Hr.ouda |
|
(1.1.2013 11:51:59) Śulánky znám - normálně bram. těsto z hl. mouky, šišky se povaří, nic mnena tom nepřekvapuje, docela mi to i chutná. Ale, považte, do večerejška jsem si myslela, že šulánky a škubánky s mákem jsou jen odlišné krakové názvy pro totéž. Včera jsem jen tak cvičně listovala Kuchařkou-recepty naší rodiny (tlustá, spousta receptů, ale bohužel stručných jak telegram) - narazila jsem na recept na škubánky a až nyní, ve svém pokročilém věku, jsem zjistila, že je to něco úplně jiného - jednak se to dělá z brambor vařených bez slupky, jednak se to delá s polohrubou moukou, a co mne nejvíce překvapilo, že se to pak už nevaří - píšou, že se mají dočástečně slitých brambor udělat obrácenou vařečnou dírky, má se to zasypat polohrubou moukou, jaksi nechat propařit, a pak udělat těchto a to už rovnou odkrajovat lžící na talíř. - co to znamená částečně slitá voda, kolik jí má zůstat? - co to přesně znamená "propařit", jak dlouho to trvá, jakpoznám, že se to uskutečnilo? - a až je propaženo, tak se tam ta voda už nechá? Předpokládám, že jo, když je to zasypané moukou, ale jakou konzistenci má výsledné těsto? - fakt už se to jen dává na talíř? Nevaří se to ani třeba neosmahne na másle? Jak to chutná? Stojí to vůbec za to, to zkoušet? Je to aspon tak dobré jako šulánky? Díky.
|
Inka | •
|
(1.1.2013 12:10:52) Šulánky neznám. Škubánky se dávají mastnou lžící na talíř a sypou cukrem a tvarohem nebo mákem, já to jako dítě jedla se skořicí. Dělali se jak popisuješ. Nijak se to nevařilo. Co zbylo jsme opékali.
|
Hr.ouda |
|
(1.1.2013 12:12:39) jak to chutná? jak poznám, že se povedly? Jakou to má mít konsistenci?
|
Ink | •
|
(1.1.2013 12:16:57) Takový hladký, aby to šlo tou omaštěno lžící tvarovat. Babička měla vždycky hrníček s rozpuštěným máslem nebo sádlem, do toho namočila lžíci a vykrajovala. Musí se to docela dloubo míchat, to dělal děda. A dává se hrubá mouka.
|
|
|
|
neznámá |
|
(1.1.2013 12:14:06) My tomu říkáme šuska, mužova rodina šustera. Já to nedělám, mám strach z neprovařené mouky. Ale babička vodu jen částečně, na brambory nasype kopeček mouky (mám pocit, že hrubé, ale ruku do ohně za to nedám), hrnec zaklopí pokličkou a vrátí na vypnutou horkou plotnu, mouku nechá asi 20 minut propařit. Pak se musí brambory tloučkem nebo obrácenou vařečkou rozmělnit a pořádně proňahňat s moukou. Jí se jako placky opečené na sádle jako slaná varianta nebo jako kopec kaše s máslem a jablečným rozvarem nasladko.
|
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 12:20:31) Hroudo je to ještě lepší,my tomu akorát říkáme trpalky. Já na tak středně velkej hrnec necháv malej kraníček vody,vsákne se mi všechna a propařit tak dvacet minut.Fakt nemám odhad,už je za ty léta dělám podle oka do potoka.A samozřejmě daj se pak i osmažit,ale já to nikdy nedělala
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 12:21:32) jo konzistence jak hotdně hutná bramborová kaše.
|
|
|
Cimbur |
|
(1.1.2013 12:27:49) Tak to jsem napřed Hroudi, rozdíl mezi škubánkama a šulánkama jsem pochopila už v dětství. Nicméně ty druhé se u nás na jižní Hané nedělaly a moje pokusy o ně nebyly moc úspěšné, jednou jsem tedy na kolejích udělala docela dobré - z prášku. Zato šulánky - šišky - byly jídle mého dětství a vyšiju Ti je z placu, škoda, že manžel a děti na to nejsou. http://www.youtube.com/watch?v=Chr3U9AhZuo
"Za horama svitá bode brzo den, den, den, bode brzo den za kamnama hrnec a šeške só v něm,v něm,v něm, a šeške só v něm. Jora pořád obskakoje a po jedné vetahoje šeške pod´te ven,ven,ven, šeške pod´te ven."
|
Inka | •
|
(1.1.2013 12:47:27) Tak už to chápu, šulánkům jsme říkali bramborové šišky.
|
KoproFka |
|
(1.1.2013 19:25:06) jo u nás taky tak - šulánky=šišky
a škubánky mám radši opečený s povidlama, než jen vařený s mákem a cukrem
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 21:39:12) jak na ně dáváš povidla?Normálně hustý?
|
|
|
|
ChemicalJane + 4 |
|
(5.1.2013 13:54:43) hurááá, chápu rozdíl
ovšem ta řeč manželův stréc s rodinou tak mluví, děti jsou z toho taky unešený
škubánky miluju, ovšem jen opečené, na sladko se mi to v krku zavře a nepolknu...
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(1.1.2013 12:32:36) Kolik šťouchů do kucmouchu? - Pět, dcerunko, pět! Ale teď už jeď.
Ne, opravdu se to nevaří. Musí to být husté, aby se výsledná hmota dala "škubat". Dobré to bůhvíjak není, jídlo chudých. Chce to cvik - poměr surovin je trošku proměnlivý, ale ono to vždycky nějak dopadne. Dle mých zkušeností to milují jen děti a těm je to jedno - nemají předsudky.
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 12:36:49) není dobré? hm jak pro koho.
|
Martina, 3 synové |
|
(1.1.2013 12:43:33) No jako příloha k pečené kachně chutnají každému, to je pravda.
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 14:04:20) martino jenže trpalky se nikdy jako příloha nedělaj to mluvíme každej o ničem jiném.A už vůbec ne ke kachně.
|
Martina, 3 synové |
|
(1.1.2013 14:26:53) Já vím, že nedělají - ale byl by to jediný způsob, jak bych je dnes mohla doma servírovat. Jako děti je měli rádi, ale dnes už bych je se škubánky asi nenadchla...
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 15:31:16) Tak sním ledacos,ale trpalky s kachnou,no to bych nedala .U nás doma teda spíš uctím těma trpalkama než kachnou. Kachny sem za ta léta tak přejedená že ji nechci ani vidět.
|
angrešt |
|
(1.1.2013 15:39:03) Arsielo, přejedení kachnou??
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 15:42:36) Angrešte zní to strašně ale jo.Máme domácí.Kachna a králík je pro mě největší trest.K radosti okolí a mých psů.
|
angrešt |
|
(1.1.2013 16:04:12) Já myslela, že tohle je možné jen ve Slunce, seno mám domácí kachny a králíky a pořád se ne a ne přejíst, zrovna dneska jsme měli králičí vývar s brandy, masovo-parmazánovými knedlíčky, julienne a samozřejmě čočkou (modrou francouzskou, aby se nerozvařila a vývar nekalila). A králíka jsem si vychutnala jako lahůdku A kachnu, to už vůbec ne, kachní vývar jsme měli včera jako základ pro krémovou česnečku a klidně bych si zas kachnu dala Jenže je asi už jen v detašovaném mrazáku, takže si musím vyzvednout další kachny, až tam poujedem autem, MHD bych to vléct nechtěla.
|
Martina, 3 synové |
|
(1.1.2013 16:08:36) My jsme v našem nejlepším roce zblajzli 92 králíků a pořád je to moje oblíbené maso.
|
angrešt |
|
(1.1.2013 16:12:33) To máš takhle spočtený, jo? U nás je velkým králičím konzumentem mrňous, má králíka obzvlášť rád, vyšťourává ho z jídla napřed
|
angrešt |
|
(1.1.2013 16:37:05) Slušný, já mám v mrazáku zcela nevědeckou změť nožek z neznámého počtu různonohé zvěře
|
Martina, 3 synové |
|
(1.1.2013 16:45:01) To my dostávali balíčky po 3 nebo 5 porcích rozdělené a popsané i s datem spotřeby, prostě systém. I můj manžel byl pedant, takže to naskládal nastřídačku, abychom brali od kraje pokaždé jinou část. Takže jsem vařila to, co bylo zrovna v pořadí.
|
Cimbur |
|
(1.1.2013 16:50:49) I muj tatinek takto porcuje, balickuje, dokonce tam napise nejvhodnejsi zpusob zpracovani a hmotnost.
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 17:05:15) tedy vy ste dokonalý.Já porcuju to jo,a popisuju.Ale datum spotřeby a váha.To už nedávám.Sem ráda,že zvážím ty co prodávám
|
|
angrešt |
|
(1.1.2013 17:15:08) Nu, což o to, můj otec také porcuje. Jenže máti balíčkuje. A tak o obsahu balíčků (neotž hmotnosti)nemám tušení, občas dochází i k mezidruhovým křížením v rámci jednoho balení
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 17:21:54) Angrešte 2v1 aneb miluju překvapení?
|
angrešt |
|
(1.1.2013 17:31:22) kdyby jen 2... Ta králičí polévka dnes byla omyl - balíček byl popsán jako jehněčí. Jehněčího v tom byl jen kousek, zato přední půlka králičího skeletu i s hlavou a kachní krk. Baleno v neprůhledném bílém sáčku, takže jsem musela důvěřovat
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(1.1.2013 17:26:52) No co - večer dáš rozmrazit a ráno se koukneš, co budeš vařit.
Můžeš tomu říkat např. "selský talíř pro tři osoby" jako v restauracích.
|
|
|
|
|
|
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 16:44:06) Angrešte co chceš Martina je dokonala ve všem.I králiky má spočítaný.
|
|
|
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 16:43:24) angrešte neb sem nevykradla banku,takže parmezán či co je pro mě stále v hladině neuvěřitelné utopie dělám kachnu maximálně tak pečenou a to samé králíka.A obé už nemůžu ani vidět.
|
|
|
angrešt |
|
(1.1.2013 17:34:32) Vlastně teď si vzpománám, tos byla Ty, ne, komu jsme v létě psala kachnokráličí jídelníček? To bylo vlastně ohromné množství kachen. Hm, možná pak to přejedení fakt hrozí
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 18:44:04) Angrřešte,jestli je to na mě,tak jídelníček určitě néé.Já sice tvoje kuchařské umění obdivuju,ale nemám na většinu věcí ani finace ani čas.Takže končím u pečené kachny a králík jak mě napadne:)) aneb fašírka to jistí.
|
|
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(1.1.2013 15:43:31) jo, jde to. já ji nemusím tak jako tak, to raději krůtu, kuře. a když máš kachnu ob týden, tak ti za chvíli leze pěkně krkem. jako chovat je, to jo, to mě bavilo, táta mi po vyskladnění velkochovný haly nosil nerosty a já je dokrmovala, trávu jim žala, koupaliště jim dělala, ale jíst to, to ne. jedině ještě pak obíračka, výpek a široký nudle a kyselý zelí, to smíchat.
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 15:48:27) Mikito přesně jo chovat je,super,ale jíst to ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
daba+holčička |
|
(1.1.2013 12:45:25) já teda škubánky ráda, pěkně s máslem, mákem, cukrem
|
|
Inka | •
|
(1.1.2013 12:46:20) Ke kachně? S cukrem a mákem? Mně teda chutali i v dospělosti, boužel už nemám babičku a jsem na to líná.
|
Martina, 3 synové |
|
(1.1.2013 12:51:01) S mákem (skořicí, ořechy) nasladko je až druhý level. První je se zelím, masem, uzeninou, škvarky, cibulí apod.
|
Inka | •
|
(1.1.2013 12:53:06) To pak nejsou škubánky. http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kub%C3%A1nky
|
Linda V. |
|
(1.1.2013 12:57:57) Že bych ty škubánky zkusila? Mám tady teda jen celozrnnou mouku na chleba, ale třeba by to nevadilo
|
daba+holčička |
|
(1.1.2013 13:02:00) to bych nedělala, ta mouka v tom bude dost cejtit a skřípat mezi zubama
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 14:16:15) Dabo proč by skřípala,musíš to pořádně propařit já teda dávám hladkou podle babičky.A nikdy to žádnou moučnou chuť nemá.A že se trpalek něco nadělám.
|
arsiela, |
|
(1.1.2013 14:17:07) já su slepejš to bylo na tu celozrnou mouku že jo.A to nejsem pod vlivem,jen unavená.takže omluva
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(1.1.2013 12:58:31) Škubánky jsou škubánky - pod mákem nebo pod zelím.
|
|
|
|
|
|
Linda V. |
|
(1.1.2013 12:34:23) Vím, že je v tom rozdíl, nevím jaký, měla jsem dojem, že škubánky se smaží.
Škubánky jsem nikdy nejedla, u nás se taky dělávaly šulánky - taktéž jídlo mého dětství Ale recept mám z hrubé mouky.
|
Ivana | •
|
(1.1.2013 13:00:45) Pokud nám ty škubánky zbydou, tak je druhý den opékáme a se zeleninovým salátem je to dobrota. Jinak je první den jíme s mákem nebo i s tvarohem. A myslím že je to dobrota dost velká, ale my máme taková ta stará jídla rádi.
|
|
|
angrešt |
|
(1.1.2013 15:20:20) Hroudi, chceš-li, pošlu Ti recept na škubánky s přesnými údaji (nikoli "přiměřeně") do mailu
Šulánky jsou tuším bramborové šišky s máslem, ne? Ale mám dojem, že šulánky bývají menší, silné jak prst, kdežto šišky macatější.
|
Sharien |
|
(1.1.2013 15:33:59) Prosim taky o recept, delavala je babicka a te uz se nezeptam... PS: Ty veky jsem si vcera taky pekla
|
angrešt |
|
(1.1.2013 15:36:20) já taky včera upekla veku, sice jsem tu měla i kupovanou, ale dostala jsem takovou chuť na teplou domácí... že byla akorát večer ke krabímu kokteilu
pošlu do mailu pod nickem.
|
Sharien |
|
(1.1.2013 15:44:16) Diky No ja jelaneco koupit (a uklidnit se chvili od rodinky) a cucela jsem v obchode jak puk, z peciva tam byly akorat koblizky!!! Nastetsi pecivo kupuju malokdy, tak mam vse vcetne mlynku doma. Diskuze o tom, jak nemaj veky, mne dost pobavila :-D O slozitosti smichani mlika, mouky, drozdi a soli sice pochybuju, ale kdyz nekdo mysli...
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(1.1.2013 19:01:25) Angrešte, můžu taky poprosit o recept na mail pod nickem? Že jsou škubánky se "syrovou" moukou jsem věděla a taky to byl důvod, proč jsem to nikdy ani nezkusila. Ale šišky s mákem miluju, je to moje nejoblíbenější jídlo, tak bych teda sebrala odvahu a prubla i ty škubánky.
Pod čarou: nedávno jsme si na jedné diskuzi psali o zrání masa. Tak tentokrát mám maso (i pravou svíčkovou) z masa zamraženého 4 dny po porážce...jsem zvědavá, jak tuhé pak bude.
|
|
|
dajmab |
|
(1.1.2013 19:00:46) Ptáš se, jestli škubánky stojí za pokus - za mě rozhodně ano. A opravdu, u nás je to oblíbené jednoduché a rychlé jídlo. Co se týče poměru té vody - když uvaříš do poloměkka nakrájené brambory zatopené vodou po jejich okraj, tak sleješ vodu ze dvou třetin. Brambory trochu prohňácáš vařečkou, aby do nich šly udělat jejím druhým koncem díry, do nich nasypeš tu mouku (polo, ale jde klidně i jiná, tu konzistenci to zásadně neovlivní), vrátíš na vypnutou plotýnku a necháš tak do deseti minut postát. To už se do nich vsákne ta voda z brambor, teď stačí úhledně rozšt´ouchat do pěkné hmoty, asi jako tužší bram.kaše. No a k vyformování škubánků potřebuješ lžíci namočit do másla-oleje-sádla a co dloubnutí, to jeden škubánek. Není na tom co zkazit, tak at´ chutnají.
|
|
|