Re: Vánoční cukroví - dejte tip na recept
Nevěsty:
21 dkg hl. mouky
6 dkg ml. cukru
1ě dkg másla
2 žloutky
Vypracujeme těsto, necháme odležet v lednici, rozválíme a vykrájíme malá kolečka.
14 dkg cukru
3 bílky
10 dkg ořechů
Smícháme a z této hmoty dáváme malé hrudky na vykrájená kolečka, ozdobíme půlkou vl. ořechu, pečeme
Pepřovníčky (asi 200 ks):
500 g medu
300 g cukru
3 vejce
15 g amonia
1 čl mleté skořice
1/2 čl ml. hřebíčku
po špetce nastrouhaného muškátového oříšku, koriandru, zázvoru,nového koření a kardamomu nebo 2 sáčky perníkového koření
1 čl bílého pepře
1 kg hl. mouky
100 g práškového cukru
máslo na PLECH
Plech na pečení vymažeme máslem.
Na mírném ohni rozpustíme med, přidáme cukr, vejce amonium a koření a vše důkladně promícháme. Po částech přidáváme prosátou mouku a vypracujeme těsto. z těsta vytvarujeme kuličky o průměru 2 cm a naskládáme na plech. Pečeme 10-15 min. na 180°C do zlatožluta, necháme vychladnout.
Za stálého míchání povaříme práškový cukr s trochou vody, touto polevou potřeme pepřovníčky a necháme oschnout.
(toto cukroví pekla podle mého receptu kámoška, já jsem kvůli tomu množství cukru a medu na to neměla nikdy odvahu. Bylo to dobré)
Každý rok peču nějaké cukroví, co najdu jakožto tradiční ze zahraničí. Tohle jsem pekla loni a líbilo se nám to, budu péct zas.
Cavalluci di Siena (středověké italské cukroví)
650 g hl. mouky
300 g cukru
200 g vlašských ořechů
150 ml vody
100-150 g kandovaného ovoce
1 lžička sody
15 g koření (skořice, koriandr, muškátový ořech, anýz
100 g medu
Ořechy nahrubo nasekané, kandovaný pomeranč a citron, koření a sodu promícháme, přidáme mouku, znovu promícháme.
Svaříme cukr s medem (nesmí zkaramelizovat, jinak by bylo cukroví jako šutr).
Sirup smícháme se suchou směsí, uválíme válečky o průměru asi 5 cm, nakrájíme na plátky, ze kterých vytvarujeme kuličky, ty rozplácneme, pečeme 15 min. asi 15 min.
Dělala jsem i "českou" verzi s perníkovým kořením a místo kandovaného ovoce nasekanými sušenými švestkami. Obě verze byly dobré.
Odpovědět