kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 16:28:40) Tak, a mám voľno. Dcéra má kiahne (neštovice), a tak mám čas pripraviť pohostenie na školkový karneval, ktorý bude o týždeň. Nejaké tipy už mám, ale ak mi poradíte niečo šikovné, budem rada. Hlavnou podmienkou je jednoduchosť. A praktickosť, tj aby sa to dobre jedlo, nedrobilo. Žiadne cupcaky, nech sú akokoľvek efektívne. Muffiny asi tiež nie. Napadli mi PERNÍČKY. Keď si spomeniem na detské oslavy, tak deti šli hlavne po nich. A po indiánkach (banán medzi piškotami, v čoko poleve).
Tiež LINECKÉ sú asi fajn, a hlavne si ich možem - podobne ako perníčky - pripraviť v predstihu.
Viem, že na masopust sú najvhodnejšie koblihy, mne by sa tvarohové minikoblížky veľmi páčili, ale to časovo nedám, lebo v ten deň už pojdem do práce. A deň dopredu ich robiť nechcem, najlepšie sú čerstvé. No a aby som tam vniesla niečo slovenské a zároveň detské, tak asi šuhajdy s povestnou lentilkou "na ozdobu". Aspoň jeden druh nech je bezlepkový.
Kolegyňa upečie jablkovú štrúdlu.
Máte ešte nejaký tip? Keby to nebolo tak drobivé, tak minipavlovky by boli super, ale tam to bude asi divočina (zažijem to v práci prvýkrát, ale počula som pamatníkov...), tak nech ma upratovačka nepreklína za snehové odrobinky na koberci...
A mimo detské pohostenie - priznám sa Vám s mojou traumou - len 2x som skúšala vyrobiť z cukru karamel a ani raz sa to nepodarilo. Trapas, čo? V x receptoch píšu - NEMIEŠAŤ, v x receptoch píšu - DOKLADNE MIEŠAŤ. Tak ako to je - miešať či nie? Skúšala som oboje a ani z jedného mi nevznikol hladký, svetlo hnedý karamel. Naposledy MM urgentne volal na pomoc svokru, a tá nám to nejak zázračne zachránila. Pýtala som sa jej na návod, a ona to vraj "dělá podle intuice" Je na to nejaký fígel?
|
Mendosa |
|
(8.2.2023 16:41:39) Cookies, s kousky čokolády, nebo s lentilkami.jenze tu nemám recept.
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 16:51:49) no to je fakt, niečo sušienkové! Ja mám síce teraz crinkles mániu, ale cookies a pod s lentilkami by asi boli lepšie.
|
|
|
wer |
|
(8.2.2023 16:41:53) Perníčky po těch fakt jdou všechny děti na všech oslavách. Různé zvířátka a postavičky, barevně zdobené.
Karamel taky neumím. Kupuju karamelové salko,když to musí být
|
|
Senedra |
|
(8.2.2023 16:52:54) Asi bych šla do toho lineckého.
Jinak u nás je oblíbená i kefírová buchta, buď s čokoládovou nebo citronovou polevou. Taky jsem měla velký úspěch s buchtami s povidly.
Všechno pečené je +/- drobivé, koberec se bude muset luxovat, i kdybys nakrájela ovoce na kousky a napíchla ho na párátka.
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 17:01:23) Senedra, povidlové buchty by určite boli fajn, ale chcem niečo menej pracné a hlavne to urobiť v predstihu.
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(8.2.2023 16:56:26) Skořicové mini šneky, nějaký nepeceny kuličky v čokoládě na špejli jako lízátka,...
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 17:00:37) Tie guličky na špachtli ma zaujali! Dopečiem palačinky a mrknem na to, díky.
|
Martina, 2 kluci |
|
(8.2.2023 18:47:45) Udělala bych těsto jako na vosí úlky, světlé nebo tmavé, klidně pomocí rybizove marmelady i růžové. Pak můžeš namáčet v čoko a obalovat v různých sypáních, mini letilkach a pod., to je bude bavit.
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 21:27:37) Tie guličky na tyčinke ma úplne nadchli, teším sa, ako ich budeme s dcérou vyrábať. Ešte sa u nich dá i farebne vyblbnúť, to bude 👍. Ďakujem za výborný tip!
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(8.2.2023 17:03:02) Karamel jsem si dělávala jako děcko, když přišla mlsná. na co ho chceš? Podle toho se řídí doba, kdy vypínáš. Nesmíš toho dělat moc ani málo, musí být třeba 0,5 cm vrstva v kastrůlku. Míchat, míchat, míchat. Pokud do toho nic neliješ (třeba nevyrábíš karamelové "salko"), vypneš hned, jak se to rozpustí. Radši to pak znovu zapni, než to spálit. Roztopí se to opakovaně. Neboj se toho, když to pokazíš, do hrnce naliješ vodu, karamel se rozpustí a vyliješ to. Nebo, když to není hladké, můžeš do horkého nalít šlehačku, nechat na teple rozvařit (bacha, když to tam naliješ, děsně to vzkypí, vytvoří to takové vlákna, co jsou moc dobrá. Nepopař se- když to čekáš, není to až tak nebezpečné, dělala jsem si to od 7 let). Pak vychladíš a ušleháš. V nejhorším na pokusy "vyhodíš" pytlík cukru a už to pak budeš umět.
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 17:09:18) magrata, Ty to popisuješ s takou ľahkosťou, ale pre mňa to je fakt strašiak! Chcela by som spraviť grilážky, tie miluje snáď každý (koho poznám a kto ich ochutnal). Takže do karamelu sa pridá maslo, salko a nakoniec orechy. Touto zmesou sa naplnia oplátky.
|
magrata1 |
|
(8.2.2023 17:19:09) Do karamelu asi spíš to neslazené Tatra mléko, ne? Neznám to. Ale to bych si z hrudek nic nedělala. Rozpal ten cukr, aby byl světle hnědý a vlij tam to mléko. To ti bude divoce bublat, rozpustíš i případné hrudky a pak vmícháš máslo. Já bych to teda dělala takto. Ale teda nikdy jsem to nedělala, dělám různé krémy, tu šlehačku a pod., tak z toho odvozuju.
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 17:25:38) magrata, viem, že to znie dosť prasácky - do karamelu dať ešte sladené mlieko, ale fakt sa to tam dáva Tých orechov tam ide dosť veľa, trochu to tú sladkosť stiahne, ale jasné, že sladké to je i tak. Ale dala si mi chrobáka do hlavy, či to neskúsiť s nesladeným...?
|
|
|
|
|
Sugar+3 |
|
(8.2.2023 17:18:46) Ad karamel, nemuzu najit ten puvodni recept, ze ktereho jsem cerpala.
Ale zapsala jsem si ho, takze v podstate jde o to, ze do cukru pridam vodu, micham a necham vodu odparit a pak za staleho michani necham zhnednout. Obcas se mi ti to povede takhle, obcas se voda odpari a cukr porad neni rozpusteny (na panvi zustanou bile hroudy), takze prilevam vodu. No a do rozpusteneho karamelu slehacku (predem ohreju v mikrovlnce) a nakonec kousek masla. Nechat vychladnout na pokojovou teplotu, naslehat a pripadne zaslehat jeste trochu masla. Michat se musi, a jak psala Magrata, musi byt i primerena vrstva cukru, tj. ani mc vysoka, ani moc nizka, proste vybrat kastrol/panev primerene velikosti. Kdybys to chtela zkusit, tak pomery: 80 g cukru krystal 40 ml vody 100 g/ml slehacky 20 g masla a pokud delam maslovy krem, zasleham dalsich 50 g masla.
|
magrata1 |
|
(8.2.2023 17:19:57) Já dělám bez vody.
|
Sugar+3 |
|
(8.2.2023 17:31:03) Taky jsem puvodne zkousela bez vody a nedarilo se. Az jsem objevila tenhle recept (stve me, ze nemuzu najit, kde to bylo) a konecne se dari.
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 17:20:56) Aha, takže voda by mohla pomocť, hm. Prekvapuje ma ale ten pomer, polica množstva cukru je dosť, ale, každopádne, ak to pokazím, nejde o drahú položku.
|
Sugar+3 |
|
(8.2.2023 17:41:46) Kdybys to chtela zkusit, tak ja tohle mnozstvi delala na panvi o prumeru dna 18 cm. Obcas asi i v kastrolu 16.5 cm, uz si nepamatuju, dlouho jsem nedelala.
A to mnozstvi slehacky si musis vyzkouset, v puvodnim receptu bylo slehacky min a po vychladnuti z toho vznikla tvrda nerozmixovatelna hmota, meli jsme tenkrat maslovy krem s karamelovymi kousky.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(8.2.2023 18:59:38) Voda je tam proto, aby se to nepálilo, než se rozpustí cukr teplem
|
|
|
|
Vranice |
|
(8.2.2023 17:51:13) Knedli, zkus grilážky podle videoreceptu z Lidlu:
https://www.youtube.com/watch?v=7_wTVKTvs1E
Chce to hrnec s tlustým dnem, moc nemíchat a vše, co do hrnce pak přidáš, ať má pokojovou teplotu.
Dělala jsem o Vánocích, povedly se, akorát je to příšerně sladké.
Pro děti bych udělala ty perníčky a piškoty s banánem, jednohubky z ovoce.
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2023 17:55:01) Vranice díky, pozriem. Ale magrata ma nahlodala, asi by som dala zahustené nesladené. Na karneval ich teda na 90% robiť nebudem, ale keď som už načala to pečenie, tak som sa zverila so svojou karamelotraumou.
|
magrata1 |
|
(8.2.2023 20:41:28) Knedli, aby to pak nebylo řídké. Já ten recept neznám, musím dělat karamel bezlaktózový, to kondenzované mléko není, takže fakt to nemám vyzkoušené. Když dělám karamelové "salko", kolikrát to dodělávám na 5x, protože to moc odpařím, pak moc naředím...
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.2.2023 18:09:07) U dětí bývá velmi oblíbené pop cakes, dobře se to jí, není to suché, je to v čokoládě a může to být barevné Pak makronky, ale to je tak trochu vyšší dívčí (já zkoušela jednou, nezadařilo se, vzdala jsem... A teda sama je nemusím, jsou na mne moc sladké) Dělávala jsem taky ovocné špízy, pocákané čokoládovou polevou Jo a želé panáky - bez alkoholu samozřejmě , do každého jsem zalila ovoce (jahoda, dvě borůvky, maliny... ale bylo to v létě, teď by se to asi prodražilo, nebo vymyslet jiné drobné ovoce ) Jo a taky bývaly úspěšné kostky sýra s hroznovým vínem, sýrové tyčky, šneky, popcorn...
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(8.2.2023 18:58:27) karamel fakt nemíchat, jenom hlídat a použít kastrólek, ve kterým se to nebude pálit
|
Bouřka |
|
(8.2.2023 22:34:06) Tak já teda u karamelu kopu za míchací tábor.
|
Lenka Pražanda |
|
(9.2.2023 11:19:09) Podle mě je jedno jestli se míchá nebo ne. Já ho nechám provařit a pak občas míchnu aby se nepřipálil. Nechce se mi u toho stát. Používám světlý kastrol abych viděla kdy začne hnědnout. Na černé pánvi to přeci nemůže být vidět.
|
|
|
|
luthienka |
|
(8.2.2023 22:01:27) Na karamel koukni na nějaké video - třeba Akademie Lidlu. Jak mi kdysi řekl syn: “to si najdi tutorial na YouTube. “ Vracím mu to od té doby každou chvíli (naposledy na dotaz jak opravit prokopnutou kanalizační rouru)
|
|
|