Klabe+3 kluci (08,10,15) |
|
(16.6.2022 12:15:47) Pěkné odpoledne, nikdy jsem nebyla příznivec marmelád, max. do dortu nebo cukroví. Na to mi ale stačila marmeláda od mamky. Jenže starší synkové se nám teď nějak rozjedli a marmelády se najednou hodí do bílých jogurtů. A nejoblíbenější je jahodová. Jahody mám, pektin, citrony, cukr taky. Zkoušela jsem předevčírem verzi s medem a chia semínky a teda mě nezaujala nijak extra. Máte někdo, prosím, osvědčený recept na svěží marmeládu, nepřeslazenou, výrazně jahodovou ? Budu moc ráda.
|
jak |
|
(16.6.2022 12:20:31) Jahody s červeným rybizem. Případně jahodová s mátou , zavařuju s Dr. Oetkerem.gelfix.
|
|
Stáňa * |
|
(16.6.2022 12:42:44) Jahodová s rebarborou.
Cukr konzumuje. Takže buď dáš hodně cukru nebo chemie. Gelfix bez chemie je 1:1. Ostatní jako 1:2 nebo 1:3 mají prostě chemickou příměs.
|
magrata1 |
|
(16.6.2022 16:16:45) Já teda nedávám chemii, dávám čistý citrusový pektin a cukru podle chuti, myslím, že tak 1:3. Chvíli jahody odpařuji, pak přidám cukr s pektinem, provařím dle návodu, naliju do skleniček, pod víčko fouknu páru takovým udělátkem, co mi vyrobil tchán. Kdybych neměla podfukovač, šoupla bych to na 10 min. zavařit (hned horké do horké vody, aby se nesnížila teplota skleniček. Občas něco zplesniví, ale ne moc. Radši pár skleniček vyhodím, než jíst přeslazené, nám to nechutná.
|
|
|
susu. |
|
(16.6.2022 12:45:01) Za mě prostě jahody a cukr plus želírovací přípravek. Nemám ráda to divné dochucování a velké míchání ovoce. Možná bych nezavrhla lehounké dochucení citronovou šťávou.
|
|
Cimbur |
|
(16.6.2022 12:51:18) No jahodová je nejlepší z jahod. Svěží je, pokud čerstvé ovoce nakrájím, jen velmi krátce povařím a použiju želírovací cukr nebo pektin určený k poměru 1:2 nebo 1:3. Přesně podle návodu. I tak teda jahodová časem dost tmavne. Já už roky jahodovou nedělám, jen meruňkovou, ze sobeckého důvodu, mám na jahody alergii.
|
|
Vranice |
|
(16.6.2022 12:52:41) Jahodová Maribel z Lidlu. Bez práce a se zárukou, že nezplesniví, na rozdíl od doma dělané bez konzervantů.
Jahodový džem bych dělala, jen kdybych vlastnila jahodovou plantáž. Potřebovala jsem jahody na dort, tak jsem koupila na trzích české, půl kila za stovku. Když koupím jahody, sní se u nás čerstvé, přijde mi škoda vařit z nich marmeládu.
|
TaJ |
|
(16.6.2022 16:31:29) Vranice, taky máme rádi tuhle značku 🙂, i z jiného ovoce...vlastních čerstvých jahod, borůvek a malin máme tak akorát na to, abychom to průběžně snědli syrové...a pokud kupujeme něco, co nemáme na zahradě, tak to taky většinou hned sníme, max z toho udělám třeba bublaninu, ale na marmeládu bych to nekupovala, tolik jí zase nespotřebujeme...vlastně jen občas na palačinky, na chleba máme radši med.
|
Cimbur |
|
(16.6.2022 20:48:51) Maribel je super. Miluji angreštovou a malinovou.
|
Ropucha + 2 |
|
(16.6.2022 21:11:24) Marmelády z Lidlu jsou fajn, ale asi nejvíce z toho, co je u nás běžně k mání, mě oslovily marmelády St. Dalfour, které prodává Globus. Je v nich minimum cukru, opravdu intenzivně chutnají po ovoci a mají konzistenci, která mi maximálně vyhovuje (žádné sladké želé, ale opravdu hutný ovocný mix).
|
TaJ |
|
(16.6.2022 22:55:58) Ropucho, já nedávno kupovala mamce jako dárek nějaký meruňkový džem v Delmartu, ale značku už si nepamatuju, moc často tam nechodím, byla to spíš náhodná koupě, ale mamka mi pak dala ochutnat a byl úžasný, opravdu intenzivní chuť meruněk, jak čerstvé...
|
|
|
TaJ |
|
(16.6.2022 22:48:36) Cimbur, my zase borůvkovou
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(16.6.2022 19:52:23) Vranice, nemáte v okolí samosběr? Za hodinku máš nasbíráno minimálně deset kilo a ceny jsou okolo 70 za kilo. Navaříš si marmelády hromadu.
|
Vranice |
|
(16.6.2022 20:16:49) Ropucho, díky za tip, dvě jahodárny už mají samosběr uzavřen, možná se čeká na dozrání dalších, třetí by mohla být o víkendu otevřená.
Ten cukr v zavařeninách funguje jako konzervant, když se dá málo, musí se to dohnat éčkovými konzervanty typu sorban draselný, kyselina sorbová, které jsou obsaženy v želírovacím cukru anebo se prodávají zvlášť jako pomůcka na konzervování. Jinak džemy plesniví anebo kvasí a je mi líto vyhazovat je. Alespoň já mám takovou zkušenost. Proto jsem přebytky ovoce radši mrazila a pak udělala rozvar na rychlou spotřebu.
|
Pruhovaná |
|
(16.6.2022 20:20:02) V té lidlovské marmeládě nejsou konzervanty?
|
Vranice |
|
(16.6.2022 22:37:40) Pruhovaná, v lidlovém džemu nejsou sorbany. Mám doma zrovna višňový, který je podle popisu pasterovaný a složení je: višně, cukr, pektin, kyselina citronová. V každém jsou kousky ovoce, není to beztvará hmota, což ne každému vyhovuje.
|
|
TaJ |
|
(16.6.2022 22:53:16) Pruhovaná - mám před sebou borůvkový džem Maribel - složení je cukr, borůvky, želírující látka pektiny, kyselina citrónová. Nic víc...právě je proto i rádi kupujeme, že v nich není nic přidaného. Píšou na něm i "borůvkový džem výběrový, méně sladký" a je fakt, že přeslazený není.
|
Ropucha + 2 |
|
(17.6.2022 8:52:01) TaJ, to oni sice leckde píší "méně sladký", ale já jsem si jednou dala ten a čas a práci a porovnala pěknou řádku marmelád. A je to úplně jinak. Ty laciné jsou všechny plné cukru, ty nechávám úplně stranou. U těch, co se tváří jako lepší a ledacos slibují (jako třeba to "méně sladký") se vyplatí pozorně přečíst složení a obsah cukru. Protože "méně sladká" může mít v reálu více cukru než jiná, která toto nehlásá. Konkrétně ta, co jsem doporučovala, měla cukru bezkonkurenčně nejméně, přestože na obalu to nijak nepropagovala. Podstatná je pro mě tedy jedině ta tabulka malým písmem vzadu, co se týká nápisů
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.6.2022 9:03:38) Moc nechápu proč lidi hledaj marmeládu bez cukru, šlehačku bez tuku, kavu bez kofeinu, pečivo bez mouky a tak podobně. Radši si dám trochu normální marmelády než pracně hledat nějakou nesladkou.
|
susu. |
|
(17.6.2022 9:39:24) Inko, já to taky nechápu. Prostě marmeláda má být sladká a s cukrem, stejně jako voda má být mokrá.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(17.6.2022 10:11:10) Inko, já chci, aby marmeláda byla z ovoce. To JE normální marmeláda. Je to prostě zavařené ovoce, trvanlivě zpracované. Jistě, nějaký cukr je třeba na konzervaci. Ale nemá převážit nad ovocem. Nestojím o přeslazené, chemický obarvené a ochucené želé.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.6.2022 10:22:13) Normální marmeláda je s cukrem. Bez cukru je to jenom rozvařený ovoce neboli rozvar.
|
susu. |
|
(17.6.2022 10:25:27) Inko, jo, taky jsem nakoukla na historii marmelád a džemů.
https://madeinspain.store/cs/la-historia-de-la-mermelada/ Marmeláda by neměla mít více než 40% -59% cukru z celkové suché hmotnosti. Zatímco džem může mít více než 60% cukru.
https://www.vitalia.cz/clanky/domaci-marmelada-staci-obycejny-kastrulek-a-varecka/ Moderní trendy sice cukr zatracují, ale marmeláda se bez něj asi neobejde. Nejíme ji denně na kila a namazat si ráno rohlík s máslem a trochou dobré domácí marmelády nám určitě neublíží.
|
Ropucha + 2 |
|
(17.6.2022 10:38:24) Susu, ano, proto se ty nejšizenější výrobky už musí nazývat "ovocná pomazánka", neboť do limitu marmelády ani džemu se nevejdou. Ale i mezi těmi, co se vejdou, jsou zkrátka rozdíly a vyplatí se hledat (pokud na tom člověku záleží).
|
|
|
|
susu. |
|
(17.6.2022 10:22:13) Ropucho, normální marmeláda je ovoce s cukrem (dříve prý medem). Nemusí tam být chemie a nemělo by se nahrazovat ovoce, hmm třeba řepou a tak. Ale ovoce a cukr je naprosto OK.
|
Ropucha + 2 |
|
(17.6.2022 10:34:47) Však jo. Ovšem jelikož cukr je výrazně levnější než ovoce, prodává se hromada marmelád, kde je ho zbytečně moc a sladké želé zbytečně nastavuje objem. Vyhledávám takové, kde je cukru pouze nezbytné množství. Jsou (pro mě) chutnější.
|
susu. |
|
(17.6.2022 10:45:07) Opět cituji: "Marmeláda by neměla mít více než 40% -59% cukru z celkové suché hmotnosti. Zatímco džem může mít více než 60% cukru."
|
Marika Letní |
|
(17.6.2022 22:45:27) "Marmeláda by neměla mít více než 40% -59% cukru z celkové suché hmotnosti. Zatímco džem může mít více než 60% cukru."
Protože marmeláda je z citrusů, tak je kyselejší a jako konzervant stačí méně cukru.
Vše ostatní je džem, či postaru zavařenina.
|
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(17.6.2022 10:08:55) Ropucho, já ten cukr až tak neřeším, třeba ty džemy z Lidlu nám chutnají a neprijdou nám moc sladké, ale hodnoty nesleduju, jen jestli tam nejsou konzervanty apod.
|
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(17.6.2022 22:38:12) "Za hodinku máš nasbíráno minimálně deset kilo"
Bejvávalo, tak před 5 nebo 7 lety. Poslední roky je v Kunraticích samosběr jen na polích, kde už je vysbíráno na prodej a tak tam paběrkuješ. Letos už jsem se na to vy..... a koupila si u stánku. Je to jen o trochu dražší.
S níže uvedeným názorem se ztožňuji.
Dnes,14.6.2022, jsem se vydala na samosběr jahod. Konal se na poli č.4 "U Vídeňské". Dorazila jsem v 7,10 hod., samosběr byl od 7,00. Pole už bylo plné samosběračů, kteří se doslova prali o plody, kterých bylo vzhledem k enormnímu počtu zájemců velmi málo. Jiné byly nezralé, shnilé, drobné... Sazenice jahodníku hojně přerůstal plevel, slámová vystýlka mezi řádky minimální, a tak byly plody obalené bahnem. Mám osobní velmi dobrou zkušenost se samosběrem ve Vraňanech. To, co jsem zažila v Kunraticích, je ostuda a výsměch všem slušným a poctivým sběračům. Rozhodně nedoporučuji!!!
|
|
|
|
Jerry G. |
|
(16.6.2022 13:09:53) Delam 2/3 jahod 1/3 raberabory, 1/2 zelirovaci cukr a stava s citronu..
|
|
Rodinová |
|
(16.6.2022 13:15:02) Delam zrovna ted, jahody mam.
Vratila jsem se k jednoduchosti, kilo jahod, 10 g pektinu, trochu agaru a dle zralosti a druhu jahod bud cukr vubec nebo treba jen lzici, bud kratce rozvarim na kousky nebo delam mousse, v podstate zele, to rozvarim a rozmixuju Jime casto jen tak, jina forma jahod...
Kombinace mi moc nechutnaji, max jeste rebarbora-jahody, ted jsem do jahod pridala trochu skorice, cukr zadny.
|
Rodinová |
|
(16.6.2022 18:39:44) Dle meho nazoru je jahodova marmelada asi jedina, kam je zbytecny cpat spoustu cukru…jako na kilo sladkych jahod 30 deka cukru, jako sorry
|
petluše |
|
(16.6.2022 20:30:02) To je hodně podle chuti.
|
|
|
|
Simeona a 3 |
|
(16.6.2022 14:30:56) Máme rádi hodně jahodový džem, takže Gelfix 3:1 (na kilo jahod 300g cukru). Tuším že trocha kyseliny citronové.
|
|
Velšice |
|
(16.6.2022 15:58:09) Jahodovou delam jen z jahod a zelirovaciho cukru od Oetkera, pak delam i kombinaci s rebarborou, tam pridavam citron, do tresnove taktez.
|
|
Saamajna |
|
(16.6.2022 18:17:07) Zrovna pred 2 tydny delana, uz neni ani sklenicka.. Zbylej zelirovaci cukr 1:2 a 1:3 + jahody, hmotnost podle navodu na cukru + trochu cerstve citronove stavy na udrzeni svetle cervene barvy. Povarit nejmin podle navodu (ja radsi trochu dyl), nalit az po okraj cerstve v mycce umytych sklenicek, zasroubovat a nechat postaveny dnem vzhuru az do uplnyho vychlazeni. Jo a macaty marmelady zasadne uchovavat v lednicce.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.6.2022 18:19:41) Macatý marmelády, krásný překlep Macatá jsem já, protože ráda marmelády
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(16.6.2022 19:48:38) Jahody + cukr + pektin Chceš-li nepřeslazenou, výrazně uber cukr oproti návodu. Zkusila jsem to poprvé s obavami, že tam cukr bude chybět a bude mi to plesnivět, ale nestalo se.
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(16.6.2022 20:14:51) já do toho házím mátu, kterou po uvaření marmelády vyhodím. odrazí tu sladkost.
|
babi_ |
|
(16.6.2022 20:17:39) Ráchel, takže bez cukru a mátu k tomu?
|
Rodinová |
|
(16.6.2022 20:20:15) Babi, ja je delam bez cukru, ale i bez maty, sezerem je vzdycky driv, nez se staci zkazit
Nepotrebujes neco? Musim si te zacit predchazet, protoze vyhledove aronie…
|
babi_ |
|
(16.6.2022 20:22:34) Rodinová, nepotřebuji nic, zajímá mě, jestli Ráchel přidá cukr (kvůlivá technologii jako že konzervant) a pak ho sráží mátou, nebo uznává cukr z jahod jako konzervant, ale i tak je to moc sladké...
Aronie pokud bude, tak se podělím, žádný strach
Jo pozóóór, ty malinký... co to bylo - baklažány? nééé...šmarja ta paměť... takový tlustý hvězdičky... ty byly vy-ni-ka-jí-cí!
|
Rodinová |
|
(16.6.2022 20:29:36) Ale ty byly od Pulky babi
|
babi_ |
|
(16.6.2022 20:40:55) A doprčic... no nic, nějak to na podzim dopadne
|
|
|
Půlka psa |
|
(16.6.2022 21:03:15) To byly mini patizonky. Jestli letos něco vyroste, tak s tebou počítám.
|
babi_ |
|
(16.6.2022 21:07:29) Patizony!!! Půlko psa omlouvám se, jsem ti vděčna za ty loňské, a kdyby zas letos byly přebytky, s radostí spucnu...
|
Půlka psa |
|
(16.6.2022 21:12:02) Dozrávají až později, takže ještě nevím nic, ale dám vědět, jestli se něco urodilo. On je to vždycky boj květ vs slimák, takže teď to sice vypadá nadějně, ale nic to neznamená. Až bude sezóna, tak se ti ozvu. (Rodinové taky, pokud bude chtít.)
|
babi_ |
|
(16.6.2022 21:18:02)
|
|
|
|
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(17.6.2022 20:39:16) cukr samozřejmě dávám. prostě použiju nějaký standardní recept na jahodovou marmeládu a přidám mátu. vyndám ji před mixováním / pasírováním
|
babi_ |
|
(17.6.2022 20:44:26) A proč nedáš rovnou méně cukru? Bojíš se, že by to plesnivělo?
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(16.6.2022 20:16:39) Prostě jahody a cukr, s gelfixem 3:1 stačí 350g cukru na kilo jahod 🙂. Je mi fuk, jestli je to chemie, tolik toho v tom pytlíčku být nemůže, marmeláda se mi nikdy se nekazí a je výborná. Nebo jahody s rebarborou jsou skvělé, ale na tu už je pozdě.
|
Rodinová |
|
(16.6.2022 20:17:56) Rebarbora se jeste muze sbirat, ne? Do konce cervna. Na jahody s rebarborou neni pozde
|
Pruhovaná |
|
(16.6.2022 20:22:03) Nojo, naše už je kaput. Sežraná a zbytky už nevypadají dobře.
|
|
petluše |
|
(16.6.2022 20:27:49) Rebarbora se sbírá do Jana.
|
|
|
|
Marťuša Kimlová |
|
(16.6.2022 22:31:56) Jahodovou chuť podtrhne šampus nebo prosecco. Letos jsem přidala rum a vanilku a taky dobrý.
|
|
Klabe+3 kluci (08,10,15) |
|
(17.6.2022 9:58:23) Díky všem. Nějak to dám dohromnady a nakombinuji, právě jsem koupila 4 kg jahod ( u nás 1 kg/ 60,- Kč), tak můžu zkoušet.
|
|
|