko, bylo by mi to líto
|
Dobra1 |
|
(22.4.2012 23:02:11) Jasně, ale bude už k použití. Tedy když každý den přidáš novou várku mouky a vody a trochu už vzniklého dáš pryč. Jinak podle mé zkušenosti je nový kvásek výborný tak po 4 - 5 chlebech, pokud teda pokaždé použiješ vícestupňové vedení (poprvé nakrmený kvásek nechat při pokojové teplotě přes noc, podruhé po nakrmení v teple, , pro mě nějlepší je stabilní teplota na routru, potřetí při stejné teplotě už zadělaný chléb). Tvůj kvásek by se mohl vzpamatovat, zkus ho vést třístupňově, než ho použiješ, tedy poprvé při pokojové teplotě, pak 2x v teple a pak terpve dělat chleba. Počítej s tém, že mu kynutí každé kynutí bude trvat déle, min. 6 hod.
|
|
|
|
Inka | •
|
(23.4.2012 8:59:58) Vydržel v lednici i tři týdny. Pak jsem přilila vlažnou vodu a dokrmila několikrát za den po troškách a hlavně pořádně a často míchat. Mám kvásek už několik let a dovolenou přežije pokaždý v lednici ve šroubovací sklenici co nejvíc zahuštěný.
|
fillantropus |
|
(23.4.2012 9:20:19) a máš ho v té lednici zašroubovaný bez přísunu kyslíku ? Nebo s kyslíkem ? Mně se konečně po roce začal péct krásný celokváskový chleba, konečně kyne. Přesně ve chvíli, kdy jsem se na odbornosti odpornosti vyprdla, kvásek tak nějak přikrmuju a nic neřeším. Dřív jsem na to šla přesně podle návodu a pokaždý se zkazil. Chleba peču obden. Malý. Akorát má strašně tuhou a vysokou kůrku, manželovi to trochu vadí.
A jak s kváskem v mražáku ? Jak se potom oživuje ?
|
Inka | •
|
(23.4.2012 9:32:54) V lednici ho mám v zašroubovaný sklenici, mrazák jsem nezkoušela, ale prý to jde. Přikrmuju podle oka.
|
|
|
|
withep |
|
(23.4.2012 9:02:17) Žije!
|
Bumbi&05,08,10 |
|
(23.4.2012 10:48:27)
|
|
|
|