Vítr z hor |
|
(9.10.2022 14:19:12) Mexicka kuchyne pouziva minimum koreni a vystaci si s par ingrediencemi. Vyplati se koupit fazole v plechovce, ale ani tak je neserviruji jen tak. Vzdycky je aspon posmazim. Zelenou a cervenou omacku bych urcite udelala sama, mne vetsinou staci zelena (blbe se shaneji tomatillos, na zahrade jsou jednou za rok, ale normalni rajce taky nic nezkazi, purista mu muze maximalne vytknout barvu). K tomu neco cerstveho, idealne pico de gallo. Z masa se vetsinou pouziva “rozklobane” kureci. Restaurace a mestske domacnosti maji bezne i veprove, hovezi byva spis susene (lidi chovajici kravy ziji roztrousene, cela krava by se hned nesnedla, tradicne se tedy rozkraji a rozvesi po snurach na pradlo na suseni. Vari se na panvi ci nasucho na comalu, podava se samotne nebo s vejci a tortillou).
Lidi s pristupem k samoskam bezne griluji cokoli, k tomu vzdy tortilly, omyvatelne veci na salat. Ted je cas na mole, i u nas se daji koupit susene papriky, da se varit doma.
Z koreni pouzivaji az na vyjimky pouze pepr, nove koreni, hrebicek (+ merlik nebo listy avokada). Zeleny koriandr, limetky. Rajcata, papriky, fazole, tomatillos, cibule, cesnek, kukurice, ruzne dynovitosti, nekdy avokado, opuncie. Vejce, maso, ryby, raci, morske plody, sem tam syr. Krome vyjimecnosti a pokoutnosti, jako jsou treba zelvi vejce, huitlacoche, nebo leguan, je to vicemene vsechno.
Oregano je posvatne, do jidla se v te casti Mexika, kde se nejlip vari, vubec nepouziva.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(9.10.2022 14:31:43) Větře, ty v tom výčtu vůbec nemáš chili, bez toho se ale neobejdou, syn byl rok na západě, jeho slečna je Mexičanka z východu, chili potřebují všude, v neuvěřitelným množství, tabasko je nutnost - zase je to jenom pálivá paprička, sůl a ocet, ale ona si tím umí polít i palačinku, a samozřejmě jakýkoliv slaný jídlo dalším oblíbeným kořením je koriandr, mně nechutná, takový rajčatový salát s koriandrem a citronem nebo limetkou místo octa vůbec není pro moje chuťový pohárky
|
Vítr z hor |
|
(9.10.2022 14:39:07) Yuki, chili cili chile mam pod polozkou paprika.
Obvykle pouzivam guajillo, ancho, poblano, chipotle nebo verzi jalapeno. Mene uz treba chile de arbol.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(9.10.2022 14:42:54) tady je paprika spíš ta sladká
|
Vítr z hor |
|
(9.10.2022 14:47:16) “ tady je paprika spíš ta sladká”
Pro ne je to proste chile plus upresneni nazvu. Chile guajillo, chile cascabel….
Nepouzivam vyraz chili, protoze to u nas obvykle znamena mletou noname palivou papriku.
Koriandr tam mam, ale pouzivaji ho jako bylinku. Skoro vsude. Treba na polivku - mas vyvar, pokapes limetkou, posypes cerstvym koriandrem a nakrajenou chile.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(9.10.2022 19:57:43) jj, chile, trvalo mi, než jsem si zvykla
|
|
|
|
|
|
|