Viola |
|
(6.11.2013 17:35:07) Máte někdo osvědčený recept na zázvorky? Tedy z práškového zázvoru, aby to nebyl čerstvý strouhaný. Prosím polopatě i s dobou a stupněmi pečení, jak tlustě rozválet těsto atd. Děkuji
|
vlad. |
|
(6.11.2013 17:43:27) Uaaa jsem četla "závorky", jsem myslela, že je to zase nějaká matika a něco se přiučím
|
x x |
|
(6.11.2013 17:44:03) Já taky.
|
|
Kamisi |
|
(6.11.2013 18:03:06) Taky jsem četla "závorky". Asi že je se synem zrovna řeším v matice.
|
|
|
Dari79 |
|
(6.11.2013 18:03:07) Ne, nemám na to správný grif. I když peču podle stejného receptu, tak prostě nevyjdou. Nevím, jak to ta teta z Brezové dělá. Ještěže pošle krabici. Takže se soustředím na jiné cukroví, které umím dobře.
|
|
Viola |
|
(6.11.2013 18:40:24) Angreštová, zakouzli, zjev se a zachraň toto téma . Už jsem podle Tvého doporučení zkusila cvičně upéct bílé pracny. Šly luxusně z formiček, ale zdají se být trochu tvrdý, tak předpokládám, že se rozleží a zodpovědně je skladuju v jemně netěsnící dóze v lednici, aby nenachytaly plísně. Uvidím, jestli dožijou do Vánoc nebo budou předčasně sežrány. Letos jsem začala s těmito pracnami už včera, byť s odporem takhle brzo, ale školka, kroužky a škola vyžadujou na svoje besídky donést cukroví už kolem 12.-15. prosince, což mě nutí péct všechno o dva týdny dřív a celkově mě to štve, protože tenhle trend považuju za velmi nesympatický. Navíc se mi děti cpou na těchto akcích cukrovím pomalu celej prosinec a na Štědrý den už mi o něj doma skoro nestojí. Roztahovat takhle dětem slavení Vánoc do celýho prosince považuju za fakt ničení Vánoc dětem, zkažený těšení na cukroví a vůbec se mi takový rozplizlý slavení Vánoc nelíbí, ale učitelky a vedoucí z kroužků na moje protesty neslyší. U kamarádek ve školách a kroužcích jejich dětí je to taky tak.
|
JaninkaS. |
|
(6.11.2013 20:17:10) Není to odpověď na tvoje téma, ale nedá mi to:
...když tě to tak štve, tak proč to děláš či toleruješ? Máš možnost volby, ne? Pokud nechceš, aby se ti děti cpaly na těchto akcích celej prosinec, tak je tam v prosinci nedávaj, ne?
"Roztahovat takhle dětem slavení Vánoc do celýho prosince považuju za fakt ničení Vánoc dětem, zkažený těšení na cukroví a vůbec se mi takový rozplizlý slavení Vánoc nelíbí, ale učitelky a vedoucí z kroužků na moje protesty neslyší." Kolik takových akcí děti mají, že to tak popisuješ?
|
Viola |
|
(7.11.2013 9:46:11) Je to složitější - třeba ve školce děti celý listopad nacvičují na besídku a někdy po desátém prosinci udělaj jedno odpoledne s velkou slávou besídku pro rodiče, kam učitelky požádají o donesení domácího cukroví. Toho každá maminka donese krabičku až krabici (některé maminky toho donesou opravdu dost), něco děti dostanou hned a něco učitelky uloží do lednice v kuchyňce a další dva týdny dětem průběžně rozdávají, takže děti po menších dávkách to cukroví dostávaj fakt v průběhu celého prosince. Pokud bych jako jediná sabotovala a cukroví nedodala, tak budu nejen ve školce za matku potížistku, ale naše dítě, když je takovej chudáček, že mu matka nedala, tak bude dostávat normálně ze společného cukroví od ostatních maminek. Pokud bych zakázala, aby moje dítě tohle cukroví dostávalo, tak to bude dítěti pochopitelně líto, kdybych ho odhlásila z besídky, tak tuplem.
|
|
|
|
Molly. |
|
(6.11.2013 20:36:43) Recept třeba tento: http://www.recepty.cz/recept/staroceske-zazvorky-18813
Na uvedené množství mouky tak 2 zarovnané lžičky zázvoru.
Vyválet spíše na tlustší plát, tak 4-5 mm. Do druhého dne nechat odležet, ony pak nebudou placaté, ale pěkně nafouknuté. Troubu mám plynovou s vychechlaným točítkem, takže peču odhadem všechno stejně. Takže - tak, jak pečeš třeba bábovku, peč i zázvorky. Po 10 minutách zkontroluj. Je lepší je mít malinko nedopečené, než s okraji už nahnědlými. No a hlavně - skladovat v dobře uzavřené nádobě s půlkou jablka, které co dva dny vyměníš. Změknou za dva týdny. Zázvorky je, kvůli odležení, dobré péct na konci listopadu/začátku prosince.
A taky - péct je jenom z 250 gramů mouky je ztráta času. Loni nám kilo těsta zas tak moc nestačilo, letos budu muset válet kilo a půl.
|
|
Horama |
|
(6.11.2013 21:17:13) Na těsto: 180g moučkového cukru, 2 vejce a 1 žloutek, 1 lžička tlučeného zázvoru, 250g polohrubé mouky, na špičku nože kypřícího prášku + mouka na vál (prý radši hladká) a tuk na vymazání plechu
Cukr utřít s vejci, žloutkem a zázvorem do zhoustnutí (prý až 30 minut), přidat mouku a prášek do pečiva a vytvořit hladké těsto. Na pomoučeném válu rozválet na tenký plát (bohužel mi nenapsala milimetry), vykrájet tvary. Rozložit na plech vymazaný tukem a nechat asi 3 hodiny odpočinout v chladu. Troubu nahřát na 160°C a péct asi 15 minut dorůžova.
Bohužel můžu jen popřát hodně štěstí. Povedené výtvory jsem viděla, ale zatím sama nedělala.
|
Sylva | •
|
(30.11.2013 21:15:24) Jedna lžička zázvoru mi přijde málo, dnes jsem na 250 g mouky a 250 g cukru dávala 5 lžiček, a je to tam trošku cítit, ale je fakt, že jsme rodina, která si myslí, že i v česneku je málo málo česneku. Zatím jsou tvrdé, ale chuťově dobré. (250 hladké m,, 250 moučk. cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 2 (já 5) lžiček zázvoru (vše kromě vejce prosít), smíchat válet na pomoučeném vále na 5 mm, péct 150 až 170 stupňů 10 minut. Trouba předehřátá. Těch 150 je pro teplovzdušnou troubu.
|
|
|
Limana |
|
(7.11.2013 14:01:48) Díky za téma. S láskou vzpomínám na ty babiččiny, které se rozplývaly...ááách. Už tak 8 let se je snažím upéct... podle všemožných receptů... chuť občas i bývá dobrá, ale poživatelné jsou jen po namočení v čaji (vím, že se musí odležet)
Takže nepomůžu, ale doufám, že se tu nějaké osvědčené tipy dočtu, jsem odhodlaná zkoušet dál
|
|
|