Černá kronika |
|
(8.10.2013 14:02:17) U nás jsem koupila dvakrát burčák, byl světlemléčný, tvořili se neustále bublinky a chuťově byl vynikající. Dole bylo trošku usazeniny. Bohužel k nám na "vesnici" ho vozí jen v pátek, tak jsem si teď přívezla z Písku z vinotéky, ale vůbec se mi nezdá. Je tmavěhnědý, dole i nahoře je velká vrstva usazeniny z takových větších cucků, nemá bublinky a je prostě hnusný, voní jinak, spíš po jablkách, prostě jako hnusnej jablečnej mošt a to mám mošt ráda.... Paní ve vinotéce povídala, že je to zatím šťávička, že ho mám nechat "uzrát", ale mě se to prostě nezdá. Je tohle nějaká ta počáteční fáze burčáku nebo je to nějaký pajcovaný hnus? Má barvu jak hnusný hnědý silonky.Bohužel ho stáčela do zelený neprůhledný láhve a když jsem nalila doma do sklenky, tak jsem byla hodně rozčarovaná.
|
. . |
|
(8.10.2013 14:15:49) Hm, asi máš opravdu šit, našla jsem toto: "Jak vypadá kvalitní burčák? „Opravdový burčák je ze zralých hroznů, jakmile je z nezralých, má příliš řezavou kyselinu. Také musí být z odkaleného moštu, a proto je krásně světlý a čistý. Současně burčák musí být živý, tedy aktivně bublat,“ říká Marek Špalek, vinař a ředitel Nového Vinařství. Nejhorší burčák je podle něj hnědý či oranžový, ve kterém plavou všelijaké nečistoty."
|
Černá kronika |
|
(8.10.2013 14:20:02) Ty jo, mám vztek. Škoda, že to nemůžu jít vrátit, naštěstí jsem vzala jen jeden litr, ale i tak je to vyhozených 70 Kč.
|
Epepe |
|
(8.10.2013 14:57:38) Tak tam aspoň zavolej.
|
Černá kronika |
|
(8.10.2013 15:07:10) To by se mi taky ještě víc prodražilo, mám jen mobil s dobíjecí kartou a tudíž minuta hovoru vyjde skoro na 6 Kč.
|
|
|
|
Miri30 |
|
(8.10.2013 14:20:26) Nejsem odbornice na burčák, ale měla by to být hroznová šťáva, takže podle toho mívá burčák barvu, prostě bílé víno, možná lehce zakalené. Bublinek je více nebo méně, podle toho, jak bývá "uzrálý", ale pokud je hnědý jako punčocháče a chutná divně, tak bych to nepila. Řekla bych, že dalším zkvašením se to už jenom zhorší.
|
|
|
Vínečko |
|
(8.10.2013 14:38:11) Přezdívko, jestli je to šťávička tak může být takto tmavá (větší obsah nečistot), ale v tom případě by se neměla prodávat jako burčák, že? I ty usazeniny nahoře jsou divné. Jestli máš chuť zkus ho nechat, den, dva jeslti se "rozjede" a začne prskat. Nečistoty by měly sednout víc ke dnu. Jeslti ne tak to raděj vylij. Ad. vůně po jablkách - i šťáva může být zoxidovaná a tomu pak odpovídá i tmavší barva. To je lepší vylít.
|
Hanča | •
|
(8.10.2013 15:51:45) Ty usazeniny při kvašení vyplavou nahoru. Může být i hnědý, nech ho řádně rozkvasit. Může být i jablečný, ale neměl by. Já jsem teď taky koupila nepřecezený burčák, na 2 litrech přes 1 dl bordelu. V prodejně to vidět nebylo.
|
|
|
Chrysantéma |
|
(8.10.2013 16:55:17) PRAVÝ burčák žije(vaří) asi 2 hodiny...všechno ostatní je shit,který se dělá pomocí cukru a potravinářských kvasnic...buď z vinného nebo jablečného moštu...takže s burčákem to nemá co dělat...
|
|
Mapik+Betka+Fili |
|
(8.10.2013 16:58:17) To, co popisujes na zacatku, je spravny burcak - svetle mlecna barva, "simra" v nose, kdyz ho pijes. To, co pises o divne tmave tekutine je bud ze dna sudu nebo opravdu jabcak. Priste uz ho tam neber. MMCH dobr burcak vypit max. do 12 hodin po zakoupeni.
|
|
|