angrešt |
|
(15.2.2013 15:15:26) Problém je u dítěte nepojídajícího maso udržet dostatečný příjem bílkovin, vitamínů skupiny B (hlavně B12), vápníku a železa. A pokud chce odmítat ryby, tak i jódu a esenciálních mastných kyselin a vitamínu D.
Ale pokud hodlá nadále jíst mléčné výrobky a vejce, tak to není zas takový problém. (Mimochodem, když už máme být důslední - to mu nevadí, že kvůli produkci mléka je nutné, aby kráva měla každý rok tele, které je posléze zpravidla zabito? - což mu samozřejmě raději neříkej, aby nezačal odmítat mléko, že)
Rostlinné bílkoviny jsou problematické v tom, že nejsou plnohodnotné - neobsahují všechny esenciální aminokyseliny. Proto je potřeba kombinovat různé čeledi. Typicky jsou to taková ta jídla typu kreolské červené fazole s rýží, hrstková polévka apod. Prostě kombinace luštěnin (nejlíp více druhů) s obilninami, kde se to tak akorát naproti doplní. No a natož, když k tomu má ta vejce a mléko.
Pozor na železo, to totiž je jednak v nemasných potravinách obsaženo v menším množství, ale hlavně - bez přítomnosti masa se velmi špatně vstřebává.
Zkopíruju svůj starší příspěvek: Luštěniny sice obsahují hodně bílkovin, ale z esenciálních aminokyselin v nich chybí lysin a tryptofan.
Obiloviny moc bílkovin neobsahují (jen cca kolem 8%), ale zase jsou to bílkoviny s dost vysokým obsahem lysinu. Takže nedostatek lysinu z luštěnin se obilovinami dá dohnat.
S tryptofanem je to horší, ten je jen v některých obilovinách. Dostatek ho je v pšenici - bílkovinou pšenice je lepek. Takže by bylo asi dobré používat vysokolepkovou pšenici, vyrábí se z ní např. mouka na pizzu.
Větší problém než obsah aminokyselin ale představují jiné látky - hlavně vitamín B12 a železo. Ani jedno se luštěninami a obilovinami pokrýt nedá. Železa sice v luštěninách není tak málo, jenomže se nevstřebává. U vstřebávání železa funguje tzv. meat effect - přítomnost (zřejmě) masových peptidů způsobuje, že se vstřebá 30% železa. U luštěnin meat effect chybí, proto se vstřebá pouze 5% železa. Jo, a tohle platí navíc pouze pro hemové železo, nehemové železo se nevstřebává skoro vůbec.
Vitamín B12 se jinak než z živočišných produktů (popř. tedy u droždí z hub) získat vpodstatě nedá. Nemusí to být maso, mohou to být vaječné žloutky nebo droždí.
Nepřelstila bys ho třeba aspoň používáním masových vývarů na vaření?
Jo, a fakt blbý je nejíst vůbec ryby. Tam se některé látky nedají pokrýt vůbec ničím. Jód se dá z jodidované soli a mořských řas (nemusí být exotické, stačí evropský slanorožec). Ale některé esenciální mastné kyseliny jsou fakt průšvih, něco je v ořeších, něco v rostlinných olejích, něco ve šruše zelné, ale v ničem to není dostatečné. takže bych určitě zařadila rybí tuk.
Že nechce moc soju, to dělá dobře, obsah aflatoxinů v sóje (zejména té dovážené k nám, samozřejmě přímá konzumace neskladované je něco jiného) je jeden z nejvyšších v potravinách.
No a jídla: vhodná jsou, jak jsem psala, ta míchaná. takže třeba polévky jako hrstková, minestrone, orzetto, bramboračka....luštěninové polévky s chlebem, nebo posypané krutony, prostě kombinace luštěniny + obilniny
Jídla jako červené fazole s rýží, fazolový guláš s těstovinami, falafel s kuskusovým salátem...
Ze sýrů je dobré používat hodně parmazán, má vysoký obsah bílkovin a dá se použít do spousty jídel, aniž by z nich udělal hutnou kejdu, kterou některé sýry dělají a někdo to nemusí. prostě parmazán se dá vpašovat skoro do všeho, včetně polévek.
Hodně zařadit tvaroh - snídání tvarohových pomazánek, třeba
|
angrešt |
|
(15.2.2013 15:20:01) ještě to po sobě čtu - to je průměrný obsah bílkovin v obilninách, někteé jich mají podstatně víc, třeba špalda.
|
|
Monty |
|
(15.2.2013 15:28:40) angrešte, díky moc! Mmch. o té krávě jsem mu to bohužel řekla. Ale asi to pokládá za menší hřích než zabíjení.
|
|
maaf |
|
(15.2.2013 21:16:38) Angrešt, někde Polreich pronesl, že tepelnou úpravou masa (myšleno takovou tou nad deset minut) se ty důležité aminokyseliny v mase ničí a jsou tak v podstatě k ničemu. Je to pravda? Díky (pokud ještě nakoukneš).
|
angrešt |
|
(15.2.2013 22:59:08) Ne, není, je to blbost. Teplem se hroutí klubíčkovitá struktura bílkovin, pak se případně odštěpují jednotlivé aminokyseliny. Ale degradace aminokyselin, to by muselo být trošku jinší teplíčko.
|
angrešt |
|
(15.2.2013 23:01:08) teda, abych byla přesná, pochopitelně sem tam nějaká aminokyselina se poškodí, hlavně oxidací. Ale že by uvaření masa zlikvidovalo obecně esenciální aminokyseliny, je blbost.
|
maaf |
|
(16.2.2013 14:04:39) Angrešt, díky moc za odpověď
|
|
|
|
|
|