arantxa |
|
(2.12.2012 14:40:24) Včera jsem se dala do pečení, neboť další dva víkendy budeme mimo domov. Zatím mám jen perníčky, linecké a ovesné sušenky. Dala jsem je do plastových dóz na ledničku, neboť v kuchyni netopíme a vaříme jen tak třikrát do týdne. Vydrží tam do Vánoce nebo raději na balkón?
|
TS Garp |
|
(2.12.2012 14:56:47) Já to dávám do sáčku a pak do mražáku. Je to jako "čerstvé" i po šesti měsících, pak to nechám jen v sáčku "normálně" dojít na pokojovou teplotu.
|
|
Pedrosaa |
|
(2.12.2012 15:05:58) v plastové doze to získá takový divný čuch, raději bych přendala do papírové krabice a dala na balkon
|
|
angrešt |
|
(2.12.2012 15:11:13) "Netopíme" ve výšce na lednici, která topí docela vydatně? Cukroví bude žlukat, možná i začne plesnivět, byť to neudělá ještě kožich, tak plísně začnou klíčit teprve uvnitř cukroví. Na návštěvách často dostávám plícní chycené cukroví, ačkoli hostitelé to nevědí a necítí. Asi takto v teple uchovává hodně lidí, je to dost běžné a na obiloviny se chytá hlavně Aspergillus.
Já cukroví uchovávám max. týden v pokojové teplotě, pak v krabičkách do ledničky (nemám chladnou spíž), na více než 3 týdny ho dávám hned po dokončení do mrazáku.
|
arantxa |
|
(2.12.2012 15:21:20) Proto se ptám,abychoch ho na Vánoce nevztáhla plesnivé. Máme velký částečně krytý balkón takže ho klidně mohu dát tam popř. do ledničky, i když mám pocit, že všechno hned načihá i v dózách.
|
angrešt |
|
(2.12.2012 15:29:36) To načichání je právě počínající plíseň, která se zatím nerozmnožuje, takže nedělá "chlupy". Když máš tu možnost, dala bych do mrazáku.
|
arantxa |
|
(2.12.2012 15:30:59) Bohužel to nemám, měli jsme v říjnu zabíjačku, takže máme plno. A na balkóně to nevydrží bez plísně?
|
angrešt |
|
(2.12.2012 15:48:13) Ahah, plný mrazák. na balkoně jak kdy, to záleží na počasí. Ale obvykle ne, zvlášť pokud nebudeš doma, abys to schovala při případném masivnějším oteplení. Když je člověk doma a přijde velká obleva, tak to může třeba dočasně přesunout do lednice.
Ale když budeš pryč, dala bych do lednice, aby to bylo spolehlivě v chladu. V dózách, které budou zavřené (aby to nechytlo jiné pachy), ale ne úplně hermeticky, plísně rády dokonale utěsněno.
|
arantxa |
|
(2.12.2012 16:12:04) Takže plastové asi nejsou uplně ok?
|
|
Monika | •
|
(2.12.2012 16:14:26) Co myslíš masivnějším oteplením?
A jak to děláš s cukrovím, co se musí uležet, aby změklo? (Mám tak většinu cukroví a začínám tak zhruba se začátkem adventu - někdy i dřív - péct, abych to vůbec dala.) Jinak moje babička (tím pádem i moje maminka a tím pádem i já) to dělala tak, že dala cukroví do papírové krabice do chladu (tj. na balkon), aby se rozleželo.
|
angrešt |
|
(2.12.2012 16:31:33) Rozležovací cukroví mám v chadničce, když jsme mívala spíž, tak jsme ho mívala tam. papírové krabice jsou nejlepší, jsou prodyšné. Masivnější oteplení je oteplení z dlouhotrvajícícho mrazu nad nulu, nebo z dlouhodobé teploty třeba kolem 5 st. najednou na 15 st... prostě se prudce oteplí, no. A ono zas tak nevadí, že to zteplá, ale průšvih je, když se to po tom zteplání ochladí. protože při zteplání se zvýší obsah vody ve vzduchu a při poklesu se voda vysráží v okolí cukroví a udělá "vlhoučko miloučko pro plísně".
proto pro náhlá oteplení to chce přesunout do chladničky.
No a nejhorší jsou taková opakovaná o teplení, při prvním to navlhne, při dalším oteplení už je prostřwedí dokonalé a plísně jedou. Já vím, žw to skladuje kdekdo všelijak, mnohokrát jsem měla "navinilé cukroví", ale jeho tvůrci to většinou becítí, na začátku bývá přítomnost plísně chuťově dost diskrétní a lidé jsou na tu chuť často zvyklí (skladují tak cukroví léta), takže jim to nepřijde.
|
Anni&Annika |
|
(2.12.2012 16:36:02) angrest, diky za recept
|
|
arantxa |
|
(2.12.2012 16:38:10) Takže ideální když není mražák je lednice a cukrovní v ní v papírové krabici. Jen se bojím, zda to nechytí zápach jiných potravin.
|
angrešt |
|
(2.12.2012 17:10:46) V lednici klidně i v plechové či plastové, ale ne utěsněné, třeba takové ty se silikonem ne. Prostě tomu nechat trochu vzduch, sposta plastových mírně netěsní,t y jsou v pohodě.
|
|
|
Inka | •
|
(2.12.2012 16:46:53) To je zapeklitý, bydlím v paneláku - suchý teplo, do lednice se mi nevejde ani desetina. Skladuju v papírových krabicích na balkóně, ale náhlý oteplení nevím jak řešit.
|
|
Monika | •
|
(2.12.2012 17:26:38) Díky.
Babička to měla nejjednodušší - měla chladnou spíž se stálou teplotou.... My už jsme na tom s úschovou hůř. Aspoň, že mám ten balkon, jinak teda nevím, jak bych to dělala. Do lednice se mi vejde zlomek cukroví (a to podle mě zas tolik nepeču).
|
|
Monika | •
|
(2.12.2012 18:07:49) A pokud při náhlém oteplení nepřesunu do ledničky, pomůže poté např. ty krabice nechat nějakou dobu otevřené (aby vyvětraly) nebo to šoupnout do mrazáku?
|
angrešt |
|
(2.12.2012 18:10:02) Pravidelné větrání rozhodně pomáhá. Plísně nejsou milovnicemi čerstvého povětří.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Svynka |
|
(2.12.2012 15:21:27) Uff, Angrešt, ešte že si sa ozvala - netušila som, že "pravidlá správneho uchovávania" sú až tak prísne, hryzie ma svedomie ako som to robila minulé roky...
|
Jarka+4 dcery |
|
(2.12.2012 16:27:21) taky by mě to zajímalo.. slepené krémem a nepečené nechávám v lednici,ale co třeba s pracnama a rohlíčkama..těm vadí,když je budu mít normálně v pokojové teplotě? Nemám totiž doma nikde chladno a dát ven nemůžu..leze mi tam od sousedů kočka a všechno cukroví se mi do lednice nevejde díky za rady
|
|
Jarka+4 dcery |
|
(2.12.2012 16:28:10) taky by mě to zajímalo.. slepené krémem a nepečené nechávám v lednici,ale co třeba s pracnama a rohlíčkama..těm vadí,když je budu mít normálně v pokojové teplotě? Nemám totiž doma nikde chladno a dát ven nemůžu..leze mi tam od sousedů kočka a všechno cukroví se mi do lednice nevejde díky za rady
|
angrešt |
|
(2.12.2012 17:09:54) No, při pokojové teplotě to nevadí akorát pusinkám a cukroví tohoto typu. Pracnám a rohlíčkům ano. Kdyby byly zavřené v utěsněné krabici, tak budou vesele plesnivět. Kdyby byly vzdušně, tak sice nebudou plesnivět, ale budou vysychat. A navíc, při vyšší teplotě tato cukroví, která obsaqhují hodně tuků (i z ořechů apod.) , dost rychle žlukají (podstatou žluknutí je oxidace tuků).
|
Jarka+4 dcery |
|
(2.12.2012 17:41:54) díky za odpověd tak teda nevím kam ho dám chjo do lednice se mi nevejde páč tam budou i jiné věci...já ho teda ukládám do krabic a alobalu tak bude vysychat..
|
angrešt |
|
(2.12.2012 17:48:55) Vysychání je když už, tak nejmenší zlo. Akorát to bude trošku trdší, ale lépe než chycené plásní.
|
Stáňa * |
|
(2.12.2012 18:26:25) V téhle souvislosti mě napadá, že vlastně "točím" krabice, i když je pokaždé vyložím alobalem, asi taky blbé používat je třeba dva roky za sebou, že?
Krémové skladuju v ledničce, zatím se mi vždy vešlo (cca 4 - 5 druhů), lepené a suché (cca 5 druhů) skladuju na chladné půdě, kde je cca 5 - 8 stupňů. Moje teta to skladuje ve sklepě.
Ale mám dva kluky, jeden z toho 15, takže jsem ráda, když vůbec něco vydrží do Vánoc
|
|
|
|
|
|
|
Miruš | •
|
(2.12.2012 19:41:41) Jak je to, prosím, s cukrovím v obchodech? Tam ho mají mormálně v regálech (někdy už dva měsíce před Vánocema) a bývá tam taky hodně teplo. To se nekazí? Má v sobě nějaké konzervanty? Děkuji.
Jinak - celé roky skladuji cukroví v papírových krabicích a plechových dózách normálně na lednici v panelákovém bytě a v životě mi nic nezplesnivělo (ani plísní cítit v žádném případě nebylo). Naopak tchýně jednou dala cukroví na balkon (bylo minus 3), cukroví podle mě "přemrzlo", už nebylo tak chutné a opravdu se brzy začalo kazit. Vyhodila to. Lednice - neumím si představit třeba rohlíčky nebo slepované linecké z lednice - to by se asi muselo nějak vzduchotěsně zabalit (?), jinak to podle mne může natáhnout pachy ostatních potravin, navíc si myslím, že takové cukroví musí být i dost "vlhké"... Tak nevím, holt to dělám já i většina mých známých (i jedna kuchařka a cukrářka) blbě...
|
|
|
perko |
|
(2.12.2012 18:02:55) Každoročně dávám do krabic od dortu a na balkon.Nikdy nebyl problém.Dělá to i moje maminka a sourozenci.
|
|
zerat |
|
(2.12.2012 18:50:53) Mám zatím upečené jen perníčky, musí naležet klidně měsíc. Zatím nepeču nic, nechce se mi, tak nějak prvně se mi vůbec nechce Ale co jde dávám do lednice do sáčků nebo do krabiček. Suché bych asi dala na balkon - má být venku docela dost zima ale jakkoliv plněné bych dala do lednice, kde je stálá teplota. I když teda já plněné budu dělat až pár dní před Vánoci
|
|
kelly | •
|
(2.12.2012 18:52:49) Od jakživa mám cukroví v papírových krabicích ve špajzu někdy od Mikuláše a dojídá se v lednu a v životě mě nenapadlo,že tam mám nějaké plísně.Nemohla bych si ani zaplnit lednici cukrovím.Do mrazáku většinou krabičku dám,ale spíš,proto,že vidím,že by se to nesnědlo a v únoru se hodí,ale stejně už to rozmrzlé není ono.
|
|
holka anonymka |
|
(2.12.2012 19:12:12) já dávám cukroví ven do skleníku - není vytápěný, je tam zima, vlhko (cukroví krásně lehce navlhne, rozleží se). Dávám ho tam v papírových krabicích na dort, dospod papírové ubrousky.
|
|
|