libik |
|
(18.8.2020 11:32:39) Mám tu jedny ve vymazlené "červené" omáčce (rajčata, paprika, mrkev, cibule, koření, česnek) , ale trochu mi v ní překážejí.
Co je to za divnou surovinu??? Umí někdo udělat dobré? A jak?
|
Monika |
|
(18.8.2020 11:41:29) To je nějaká plechovka? Já to nekupuju, ale hodně kamarádek tvrdí, že taková věc se jenom ohřeje a sní a to je na tom právě to dobré A případně někdo posypává nějakým sýrem ... Ale nejspíš se k tomu dá sníst i nějaká "flákota"
|
libik |
|
(18.8.2020 11:43:35) Ne, to je jídlo na přání vegana z prvosurovin, takže namočené fazole, uvařené fazole a vlastnoruční omáčka. Ten sosík je dobrej, ty fazole jsou divný
|
kachna_ |
|
(18.8.2020 11:48:51) Dobrý by měly být ty velký, ne? Já tu mám asi 3 kg malejch a dá se guláš (jí polovina domácnosti, menší nebo větší, dle nevim čeho) a pomazánka, tu jí skoro všichni. Dělám variaci na hummus (tzn. stejný postup, jen ne vždy mám všechny ingredience)
|
libik |
|
(18.8.2020 12:00:08) Mám velký bílý
|
|
|
Monika |
|
(18.8.2020 11:57:05) A ty bys ty divný fazole chtěla nějak vylepšit (to netuším, asi jsou jaké jsou, max. tedy třeba ještě víc uvařit nebo dosolit?) nebo vyndat a dát tam něco jiného? Nebo třeba by pomohlo dát k tomu ještě trochu brambor (chtěla jsem dodat a ještě dobrou klobásu, ale to asi nepůjde)?
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(18.8.2020 12:03:03) Jak jako divný ?Nemas je malo uvareny ?Nevim,fazole namocim pres noc,pak sleju,dobre proplachnu a varim dokud nejsou mekky...v nesoleny vode.Dochuceni probiha nasledne v tom,co z toho chci vytvorit.Jednou jsem tedy mela takovy veliky barevny a ty nely hroznr tuhou slupku,i kdyz vevnitr uz bxly rozvareny.
|
libik |
|
(18.8.2020 12:05:01) Představovala jsem si, že natáhnou chuť tý omáčky a nebudou takový "jalový", prostě na skus mi to přijde neobvyklé, možná jsem se ještě neprojedla k fazolím
|
Katka a 2 výrostci |
|
(18.8.2020 12:09:38) Nechat to prolezet do druhýho dne ?Ze by trochu natahly chut te omacky ?
|
|
Monika |
|
(18.8.2020 12:20:25) Mně přesně takto chutnaly ty fazole v omáčce z plechovky, když jsem je jedinkrát zkusila koupit - bylo to jakoby nedochucené, kdežto pokud je jím někde v hospodě/jídelně, tak jsou víc v souladu s "okolím". Sama fazole nevařím, žádný rodinný recept nemáme, nikdy jiný kromě mě je nejedl ani v původní rodině ani v současné. Možná jde hodně o sůl, ale teď ani nevím, jestli se fazole můžou vařit v osolené vodě nebo ne ... Ale na tvém místě bych to nejdřív dala ochutnat dceři, třeba jí to bude vyhovovat?
|
magrata1 |
|
(18.8.2020 12:29:41) solit až po změknutí. Mám pocit, že konzervované fazole daleko víc nadýmají. Já vařím takto: Večer namočím, ráno sliju vodu. Dám vařit. Jakmile začnou vřít, znovu je sliju a teprve v té další vodě je vařím do měkka. Osolím až měkké. Dělám to tak léta a tyhle moje mě fakt nenadýmají. Kdysi mi to tu odsouhlasila Angrešt, že tak se mají vařit, protože obsahují nějaké ve vodě rozpustné sacharidy či co, které jsou nestravitelné a nadýmají. Když se slije ta voda, zbavíš se jich.
|
magrata1 |
|
(18.8.2020 12:30:50) Většina návodů uvádí, že se mají vařit ve vodě, ve které se máčely. Je to blbost.
|
Monika |
|
(18.8.2020 12:38:28) Já tyhle teorie o vodě a namáčení a vaření znám o čočce, a to tak, že si můžeš údajně vybrat: buď 1) víc (zdravých) minerálů a nadýmaní nebo 2) bez minerálů a bez nadýmání. V prvním případě vaříš v původní vodě, v druhém sleješ Ale klidně to u fazolí může být nějak jinak. Čočku taky solím až měkkou u fazolí jsem nevěděla.
|
magrata1 |
|
(18.8.2020 12:44:57) Angrešt psala, že ty polysacharidy jsou lépe rozpustné než ty hodnotné látky v luštěninách. Čočku namáčím kratší dobu a sleju jen tu vodu, co se v tom máčí, pak už ne.
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(18.8.2020 14:31:15) Jeste lepsi je varit v te prvni vode cibuli a cesnek. V Cechach se dobre uvarene fazole moc nevidi, ale moje deti je miluji. V zasade staci jako basic recept to, co jsi psala + cibule a cesnek (vylovit s vylitim te prvni vody).
|
|
|
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(18.8.2020 12:16:44) My fazole milujeme, ale já je nemusím s rajčaty. Možná ti taky nesedí ta kombinace. Asi největší úspěch má u nás hustá zeleninová polívka se spoustou fazolí a domácími ručně krájenými nudlemi. A pak taky Fazole "pohustu". Prostě vařené fazole s kmínem, cibule do sklovata, až začne zlátnout, udělám na ní zásmažku, na to přidám smetanu, ty fazole a trochu česneku, dosolím, přidám lžíci cukru a trochu octa. Jíme to s krajancem (taková pečená placka z kynutého těsta)
|
|
Liaa |
|
(18.8.2020 13:22:31) Zkus červené fazole.
|
|
Len |
|
(18.8.2020 13:25:50) Delam mexickou rajskou polevku s fazolemi, slozeni hodne podobne tve omacce. Velke fazole varim 7 minut v papinaku (pres noc namocene) a pak hodim do skoro hotove polevky, necham jeste par minutek provarit. Lepsi je vzdy druhy den, ale ja lusteniny miluju v jakkekoliv podobe, takze mi to chutna i prvni den
|
|
Rodinová |
|
(18.8.2020 14:00:17) Fazole vylovit a vyhodit a vymazlenou omacku pouzit na testoviny?
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(18.8.2020 15:35:03) Některý ty velký bílý fazole (jen některý odrůdy, nebo kýho výra) nejdou uvařit úplně do měkka. Je to divný, ale je to tak. Možná by šly v papiňáku. Tak to bude možná ono?
|
|
Půlka psa |
|
(18.8.2020 16:02:03) Fazole jsou jedna z nejbáječnějších surovin hned vedle čočky. (Naše rodina sní fazolí jak středně velká mexická restaurace).
Bílé jsou jemnější než barevné a menší snáz změknou, rozpadnou se a nasají omáčku. Některé z těch obřích jsou už na pořád spíš do tvrda a ne všem to vyhovuje. Jo a solit vždy až nakonec, jinak to nefunguje.
|
kachna_ |
|
(18.8.2020 18:24:23) A malý bílý s jakou omáčkou?
|
Půlka psa |
|
(19.8.2020 8:43:55) Třeba pečené bostonské fazole. Chce to ale původní bostonský recept s melasou a ciderem, ne českou kopii.
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(18.8.2020 16:18:18) Nejlepší jsou čerstvé - míněno čerstvě sklizené. Takže na podzim, v zimě. V létě začínají být moc staré a loňská sklizeň už je taková trupelnatá.
|
|
Koliha velká |
|
(18.8.2020 19:18:41) Fazole zásadně konzervované, už uvařené Pak přistanou v čemkoliv, kde je chci mít (pasta e fagioli, chili con carne, harira místo cizrny) a stačí jen prohřát.
|
|
Bouřka |
|
(18.8.2020 20:10:38) Namočit, slít, uvařit V osolené vodě. Na vaření se mi nejvíc osvědčil buď papiňák nebo pomalý hrnec. Nedávno jsem improvizovala na způsob pečených fazolí - ty velké bílé jsem krátce předvařila v papiñáku, aby byly k obědu a ne k večeři. Dala do pomaláče s rajčaty (teď už teda nevím, jestli tam přišli drcený rajčata nebo protlak, ale spíš ty rajčata), nějakou zbylou vepřovou kostí, to lze vynechat, a dochucovadly, co dům dal, určitě vím akorát třtinový cukr, worcestr a troška orientální hořčice, tipuju ještě bobkový list, možná česnek. Uvařilo se to do krémova a jen se po nich zaprášilo.
|
|
|