Červená malina |
|
(11.8.2015 20:30:52) Zvažuji koupi domácí pekárny. Zaujala mě ETA Delicca 7149. Máte někdo a jste, nebo nejste spokojeni. Zatím váhám. V předešlých diskuzích se tu psalo, že pekárna se po čase využívá pouze na zadělávání těsta a pak se chleba peče v troubě, kde je chutnější. Tak co doporučíte?
|
Lída+4 |
|
(11.8.2015 20:32:59) Však i tak se to vyplatí - nedělá rámus a zařídí všechno včetně zahřívání při kynutí.
|
Červená malina |
|
(11.8.2015 20:39:38) Na těsto mám robota a dát 3000,- kvůli zadělávání mi přijde zbytečné.
|
Lída+4 |
|
(11.8.2015 20:42:10) Vidíš, mně ne. Robot dělá šílenej kravál, a neohlídá ti kynutí. Robota bych domů ani nechtěla.
|
|
Analfabeta | •
|
(12.8.2015 9:38:25) Když máš robota, tak na co chceš pekárnu? Já teda měla pekárnu dřív než robota, chválím si ji, ale robot zmákne totéž. V pekárně nepeču, ona to tak dobře neumí, to je trouba lepší. Dneska už bych investovala radši do robota. Mám Bosch MUM. Pokud chcešpekárnu, tak se dívej na to, jaký má obsah, aby se ti do tho vešlo dost těsta (podle toho, kolik je vás doma). Jinak jsou všechny pekárny skoro stejné, takže je docela jedno, jakou koupíš.
|
|
|
|
Majákova |
|
(11.8.2015 20:35:01) Mám doma už druhou, ale nepeču v ní, jen zadělávám a kynu těsta.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.8.2015 20:45:39) Když je vedro, jako teď, ráda upečeš krychličku v pekárně a netopíš si troubou. Jinak se v tom dá dělat i marmeláda nebo škvarky. Těsto je z toho perfektní, má ideální podmínky na kynutí. Doporučuju přečíst tohle http://domacipekarny.dama.cz/
|
Červená malina |
|
(11.8.2015 20:50:30) Díky za tip, pročtu
|
|
|
Len |
|
(11.8.2015 20:52:55) Ja mam Panasonic uz hodne let, spokojena jsem porad, v troube nepecu, chutna mi z pekarny. Rozdil podle meho dela drozdi a kvasek, ale kvasek jsem jeste sama osobne nedelala, i kdyz mi z toho chleb chutna moc.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(11.8.2015 21:19:14) mně bohužel pekárna odešla, musím pořídit novou... peču někdy v troubě, ale většinou v pekárně, zadělávám tam i vánoční těsta, dělám škvarky, božskou sekanou (fakt lepší než z trouby), marcipán na dorty... jediné, co si chci pohlídat u nové je, aby měla dvě lopatky a byl by fajn samostatný program, abych mohla nastavit hnětení bez nahřívání jo a robot ti nezadělá tak dobře, nemá právě to nahřívání při hnětení
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.8.2015 21:26:29) Na vánoční cukroví je taky super.
|
|
|
Ivatema |
|
(11.8.2015 21:23:53) Mám pekárnu několik let a mám ji ráda. Zadělávám v ní kynuté těsto(jinak už ho snad ani neumím), zapékám v ní pokrmy a občas v ní i vařím guláš. Chleba v ní peču minimálně.
|
|
zerat |
|
(11.8.2015 21:30:51) Malino, za mě: 11 let jsem na pekárnu pěla ódy,- protože jsem neměla srovnání s pořádným kuchyňským robotem s kvalitním, silným hnětačem. Pekárna u nás sloužila opravdu dobře, jen mě štvalo, že vcelku s nejistým výsledkem. Dalo by se říct, že nebyla záruka, že se mi z ní těsto podaří - občas bylo vynikající, občas nic moc a špatně kynulo... psala jsem to tenkrát sem na diskuse a spousta uživatelek mi psala, že to se u pekáren stává a že je to asi kvalitou mouky... jenže když jsem potřebovala, aby bylo vynikající, tak se zrovna nepovedlo a bavilo mě to míň a míň. Chleba z pekárny nám chutnal, ale je fakt, že býval takový jiný než klasický, na který jsme zvyklí z obchodu - měkčí kůrka, střídka mokřejší - prostě takový "buchtoidní". Od ledna peču kváskový chleba a co chodím do diskuse zabývající se pečením kváskových chlebů, tak většina odchází od pekárny ke koupi pořádného robota s dobrým hnětačem, kde je příprava těsta za 10 minut hotová, těsto je geniálně prohnětené, lepek hezky uvolněný, těsto je senzace. Pak těsto kyne v ošatce a peče se v troubě. Chleba je geniální A co se týká dalších kynutých těsto je to obdobné, - ještě se nestalo, že by se mi kynuté těsto z droždí čerstvého nebo sušeného zadělávané v robotu nepovedlo a je do 10-15 minut hotové + dalších 40 minut kynutí a můžu zpracovávat tvar a za dalších 30-40 minut už peču V pekárně je celý proces výrazně delší - kor když potřebuješ těsto z většího množství mouky. Já mám funkční pekárnu už x měsíců na půdě a využívám plně robota - za mě bych pekárnu určitě nekupovala když máš robota.
|
Červená malina |
|
(11.8.2015 21:41:23) Tak zase tak super robota asi nemám, ale na běžné pečení byl zatím dostačujicí.
|
zerat |
|
(11.8.2015 21:57:17) Malino, pokud to není tajné, tak co máš za robot? Aby sis ho třeba chlebovým těstem nezničila
|
Červená malina |
|
(11.8.2015 22:07:36) Něco takového.
https://www.mall.cz/roboty/philips-hr-7778-00?kpid=527144&gclid=Cj0KEQjwuqauBRDhnfvnxMvKy6UBEiQAmTLQuzvqJvDkOGrUwXbjgoclvl0haHH4yVWKWxYfA36e4t4aAjEi8P8HAQ
Větší množství tužšího těsta dělám na dvakrát, jinak to neutáhne.
|
zerat |
|
(11.8.2015 22:11:31) Nepíšou tam, jaký má výkon, ale dle popisu by chlebové těsto zvládat měl. Vyzkoušela bych ho
|
Červená malina |
|
(11.8.2015 22:23:47) Mě právě ta pekárna přišla jednodušší. Naházím suroviny a vyndám hotový chleba. Spíš mi šlo o tu chuť a jestli mě po počátečním nadšení neomrzí.
|
zerat |
|
(12.8.2015 8:09:14) Malino také to není s pekárnou tak jednoduché. Nikdy nevíš, kolik vody, mouky bude těsto potřebovat, takže i u té pekárny musíš hlídat strukturu těsta. Každá mouka totiž saje jinak - jen do velkých profi pekáren dodávají mlýny mouky upravené speciální asi hodně silnou chemickou látkou, která upravuje savost mouky tak, aby se dalo jet stále podle stejných receptů. Navíc, co tak sleduji, tak u pekáren navíc ještě některé řeší jakési vypadávající řetězy, - když vypadne, tak jede jen jedna metlička třeba a s výsledkem těsta nebudeš spokojená, a to stejné když se třeba metlička připeče... Pokud nechceš mít upečený chleba díravý, tak si musíš ohlídat ideální čas, abys hrábla do těsta a metličky vyndala... Když tak nad tím přemýšlím, tak opravdu nevím, proč jsem ji těch 11 let tolik opěvovala
|
Žžena |
|
(12.8.2015 22:21:30) zerat, když dáš do pekárny správný poměr tekutých a sypkých surovin, tak se to povede. Pekla jsem v pekárně hodně let, nestalo se mi, že by se výsledek nepovedl. Teď už pekárnu nepoužívám, protože jsem zjistila, že když je dobrej recept, není problém ani kynutý těsto ručně. Vychytala jsem to tak, že míchám cca 2 minuty a je těsto hotový, hustota akorát, nelepí... Takže už to mám ručně rychleji než s přístroji.
|
zerat |
|
(13.8.2015 9:18:57) Žženo, peču často a dobře (jsem hodně náročná na to, co upeču) a vím, že opravdu, co mouka to jiná savost a dle toho, jak vypadá konzistence, pak i vypadá a samozřejmě i chutná hotový výrobek pekárna nepekárna. Rozdílná savost mouky nejde zpochybnit A zadělávat ručně jde, ale určitě nezaděláš na výborné kynuté těsto ať už chleba či cokoliv jiného dvou až tříminutovým ručním mícháním, leda by to musel být speciální recept třeba jako chleba bez hnětení - jsou tam ale úplně jiné technologické postupy, delší doba kynutí třeba v chladnu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
svynka+2 |
|
(11.8.2015 21:45:04) zerat, akého máš robota?
|
zerat |
|
(11.8.2015 21:55:29) Svynko, mám http://www.levneelektro.cz/p444044-pomocnici-do-kuchyne-kenwood-kmm-770-major-premier a fakt si chrochtám blahem. Ano je hlučnější, ale těch 10-15 minut to vydržím - navíc vesměs u něj nestojím, ale pobíhám po domě, zahradě... A ta síla robota je opravdu až neuvěřitelná. Do mísy nemusím vůbec sahat - hnětač si sesbírá těsto sám ze stěn... Sahám jen na těsto, jestli má o.k. strukturu a nepotřebuje více vody nebo mouky. Krásně šlehá... fakt nelitujeme peněz ani náhodou Jak se ochladí, tak opět budu péct pro známé a kamarády kváskový chleba a pro nás opět domácí rohlíky... tak si na sebe robot vydělá
|
|
|
Zajoch ušatej |
|
(11.8.2015 23:44:20) Mám to úplně stejně jako Zerat - taky jsem na pekárnu nedala dopustit, v lednu jsem si ale koupila robot - Kitchen Aid - a od té doby je funkční pekárna na půdě a nechápu, proč jsem si jí vůbec kdy kupovala a nekoupila si hned robot! Těsto z robotu je mnohem lépe propracované, následně pak lépe kyne - a ono je lepší, když těsto nekyne v teple! Vždy se mi tak vše povede! Jinak chleba už peču také kváskový a luxus, nechápu, jak jsme bez něj mohli existovat Za mě - pekárna jsou zbytečně vyhozené peníze, raději koupit pořádný robot!
|
kachna_ |
|
(12.8.2015 4:25:42) Já mám pekárnu a nedokážu si představit kynutí bez ní, v zimě mívám v kuchyni kolem 16 stupňů, takže nemusím hledat kolem kamen teplé místo a také menší masa peču běžně v pekárně. Mám programovatelnou pekárnu "Sana smart baker", ale na můj vkus je poněkud natvrdlá.
|
Zajoch ušatej |
|
(12.8.2015 9:55:27) Lenko, ono to není o teplotě v místnosti - í v 16st těsto dobře kyne, pokud je dobře propracované totiž! Kolirkát dám totiž kynout těsto i do lednice a díky tomu, ež je dobře propracované tak kyne i při 5st!
Kopretinko, Zerat to to napsala přesně, když děláš z droždí, je to prostě jak do pekárny - já tedy do mísy dávám nejdřív sypké, pak tekuté, nebo jak mi to přijde pod ruku. Nejdřív nechám na malou rychlost dobře promíchat, když se to spojí, následně rychlost svyšuji a nechávám hnětat tak dlouho, než se těsto přestane lepit na nádobu - cca 10-15min, dle těsta
|
|
|
zerat |
|
(12.8.2015 7:58:59) Ptáš se na kváskové pečení nebo na pečení z droždí? Pokud pečení z kvásku - cca 10-12 hodin předem si dáš rozkvasit - lžíci uchovaného kvásku z lednice např. na chleba cca 150g žitné chlebové mouky a 150g vody nebo podmáslí, piva... osvědčila se mi nejvíce mísa s víkem. Necháš pracovat - já většinou rozkvašuju od rána do odpoledne, kdy jsem v práci. Po příchodu z práce rozkvas přesunu (zatím mám mísu robota postavenou na váze), odeberu si z něj lžíci do sklenky do lednice na příště a do mísy robota přidám vše, co do chleba patří (pšeničnou chlebovou, sůl, kmín, semínka) a zapnu robota na cca 10-15 minut. Potom těsto naolejovanými rukami přendám to olejem vytřené mísy po rozkvasu a tam nechám kynout... S droždím se pracuje podobně - v míse robota nechám vzejít kvásek z čerstvého droždí (cukr, trocha mouky) a potom k němu přidám vše ostatní a nechám hnětat... Víc ale miluju instantní droždí, protože to je opravdu jako v pekárně. Do mísy robota dám dolů vše tekuté a na to vše další, zapnu hnětení a cca 10-ti minutách vypínám a těsto nechám kynout v naolejované míse... Za mě 100x pohodlnější s velkým bonusem, že se těsto vždy povede a hlavně, v robotu člověk za půl hodiny připraví i 4 kila těsta, o čemž si u pekárny může jen nechat zdát.
|
|
Míša | •
|
(12.8.2015 9:30:34) A jak je ta "zrůdička" těžká? Pekárnu uklízím pokaždé do skříně, máme malinkatou linku a nemůžu na ní nic takového mít stabilně....
|
zerat |
|
(12.8.2015 10:47:47) Míšo, myslíš Kenwooda, co jsem sem dávala odkaz? Myslím si, že na nějaké uklízení moc není - přece jen je to celokovový (až na pár plastových titěrností) přístroj. Pekárna je asi skladnější, ale váhově nevím,- nesrovnávala jsem to. Ale teď se koukám přímo na stránky Kenwood a tady píší, že váží 10,2 kilo. http://www.kenwoodworld.com/cs-cz/vsechny-produkty/kenwood-kuchynske-roboty/chef-and-major/kmm770-premier-major-0wkmm77002?TabSegment=specifications#specifications
|
|
|
|
|
|