Sněhulka a sněhuláčci |
|
(14.3.2018 11:25:55) Děkuji za tipy na krémy (viz předchozí diskuse). Mám ještě jeden dotaz: včera jsem koupila marcipánovou hmotu a přemýšlím, zda na ní bude držet krémové zdobení. Musím mít krém namazaný (ať už polevou či krémem), pokud ho chci zdobit krémem, nebo může být potažený marcipánem? Nebude krémové zdobení po tom marcipánu klouzat? Díky za rady a hezké poledne všem!
|
Dari79 |
|
(14.3.2018 11:52:28) Jojo, ono se to kolikrát nesnese... Nám jednou ten potah normálně z toho dortu slezl pod dort
Nikdy předtím ani potom jsem nic takového neviděla. Blbci jsme to natřeli na dort pod marcipán a on před tím zdrhnul...
|
caira (Vojta1/03,Mates11/04) |
|
(14.3.2018 11:56:12) Mně ne že by slezl, ale povrch připomínal krakelování (ubrousková metoda) - nebo vyprahlou popraskanou poušť Gobi
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(14.3.2018 12:18:33) marcipán + krém - uff, do toho by som sa nepúšťala...
Našťastie nik po mne nechce poťahované torty...
|
|
Lenka Pražanda |
|
(14.3.2018 12:29:40) Proč tak složitě? Buď marcipán nebo krém. Zdobit potahovaný dort krémem, to jsem ještě neslyšela Dort pod marcipán musíš obmazat, aby se přilepil. Nesmí to být tvaroh ani šlehačka, ani nic podobného. Ideální je máslový. Ale bez pudinku! Stačí slabá vrstva, nebude to pak poznat. Zdobení udělej taky z marcipánu. Kytičky, pruhy, srdíčka, mramorovaný s mašlí, nevím co je za téma a pro koho
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(14.3.2018 12:36:31) případně opačně - nadělej si z marcipánu ozdobičky a pak je jen lípni na krém... pro jistotu až před podáváním
|
Lenka Pražanda |
|
(14.3.2018 12:58:42) Nebo tak. Ale to by musela mít dort zdobený máslovým krémem a to nechce. Takže jsem to zavrhla rovnou
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(14.3.2018 12:37:45) Presne, zbytočne si to komplikuješ, navyše sa vylučuje Tvoje prvé zadanie (nemáslový krém) s druhým (krém + marcipán). Aspoň si to teda myslím. Je fakt, že zas nie som tak skúsená pekárka.
|
|
|
Eudo |
|
(14.3.2018 12:53:42) http://cukrarske-pomucky.cz/hmoty-a-suroviny/potahovaci-a-modelovaci-hmoty/
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(14.3.2018 13:00:44) Aha, tak děkuji. Koukám, že tudy cesta nevede, netušila jsem, že tvaroh či šlehačka se s marcipánem nesnese, to je dobré vědět. Tak bude jen šlehačkový krém. Snad to bude fakt držet...
|
Eudo |
|
(14.3.2018 13:03:49) U nas je nejoblibenejsi dort Princess - https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=8ieaJAJF&id=38C52F5A065D0917D2B84AA348BA1E96794B804A&thid=OIP.8ieaJAJFFz60iUJAVGLXqAHaFj&q=prinsesst%c3%a5rta&simid=608039737767625230&selectedIndex=1&ajaxhist=0
slehacka, ale pres to jeste jeden dilek dortu a pres nej slehacka
|
Eudo |
|
(14.3.2018 13:05:44) ... tedy korpus ca 2 cm, slehacka + korpus a posleze marcipan
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(14.3.2018 13:09:53) Samotná šlehačka (myslím jen se ztužovačem) se jako krém na promazávání dortu moc nehodí. Ani zkušené cukrářky tohle dělat nechtějí. Do toho bych se nepouštěla Všimni si, že v cukrárně je vždy šlehačkový dort jen korpus a šlehačka. Nikdy dva korpusy a šlehačka mezi. Ale můžeš dovnitř dát jiný krém a šlehačkou zdobit
|
Eudo |
|
(14.3.2018 13:20:41) https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=Nqzo%2fs2R&id=E396FF9670656A78930903D1CD51F55D89FA366A&thid=OIP.Nqzo_s2R2PqMob8vW9HI_gHaE8&q=gr%c3%a4ddt%c3%a5rta&simid=608016918556053055&selectedIndex=11&ajaxhist=0
tady se dorty s nejakym kremem nijak mpc nedelaji. Na kazde oslavy je dort se slehackou mezi korpusy a navrch
https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=VDw08aEl&id=05BA6849715B11C7F73FB5CBE5EDDD7AF2CC3BF0&thid=OIP.VDw08aEl2eDqBbJBmYRVnwHaHa&q=gr%c3%a4ddt%c3%a5rta&simid=608022682434077016&selectedIndex=52&ajaxhist=0
https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=RxNKhpgY&id=D9C1A078CD861A72CF0B7B2DE0D71BB39D8F7171&thid=OIP.RxNKhpgY73ocoImqTh7iUAHaFh&q=gr%c3%a4ddt%c3%a5rta&simid=608047356984624306&selectedIndex=96&ajaxhist=0
|
Lenka Pražanda |
|
(14.3.2018 14:03:39) Co to je za odkazy? Mě to hlásí jenom chybu
|
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(14.3.2018 14:25:12) Jojo, děkuju, s tím počítám. Dovnitř spáchat nějaký krém zvládnu, řešila jsem hodně, jaký krém navrch, aby držely přesné tvary a ideálně dlouho. Chtěla jsem dort dělat večer na druhý den odpoledne. Ale teď mám nějak strach, aby to přes tu noc drželo, ten krém (asi šlehačka a ztužovač nebo to mascarpone, jak jste radily).
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(14.3.2018 16:26:00) Inak, máš to zaradené v "Oslavy", asi by bolo lepšie to mať pospolu, tj tam, kde si mala krém na tortu (vaření&pečení).
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(14.3.2018 18:37:05) Oni mi právě krém na dort přesunuli sem.
|
|
|
Pippi |
|
(14.3.2018 17:21:16) Co přesně znamená marcipanova hmota? Dort se pod potahem maze běžně, to není žádná komplikace, vyrovnává se tím povrch. Ovšem lidi často zaměnuji marcipan s fondanem a každá z těchto hmot snese jiný podklad.
|
kysnutá knedla |
|
(14.3.2018 17:39:17) Pipi, myslím, že nech sa myslí fondán či marcipán, ani jedno neznesie vedľa seba šlahačku/tvaroh, ale nutný je určitý obsah másla. Alebo nie?
|
Pippi |
|
(14.3.2018 18:23:29) svynko, nejsem odborník, ale pod fondan musí určitě přijít máslo.Marcipan by měl snést i jiné krémy. Já pod marcipan dávám puncovinu, krásně vyrovná povrch
|
|
Pippi |
|
(14.3.2018 18:31:15) svynko, nejsem odborník, ale pod fondan musí určitě přijít máslo.Marcipan by měl snést i jiné krémy. Já pod marcipan dávám puncovinu, krásně vyrovná povrch
|
kysnutá knedla |
|
(14.3.2018 18:34:04) Pippi, to ja už vobec nie som odborník a poťahované torty nerobím vobec. Naši majú radi nahé/polonahé alebo nepečené. Ja som len mala taký pocit, že "máslo pod hmotu byť musí". Ale je fakt, že poctivým marcipánom asi málokto poťahuje.
|
|
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(14.3.2018 18:41:20) To by neměla být potahová hmota, je to od Dr. Oetkera "marcipán, 40 % mandlí, na celú tortu". Radši to s tou šlehačkou/tvarohem nebudu kombinovat. Jestli ještě někdo nakouknete, kdo mi radil jako pevný krém šlehačku s želatinovým ztužovačem za studena - mám doma opět od Dr. Oetkera "smeta-fix". To bude stačit? Funguje to? Vznikne z toho tuhý krém, který bude držet "špičky"?
|
Lenka Pražanda |
|
(15.3.2018 9:10:35) Smetafix je ztužovač. Používám ho taky Akorát u nás nikdy dort do druhého dne nevydržel Takže neporadím, jestli udrží špičky do druhého dne. Ale asi ano. Vycházím z toho, že použiješ normální smetanu ke šlehání a ne něco od Dr. Oetker
|
|
Pippi |
|
(15.3.2018 10:16:14) Já mám ráda stránky kousekdortu.cz, jsou tam super recepty. Autorka protahuje vždy marcipanem, nikdy fondanem. Má tam recept i na slehackove dortiky poražené marcipanem (přímo přes tu šlehačku), tak snad to jde. Přeju hodně zdaru.
|
|
|
|
|