Tečka, čárka | •
|
(24.10.2013 17:11:56) Když jsem pro inspiraci nakukovala do vedlejší diskuze o obědech na dny volna, zaujalo mě, že v neděli většinou nezazněla nějaká ta "klasika", nebo jak to nazvat. Přece jen mám zafixováno, že v neděli (i tedy ve svátek) se vařívá oběd krapet svátečnější, takový "lepší" Takže vždy maso, upraveno na nějaký ten nejoblíběnější způsob - není nutný řízek , ale nějak pečené, dušené, nebo tak. Určitě ne omáčka, to je (z mého pohledu) takové jakože obyčejnější jídlo I když některé omáčky jsou jistě velmi náročné na přípravu, popř. na finance, tak prostě v neděli ne No a vy jste tam často jmenovali taková jídla na všední den, tak mě zajímá, jestli nějak zohledňujete, že je neděle. A taky by mě zajímalo, jestli někdo dodržuje páteční obědy bez masa (i když třeba není věřící). My teda v pátek maso nejíme, vyjma ryby, i když už jsem si kolikrát říkala, že je to docela drahý půst, když je ryba dražší než jiné maso A po pravdě mně docela vadí, když je ve školní jídelně na výběr v pátek maso nebo maso Jak je to u vás?
|
boží žena |
|
(24.10.2013 17:20:03) dodržuje páteční obědy bez masa (i když třeba není věřící). ??? to věřící dělají snad jen na velký pátek , když je půst ne?
jinak ne v neděli nic lepšího jak popisuješ nevařím pokud jdeme k našim, tak třeba jo, spíš, že je čas na tu přípravu než všední dny
|
Ráchel, 3 děti |
|
(24.10.2013 17:26:37) dřív byl i běžný pátek "postní"
|
ALena | •
|
(24.10.2013 17:29:16) NO driv, nekde je tradice ziva porad. Pul rodiny v patek bez masa, na velky patek bez jidla.
|
|
erika,2 děti |
|
(25.10.2013 8:31:33) ano, moje babička s tetou dodržují celý život bezmasé pátky.
|
|
|
Cimbur |
|
(24.10.2013 18:18:48) Pracuju v cirkevnim spitale a bezmasy je kazdy patek, krome diabetiku, pac nase kuchyne ma malo fantazie, tak diabetikum je to odpusteno.
|
Vítr z hor |
|
(24.10.2013 18:36:46) Hele, je pravda, že v neděli je ve VŠECH nemocnicích k snídani vánočka a kakao? Nebo to platí jen pro Prahu a Středočeský kraj?
|
Cimbur | •
|
(25.10.2013 7:08:20) Já teď nesloužívám služby, tak pacientům v neděli do talířků nevidím. Ale v okresní i krajské nem. byly rohlíky s máslem každý den, i v neděli. U nás mají pacienti snídaně pestřejší.
|
|
|
|
Anička11 |
|
(24.10.2013 23:40:15) Každý pátek by měl být postní. Nemusí to být ale nutně půst od masa.
|
|
|
Lída+4 |
|
(24.10.2013 17:21:05) Z toho vyjmenovanýho nedodržuju asi nic. Nedělní oběd je prostě takovej, jakej se mi zrovna chce vařit (klidně těstoviny se sýrem a kečupem) - a omáčku rozhodně nepovažuju za "nesváteční" jídlo, naproti tomu řízek bych nedělala (dělám ho jen naprosto výjimečně, když mě rodina ukecá, já ho vůbec nemám ráda). Držet bezmasej pátek mi přijde jako pitomost, pokud nejsem věřící (jako opodstatněnější bych to viděla třeba v pondělí, po přecpávání o víkendu).
|
|
fisperanda |
|
(24.10.2013 17:22:44) Nezohledňuju dny vůbec, jíme na co je chuť, a hlavně co jde udělat rychle, abych se tomu nemusela moc věnovat. Většinou udělám něco jako "všechno v jednom pekáči" nebo "všechno v jednom hrnci". Celý dětství mě provázelo v neděli pečený kuře s rýží. Jak já sem to nesnášela!
|
|
Merylin5 |
|
(24.10.2013 17:24:19) V neděli svátečněji nevaříme, vaříme na co je chuť - docela často třeba bramboračka a palačinky.
|
|
Inka | •
|
(24.10.2013 17:26:14) Já vařím jenom o víkendu a hlavně to co máme rádi. U nás je třeba "národní" jídlo rizoto a maso na paprice. Za sváteční považuju hlavně svíčkovou a tu dělám na vánoce.
|
Inka | •
|
(24.10.2013 17:27:25) Že by se v pátek nemělo maso jsem ještě neslyšla (leda na Velký pátek), ale jsem neznaboh.
|
Su-elin |
|
(24.10.2013 20:11:03) Jo na Velký pátek,to znám taky,to dodržovala tchýně.
|
|
|
|
Černá kronika |
|
(24.10.2013 17:26:31) Asi jo, zohledňuju neděli. Řízek, vepřo, knedlo, zelo nebo svíčkovou jiný den než v neděli nevařím. Když zbyde, tak se samozřejmě dojídá v pondělí, v úterý.
|
|
Epepe |
|
(24.10.2013 17:27:06) Tchýně dělá už několik desítek let každou neděli vepřový vývar, pečeni s bramborem, salát z čínského zelí a pudink zs piškoty. Pokaždé úplně stejně, takže to dovedla svým osobitým způsobem k dokonalosti.
Poté, co jsem se přivdala, jí asi dvakrát chytl záchvat haut cuisine a udělala lososa. Prý bylo jednou i kuře, ale u toho jsem nebyla.
|
|
Gerberka1 |
|
(24.10.2013 17:28:44) Nerozlišuju nedělní nebo ne-nedělní oběd...je nám to jedno.
Mám naplánované 2 jídla - na sobotu a na neděli a vařím to tak, který den si nakoupím suroviny - všechno tahám v rukách (kromě mlík, minerálek a pití...), takže ve čtvrtek nakupuju suroviny na sobotu a v neděli třeba maso - aby bylo nejčerstvější nebo uzeniny - a to dělám třeba v neděli.
Taky to musím mít "synchronizované" s tím, který den táhneme kastlíky s jídlem pro mého otce, tak podle toho vařím taky - když chci, aby to nebo ono jídlo měl i on...
Já myslím, že "nedělní" obědy se nedodržují už dávno...
|
|
angrešt |
|
(24.10.2013 17:34:16) Pokud v neděli nejsme na výletě (což je často, ale tentokrát se větší výlet přesouvá na pondělí), tak míváme o něco lepší oběd. Tj. polévku, hlavní jídlo a pak obvykle v neděli peču (ale to hlavně kvůli tomu, že v pondělí chodí tchyně hlídat syna, abych mohl ana cvičení, a tchyně je šíleně na sladký ) ale vyloženě superslavnostní nedělní jídlo nemíváme, to dělávám spíš, když máme návštěvy a oslavy.
V pátek míváme obvykle rybu. Maso v pátek výjimečně. Za celý týden míváme masité jídlo cca třikrát (syn o něco víc, mám pro něj namrazené malé uvařené kousky masa) a jedno z toho vždy v neděli. Nepočítám teda polévky z masových vývarů, ty máme každou chvíli. v pondělí je vždy hustá polévka(tchyně ráda polévky, krom sladkého).
pak jednou týdně minimálně máme luštěniny.
|
|
zerat |
|
(24.10.2013 17:35:00) Jíme tak, jak máme chuť a náladu. V neděli jíme většinou až máme hlad, tedy docela často ve dvě až tři odpoledne, protože vstáváme později, jdeme se psem na delší procházku a cestou domů si kupujeme čerstvé rohlíky, které si pak dáme doma hezky k snídani, kterou si vychutnáváme často až do skoro jedenácti hodin A jinak k obědu míváme lepší jídla v sobotu, kdy nepracujeme a tzv. sobotíme
|
zerat |
|
(24.10.2013 17:38:23) A jinak, k obědu fakt cokoliv. V pátek jedí holky škola/školka, takže nevím, netuším co. V sobotu bývá k obědu od těstovin, přes pizzu až klidně po knedlík s omáčkou, palačinky... opravdu cokoliv nač máme chuť. Většinou se radíme. Je fakt, že teď vyjídáme mrazák kvůli stěhování a vyhození lednice, takže hodně likviduju maso - předminulý víkend byla znojemská, minulý víkend bylo rizoto a tento víkend budou nejspíše závitky z kuřecího masa a k tomu masový(s kostí) vývar.
|
|
|
Maugha |
|
(24.10.2013 17:35:00) V neděli často vařím "na přání", takže to může být klidně cokoliv. Ale omáčky za nutně všední jídlo nepovažuji, proč? Možná tak koprovka jen s vajíčkem místo masa by mi přišla málo sváteční, jinak omáčky my rádi.
|
|
. | •
|
(24.10.2013 17:40:49) Ne, důležitější je pro nás pohoda a společné aktivity s rodinou, než stát půl dne u sporáku.
|
Tečka, čárka | •
|
(24.10.2013 18:00:10) Tak já myslím, že se to nevylučuje, nepřijde mi až tak komplikované a časově náročné vrazit do trouby pekáč s kusem flákoty ... To kolikrát ty "obyčejnější" jídla zaberou času víc. Navíc bych řekla, že je fajn mít takové svoje rodinné tradice, takový sváteční oběd se dá taky považovat za rodinnou aktivitu a povětšinou i pohodovou Ale proti gustu ... Nechci říct, že když to má někdo jinak, tak to dělá špatně, jen mě to zaujalo
A jak si to tu tak čtu, tak si připadám jako ze staré školy ,když považuju neděli za svátečnější den. ("teprve" mi bude 40) A zajímavé je i to, že někdo nezná bezmasé pátky, protože v některých školkách a školách se právě v pátek vařívá pravidelně bezmasé jídlo i dnes.
|
|
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(24.10.2013 17:41:46) Pravda je, že o víkendu jsem ochotná strávit u sporáku víc času než ve všední den, ale nevařím cíleně nic lepšího nebo svátečního. Se svátečním jídlem to moc nepřeháním ani když je opravdu svátek. Ne že bych na Boží hod nebo na Štěpána k obědu předložila párek nebo krupicovou kaši, ale nějaké super extra menu většinou není. Páteční půst nedodržujeme.
|
|
Svynka |
|
(24.10.2013 17:55:50) Cez víkend varím "lepšie" jedlá, čo z pohľadu muža znamená - masové. V týždni maso nemáme, resp. len málo (ako dnes jedno kuracie prso na obed aj večeru - v špenátovosmotanovej omáčke). V piatok sme doma nikdy maso nemali, pre mńa to boli najlepšie dni. Polievka v piatky vždy strukovinová a jedlo vačšinou sladké (ryžový nákyp, žemlovka, pirohy plnené lekvárom). Ale vačšinou bola polievka plus sladké i slané jedlo. Ách, nádherné spomienky
|
Svynka |
|
(24.10.2013 17:57:23) Inak, hoci ma varenie baví, víkendové varenie ma ubíja! Ptz muž berie synov vonku a ja ostávam pri sporáku . Varenie milujem keď viem, že o nič neprichádzam, ked sú deti v školke, muž v práci. Ale cez víkend chcem byť s nimi! Od rána do večera.
|
Svynka |
|
(24.10.2013 18:02:46) Šuplík, cez víkend varím v jeden deň ja, v druhý tchýnka. Takže "trpím" len jedno dopoludnie. Dopredu nevarím, lebo kedže varím aj pre tchánovcov, tak chcem aby jedlo bolo práve uvarené, čerstvé, neprihrievané.
|
|
|
|
|