Vítr z hor |
|
(8.9.2017 19:23:01) ... a co delat, aby nezmizely?
Vyrobila jsem sirup, ohledne slozeni jsou tam byliny, koreni, kyselina citronova a samozrejme cukr. Na pocatku mam sirup (nadoba A) a sodovku s bublinama (nadoba B). Jenze jakmile to smicham, bubliny jsou v trapu. Teda ani nemicham, jen dam kostku ledu, dve lzice sirupu, zaleju sodovkou - a najednou je po bublinach.
Co to je za zradnou chemickou reakci, a jak ty bubliny udrzet v napoji?
|
sovice |
|
(11.9.2017 19:01:50) Ptala jsem se na jiném diskuzáku a získala jsem tuto odpověď:
Není to chemie, ale fyzika. V roztoku cukru a dalších chemikálií je oxid uhličitý mnohem méně rozpustný než ve vodě. Proto po nalití sodovky vyšumí a zbude ho v tekutině jen malé množství. Udržet by šly jako se udržují v perlivých nápojích, tj. dodatečně sytit pod velkým tlakem, netřepat, nemíchat.
|
Vítr z hor |
|
(11.9.2017 20:21:25) Sovice, moc dekuju! To je teda situace, takze je to cukrem... To by me zajimalo, jak to ma zarizeno soda stream, tam se prece take pouziva sodovka a slazeny sirup.
|
Žžena |
|
(11.9.2017 20:25:11) U sodastreamu taky při přilití sirupu dojde k velkému vybublání, ale myslím, že to nemusí být nakonec tak hrozný jako u minerálky, protože ten sodastream můžeš taky hodně "naprdět" a natlakovat.
|
|
|
|
|