Kahlan+5 |
|
(22.2.2015 22:00:32) Ahoj
Mam novou pekárnu a potřebovala bych poradit s receptem na Šumavu. Našla jsem jeden na dame, ale děla se ze 4 druhu mouky, a ja mam bohužel k dispozici pouze chlebovou psenicnou číslo 1050, zitnou hladkou a spaldovou, jiné tu nesezenu. Myslíte, ze se dá z těchto druhu Šumava upéct? Už jsem zkoušela chleba podle Františka, ale ten mi moc nevykynul, stejne jako těsto na buchty, proste těsto kyne málo- muže to byt hodně tvrdou vodou? Mam přidat víc droždí? Moc dekuju za rady!
|
Katka. |
|
(22.2.2015 22:13:20) Používej klasické droždí, ne sušené. Spaldova mouka na Šumavu rozhodně ne. Mám recept na Šumavu taky ze 4 druhů mouky.
|
|
adelaide k. |
|
(22.2.2015 22:34:40) Šumava je pšenično žitná, cca 60:40, takze dvě mouky stačí jinou radu nemám, peču v troubě a z kvásku.
|
Kahlan+5 |
|
(22.2.2015 23:02:19) Adelaide, mas někde ozkouseny recept? Osatku mam, takže pect v troubě není problém...kvasek bych mohla od někoho sehnat, ale nevím, jestli nechcipne
|
Lída | •
|
(23.2.2015 19:51:01) Kvásek běžně vydrží v ledničce týden. Když jsme byli na dovolené, tak vydržel i 2 týdny.
|
|
|
|
úča | •
|
(22.2.2015 22:39:49) Šumava je kynutá kvasem. Z droždí ji neuděláš. Já dělám v pekárně, recept jsem psala předevčírem na diskusi o domácím chlebu.
|
adelaide k. |
|
(22.2.2015 22:41:45) Účo, pekárny s tím nemají problém tak hádám že doma to taky půjde
|
úča | •
|
(22.2.2015 23:17:19) Tak já jsem myslela tu šumavu, jaká se dělala z kvasu před dvaceti a více lety. To, co se prodává jako šumava dneska, asi není moc důvod pokoušet se vytvářet doma, myslím.
|
|
|
Katka. |
|
(22.2.2015 22:43:16) Chleba dělám z kvasu, ale na vše ostatní dávám čerstvé droždí.
|
|
Kahlan+5 |
|
(22.2.2015 23:48:09) Uco, kde je ta diskuse, tady na rodině?
|
úča | •
|
(22.2.2015 23:53:41) http://www.rodina.cz/nazor18035313.htm Poměr pšeničné a žitné mouky jde klidně posunout.
|
|
|
|
Šumava | •
|
(23.2.2015 13:52:09) Ja delam drahne let nejaky recept na Sumavu taky myslim z damy, taky 4 druhy mouky, v domaci pekarne, kvasek nedelam. Hodim ti recept, ale podle nalady menim pomery, oproti originalnimu receptu davam psenickou chlebovou a zitnou presne na poloviny, tj kazde po 250 g a celozrnnou davam mnohdy jen zitnou. Ale chce to krapet vic vody, treba 10-20 ml, je treba vychytat. Taky pridavam ruzne druhy seminek. 360 g psenicne chlebove, 140 g chlebove zitne, 75 g celozrnne psenicne a 75 g celozrnne zitne, 4 g suseneho drozdi, 3 zarovnane lzicky soli, 1 lzicka cukru, 3 lzice oleje a 1,5 lzice jablecneho octa, kmin. A jinak kdyz mi nejaky druh mouky chybi, tak nahrazuju ostatnima. Ale to je lepsi u toho hneteni pak stat, at muzes osefovat konzistenci, bud pridanim mouky nebo vody.
|
|
|