Jíťa+10/09+05/12 |
|
(8.8.2012 21:35:04) Prosím zkušenější kuchařky maminky, zda nemají nějaký jednoduchý recept na šťávu z červeného rybízu. Mám doma i odšťavňovač kdyby šel použíz byla bych ráda. Předem moc děkuji.
|
Meta |
|
(8.8.2012 22:08:27) Vygooglila jsem tento recept: *********** Rybízová šťáva Na 1 l šťávy potřebujeme 1 kg jemného krystalového cukru. Vyzrálý rybíz vložíme po částech do širokého cedníku a pod tekoucí vodou ho opláchneme a necháme okapat. Potom jej i se stopkami umeleme v mlýnku na ovoce. Získanou šťávu smícháme ve větší porcelánové míse s cukrem a necháme 2 dny rozležet. Šťáva se má 2 hodiny třít, ale není nutné ji třít soustavně, šťávu zamícháme kdykoliv jdeme kolem mísy, důležité je, aby se šťáva dokonale spojila s cukrem. Třetí den šťávu slijeme do čistých lahví a uzavřeme novými v horké vodě vypařenými zátkami. Láhve uložíme v temné chladnější místnosti. Šťáva si zachová původní vůni i vitamíny po celý rok. *********** Bych ty uzávěry ještě vydezinfikovala rumem. U rybízové šťávy je důležité vědět, že musí malinko prokvasit, protože jinak člověk získá rosolovitou hmotu.
|
Hilly. |
|
(8.8.2012 22:18:32) Tybrďo a to nesteriluješ? Nedokážu si představit, že to může tak dlouho vydržet :-O
|
|
Jíťa+10/09+05/12 |
|
(8.8.2012 22:34:45) Takže když místo strojku použiju odšťavňovač, pak šťávu smíchám s cukrem, nechám 2 dny za občasného míchání ustát a pak sliju. A nedává se něco na uchování? Třeba kys.citronová nebo něco takového?
|
Meta |
|
(8.8.2012 22:50:40) Já osobně, pokud dělám šťávu (mlsná rodina mě odrazuje), tak kvašenou, překapávanou, tam se dává kyselina citronová a s cukrem se převaří. Z hlavy ale přesné množství nevím. Tento recept jsem našla na googlu a odpovídá zadání - použití odsťaňovače. Zamlouvá se mi šetrnost zpracování. Džem z černého rybízu za studena funguje bezvadně, takže se dá předpokládat, že tento recept asi také funguje. Lahve ale musí být opravdu sterilní, takže možná vydezinfikovat rumem nejenom uzávěry.
|
|
|
anemon |
|
(9.8.2012 8:05:32) Jen dodám - lis na ovoce není to samé co odšťavňovač (pokud máš s centrifugou)
Máma zkoušela odšťavňovat místo mletí, když se rozbil stoletý mlýnek, nepamatuji se proč, co a jak, ale nešlo to Koupila znovu mlýnek.
|
|
|
|