holkamodroočka |
|
(27.11.2021 18:24:55) Děláte nějaké jiné cukroví, než je uvedeno níže? Pokud ano, dejte, prosím rovnou i osvědčený recept. Ráda bych zkusila něco nového. Nepečené moc nemusíme, ale třeba se jako inspirace hodí někomu jinému.
Děláme: Linecké cukroví Vanilkové rohlíčky Vosí hnízda Plněné ořechy Medvědí pracny Kokosové cukroví stříkané Rumové kuličky Kokosky Išelské dortíčky
Díky moc.
|
Lída+2 |
|
(27.11.2021 18:36:26) Mušle
7dkg cukru 14dkg tuku máslo/hera co radši 21dkg hl. Mouka 2 dkg kakaa 4dkg ořechů
Udělá se těsto nacpe do formiček. Maličko to vyběhne.
Mamka si to plní ještě krémem z másla.
Pekla to už moje prababička. A mamka si to pamatuju jako malička. Takže starý dobrý recept.
|
|
Lída+2 |
|
(27.11.2021 18:40:34) Šlehačkove odtud z rodiny.cz To jedí i ty co oni cukroví nejí.
500g pol. Mouky 250g hery 1/4 šlehačky na šlehání 1/2 PDP
Vykrajet tvary.
Teplé obalit v cukru
|
|
Lída+2 |
|
(27.11.2021 18:48:42) Něco na zlikvidování bílků, ale chce to kolík na který se stočí kornouty, ale suchý je to výborný a to stačí placaté.
4 bílky 11 dkg cukru 6dkg hl. Mouky 7 dkg ořechů
Smícháme. Taková kasička.
Vezmu plech potřeme tukem. Vysypeme moukou. Hrneckem udělat na te mouce kolečka. Do vnitřního kruhu rozpatlat asi 1-2mm vrstvu lžičkou.. Péče se to při 180. A ještě teplé stačí.
Plní se to krémem.
Já to plnim Paříž. Šlehačkou. A někdy kraje macim v čokoládě.
Patlani strašný. Pořád dumam nad tím, že mi nikdy babička a i prababička neřekla, že je neudělá. Když jsem to se ségrou snědla suché před Vánoci.
|
|
Bouřka |
|
(27.11.2021 19:00:52) Jedno z nejoblíbenějších jsou mandlové hruštičky.My teda neobalujeme v cukru a likér nepoužíváne, jde to i bez něj nebo dám trošku pomerančové marmelády.
https://www.apetitonline.cz/recept/mandlove-hrusticky
A moje oblíbené, které dělává babička jsou medové kostky, recept nemám, něco na tenhle způsob https://www.mimibazar.cz/recept/11353/medove-kostky-obalene-v-kokosu
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.11.2021 19:08:45) Skořicové 160 g tuku, 160 g hladké mouky, 80 cukru moučky, 80 g ořechů, vrchovatá lžička skořice. Upéct trojúhelníčky, slepit rybízovou marmeladou a potřít rumovou polevou.
|
|
Stáňa * |
|
(27.11.2021 19:57:23) Myslivecké knoflíky
Kolečko z lineckého těsta, na to sníh se zašlehanými ořechy a na to se ještě položí polovina ořechu. Linecké je jasné (3-2-1), na sníh můžu dát recept zítra.
|
|
Stáňa * |
|
(27.11.2021 20:00:55) Škeble nebo také Žabí tlamičky
Rovněž ořechové, přesný recept bych našla zítra. Tukové těsto, vykrojí se kolečko, do toho se lžíčkou dá trochu náplně s ořechy, přehne se to a upeče. Po upečení se může obalit v cukru.
|
Bouřka |
|
(27.11.2021 20:20:15) U nás se žabí tlamičky dělají s povidly.
|
|
|
magrata1 |
|
(27.11.2021 20:18:33) Nevěsty:
21 dkg hl. mouky 6 dkg ml. cukru 1ě dkg másla 2 žloutky Vypracujeme těsto, necháme odležet v lednici, rozválíme a vykrájíme malá kolečka.
14 dkg cukru 3 bílky 10 dkg ořechů Smícháme a z této hmoty dáváme malé hrudky na vykrájená kolečka, ozdobíme půlkou vl. ořechu, pečeme
Pepřovníčky (asi 200 ks):
500 g medu 300 g cukru 3 vejce 15 g amonia 1 čl mleté skořice 1/2 čl ml. hřebíčku po špetce nastrouhaného muškátového oříšku, koriandru, zázvoru,nového koření a kardamomu nebo 2 sáčky perníkového koření 1 čl bílého pepře 1 kg hl. mouky 100 g práškového cukru máslo na PLECH
Plech na pečení vymažeme máslem. Na mírném ohni rozpustíme med, přidáme cukr, vejce amonium a koření a vše důkladně promícháme. Po částech přidáváme prosátou mouku a vypracujeme těsto. z těsta vytvarujeme kuličky o průměru 2 cm a naskládáme na plech. Pečeme 10-15 min. na 180°C do zlatožluta, necháme vychladnout. Za stálého míchání povaříme práškový cukr s trochou vody, touto polevou potřeme pepřovníčky a necháme oschnout.
(toto cukroví pekla podle mého receptu kámoška, já jsem kvůli tomu množství cukru a medu na to neměla nikdy odvahu. Bylo to dobré)
Každý rok peču nějaké cukroví, co najdu jakožto tradiční ze zahraničí. Tohle jsem pekla loni a líbilo se nám to, budu péct zas.
Cavalluci di Siena (středověké italské cukroví)
650 g hl. mouky 300 g cukru 200 g vlašských ořechů 150 ml vody 100-150 g kandovaného ovoce 1 lžička sody 15 g koření (skořice, koriandr, muškátový ořech, anýz 100 g medu
Ořechy nahrubo nasekané, kandovaný pomeranč a citron, koření a sodu promícháme, přidáme mouku, znovu promícháme. Svaříme cukr s medem (nesmí zkaramelizovat, jinak by bylo cukroví jako šutr). Sirup smícháme se suchou směsí, uválíme válečky o průměru asi 5 cm, nakrájíme na plátky, ze kterých vytvarujeme kuličky, ty rozplácneme, pečeme 15 min. asi 15 min.
Dělala jsem i "českou" verzi s perníkovým kořením a místo kandovaného ovoce nasekanými sušenými švestkami. Obě verze byly dobré.
|
Stáňa * |
|
(28.11.2021 11:04:07) Ty nevesty jsou v podstatě myslivecké knoflíky, co jsem dávala já.
To italské cukroví zní zajímavě.
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(28.11.2021 19:52:57) děláme např.: americké cookies marokánky staročeský plněný perník
|
holkamodroočka |
|
(28.11.2021 19:56:16) Ráchel, dej prosím recept na marokánky. Dáky
|
|
Půlka psa |
|
(28.11.2021 19:59:30) Ráchel, jak děláš ty marokánky, prosím? Já teda nepeču nic, ale babička je dělávala a bývaly vynikající. Ne tvrdá velká marokánka z cukrárny, ala malá měkká a plná ovoce a ořechů. Recept se naneštěstí nedochoval. Jak to máš ty? Lámavá / gumová?
Díky moc.
|
holkamodroočka |
|
(29.11.2021 7:53:19) Půlko, našla jsem v kuchařce recept od Vaňka. Ten by je mohl mít dobré.
Marokánky 250ml mléka 30g hladké mouky 20g másla 80g cukru Špetka soli 100g mandlí – nasekat nahrubo 60g sušených meruněk– nasekat nahrubo 60g sušených švestek– nasekat nahrubo 60g kandovaných třešní– nasekat nahrubo 60g kandované citronové kůry 60g hrozinek
100g čokolády 20g ztuženého tuku Iva
Troubu rozehřát na 180 °C. V kastrolu smíchat mléko, máslo, mouku, cukr a sůl a na mírném ohni přivést k varu. Za častého míchání vařit 3 min. Stáhnout z ohně a vmíchat mandle a ovoce. Lžičkou namočenou v teplé vodě vykrajovat kousky těsta. Vyskládat je na pečící papír, a zmáčknout do tvaru placiček o průměru 4cm. Péci 12-15 min. dozlatova. Spodní stranu potřít čokoládovou polevou. Čokoládu s tukem rozpustit ve vodní lázni.
|
Půlka psa |
|
(29.11.2021 7:57:37) Díky moc. Je to jediné cukroví, co mi chutná. Určitě to zkusím.
|
Bouřka |
|
(29.11.2021 8:06:28) Taky je mám ráda, ale nikdy jsem je nedělala, letos bych chtěla, mám uložený tenhle odkaz https://www.bydlimekvalitne.cz/marokanky-arabska-pochoutka-kterou-si-u-nas-podle-puvodniho-receptu-legalne-neupecete?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=QSwXkI5AubF-202111221728&dop_id=14302636
|
|
|
|
|
|
Sugar+3 |
|
(28.11.2021 20:47:08) Masarykovo cukrovi, podle tohoto receptu https://www.apetitonline.cz/recept/masarykovo-cukrovi letos chci krom orechovych zkusit i s mandlema
A pudinkove bananky z lisu/strojku https://www.toprecepty.cz/recept/16467-polomacene-bananky/ ty delam ctvercove, plnim brusinkovym dzemem a macim diagonalne. Toho pudinkoveho testa delam vic a z nej potom lisuju ctyrlistky a jine tvary, takove male susenky, ty neplnim, ale nekdy zdobim cukrovou polevou, co mi zbyde z pernicku.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(29.11.2021 8:12:57) Vídeňské prsty Suroviny 200 g změklého másla 60 g cukru moučka 1 vanilkový cukr 200 g hladké mouky 60 g pudinkového prášku (příp. škrob) 1 lžč instantní kávy
kávová ganache, když jsem líná tak kávová "nutela"
Tuk a cukry vyšlehat do pěny, smíchat mouku, moučku a kávu a vmíchat. Stříkat lisem krátké tyčinky na pečicí papír, péct cca 10 min při 175°C. Vychladlé slepit nutelou a konce máčet do čokoládové polevy.
jo a doporučuju instantní kávu co nejjemnější, aby neucpávala lisovací kolečko
Pomerančové čtverečky
180 g hladké mouky 130 g másla 80 g cukru moučka 3 žloutky 2 lž pomerančové kůry ½ lž pomerančové tresti Poleva 150 g cukru moučka 1 lž horké vody 1 lžč pomerančové tresti 1 lžč rumu
Zpracovat pevné těsto, vychladit v lednici. Vyválet, vykrájet, péct cca 12 min při 170°C. Nechat zchladnout. Smíchat polevu, potřít a zdobit kůrou.
a pak nesmí chybět karamelová kolečka a arašídové cihličky (ty mám nejraději já, jsou takové sladko slané )
|
Bouřka |
|
(29.11.2021 8:45:07) Ty čtverečky vypadají zajímavě, to zkusím.
|
|
|
Rodinová |
|
(29.11.2021 8:35:15) Delam v zasade jen dvoje "suche", oblibene i mimo Vanoce, zbytek obstarava maminka, a to: skoricove susenky a vlasske bobecky.
Pokud to nekoho vubec zajima, recept dodam
Obcas se teda utrhnu i na neco jineho, ale v zasade jen klasiku.
|
Rodinová |
|
(29.11.2021 10:08:59) Rose, tohle:
http://www.smoothcooking.cz/2017/06/vlasske-susenky.html
pomuze ti to od vetsiho mnozstvi vlasaku a je to moc dobry, davam mene cukru, tak 100 g.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(29.11.2021 10:13:32) rodinová, dík, to se mi líbí... já hledám něco jak využít nakoupené pistácie a tohle se mi jeví jako dobrý nápad
|
Rodinová |
|
(29.11.2021 10:29:29) To by asi taky slo, pak dej vedet, jaky to bylo pistaciovy, k tem bych pridala asi o spetku vic soli, aby to bylo vic slanosladky, ja teda davam vic i do tech vlasakovejch, zajimava chut ...
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(29.11.2021 10:25:25) Jo, ještě jsem si vzpomněla, loni jsem zkoušela crinkles, měly docela úspěch, část jsem ještě obohatila pomerançovou kůrou a už nevím, jestli jsem nepoužila i pomerančovou čokoládu http://www.pradobroty.cz/2012/02/crinkles.html?m=1
|
|
kysnutá knedla |
|
(29.11.2021 12:37:25) Ahoj Nemožu byť sviatky bez orieškových suchárov a na Slovensku si ešte rada dám dobru (tj poctivu) šuhajdu.
|
holkamodroočka |
|
(29.11.2021 12:44:43) Svynko , šuhajdy děláme ještě po babičce ze Slovenska . Ale stejně by mne zajímal recept, jestli to máme aspoň podobné. A co jsou oříškové suchary?
|
|
|
|