| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Uchovávání cukroví

 Celkem 34 názorů.
 arantxa 


Téma: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 14:40:24)
Včera jsem se dala do pečení, neboť další dva víkendy budeme mimo domov. Zatím mám jen perníčky, linecké a ovesné sušenky. Dala jsem je do plastových dóz na ledničku, neboť v kuchyni netopíme a vaříme jen tak třikrát do týdne. Vydrží tam do Vánoce nebo raději na balkón?
 Svynka 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 14:46:13)
Plechové dózy nemáš? Sú lepšie než plastové.
Inak nemyslím že je nutné ich dávať na balkón.
 arantxa 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 14:47:56)
Nemám. Ještě bych našla nějaké krabice od bomboniér.
 Svynka 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 14:50:19)
Niekde som čítala, že ak máš plastové dózy, tak potom je lepšie jednotlivé vrstvy oddeliť vrstvou alobalu.
 TS Garp 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 14:56:47)
Já to dávám do sáčku a pak do mražáku. Je to jako "čerstvé" i po šesti měsících, pak to nechám jen v sáčku "normálně" dojít na pokojovou teplotu.
:-):-):-)
 Pedrosaa 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 15:05:58)
v plastové doze to získá takový divný čuch, raději bych přendala do papírové krabice a dala na balkon
 angrešt 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 15:11:13)
"Netopíme" ve výšce na lednici, která topí docela vydatně? ~;)
Cukroví bude žlukat, možná i začne plesnivět, byť to neudělá ještě kožich, tak plísně začnou klíčit teprve uvnitř cukroví. Na návštěvách často dostávám plícní chycené cukroví, ačkoli hostitelé to nevědí a necítí. Asi takto v teple uchovává hodně lidí, je to dost běžné a na obiloviny se chytá hlavně Aspergillus.

Já cukroví uchovávám max. týden v pokojové teplotě, pak v krabičkách do ledničky (nemám chladnou spíž), na více než 3 týdny ho dávám hned po dokončení do mrazáku.
 arantxa 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 15:21:20)
Proto se ptám,abychoch ho na Vánoce nevztáhla plesnivé. Máme velký částečně krytý balkón takže ho klidně mohu dát tam popř. do ledničky, i když mám pocit, že všechno hned načihá i v dózách.
 angrešt 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 15:29:36)
To načichání je právě počínající plíseň, která se zatím nerozmnožuje, takže nedělá "chlupy". Když máš tu možnost, dala bych do mrazáku.
 arantxa 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 15:30:59)
Bohužel to nemám, měli jsme v říjnu zabíjačku, takže máme plno. A na balkóně to nevydrží bez plísně?
 angrešt 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 15:48:13)
Ahah, plný mrazák.
na balkoně jak kdy, to záleží na počasí. Ale obvykle ne, zvlášť pokud nebudeš doma, abys to schovala při případném masivnějším oteplení. Když je člověk doma a přijde velká obleva, tak to může třeba dočasně přesunout do lednice.

Ale když budeš pryč, dala bych do lednice, aby to bylo spolehlivě v chladu. V dózách, které budou zavřené (aby to nechytlo jiné pachy), ale ne úplně hermeticky, plísně rády dokonale utěsněno.
 arantxa 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 16:12:04)
Takže plastové asi nejsou uplně ok?
 Monika 
  • 

Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 16:14:26)
Co myslíš masivnějším oteplením?

A jak to děláš s cukrovím, co se musí uležet, aby změklo? (Mám tak většinu cukroví a začínám tak zhruba se začátkem adventu - někdy i dřív - péct, abych to vůbec dala.) Jinak moje babička (tím pádem i moje maminka a tím pádem i já) to dělala tak, že dala cukroví do papírové krabice do chladu (tj. na balkon), aby se rozleželo.

 angrešt 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 16:31:33)
Rozležovací cukroví mám v chadničce, když jsme mívala spíž, tak jsme ho mívala tam. papírové krabice jsou nejlepší, jsou prodyšné.
Masivnější oteplení je oteplení z dlouhotrvajícícho mrazu nad nulu, nebo z dlouhodobé teploty třeba kolem 5 st. najednou na 15 st... prostě se prudce oteplí, no. A ono zas tak nevadí, že to zteplá, ale průšvih je, když se to po tom zteplání ochladí. protože při zteplání se zvýší obsah vody ve vzduchu a při poklesu se voda vysráží v okolí cukroví a udělá "vlhoučko miloučko pro plísně".

proto pro náhlá oteplení to chce přesunout do chladničky.

No a nejhorší jsou taková opakovaná o teplení, při prvním to navlhne, při dalším oteplení už je prostřwedí dokonalé a plísně jedou.
Já vím, žw to skladuje kdekdo všelijak, mnohokrát jsem měla "navinilé cukroví", ale jeho tvůrci to většinou becítí, na začátku bývá přítomnost plísně chuťově dost diskrétní a lidé jsou na tu chuť často zvyklí (skladují tak cukroví léta), takže jim to nepřijde.
 Anni&Annika 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 16:36:02)
angrest, diky za recept~:-D
 arantxa 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 16:38:10)
Takže ideální když není mražák je lednice a cukrovní v ní v papírové krabici. Jen se bojím, zda to nechytí zápach jiných potravin.
 angrešt 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 17:10:46)
V lednici klidně i v plechové či plastové, ale ne utěsněné, třeba takové ty se silikonem ne. Prostě tomu nechat trochu vzduch, sposta plastových mírně netěsní,t y jsou v pohodě.
 Inka 
  • 

Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 16:46:53)
To je zapeklitý, bydlím v paneláku - suchý teplo, do lednice se mi nevejde ani desetina. Skladuju v papírových krabicích na balkóně, ale náhlý oteplení nevím jak řešit.
 Monika 
  • 

Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 17:26:38)
Díky.

Babička to měla nejjednodušší - měla chladnou spíž se stálou teplotou.... My už jsme na tom s úschovou hůř. Aspoň, že mám ten balkon, jinak teda nevím, jak bych to dělala. Do lednice se mi vejde zlomek cukroví (a to podle mě zas tolik nepeču).
 Monika 
  • 

Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 18:07:49)
A pokud při náhlém oteplení nepřesunu do ledničky, pomůže poté např. ty krabice nechat nějakou dobu otevřené (aby vyvětraly) nebo to šoupnout do mrazáku?
 angrešt 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 18:10:02)
Pravidelné větrání rozhodně pomáhá. Plísně nejsou milovnicemi čerstvého povětří.
 Svynka 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 15:21:27)
Uff, Angrešt, ešte že si sa ozvala - netušila som, že "pravidlá správneho uchovávania" sú až tak prísne, hryzie ma svedomie ako som to robila minulé roky...~f~
 Jarka+4 dcery 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 16:27:21)
taky by mě to zajímalo..
slepené krémem a nepečené nechávám v lednici,ale co třeba s pracnama a rohlíčkama..těm vadí,když je budu mít normálně v pokojové teplotě?
Nemám totiž doma nikde chladno a dát ven nemůžu..leze mi tam od sousedů kočka~d~
a všechno cukroví se mi do lednice nevejde~d~
díky za rady
 Jarka+4 dcery 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 16:28:10)
taky by mě to zajímalo..
slepené krémem a nepečené nechávám v lednici,ale co třeba s pracnama a rohlíčkama..těm vadí,když je budu mít normálně v pokojové teplotě?
Nemám totiž doma nikde chladno a dát ven nemůžu..leze mi tam od sousedů kočka~d~
a všechno cukroví se mi do lednice nevejde~d~
díky za rady
 angrešt 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 17:09:54)
No, při pokojové teplotě to nevadí akorát pusinkám a cukroví tohoto typu.
Pracnám a rohlíčkům ano. Kdyby byly zavřené v utěsněné krabici, tak budou vesele plesnivět. Kdyby byly vzdušně, tak sice nebudou plesnivět, ale budou vysychat.
A navíc, při vyšší teplotě tato cukroví, která obsaqhují hodně tuků (i z ořechů apod.) , dost rychle žlukají (podstatou žluknutí je oxidace tuků).
 Jarka+4 dcery 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 17:41:54)
díky za odpověd
tak teda nevím kam ho dám chjo~d~
do lednice se mi nevejde páč tam budou i jiné věci...já ho teda ukládám do krabic a alobalu tak bude vysychat~d~..
 angrešt 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 17:48:55)
Vysychání je když už, tak nejmenší zlo. Akorát to bude trošku trdší, ale lépe než chycené plásní.
 Stáňa * 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 18:26:25)
V téhle souvislosti mě napadá, že vlastně "točím" krabice, i když je pokaždé vyložím alobalem, asi taky blbé používat je třeba dva roky za sebou, že?

Krémové skladuju v ledničce, zatím se mi vždy vešlo (cca 4 - 5 druhů), lepené a suché (cca 5 druhů) skladuju na chladné půdě, kde je cca 5 - 8 stupňů. Moje teta to skladuje ve sklepě.

Ale mám dva kluky, jeden z toho 15, takže jsem ráda, když vůbec něco vydrží do Vánoc ~:-D
 Miruš 
  • 

Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 19:41:41)
Jak je to, prosím, s cukrovím v obchodech? Tam ho mají mormálně v regálech (někdy už dva měsíce před Vánocema) a bývá tam taky hodně teplo. To se nekazí? Má v sobě nějaké konzervanty? Děkuji.

Jinak - celé roky skladuji cukroví v papírových krabicích a plechových dózách normálně na lednici v panelákovém bytě a v životě mi nic nezplesnivělo (ani plísní cítit v žádném případě nebylo). Naopak tchýně jednou dala cukroví na balkon (bylo minus 3), cukroví podle mě "přemrzlo", už nebylo tak chutné a opravdu se brzy začalo kazit. Vyhodila to. Lednice - neumím si představit třeba rohlíčky nebo slepované linecké z lednice - to by se asi muselo nějak vzduchotěsně zabalit (?), jinak to podle mne může natáhnout pachy ostatních potravin, navíc si myslím, že takové cukroví musí být i dost "vlhké"... Tak nevím, holt to dělám já i většina mých známých (i jedna kuchařka a cukrářka) blbě...
 perko 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 18:02:55)
Každoročně dávám do krabic od dortu a na balkon.Nikdy nebyl problém.Dělá to i moje maminka a sourozenci.
 zerat 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 18:50:53)
Mám zatím upečené jen perníčky, musí naležet klidně měsíc. Zatím nepeču nic, nechce se mi, tak nějak prvně se mi vůbec nechce ~d~ Ale co jde dávám do lednice do sáčků nebo do krabiček. Suché bych asi dala na balkon - má být venku docela dost zima ale jakkoliv plněné bych dala do lednice, kde je stálá teplota. I když teda já plněné budu dělat až pár dní před Vánoci
 kelly 
  • 

Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 18:52:49)
Od jakživa mám cukroví v papírových krabicích ve špajzu někdy od Mikuláše a dojídá se v lednu a v životě mě nenapadlo,že tam mám nějaké plísně.Nemohla bych si ani zaplnit lednici cukrovím.Do mrazáku většinou krabičku dám,ale spíš,proto,že vidím,že by se to nesnědlo a v únoru se hodí,ale stejně už to rozmrzlé není ono.
 holka anonymka 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 19:12:12)
já dávám cukroví ven do skleníku - není vytápěný, je tam zima, vlhko (cukroví krásně lehce navlhne, rozleží se). Dávám ho tam v papírových krabicích na dort, dospod papírové ubrousky.
 Maugha 


Re: Uchovávání cukroví 

(2.12.2012 20:37:03)
Tak díky Angreštovi teď budu totálně paranoidní, neb u mnoha známých vánoční cukroví chutná divně, jinak než moje. Za každou podivnou chutí si budu představovat plísně. Zvlásť u super-žen, které musí mít 20 druhů, takže s pečením musí začít brzy.
Jinak já skladuju v lednici, vyndavám na stůl průběžně.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.