maceška |
|
(26.12.2015 23:44:49) Máte? Zkoušeli jsme nějaké recepty z internetu, ale není to ono. Jde mi o recept bez pšeničné mouky, jenom čistě žitný. Děkuji.
|
zerat |
|
(26.12.2015 23:51:12) Maceško, já jsem ho nepekla, ale v diskusích na FB, kde se pečou kváskové chleby je tento dost uznávaný: http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba-pro-vsechny/
|
Tante Bante |
|
(27.12.2015 0:04:57) Dělám žitno-pšeničný, jen žitné těsto mi mašina neutáhne (a ani rozpočet), ani dobře neupeče, nepovedlo se mi za léta pečení udělat takový, abych s ním byla spokojená. Samozřejmě to může být způsobené mojí nešikovností. Cca třetinový podíl obyčejné hladké mouky, prokvašené, samozřejmě, udělá rozdíl třídy ve výsledku.
|
zerat |
|
(27.12.2015 0:25:15) Tante, já jsem ho zatím nedělala, protože u nás by ho nejspíše nikdo nejedl. Ale co jsem v diskusi načetla je, že žito se nesmí hníst. Pšenice potřebuje uvolnit lepek hnětením, ale žito ne. To se mám ten pocit, je míchá.
|
Tante Bante |
|
(27.12.2015 0:32:57) Jj, to je snadno možné, i když v žitě je lepek také, těsto je jiné. Každopádně mašině to nevysvětlíš. Mně se čistě žitný chleba typu moskevského daří udělat, ale ne v pekárně. A taky se mi nad tím rodina oprskuje, chutná jen mně, takže ho nedělám, protože to má pak špatný vliv na moji postavu.
|
zerat |
|
(27.12.2015 0:37:00) Tante, opravdu žito se nesmí umlátit. To vím, že se v diskusi o pečení kváskového chleba opakuje pořád. Takže i když přidávám víc žitné mouky do pšeničnožitného, tak dávám žitnou mouku až na konci hnětení - jen promíchám a vypínám robot.
|
|
|
|
|
|
:-) zaregistrovaná |
|
(27.12.2015 8:27:18) žitný je škoda dělat v pekárně, ten se dá dobře udělat ve formě v troubě. Mě žitné těsto moc nevyhovuje, takže jsem pekla jen párkrát pro přátele podle tohoto receptu, který kopíruji:
Večer vezmu 250g žitné celozrnné mouky, 2 lžíce kvásku a vodu dle potřeby a zamíchám na hustotu trochu hutnější než na lívance...prostě takové vláčnější ale ne zcela tekuté těsto...nechám přes noc pod utěrkou rozkvasit, to znáš...prostě je potřeba, aby se začalo něco dít...trvá to jak kdy, ale většinou před polednem je hotovo a tak přidám ještě 500g žitné chlebové mouky, 3 rovné lžičky soli, podle chuti semínka, dávám tak 3 lžíce lněného, zhruba stejné množství slunečnicového a někdy i dýňové...no a vodu dle potřeby, to těsto musí být takové dost lepivé, ne zcela tuhé, ale ne tekuté...někde bylo i video, kdybys měla pochyby, pokusím se ho najít. No a zamíchá se dohromady s tím rozkvašeným základem...už na rozkvašení beru větší mísu...v orig. receptu bylo psáno lehce zamíchat...tak míchám lehce :D a po zamíchání přendám do formy. Formu mám s nepřilnavým povrchem, přesto vymazávám tak jednou za dvě pečení máslem. Chleba sice většinou sám od formy odskočí, ale jednou jsem ho ven téměř nedostala....no a v originál receptu ze kterého jsem vycházela to máslo bylo :) Forma má 35 x 12 cm nahoře, tedy směrem dolů je trochu užší...značka Zenker Ve formě nechávám kynout pod utěrkou, až ji těsto začne nadzvedávat, zapnu troubu na 250, až je zahřátá, vložím a nastavím 15, někdy 18 minut...nevím, proč ne vždy 15 :D po této době snížím na 200 a dopékám tak ještě 15 minut? Nevím...někdy 20. V receptu bylo posledních 5 minut vyndat z formy a dopéct na mřížce, dělávám to občas, ale stává se mi, že jak chlebík ještě nemá kolem dokola pěknou pevnou kůrku, že ho promáčknu a pak je tam malinký brousek, takže třeba dnes jsem ho nevyndavala a nechala trochu déle ve formě a pak už vyklopila hotový. Má být kolem dokola takový zlatý...vrchní kůrka bývá tmavší. Jo a ještě jedna věc, chleba se má krájet podle orig. receptu až druhý den a něco na tom je, on je dlouho vláčný, až mokrý, no a když se nakrojí vlažný, tak se na řezu lepí. Uchovávám jen pod utěrkou na mřížce, jíme ho třeba klidně týden, sice trochu vysychá, ale vnitřek je stále vláčný...také ho někdy stavím řeznou plochou na prkýnko, tak neoschne řez....
Jde to i bez těch semínek.
|
maceška |
|
(27.12.2015 10:26:29) Holky, díky. Moje snacha nesnáší pšeničnou mouku, a bohužel není snadné koupit čistě žitný chléb v našich podmínkách, tak jsem jí koupila k Vánocům domácí pekárnu, aby si mohla péct svůj. Ale jak vás tak čtu, asi jsem měla nejdříve založit diskuzi a potom teprve kupovat Zkoušeli jsme nějaké recepty z netu, ale chleba je nahořklý, i když konzistenci má dobrou. Díky za vaše zkušenosti. Maceška
|
:-) zaregistrovaná |
|
(27.12.2015 15:28:58) Maceško, držím pěsti, tenhle recept je opravdu převelice jednoduchý a osvědčený. Pekárna se užije na spoustu dalších věcí.
|
maceška |
|
(27.12.2015 18:24:38) Díky, vyzkoušíme
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(27.12.2015 19:28:14) Doporučuju vyzkoušet různé značky zitne mouky i to má vliv. Já peču v troubě, čistě zitny chléb. Osvědčila se mi bio zitna chlebova mouka.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.12.2015 19:12:53) Zkus tohle http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4441 zkoušelo to hodně holek, jsou u toho i rady a fotky.
|
maceška |
|
(27.12.2015 21:03:45) Skvělé, díky
|
|
|
Sharien |
|
(27.12.2015 19:49:02) Tak uz zkousim oba zminene
|
|
|