Franty |
|
(9.9.2015 23:36:30) Prijde mi kamaradka a dozvedela jsem se, ze nemuze lepek. Chtela jsem upect mrkvovy dort, myslite, ze kdyz pouziju bezlepkovou mouku (pokud sezenu, bydlim v zahranici), ze muzu tento dort udelat? Jakou bude mit chut? Nemam s tim zadne zkusenosti. Nebo neco rychleho ke kave a vlastne i potrebuji vymyslet i obed. Nejake tipy nemate? Diky
|
radka | •
|
(10.9.2015 7:55:47) oběd maso s rýží nebo bramborem nebo se zeleninou, bacha na koření, musíš číst složení, v některých směsích bývá i lepek buchty a moučníky je jich spousta na netu sýrový a salámový talířek, kousky zeleniny s dipem (zas u salámů bacha na složení)
|
|
Vanka |
|
(10.9.2015 10:08:21) A proč jí chceš dělat zrovna dort?
Znám dvě bezlepkářky. Jedna to má blbé, protože je zároveň veganka a nejí červená masa. K obědu jí dělávám lososa, zákusky si vozí ona mě. Nikdy bych to co ona nezvládla. Umí naprosto luxusní věcičky z čokolády, oříšků a jiných suchých plodů. Že by někdy pekla dort jsem neslyšela.
Druhá je úplně v klidu, protože prostě nejí jídla, která jsou z mouky a ani se jí nesnaží nějak nahradit. Takže ke kávě si nejraději pochutná na zákusku z tvarohu, jogurtu apod. s ovocem. A rovněž má ráda čokoládu na x způsobů. Dorty rovněž nepeče a nejí.
|
Muumi |
|
(10.9.2015 10:12:14) Jak může veganka jíst lososa?
|
|
Vanka |
|
(10.9.2015 10:54:48) Veganka není diagnóza. To je volba. A říkám jí tak já, ona sama myslím ne.
Já jen, že mám pocit jakoby všichni četli reklamu od penamu: základem bezlepkové diety jsou obilniny, které jsou označeny jako bezplepkové. To je hlod roku.
Né každý celiak po určení diagnózy letí koupit bezlepkovou mouku a dá se do pečení, přesto může baštit dobroty: creme brulee, tvarohové studené dorty, ovoce s vanilkovým krémem (zahuštěné něčím jiným než lžící mouky, např. žloutkem) a hafo dalšího...
|
. . |
|
(10.9.2015 11:04:35) Jistěže je veganství volby a ne diagnóza, ale součástí té volby je nejedení lososa. Proč jí říkáš veganka (respektive jsi to napsala sem), když není veganka? No nic, jinak máš naprostou pravdu, že jíst bezlepkově neznamená (vždy) nahrazovat "lepkové" potraviny něčím jako že stejným ale bezlepkovým, úplně v pohodě se dá jíst to, v čem lepek přirozeně není.
|
|
Muumi |
|
(10.9.2015 11:08:14) Se jenom ptám. Prostě dle mého vegan nejí nic živočišného původu, anebo teda nerozumím cizím termitům. Jinak nic proti lososovi.
|
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 11:08:41) Vegan nejí snad ani nic živočišného, nebo se pletu? Vegetarián nejí maso ( i losos je maso)..
|
Muumi |
|
(10.9.2015 11:11:39) Vegan podle mě nemůže ani med, mlíko, vejce. Plus většinou nenosí kožený boty apod. Spousta lidí nejí maso, ale jedí ryby (studenokrevný živočichy), ale pak to nejsou vegetariáni, a vegani už teda vůbec ne.
|
koa |
|
(10.9.2015 11:53:25) Franty, bezlepkové pečivo chutná jinak, ale kamarádka na to asi bude zvyklá. Mně to teda nechutná, uždíbnu vždycky z toho, co upeču dceři, ale nejede mi to. Nemusíš shánět blp mouku, jsou i pečené zákusky bez mouky. U nás letí "roláda jako dech", což jsou celá vajíčka, ušlehat do pěny, postupně vmíchat cukr, po trochách vmíchat kakao. Furt šlehat. 6 vajec 7 lžic cukru 6 lžic kakaa špetka soli
Rozetřít na vymazaný a vysypaný pečící papír (vysypávám pohankovou moukou, zkus třeba kokos), upéct v dobře vyhřáté troubě, jen chvilku, dokud těsto neztuhne, což je vážně chvilička, 5 - 6 minut při 200 stupních. Pokud to přepečeš, bude si těsto pak lámat.
Chviličku po vytažení smotat i s papírem, nechat úplně vychladnout. Rozmotat, potřít šlehačkou, znova smotat, už bez papíru. :). Na povrchu možno potřít šlehačkou, posypat cukrem, kakaem... Já už nahoru nedávám nic. Dát vychladit a rozležet, aspoň hodinu.
|
|
|
|
|
|
známá neznámá | •
|
(10.9.2015 13:25:48) Recept na mrkvový dort bez lepku dávala jedna zdejší přispěvatelka na diskusi na Módní peklo. Je to na straně 38 - Gurmánské vlákno. Nechci to bez jejího svolení kopírovat.
|
angrešt |
|
(10.9.2015 20:28:11) Díky za diskrétnost
Zkopíruju to i sem:
Mám recept sice už nahraný v databázi svého webu, ale ještě není převedený na produkční web, tak ho sem zkopíruju z té databázové tabulky. Brzo bude i přímo na webu.
Mrkvový dort – bezlepkový; Carrot cake – gluten free mrkev 250 g; rozinky 200 g; mandlové plátky 100 g; cukr tmavý muscovado 100 g; cukr krupice 100 g; sůl 2 špetky; citronová šťáva 1 lžička; jedlá soda 1 lžička; sůl 2 špetky; voda 100 ml; olej 100 ml; skořice 1,5 lžičky; muškát 10 strouhnutí; sušený zázvor 1/4 lžičky; mletý badyán 1/4 lžičky; vejce 1 ks; bílek 1 ks; cizrnová mouka 80 g; kukuřičná mouka 200 g; pohanková mouka celozrnná 100 g; pohanková mouka hladká 100 g; moučkový cukr; citronová šťáva; marcipán cca 80 g; potravinářské barvivo oranžové a zelené Na dortovou formu 21 cm, nebo tři malé chlebíčkové (foto). Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme do mísy, přidáme oba cukry, sůl, koření, vodu a vejce. Rozmícháme a necháme 15 minut ustát, až se cukr rozpustí. Potom přidáme citronovou šťávu a sodu, olej, rozinky a mandle. Mouky zvlášť v jiné míse promícháme a potom ze zapracujeme do mrkvové směsi. Pečeme při 165 st. asi 50 minut. Vychladlé polijeme citronovou polevou z moučkového cukru utřeného s citronovou šťávou. Když poleva oschne, ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
|
|
|
klikli |
|
(10.9.2015 13:51:28) PO své zkušenosti bych se do bezlepkového pečení nevrhala, a teprv ne v případě, kdy to je pro mě novinka a potřebuji to jednorázově. To bych radši udělala tenkou placku z polenty a na to ovoce v dortželé. Je to lehké a dobré, jen v tom želé může být taky lepek, pozor na složení. Já jsem teda kuchařka na baterky, ale celkově mi pečení sladkého s bezlepkovou moukou moc nejde. Možná je to tím že nahrazuji i mléko a vejce, třeba by to bez těchto dalších omezení šlo dobře. Nebo kdybys trvala na pečeném, tak bych upekla tvarohový dort s drobenkou, jen do té drobenky bych dala tu bzl mouku a bylo by. Tam se nic zkazit nedá.
|
|
|